V předchozím zápisku jsem zmínil jednu herní pomůcku, kterou je
Cosmic Forge, editor pro Wizardry 6,7 a 8, který naleznete na stránkách
Mad God's Tiny Hut. O jeho existenci vím, ale až doposud jsem neměl důvod s ním experimentovat, takže jsem se o něj příliš nezajímal. Je to docela mocný a zajímavý nástroj, který zároveň obsahuje možnost doinstalovat pár oprav chybných mechanik ve hře. Nemám v úmyslu to zkoušet, ale ta možnost tu je.
Jako další bych chtěl zmínit testy s mechanikou diplomacie. Podařilo se mi vytvořit save, kde se nám do cesty opět připletl D'Rang, takže jsem mohl zkusit funkčnost TRUCE -> PEACE v DOS i Gold verzi. V DOS verzi se to chová dle očekávání, kombinace BRIBE/PEACE zvyšuje D'Rangovu náklonnost, takže po pár úplatcích v celkové hodnotě zhruba 5000 zlatých je ochotný s družinou mluvit. V Gold edici se mi to nepovedlo ani po úplatku 28 000 zlatých (zatím moje maximální hotvost, kterou jsem na to mohl obětovat). D'Rang je zrovna obtížně rozpovídatelné NPC, ale ten kontrast mezi DOS a Gold edicí je zkrátka výrazný a jasně ukazuje, že dovednost Diplomacy v Gold edici opravdu nefunguje (měla by právě snižovat tu cílovou částku potřebnou k úplatkům).
Další bod je mírné rozčarování z kouzla Mindread. V předchozí rozehrávce jsem ho vůbec nepoužíval, takže jsem s ním neměl žádné zkušenosti, ale v Gold edici ho mohu nasadit v plné síle, tak jsem to zkusil hned v New City. Výsledek mě ale zklamal. O moc víc jsem z NPC nevytáhl - z někoho to vytáhne témata k rozhovoru, ale nic extra, u jiných to funguje jako topik RUMORS, akorát za to nemusím platit. Zatím se mi to nejeví tak užitečné, jak by se mohlo z popisu kouzla zdát.
Když už jsme se potloukali v okolí východního lesa, tak jsem se rozhodl, že bychom mohli alespoň doprozkoumat Eryn River. Pool many je napříč družinou dobrý a všichni ovládají kouzlo Stamina, takže jsme si mohli troufnout i na delší plavání. Výsledek je vidět na následující mapce.

- Východní les u New City
- přechod přes řeku
- cesta do Munkharamy
- cesta do Witch Mountains
- řeka vtéká do Sea of Sorrows
Na chvilku odbočím ... když jsme se poprvé potloukali v Orkogre Castle, tak jsem po neúspěchu ve svatyni zamířil do Witch Mountains. Nečekal jsem, že to bude snadné, ale přesto jsem si myslel, že by to s trochou snahy mohlo jít. Ne nemohlo!

Hned kousek po cestě se na nás vrhla trojice obrů, každý s úderem přes 100 HP, což v té době spolehlivě zabilo Eonu i Shivu na jednu ránu. Ostatní vydrželi jen o chvilku déle

.

Po dokončení průzkumu Eryn River jsem si stále nebyl jistý tím, kam chceme pokračovat, tak jsem začal trochu experimentovat s dalšími kouzly oboru Mental Spells. Zejména kouzlem Locate Person. Je to velmi zajímavé kouzlo, které vám zobrazí aktuální polohy vybraných NPC. Tím vybraných myslím náhodně vybraných, protože dvě zakouzlení Locate Person zobrazí každé trochu jiný výsledek (zatím umím seslat kouzlo max. silou 6, se silou 7 to možná bude zas o trochu jiné). Aktuální informace po zakouzlení v New City jsou:
D'Rang T'Rang At River Road
General Yamo At Ukpyr
Rodan Lewarx At New City
Tracker Rhallick Is Dead
Lord Galiere At Orkogre Forest
Capt. Boerigard Is Dead
Barlone' At Old Funhouse
Rattsputin At Eryn River
Mick the Pick Is Dead
Jan-Ette At New City
Magna Dane At Dionysceus
Kymas Turan At Myrmideon Road
Xen Xheng At Munkharama
Brother TShober At Orkogre Forest
Další pokusy zakouzlení přidaly ...
King Ulgar At Orkogre Castle
Dame Ke-Li At City of Sky
Shritis T'Rang At Nyctalinth
K'Borra T'Rang At Tramontaine
Lt. Gruntwrapper Is Dead
Většina těchto postav je nějak důležitých z pohledu hlavního příběhu nebo vedlejších úkolů a jedná se o postavy napříč celou Guardií. Tím pádem je jedno, kde jsem kouzlo seslal. Určitě to není kompletní výpis, ale víc už mi Locate Person neprozradilo.
Všechna mrtvá NPC patří mezi potulná NPC a jejich smrt pro mě není zrovna dobrou zprávou, protože mi to omezuje manévrovací prostor pro zisk "ukradených" map. Pokud si dobře vzpomínám, tak Mick the Pick a Lt. Gruntwrapper mi v předchozí rozehrávce dost pomohli (hlavně jsem se s nimi daleko snáze spřátelil). Ve hře to funguje tak, že když začnete pro nějakou frakci plnit úkoly, tak přidružená potulná NPC jsou daleko ochotnější s vámi spolupracovat. Jenomže zrovna Lt. Gruntwrapper a Tracker Rhallick byli zástupci Umpani a nyní jsou mrtví. Tím pádem mě hra tlačí do náruče T'Rangů, což není zrovna to, co bych chtěl.
Asi mi nyní nezbyde nic jiného, než se urychleně přesunout do Ukpyru a pokusit se naklonit si štěstí zas na svou stranu.
UkpyrUkpyr nebo také City of Glory je svrchovaným územím umpanijského impéria. Umpani patří mezi militantní vesmírné rasy, které ovládají lety do vesmíru, ale technologicky jsou lehce zaostalí. Namísto fázových zbraní používají zastaralou technologii na bázi střelného prachu - klasické bambitky a muškety. Mají propracované zákony a uznávají řád, což z nich dělá spořádané společenství, které bychom na škále dobro-zlo mohli bez váhání zařadit na stranu dobra. Je to protiklad rasy T'Rangů, proto jsem do Ukpyru zamířil dříve jak do Nyctalinthu.
Ukpyr byl již léta opuštěný, ale pod imperiální správou začal znovu vzkvétat. Umpani si celé město postupně předělávají k obrazu svému, ale využívají k tomu původní materiály, takže ne vždy je zřejmé, co je nové a co původní.
Imperiální armáda má svou základnu i v New City, která je s Ukpyrem propojena teleportačním zařízením. I to je jeden z důvodů, proč jsem zamířil právě do Ukpyru. Ostatně Ukpyr je klíčový pro importované družiny, které se v šestém díle přidaly na stranu Bély - začínají pak kousek severně od města (v Tramontane Forest). Díky tomu je Ukpyr celkem bezpečné místo srovnatelné svou obtížností s New City ... tedy až na ty duchy, ti dokáží družinu trochu potrápit a přitom je za ně docela málo zkušeností. Savant Guardi jsou proti nim snazší soupeř, tedy alespoň pro mě.

Město má dva vstupy - jižní z Dark Forest a severní z Tramontane Forest (les poté navazuje na Ukpyr Mountains odkud cesta vede do Witch Mountains a odtud dále do údolí řeky Eryn River). Oba vstupy hlídá stráž, která do města nikoho nevpustí, leda byste se chtěli stát členy tzv. Special Tactical Forces (S.T.F). Armáda totiž nabírá nové rekruty z řad místních a je to vlastně ideální příležitost, jak se s Umpani více sblížit. Souhlasil jsem a strážný nás odkázal do náborového střediska - Recruiting Station. Pokud by se nás někdo ve městě vyptával, kdo jsme, tak máme odpovědět:
NEW RECRUITS
A vstupní heslo je:
VICTORY
Hned u jižní zdi města je dvojice ubykací, tzv. N.E.P.S. Barracks neboli New Enlistments Personnel Station. Je to náš budoucí domov v Ukpyru. Kasárna jsou prázdná, očividně jsme první rekruti, co se na Guardii nechali naverbovat. Kousek východně odtud je Recruiting Station, kterou vede seržant Balbrak. Široká ulice na sever od Recruiting Station vede do středu města, kterému vevodí velitelství imperiální armády (I.U.F Headquarters). Při západní zdi směrem od velitelství je Umpani Central Humpawhammer, což by měla být budova s teleportačním zařízením, ale chybí nám ID karta. Severně od Central Humpawhammer jsou jedny z mnoha kasáren I.U.F (I.U.F Barracks), ale ani do jedné budovy I.U.F nemáme zatím přístup, strážní nás vždy vykáží ven. Ostatně to platí i pro řadu dalších budov ve městě.
Směrem k severní bráně města je krom dalších I.U.F Barracks také střelnice (Firing Range), kterou vede poručík Gromo. Severně nad velitelstvím je pak sklad (Supply Depot), který vede seržant Kabomm a široká ulice na východ vede na letiště. Letišti vévodí budova s nápisem Spaceport Authority, ale ani sem nemáme přístup. Kousek jižněji je budova s označením Recreational Facility (prázdná) a pod ní je už opět budova Recruiting Station (zadní vstup do budovy je pečlivě uzamčený).

- vstup do města z Dark Forest
- N.E.P.S. Barracks
- Recruiting Station
- Umpani Central Humpawhammer
- Firing Range
- Supply Depot
- Recreational Facility
- I.U.F Headquarters
- I.U.F Barracks
- letiště a budova Spaceport Authority
- vstup do města z Tramontane Forest
Z pohledu příběhu je (tuším) připojení k S.T.F volitelné. Pro volný pohyb po městě stačí strážným zalhat, že máte zájem o naverbování a na případné dotazy strážných pak odpovídat heslem VICTORY nebo sdělit, že jste noví rekruti (NEW RECRUITS). Oni vás pak jen odkáží na Recruiting Station.
Ke změně dojde až po návštěvě Recruiting Station, kde jsme se setkali se seržantem Balbrakem. Ale i tak je možné z celé akce vycouvat. Seržant Balbrak nás do ničeho netlačil, v rychlosti nám pověděl, co nás čeká a pak se nás optal, zda-li máme zájem do speciálních jednotek vstoupit (S.T.F). Naší činností by byl průzkum pro imperiální federaci Umpani (Imperial Umpani Federation - I.U.F).

Jakmile jsem nabídku odsouhlasil, tak nám Balbrak předal rozkazy a odeslal nás nafasovat vybavení do Supply Depot k seržantovi Kabommovi. Od této chvíle je Balbrak naším velitelem, pro kterého budeme pracovat. Také nás odkázal do N.E.P.S. Barracks, kde se můžeme ubytovat.
Seržantu Kabommovi jsme předali dopis od Balbraka a on nám na jeho základě vydal vybavení pro nové rekruty. Zadarmo to nebylo, požadoval za to 9250 zlata! Podle seržanta Balbraka by mělo jít o nějaký poměr vzhledem k našim možnostem, takže předpokládám, že cílová částka se odvíjí od naší současné výše majetku. Nedokážu si totiž představit, že by importovaná družina dorazila do Ukpyru a měla platit stejnou částku, když je teprve na začátku hry

.

Dostali jsme za to 2x Flak Vest (zbroj), 2x Musket (muškety, spíš vlastně bambitky), 2x Powder and Shot (střelný prach a kulky) a IUFSTFNEPS Badge (něco jako psí známka). Krom toho nám Kabomm předal další rozkazy - máme se vydat na střelnici za poručíkem Gromem a podstoupit základní trénink.
Poznámka: papírové rozkazy slouží jako propustka, bez nich vás nikam nepustí. Přinejmenším ne při první návštěvě dotyčné osoby. Pokud však chcete u Kabomma nakupovat, tak musíte mít u sebe alespoň jedny papírové rozkazy, klidně ty nejposlednější. S tím se pojí problém s místem v inventáři. Wizardry 7 neumožňují věci skladovat v externích úložištích, ale můžete je odkládat na zem. Odložený předmět sice fyzicky nevidíte, ale o položených předmětech vás informuje ikonka v pravém dolním rohu obrazovky. Pokud na ní kliknete, tak máte možnost zvolit, která postava předmět ze země vezme. Předměty je možné na zemi stackovat, ale pak je postava sbírá v tom pořadí, v jakém byly na zem položeny.

S rozkazy od Kabomma jsem se vydali na střelnici a od poručíka Groma jsme si vyslechli instruktáž k používání střelných zbraní. Je to jednoduché. Bambitku musíme naplnit přimeřeným množstvím střelného prachu, vhodit kulku, dobře zamířit a stisknout spoušť ... no, to mimo jiné znamená, že pro používání střelných zbraní je potřeba nosit sebou dostatek střeliva (střelný prach). Prodá nám ho seržant Kabomm. Po instruktáži se nás Grom optal, zda-li bychom si nechtěli střelbu vyzkoušet i prakticky. Samozřejmě, že chtěli

...
Není to ovšem zadarmo, 3 pokusy stojí 125 zlatých na osobu, tedy 750 zlatých pro 6 osob. Po zaplacení jsem do ruky dostal 6 terčů.
V první řadě je potřeba pověsit terč na protější zeď střelnice a poté se vrátit na začátek za červenou čáru. Postava, která bude střílet, musí být vybavena bambitkou (stačí jí mít v inventáři, protože bambitky/muškety mohou používat jen některá povolání). Střelba se provadí přes volbu USE, kdy vyberete bambitku. Vše ostatní proběhne automaticky. Poručík Gromo pak zhodnotí úspěšnost střelby a postava získá svůj první Personal Skill - Firearms. Proto je terčů 6, aby se Firearms mohli naučit všichni.

Nejlépe si vedla asi Shiva, která trefila všechny 3 rány, bohužel ten výpis rychle mizel, tak jsem to nestíhal číst. U Biffa totiž došlo k tzv. zásahu mezi oči (bull's-eyes), což by mělo znamenat, že tři takové zásahy povedou k pochvale od kapitána.
Nakonec jsem od Groma získal další rozkazy, se kterými se mám vrátit za seržantem Balbrakem. Tím je základní výcvik za námi.

Na základě nových rozkazů se máme přemístit na sever od Ukpyru do Tramontane Forest, kde máme vyhledat skupinku cizinců, kteří se po lese údajně pohybují. Možná je to jen planý poplach, ale možná jde o špehy. Každopádně máme celý les prohledat a vypořádat se s každou hrozbou, na kterou narazíme. Obzvláště pokud by šlo o T'Rangy. Poté se máme vrátit zpět.