Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:38:49
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Might and Magic IX v roce 2002 a 2021  (Přečteno 9882 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Might and Magic IX v roce 2002 a 2021
« Odpověď #15 kdy: Září 09, 2021, 00:46:07 »

Tak jsem se i já rozhoupal a MM IX poprvé v životě letos taky dohrál. No, sice už někdy v dubnu, květnu, ale k nějakému souvislejšímu souhrnu jsem se moc nedostal. Znáte to, člověk to odkládá a najednou zjistí, že má soupis bodů, ke kterým se chtěl vyjádřit a už pomalu neví, co měl na srdci. Ale přesto: hrál jsem poslední verzi z GOGu, s návodem tady na stránkách se mi hru podařilo spustit česky (i s dabingem) a tak, aby se pokud možno sekala a padala co nejmíň (to se sice stávalo, ale tak co se dalo dělat). Překvapilo mě, že i přes svůj technický stav, moderní operační systém (Windows 10) a pověsti, kterou měla (zejména Loadingy byly utrpení. První loading trval tak 5 minut a měl šanci 50 / 50, že se povede. Naopak loading ze hry se nepovedl nikdy, hra se zasekla a musel jsem celý PC natvrdo restartovat, takže jsem musel v případě selhání hru vypnout a znovu spustit), jsem si ji nakonec užil. I Holt je to pořád Might and Magic a gameplay jako takovej je pořád zábavnej. Nebo teda pro mě pořád byl. Hra mě dost pohltila a hnala dál, dokud jsem ji nedohrál. No, ale k pár poznámkám, ke kterým jsem dospěl. Nebo teda spíš věcem, který má Elemir na svých stránkách uvedený trošku jinak.

Na začátek bych řekl, dost jsem se na to ptal už v Knize návštěv, že povyšovací úkoly ve hře jdou splnit všechny a pro všechna povolání (i ta, která v partě nemáte), a jejich splnění se dokonce propíše i do úspěchů hry. Bohužel je při zadání povyšovacího úkolu nutné vybrat (nebo naopak nevybrat) postavu, kterou chcete (nechcete) v daném směru nechat povýšit. Anžto zpětně už to pak nejde. Je proto nutné (podle mě) se na začátku rozmyslet, jaká druhá povýšení chcete v závěrečné družině mít. Já si vybral Paladin / Gladiátor / Kněz / Lich. Vybíral jsem podle artefaktových setů, které jsou ve hře čtyři a jsou určeny pro tato čtyři povolání. Možná by byl místo Liche lepší Mág, ale stalo se.

První věc, která mi tak nějak neseděla, byl respawn map. Sice tabulka na stránce https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_respawn.php uvádí většinou 300 - 600 dní u vnějších lokací, vždycky jsem tam měl tak po měsíci všechno znovu. Myslím potvory, sudy, apod. Nevím, jak je to možné, složka Minisaves v adresáři hry samozřejmě byla a rovněž návrat do oblasti např. za 14 dní byl v pohodě, ale rozhodně při delších návratech už jsem musel všechno vykosit znovu. Nebo nemusel, podruhé už jsem oblasti moc nečistil a jen to tak nějak probíhal..

Dál jsem si všiml několika úkazů v artefaktech, a to ty, že amulet Zelený mužíček hráč dostane vždy při splnění nepovinného úkolu pro Zeleného mužíčka ve Frosgardu. Dále pak džin v Zapomenutém chrámu ve Frosgardu (pokud si od něj vezmete předmět) Vám rovněž vždy vydá Jemnou hůlku Fré, což je zbraň ze setu pro kněze. Tyto artefakty lze ve hře získat vždy (při jakékoli hře), ale naopak se Vám ten stejný artefakt může objevit náhodně i v černé truhle (jejíž obsah se vždy generuje s prvním vstupem do oblasti a jako jediný se při respawnu mapy neobnoví), mám ověřeno jak se Zeleným mužíčkem, tak s Jemnou hůlkou Fré. Smysl mi to moc nedává, ale postřehl jsem to. Třeba to Elemir aktualizuje na strákách v příslušné sekci. https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_artefakty.php

Další nesrovnalosti, které jsem si všiml, je to, že trenér v Thjorgardu trénuje jen do levelu 25 a nikoli 30, jak se píše v návodu, čehož bych si asi nevšiml, ale postřehl jsem, že v návodu se píše level 30 a v seznamu trenérů jen 25, tak jsem se rozhodl to ověřit. Bohužel je to docela podstatná informace, anžto se jedná o nejlevnějšího trenéra ve hře a až do levelu 25 bude nejvýhodnější cvičit právě u něj. https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_navod.phpF

Dalších nesrovnalostí jsem si všiml v Jízdním řádu, tedy v sekci Cestování po Chedianu https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_cestovani.php Rozdíly spočívají hlavně ve dnech, které jednotlivé plavby zabírají. Jasně, asi si řeknete, že to je blbost, ale když se potřebujete dostat někam, kam to nejede přímo a musíte počítat „s přestupy“, tak pak Vám do toho dost hodí vidle situace, když někam počítáte 3 dny a ve skutečnosti to jede 5. Opět jsem to nekontroloval od začátku, ale po tom, co mi to asi třikrát nesedělo, jsem se rozhodl udělat vlastní jízdní řád a raději si to ověřit. A tady jsou odchylky.
Ostrov popela – v úterý, středu, čtvrtek, sobotu a neděli to jezdí do Sturmfordu za 4 dny, nikoli za 1
Guberland – v sobotu to jezdí do Drangheimu za 1 den, nikoli za 3
Guberland – v neděli to jezní do Sturmfordu za 2 dny, nikoli za 4
Frosgard – v úterý to jezdí do Thronheimu za 2 dny, nikoli za 3
Lindisfarn – v úterý to jezdí do Sturmfordu za 5 dní, nikoli za 3

Další nesrovnalost jsem nalezl v kouzlech. Kněz se jich může naučit 43, Lich 42 a Paladin 17, což sekce na Elemirových stránkách uvádí jen 16. V seznamu chybí kouzlo Zloděj kouzel, které se Paladin může naučit. https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_kouzla_magie.php Přitom na kouzlo je potřeba mít magii ducha na expertu a magii světla rovněž na expertu, a oboje Paladin splňuje, to tabulka nad tím uvádí správně. Opět jsem na to přišel tak, že jsem postavy učil všechna kouzla, která jsem měl, pak jsem počítal, jestli je mám všechny a u Paladina jsem měl dokonce o jedno navíc.

Dále jsem se zaměřil na získávání bonusů ze studní a kotlů, ale bohužel už se úplně v poznámkách nevyznám a úplně si to nepamatuju. Tak aspoň to, co jo.:-) https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_studny.php
Tronheim – studna na náměstí nepřidává + 5 síly, jak je uvedeno v sekci, ale +5 magie
Frosgard – Strom života dává + 5 odolnost ducha, v soupisu bonusů za studny to není
Thjorgard – Pokud projdete Cvičiště (počítá se první průchod) a máte v partě Žoldáka nebo Gladiátora, dostane tato postava +5 k síle a odolnosti (já je v partě v tu dobu neměl, ale odzkoušel jsem to i dodatečně). Tuhle informaci jsem vyčetl v oficiální příručce.
Yorwick – tohle v sekci není vůbec, ale na mapě se nacházejí celkem 3 kotle (tuším 1 velký a 2 malé), ale nemám ověřeno, jaké odolnosti přidávají a jestli jsou pevní nebo se to generuje při prvním vstupu do oblasti jako u dřívějších Might and Magic. Teda kromě toho, že velký kotel přidává + 10 a malý kotlík + 5 odolnosti vůči něčemu. Neověřil jsem.
Lindisfarn – studna na jihu vesnice přidává + 5 proti temnotě, ale tahle studna funguje trochu jinak. Jednak lze aktivovat s každou postavou několikrát za sebou, jednak se respawnuje s každým opuštěním a navrácením do oblasti. Takže s kouzlem LLoydův maják si teoreticky můžete naklikat až astronomickou odolnost proti temnotě. Což bych možná i udělal, kdyby se mi hra při nezasekávala a nepadala při použítí kouzla Lloydův maják tak ve 3/4 případů.
Ještě se mi někde podařilo zhruba v půlce hry sehnat + 5 magie a + 5 síly pro všechny postavy a vůbec nevím, za co to bylo. Jestli jako odměna za nějakej úkol nebo postup ve hře, nevím. A dostatek sejvů, abych to mohl ověřit bez procházení půlky hry, jsem neměl.

Další nesrovnalosti jsem si všiml v sekci Hexaeditace uložených pozic https://www.svetmightandmagic.cz/mmix/mmix_hexaeditace.php , které jsem se upřímně taky dost věnoval. Dal jsem dohromady celej seznam kouzel a dovedností, o který jsem se s Elemirem už podělil, ale jednak taky 9F-00 není Diamantový amulet, ale Diamantový prsten.

Na další problém (teda spíš už jen ten herní) – jsem narazil v Arslegardu, kdy není možné splnit úkol s vyčištěním lázní (zbavení lázní konkubín). Teda úkol splnit lze, ale neoznačí se Vám jako splněný. Přitom hospodský Vás pochválí a dá Vám odměnu, ale úkol se stále neodškrtne. Řešením je si úkol vůbec nenechat zadávat, nejdřív ho splnit a až pak jít za hospodským. Při pokecu mu říct, že už je hotovo, dá Vám odměnu a úkol už se nezapíše.

Na další problém jsem narazil v Dračím doupěti v Lindisfarnu, kde by mělo při troše štěstí jít obejít draka a vybrat jeho černé truhly. Tedy až po jeho vyvolání, do té doby by Dračí doupě nemělo být přístupné. Tak bohužel to u mě neplatilo. Do doupěte jsem se dostat mohl a drak tam opravdu čekal dávno předtím, než jsem sehnal ostatky relikvie a draka vůbec vyvolal. Ale zabít jsem ho nezkoušel. Na to jsem se vrhnul až po zadání úkolu po splnění hlavní dějové linky a s postavami na levelu 65. I tak jsem měl co dělat..

Dalším poměrně zásadním problémem je fakt, že Vám příběhovým útokem na Frosgard zabijou dost obyčejných lidí a tím pádem i učitelů, který by Vám mohli zlepšit některé dovednosti. Nevím, jak přesně to hra počítá (podle mě až od vstupu do Frosgardu) a taky se většina učitelů na Velmistra nachází i někde jinde po Chedianu, ale tohle je nepříjemnost. Navíc mrtví civilisté se ve Frosgardu nerespawnují s respawnem celé mapy.

No a na závěr takovou perličku pro ty, kteří to třeba dočetli až sem. Pokud se rozhodujete, že si vezmete od některých ras / pohlaví obě varianty a plánujete mít v partě Liche, připravte si pro něj ten portrét, kterej se Vám líbí míň. Já měl dvě trpaslice a dvě lidské ženy, z čeho ta jedna ženská se mi fakt nelíbila. Ale ta druhá, která docela šla, se mi pak změnila na Liche, tím pádem se jí změnil i portrét a na tu druhou ohyzdu jsem se musel koukat až do konce hry.:-D
Další poznámku jsem si udělal i k hlasům, jakože některej typ je fakt strašnej, ale už si nepamatuju jakej a v poznámkách se nevyznám, takže mi je jasný, že jestli si to dám za pár let znovu, budu vybírat úplně stejně a pak budu v půběhu hraní úplně stejně nadávat a možná si na to i vzpomenu.:-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Září 09, 2021, 12:42:20 »

Na GOGu sis zakoupil verzi 1.3, kdežto celá sekce a návod jsou dělané pro verzi 1.2.

Respawn určitě nesedí, ale takhle to popisují datové soubory, což je ostatně v té kapitolce uvedeno. O rozdílu s cvičitelem v Thorgardu vím, tuším ale, že nejsem jediný, kdo dospěl k levelu 30 (resp. mi tu hodnotu potvrdil). Cestování už si nevybavuji a u rozdělení kouzel podle povolání jsem se inspiroval na Flamestryke's, kde mají tedy stejnou "chybu" ;)

Ono obecně, hodně věcí bylo taháno z datových souborů, a protože jsem to neměl jak ověřit, takže s nepřesnostmi jsem počítal s tím, že to časem upřesním. Jenomže malý zájem o devítku nakonec způsobil, že už jsem ani neměl důvod cokoliv ověřovat :) Zkusím se k tomu dokopat :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Září 10, 2021, 00:53:04 »

Je to pravda. A jak říkám, není to žádné rýpání nebo výtka. Jen jsem sekci na Tvých stránkách dost používal pro podpůrné informace, jen mi tam několik věcí nesedělo, tak jsem cítil potřebu se o ně podělit.:-D

Rozhodně to neber jako nějaké hledání nedostatků ve Tvé práci.:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Září 10, 2021, 13:25:54 »

To je v pohodě :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Září 20, 2021, 14:14:54 »

Ivan: zapracoval jsem jednotlivé opravy do patřičných článků, akorát u té hexaedice už to bylo OK, to jsem zřejmě opravil už když si mi k tomu posílal mail.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Září 21, 2021, 17:50:29 »

Jasný, v pohodě.

No, je to možný, já jsem to měl v poznámkách, tak jsem to jen připsal. Moje chyba.:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Září 21, 2021, 19:45:54 »

Nejhorší je, že já měl těch oprav provést rovnou více, když už jsem se do toho konečně pustil, jenomže bůhví, kam jsem zas dal poznámky :D Mám tu nově ještě připomínku k bonusům z předmětů od Pana Kamaráda, ale to se týká jen MM6-8. Nově si alespoň přímo do těch souborů píšu, co jsem kdy a kde změnil, jinak bych ztratil přehled úplně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Září 21, 2021, 22:23:01 »

No já si občas něčeho taky všimnu u MM6-MM8, ale to už neřeším, asi tím, že to nejedu kontinuálně a občas si něco jen tak připomenu..

Jinak teď se soustředíš na Assassin's Creed? Plány s videem The Quest a sekce MMX vzaly za své?:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Září 21, 2021, 23:21:11 »

Obávám se, že si to odhadl naprosto přesně :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Září 22, 2021, 16:16:06 »

No jo, co už. ;D

Každopádně jsem MM IX léta odkládal a letos při první dohrávce mě dost překvapilo, jak si hra vůči své pověsti cení.. Pořád to je MM, chytlavý, návykový a gameplay je velice příjemnej. Jen je škoda toho technickýho stavu na Windows 10.

A hlavně, že mi nejdou udělat pořádný screenshoty moji party z tý český verze..
IP zaznamenána