Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:05:26
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Notebooky, ultrabooky, netbooky, tablety  (Přečteno 6695 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Notebooky, ultrabooky, netbooky, tablety
« kdy: Listopad 15, 2012, 16:14:53 »

Poslední dobou jsem si začal více všímat nového fenomému v přechodu na mobilní platformy. Nikdy jsem nepochyboval, že k něčemu takovému dojde nebo že to narazí na hardwarové limity, ale ... zkrátka mě začalo pár věcí vrtat hlavou a hlavně jsem v těch platformách ztratil přehled.

Nedávno jsem se sám zařadil do skupiny majitelů notebooku, když jsem si do práce pořídil postarší mašinku od Dellu (Latitude 620). Diskusí na téma notebooky vs hry je požehnaně, ale neni nad vlastní zkušenost. Byl jsem mile překvapen, když jsem na něm rozběhl NWN a teď v současnosti hrál i Icewind Dale 2. Vše bez problémů. Potíž je jen s baterií, která vydrží cca hodinu a půl, což ale neni takový problém. Pravděpodobně to zvládne i emulaci DOSu, takže po této stránce mám vše asi vyřešeno.

A teď proč to vlastně píšu. řekněme, že se okruhem her zastavím tedy někdy v tom roce 2003. Otázka zní, bude na plynulé hraní stačit i netbook? Zajímavá je u nich třeba i spotřeba, ale jak je to ve chvíli, kdy tam rozběhnu graficky náročnější aplikaci? Baldur´s Gate se třeba portuje i na tablety pod Android, takže si právě myslím, že netbooky by to zvládat měly také.
IP zaznamenána
This is the end ...

schveider

• Nováček
  • *
« Odpověď #1 kdy: Listopad 15, 2012, 22:26:03 »

Vzhledem k tomu, ze netboky maji snad temer vyhradne integrovany GPU, tak podstatna informace jeste je, jaky procesor dany netbook ma. Jelikoz je to stejne vetsinou intel, tak budu uvazovat jen ty. U posledni rady HD 4000, coz odpovida procesorum Ivy Bridge, je ten vykon dostacujici i na pomerne narocny hry, takze o BG bych se zrovna nestrachoval. Obecne je jeste ale problem, ze clovek musi sledovat jaky konkretni model procesoru ma, jelikoz od nej se odviji vykon GPU casti (za predpokladu ze bys chtel hrat jeste neco jinyho). Pokud bys nenasel netbook s Ivy Bridge, tak predchozi generace s HD 3000 ma taky dostacujici vykon.
Osobne bych ale do netbooku nesel a spis se poohlidnul po nejakym ultrabooku.
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #2 kdy: Listopad 16, 2012, 10:02:58 »

já jsem poslední 3 roky na ASUS 1201N, což byl tenkrát takovej pokus vyvinout netbook s lepším výkonem
mám 12 palcovej displej, dvoujádrovej 1,6 GHz atom procesor a nVidia ION, která by měla vydat za 256mb, k tomu 1 gb ramek
čekal jsem od toho tenkrát trochu víc, hlavně se to všechno podepsalo na výdrži baterky, novej cca 5 hodin, teď už jsem rád když vydržím nad 2, naštěstí jsou ve škole všude zásuvky :)
výkonnostně když jsem zase přešel na starý hry a koukám na seriály, tak to je dostačující, zase musím pochválit, že malej monitor hrám s hnusným rozlišením docela svědčí

je fakt, že ono když člověk vidí, jak se za ty 3 roky posunuly technologie, tak mu ukápně slza, jak by mohl mít dneska za stejný peníze 2x lepší stroj :D ale to je tak u všeho
každopádně jakmile se tohle rozdrbe, tak bych šel do 13 palcovýho ultrabooku s přepínatelnou grafikou a nějakým tím výkonným leč spořivým dvoujádrem od intelu (ještě před rokem až dvěma to byly i5 nevím co tam dávají teď)
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Listopad 17, 2012, 11:01:27 »

Pročítal jsem nějaká ta srovnání grafik, procesorů atd. na Extrahardware. U HD 4000 je tam např. při rozlišení 1680 × 1050 px uváděno u Oblivionu 32,9 fps (v lese), což podle mě opravdu stojí za úvahu. HD 3000 si nestojí o moc hůře. Když vemu, že Oblivion vypadá dobře i při nižším rozlišení, tak je to více než-li dostatečné pro hraní. Jo, asi by to byla ta požadovaná meta, tedy pokud to bude i se správným procesorem. nVidia ION jsem tam taky našel. Koukal jsem ještě přímo po herních noteboocích, ale pokud bych se rozhodoval teď, byla by v popředí i cena. Zatím to, co mám postačí, ale asi bych to nakonec do budoucna taky viděl na ultrabook. Vypadá to, že to bude správnější cesta.
IP zaznamenána
This is the end ...

HansFraj

• Host
« Odpověď #4 kdy: Listopad 23, 2012, 03:35:20 »

Já si před časem koupil Packard bell EasyNote TS, i3-2330M, ge force GT 540M, Win7. Cena byla kolem 12,000. Hlavní kritérium bylo koupit co nejlevnější herní notebook který by zvládal hry tak do roku 2000? (a víš)+emulace dosu. Nakonec jsem s ním spokujen, většinou jsem se nesetkal s většímy problémy. Myslím že na tom mají zásluhu i win 7 které oproti xp lépe spouští starší hry. V notebooku jsou dvě grafiky takže ani moc nežere (naprázdno 16-25 wattů maximum je kolem 50 w). Na baterky ho moc často nepouštím ale je to podle zatížení kolem 1,5 až 4 hodiny. Ještě dodat že si troufne i na náročnější kousky. Bezproblémů jsem hrál plynule crysis a stalker call of pripjat(samozřejmě s osekanými detaily).
IP zaznamenána