Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 12:41:30
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Pár poznámek a tipů po dohrátí  (Přečteno 31014 krát)

tono

• Zasloužilý člen
Re:Pár poznámek a tipů po dohrátí
« Odpověď #30 kdy: Říjen 29, 2019, 21:11:20 »

Ještě jeden postřeh z hraní - objevil jsem bug při osvobození Falagara. Měl jsem Hajiho - dokud ho neodvedete do observatoře, tak nejde propustit a koně - když nese nějaké vybavení, taky nejde propustit. Takže Falagar se nemá kam přidat, žádná postava nejde propustit => hra zůstane viset v dialogu, ze kterého nejde vyskočit. Nezbývá než load a jedné z postav se zbavit.

No moment to mi nejak nesedí. Haji je učenec ktorého môžeš ľubovolne najímať a prepúšťať. Do observatória máš dostať Edwina. Toho keď najmeš už sa ho nezbavíš lebo je to súčasť questu. Koník Aonbar(?) pridáva dvojnásobný úložný priestor a prepustiť ho môžeš až keď má prázdny inventár. Je to tak naschvál preto, aby si s neho nespravil "skladisko" momentálne nepotrebných itemov ;)
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #31 kdy: Říjen 29, 2019, 23:02:13 »

Spletl jsem jména, učenec jako učenec:-) Máš pravdu, mělo tam být Edwin a ne Haji. S tím skladem je škoda, že to ve hře nejde. V dílech MM6-8 nebyl problém nacpat do beden momentálně nepotřebné věci a zůstaly tam až do respawnu. Takto člověk musí pečlivě vybírat co si nechá. Předměty na různé imunity (omráčení, paralýza, spánek, slabost, otrava) se občas velmi hodí.
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #32 kdy: Srpen 27, 2021, 18:53:24 »

Tak jsem zkusil hrát za partu 4 orků - barbarů, tedy úplně bez magie.
Prvního jsem učil 2 zbraně - palcát a sekeru, aby mohl používat Rocklin a Evangelistu.
Druhého jsem naučil palcát a obouruční zbraň (Vayaleth), třetího kopí a obouruční zbraň (Srdcový bodec) a čtvrtého sekeru a obouruční zbraň (Hakr nebo Irnaran).
Tím měli všichni nějaký blok a ti s obouruční na maximum nemohli být blokováni.
Pak jsem je učil na maximum odolnost, kvůli životům.
Zpočátku byl nejsilnější ten s Hakrem, ale časem se to srovnalo.
Průchod hrou byl překvapivě pohodový, magie mi moc nechyběla.
Orkové mají vlastnost Nezdolnost (20% šance na odolání negativních účinků) a jakmile se mi podařilo koupit nebo najít předměty, co dávají imunitu (jed, omráčení, paralýza...), tak to bylo v pohodě.
Původně jsem měl strach, zda to půjde vůbec hrát bez nebeské zbroje a regenerace, ale šlo to. Samozřejmě jsem sem tam koupil nějaký ten svitek, hlavně šeptající stíny, abych našel tajné dveře.
Problém byl samozřejmě s magickými zábranami. Do magie jsem žádné body necpal, ale tmavě modré sudy pila jen jedna postava, pak jsem si schoval nějaké předměty, co přidávají magii a bariéry jsem otevíral s hodinou moci nebo i s dobrým odpočinkem a chvíli jsem měl NPC Spika. Někdy bylo potřeba více pokusů, ale podařilo se otevřít vše.
Později jsem koupil i svitky léčení a oživení, léčení jsem použil párkrát v hrobce 1000 hrůz a Ker-Thalu, oživení jsem snad ani nepotřeboval. Jiné svitky jsem nekupoval, sem tam jsem použil nějaké nalezené (hlavně odstranění magie).
Další dovednosti co jsem učil:
uhýbání, střední zbroj, tajemná disciplína, luk (jen 1 bod, aby jej mohli držet a mít bonus z nějakého očarovaného) a válečnictví.
Většinu bodů jsem cpal do vitality, plán byl mít dost životů do DLC. Kdykoli dřív jsem hrál, tak nejhorší bylo dostat se přes Perrena.
Hrál jsem to se svým MODem "Honorary promotion", čímž jsem byl o cca 2 levely dál, než při normální hře. Do DLC jsem přišel s levelem 37 a s cca 600 životy u všech postav.
Jenomže problém nakonec nebyl Perren, ale ti jeho klauni, co způsobují otravu. Ve vězení není otravu jak vyléčit a přes mnoho loadů se mi nepovedlo otravě odolat, takže vždy byla aspoň 1 postava s jedem. Perren šel zabít celkem v pohodě. Pak přišla bitka na nádvoří, to šlo taky, protože tam jdou vojáci postupně a inkvizitor je sám.
Prosekat se ale dál už nešlo. Jak jsou na mne 2 vojáci + inkvizitor, je to bez šance. Se silovou partou, kde je trpaslík, se to dalo - má spalující odhodlání a tím se dá spánku bránit. Bez toho je to ale bez šance. Zapomněl jsem totiž, že inkvizitor je imunní proti ovlivnění mysli. Myslel jsem, že mu budu prostě rozbíjet lebku pomocí dovednosti válečnictví, ale houby s octem.
Dokonce jsem mohl používat i magii vody s kouzlem vědomí (probuzení spící postavy). Používám totiž úpravu inspirovanou "Experience curve" MODem, ve kterém právě přidali některým povoláním další dovednosti. Ale protože jsem to naučil jen 1 postavu a navíc jsem chtěl zkusit, zda to půjde bez magie, tak konstatuji, že DLC s touto partou nedám :-(
Pokud to někdo chce zkusit, tady poskytuji save.

Dále jsem objevil bug ve hře. Protože jsem měl ve skupině dost palcátů, dařilo se mi omračovat nepřátele. Zjistil jsem, že nepřátelé, co oplácejí útok (např. Perrenův bijec) oplácejí útok i když jsou omráčení. Na opravu by bylo potřeba najít v knihovně Legacy.Core.dll jak je to implementováno, zkusím se na to podívat, ale moc nevěřím tomu, že to zvládnu.
« Poslední změna: Srpen 27, 2021, 21:48:57 od Kusák »
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #33 kdy: Srpen 28, 2021, 13:16:58 »

Skúšal som kombináciu 3x bojovník a druid, ale aj to bolo už dosť na hrane. Hlavne vo finále DLC.

Tie dovednosti postáv som tiež upravil. U niektorých zbraní chýbali experti a napríklad mágiu temna mala len jedna postava. Tanečník mečov vedel len 10 vecí. Takto to poskytuje lepšiu variabilitu pri kombinácii postáv. Samozrejme že mágovi som nepridal ťažkú zbroj, alebo druidovi štít, to by už bolo trochu debilné :)
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #34 kdy: Srpen 28, 2021, 13:51:55 »

Možná to ještě zkusím, vyeditoval jsem ten save a ubral body z luku (tam jsem je cpal jen proto, že už je nebylo kam jinam dávat) a přidal do magie vody. Takto bude mít magii vody každý a každý tedy bude mít kouzlo vědomí (probuzení). Uvidím, zda to s tím půjde.
Je to sice otrava s tou otrávenou postavou :-), vždy ujdu pár kroků a je v bezvědomí, ale aspoň neumře a až dojdu, kam potřebuji, tak se vyspím a zas má plné zdraví (ale otrava zůstává).
Zkoušel jsem ten boj mockrát, ale když jsou ti Perrenovi nájezdníci 2, tak se otravě vyhnout u všech je prakticky nemožné.

Teď jsem se ponořil do opravy toho bugu, ale nemůžu s tím hnout.
Co jsem objevil:
V knihovně Legacy.Core.dll je implementováno oplácení v třídě:
Legacy.Core.Abilities -> MonsterAbilityRetaliation, kde je metoda HandleAttackResults()
a v ní je podmínka
   if (p_isMagic || p_attackList == null)
   {
   return;
   }
která zajišťuje, že na magické útoky a na neútoky obluda neoplácí.
Zkoušel jsem tam přidat podmínku, že když je obluda omráčená nebo spící, tak se taky neoplácí.
Ale nedaří se mi to louskout. Našel jsem metodu HasBuff(), takže upravená podmínka by mohla vypadat nějak takto:
   if (p_isMagic || p_attackList == null || p_monster.BuffHandler.HasBuff(XXX))
   {
   return;
   }
Ale nevím, co narvat za to XXX. Kompilátor očekává typ Legacy.Core.Buffs.EMonsterBuffType.

Edit: tak jsem to louskl. Do třídy bylo potřeba přidat:
using Legacy.Core.Buffs;
a do podmínky v metodě:
p_monster.BuffHandler.HasBuff(EMonsterBuffType.MACE_STUN) || p_monster.BuffHandler.HasBuff(EMonsterBuffType.SLEEPING)

Kdo chce, může si upravenou knihovnu vyzkoušet. Knihovna obsahuje tyto úpravy:
1. Elemirova úprava na zprovoznění hry po ukončení podpory.
2. Úprava od Albeorise na odstranění bugu větrného meče, kdy nefungoval správně dokonalý útok.
3. Moje úprava - odstranění bugu, kdy postavy se schopností oplácení oplácely útok i při omráčení nebo spánku.
4. Moje úprava na vyvolání funkce ForceSolveQuestFunction pro lepší chování rozhovorů s NPC v mém MODu "Honorary promotion".

Edit 2:
Hra stejně vyhodnocuje útoky jaksi podivně, i omráčenou postavu (co má uhýbání a bloky nastaveny na 0) je možné minout. Ale to dělalo i před mou úpravou:-)
Do samotné mechaniky výpočtu útoku a zranění jsem nepronikl, takže nevím, jak čísla útoku a uhýbání ovlivňují zásah.

Edit 3:
Nevím, zda je to jen dojem, ale přijde mi, že po úpravě knihovny je jde hra více "ztuha". Nemáte někdo zkušenost s prací s dnSpy? Je možné po rekompilaci ještě provádět nějakou optimalizaci? Překvapilo mne, že při ukládání je v záložce PE kolonka "32-bit Machine", která je zašrtnutá! Mám 64-bitové Windows i dnSpy.
« Poslední změna: Srpen 28, 2021, 15:42:53 od Kusák »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: Srpen 28, 2021, 20:53:21 »

Hra jako taková je 32-bit, proto 32-bit Machine, to bych vůbec neřešil. Naopak bych používal 32-bit dnSpy.

Vyhodnocování útoků je opravdu zvláštní, ale v tom měli bordel už v Limbicu, což bylo docela zvláštní, jako by to jádro dělal někdo externě a v Limbicu pak někdo už jen sem tam něco přidal, aniž by znal ty vztahy. Zrovna to oplácení při omráčení je logicky nesmysl, co je musel přeci napadnout. Proto se snažíš tu potvoru vyřadit z boje :) Jenže to tenkrát nikdo neřešil a místo toho se zvedla procenta oplácení. Když jsem se proti tomu obořil, tak mě tu pár návštěvníků prima zvedlo ze židle :D

Jinak dobrá práce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #36 kdy: Srpen 28, 2021, 22:12:51 »

Díky za pochvalu.
Přidávám finální dojmy:
1) Hra se chová po úpravě knihovny normálně, byl to jen chvilkový dojem.
2) Po mnoha loadech se mi podařilo ty 2 Perrenovy klauny zabít bez toho, aby mne otrávili. Až budu mít čas, schválně si zkusím spočítat pravděpodobnost.
- Jak člověk vyleze zpoza rohu, tak na něj hned vystřelí, každý má 3 útoky s pravděpodobností 10 % na otravu. Pokud se jim ale podaří kritický zásah (ten samotný má pravděpodobnost 30 %), tak je to tutovka.
- Proti tomu stojí odolnost (měl jsem cca 20 bodů na zemi u každé postavy) a to, že jde o Orky (mají 20 % šanci se vyhnout negativnímu stavu, ovšem kdo ví, jak je to implementováno).
Každopádně když jsem se vyhnul otravě po prvním útoku z dálky, zalezl jsem zpět za roh a nechal je přijít. Na blízko už mají jen 2 útoky, navíc jsem na ně kouzlil kruh zimy, což jim snížilo útoky na 1. I v této fázi mne ale obvykle otrávili, stálo to opravdu mnoho loadů.
3) Poté, co jsem vyeditoval save a ubral něco z luku a dal to do magie vody se dalo projít i přes Inkvizitory včetně Caindaleho, když někoho uspali, tak jsem je kouzlem vědomí zase probudil.
4) Po získání vybavení byl Letní palác procházka růžovou zahradou. Měl jsem s sebou Vilmu a koupil všem prsteny s imunitou na spánek + poskládal předměty s co největší odolností na světlo.
Závěr: bez magie DLC fakt nejde, ale když se dá Orkům jen magie vody na experta (a stačí i normální, na experta jsem to měl u 2 ze 4 postav), tak se to již dá.

Ještě jedna poznámka na závěr, měla být hned v příspěvku výše, kde jsem s touto partou začal.
Co bylo bez magie fakt otravné, tak průchod dugeony, kde je velká tma. Bez světelných kouzel to bylo za trest, pomohlo to, že jednak už hru znám skoro zpaměti a pak samozřejmě mapy, špičkový web je: https://www.mightandmagicworld.de/mmx/
(Trošku rýpnutí do Elemira - nechceš část MMX na stránkách dotáhnout do stavu, aby se vyrovnala předchozím? Již několikrát jsem tvoje stránky chválil a dělám to rád znovu. Jsou opravdu špica a jsem rád, že i přes několik krizí v minulosti tu stále jsou! :-)
Nejvýživnější byla tajemná krypta ve Stínovém lese, tam je tma i s kouzlem pochodeň.
« Poslední změna: Srpen 28, 2021, 22:35:17 od Kusák »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: Srpen 29, 2021, 20:16:37 »

Popravdě se mi už do ničeho pouštět nechce. Po všech těch letech je veškerý elán pryč a moje zájmy se upnuly zas jinam. Respektive se vracím k věcem, které jsem kvůli stránkám na léta odsunul, takže se spíš snažím dohnat ztracený čas. Stránky pro mě mají nyní nejnižší prioritu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #38 kdy: Září 08, 2021, 22:20:41 »

Kusák: gratuluju, Tvůj sejv jsem si stáhnul a asi půl hodiny to zkoušel projít bez otravy sám, ale nepovedlo se mi to a pak už jsem se tím nechtěl zaobírat, promiň.:-D

Takže jsem rád, že se Ti to nakonec povedlo samotnýmu.:-)

Mimochodem, mít dvě postavy pojmenovaný stejně mi přijde fakt úlet, kor když je jedna mužského a druhá ženského pohlaví.:-D Ale chápu, jméno sis nechal vygenerovaná a neřešils to..
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #39 kdy: Září 09, 2021, 09:12:27 »

No vidíš, já jsem si toho celou hru nevšiml. Jen mne štvalo, že chlap je Hera, co je ženské jméno (nebo tak alespoň v češtině zní), ale nic jsem s tím nedělal :-)
Ale napadnout mne to mohlo, zdálo se mi, že Hera nějak méně odolává negativním stavům.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #40 kdy: Srpen 12, 2023, 00:01:48 »

Tak se mi zase po několika letech podařilo znovu dohrát MMX Legacy, no dobře, dohrál jsem to už asi před měsícem, ale kvůli jisté indispozici jsem mohl psát jen jednou rukou a nechtěl jsem to tady všechno psát právě jen jednou rukou. Naopak hrát MMX jen jednou rukou bylo úplně v pohodě.:-) Takže jak jsem psal, dohrál jsem MMX potřetí, tentokrát s partou lidí – Paladin, Žoldák, Žoldák a Mág. No, co si budeme, čekal jsem od této party daleko víc, i když Paladin je opravdu výborná podpůrná postava. To se musí nechat. Magie světla na velmistru, stejně jako těžká zbroj, dále ovládání meče, štítu a případně i magie vzduchu. Paladin je opravdu dobrá postava snad pro každou družinu. Žoldáci nebyli úplně špatní, ale upřímně jsem od nich čekal víc. Sice můžou ovládat úplně všechny zbraně ve hře, ale v podstatě nemají nic na velmistrovi a to je znát. Poměrně často jsem používal jejich dovednost Nezadržitelný výpad nebo jak se to jmenuje a díky tomu, že jsem ji měl u dvou postav, se mi podařilo plně prozkoumat všechny dosud nekompletní mapy (Dunstanova vzpomínka, Letní palác), jelikož sice byla schopnost plánovaná jako přískok k nepříteli na kontaktní boj, tak já ji naopak používal jako možnost odskočení od nepřítele, když mi teklo do bot. Tím, že ji měly dvě postavy, tak jsem mohl utéct od dvě pole, nepřítel se pak posunul jen o jedno a tím pádem mě nedohnal. Mág byla taková klasika, toho už jsem znal z předchozí rozehrávky, takže jsem věděl, co od něj očekávat. A teď bych doplnil několik poznámek po třetím dohrátí.

Soustředil jsem se na soupis bonusů ze sudů a permanentních elixírů, takže pokud hráč splní všechny úkoly, vybere všechny sudy a tajné skrýše, otevře všechny truhly, porazí všechny nepřátele a vykoupí všechny obchodníky, získá:

+14 síly z tmavě červených sudů
+12 magie z tmavě modrých sudů
+13 vnímání z bílých sudů
+13 osudu z fialových sudů
+12 k odolnosti proti základní magii
+13 k odolnosti proti ohni
+9 k odolnosti proti zemi
+13 k odolnosti proti vzduchu
+11 k odolnosti proti světlu
+12 k odolnosti proti temnotě
9 nápojů přidávajících +1 ke všem vlastnostem
11 nápojů přidávajících už ani nevím co
14 nápojů přidávající + 1 moudrosti
14 nápojů přidávajících + 1 vitality
14 nápojů přidávajících trvale zdraví
14 nápojů přidávajících trvale manu

Pokud se rozhodnu Markuse Vlka nechat žít, v DLC má další rozhodnutí, které rozhodne o jeho osudu a bude zmíněno i jako závěrečná obrazovka. Tady jsem udělal bohužel chybu, kdy jsem nejdřív proběhl celou pevnost Fort Legaire, mluvil s andělkou na konci a následně se pak vrátil za Markusem, ten už ale nešel nabrat a sejv jsem neměl. Rozhodl jsem se, že to pak zkusím po dohrátí celého DLC načíst před ním, ale už se mi opravdu nechce celý Letní palác opakovat, takže si to případně nechám na další rozehrávku zase za několik let. Klíčové je Markuse nabrat hned na začátku 2. patra Fort Legaire, nebo minimálně určitě před tím, než promluvím na konci s andělkou.

Rovněž se příště rozhodnu nechat utéct ztracená jehňátka z úkolu Ztracená jehňátka. Teď jsem nechal utéct jen Kirka, jelikož je nepovinný a případně se k tomu dá před koncem základní hry vrátit. Ale Kirk měl potom jinou závěrečnou obrazovku. Bohužel jejich puštěním hráč nezíská odměnu, která zahrnuje elixír trvale zvyšující zdraví nebo manu a hlavně nedostane záznam do bestiáře, který jsem se nyní pokoušel opravdu celý zkompletovat.

Dále bych zkusil nesplnit úkol s nalezením Montbardovy dcery Rosalie. Sice jsem to zkusil a na konci základní hry jen nedostanu obrazovku, že jsem spnil jeho poslední přání, ale v DLC mi došlo, že se vlastně celý příběh točí kolem Rosalie a jejího otce, takže tam by to hráči došlo tak jako tak. Nevím, jestli by se situace vyvíjela jinak, kdyby to hráč v t době ještě nevěděl. Jak říkám, jen jsem zkusil úkol nesplnit, ale pak jsem hru stejně načetl a do DLC už jsem šel s všemi úkoly splněnými.

Lorda Haarta již není třeba naprášit, to jsem zkusil v této rozehrávce opravdu těsně před dohráním základní hry, stejně jako puštění Kirka na svobodu a závěrečná obrazovka je jiná. Navíc Lord Haart pak uteče a případné povýšení na Velmistra meče je nutné hledat někde jinde.

Co se týče závěrečných obrazovek, tak někde opravdu vznikly změny. Jednak nedonesení Owenova popelu do Karthalské kaple změní jeho závěrečnou obrazovku, stejně jako puštění Kirka na svobodu a naprášení Lorda Haarta inkvizici. Ostatní úkoly při nesplnění nemají žádnou obrazovku, takže jen není jiná. Při studování závěrečných obrazovek jsem ale naopak zjistil, že je možné právě některé závěrečné obrazovky získat v závislosti na povolání, které mám v družině a splnění jejich povyšovacích úkolů. A i když jsem hrál hru s Kusákovým modem, který tyto questy odemyká i jiným postavám, tak hra to v závěrečných obrazovkách nijak neakcentovala. Bohužel. Vím minimálně o úkolu pro trpaslíka – mága, o nalezení Sutgerdu a elfa – mága o nalezení té tajemné knihy.

Další rozehrávku však plánuju právě s partou čtyř magických povolání, takže tohle bych si měl ověřit. Ale to může nastat zase za dalších 3 – 5 let.:-) Takže tak.:-) Proto si sem píšu ty poznámky, abych si to pak mohl ještě před další rozehrávkou připomenout.:-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Srpen 13, 2023, 20:20:12 »

Jako těší mě tvoje důvěra v existenci EP webu za 3-5 let, to já už takhle daleko raději ani neplánuji. :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #42 kdy: Srpen 15, 2023, 01:27:24 »

Věřím v existenci EP webu za 30-50 let.:-D
IP zaznamenána