Koukám, že už to začíná být se mnou špatné i s implementací drobností, ale pořád tu mám nevyjasněný problém s občasným přetížením databáze, takže namísto finalizace jsem se spíše zaměřil na sledování těchto výkyvů.
Musím říci, že po implementaci přihlašování a zrušení možnosti přispívat neregistrovaným hostům, se provoz na Fóru a v Knize návštěv výrazně zmírnil. Důvodem je fakt, že odpadly boti, ale i tak je potřeba jejich aktivitu monitorovat a tedy minimálně "zahazovat" jejich pokusy o registraci apod. Přetížení databáze se nyní vyskytuje velmi zřídka, ale přesto se ještě vyskytuje, což zřejmě zapříčiňuje nějaká rutina v Knize návštěv. Asi bych to normálně neřešil, protože ty výpadky jsou krátkodobé a nejdou hned po sobě, nicméně doprovodná chybová hláška tohoto výpadku se mi nelíbí z bezpečnostního důvodu, takže bych tuhle peripetii nejraději jednou pro vždy vyřešil.
Ostatně pokud jde o bezpečnost, v noci jsem ke své hrůze zjistil, že jsem v Knize návštěv opomněl ochranu proti základním konstrukcím SQL injection, takže přihlášení šlo poměrně triviálním způsobem obejít

No dobrá, ani ne opomněl, jako se na to přímo vykašlal

Jenomže aby to dávalo smysl, tedy aby celý ten přechod na povinné registrace dával smysl, tak je samozřejmě dobré to udělat pořádně hned.
No a tady nastává klíčový problém ... programování je celá léta jen mé hobby a podle toho k tomu přistupuji (a proto je tento web taky v základu taková směsice technologií, kde pak bastlím různé propojky apod.). Základní kostra webu je léta paradoxně objektová, byť tahle technika není zrovna něco, co by mi přirostlo k srdci, ale na druhou stranu to už tenkrát nebylo tak úplně špatné rozhodnutí. Jenomže PHP, ve kterém je web napsaný, se za ta léta vyvinulo a objektový přístup, respektive možnosti OOP v PHP se změnily. Obvykle nesahám na to, co funguje, ale tentokrát by to asi chtělo mnohem větší revizi ... a ano, přesně do toho se mi vůbec nechce

Popravdě, kdybych se o ten kód staral jak se má, tak nemusím v úpravě Knihy návštěv nic opravovat, protože by to fungovalo bezvadně hned na poprvé. Nakonec se tedy k postupnému upgrade budu muset dokopat. Holt život by byl jinak příliš snadný