Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:38:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Dungeon of Dragon Knight  (Přečteno 6516 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Dungeon of Dragon Knight
« kdy: Červen 02, 2021, 02:46:09 »

Tak dneska jsem úspěšně nezvládl státnice, tak se můžu směle pustit do dalšího hraní.:-D Dost mě navnadilo další Elemirovo video, tentokrát ke krokovacímu dungeonu Dungeon of Dragon Knight, pro jistotu uvádím odkaz, protože z něj budu dost vycházet ( https://www.youtube.com/watch?v=T6M8ImtiJ_0 ). Mohl jsem to napsal do knihy návštěv, ale nakonec toho chci světu sdělit tolik, že jsem se rozhodl založit nové vlákno.

O Dungeon of Dragon Knight jsem se dozvěděl někdy po Vánocích, před zkouškama, kdy jsem sice neměl moc času, ale strašnou chuť si zahrát nějaký krokovací dungeon, přesněji nějakou tu novodobější kopírku Grimrocku. Hrál jsem to jedno odpoledne, pak jsem už neměl čas a nevrátil se k tomu. Ale to se s Elemirovým videem asi změní.

1) video bylo super, Elemire, informační hodnota skvělá, taková vide mám rád. I když jsem opět poslouchal jako mp3 ve sluchátkách při procházce s kočárkem, a tady video asi potřebovat nebudu, přece jen mám sám rozehráno a vím, o čem je řeč. Jen mi ve videu docela vadily ty lidičky, postavičky, místečka, chlebíček apod. Ale to bude asi tím, že jsem na tuhle mluvu už asi dost alergickej i z běžnýho života.:-D

2) Willpower bych asi přeložil spíš jako vůli nebo sílu vůle, ale jsi určitě lepší angličtinář. Jen by mi to jako ke klíčové vlastnosti mágů, která ovlivňuje především množství jejich many a sílu jejich kouzel, sedělo víc.

3) Silně doporučuji všem mít alespoň u jedné postavy vytrénované charisma na úroveň 18 (víc opravdu netřeba), vlastně tedy stačí opravdu jen jedna postava. Postava s charisma 18 prodává a kupuje předměty za stejnou cenu, tzn. že neprodělává. Nejlepší možné vybavení je opravdu možné nakoupit u čarodějnice, jen to leze dost do peněz. Peněz ve hře MŮŽE být dost, ale dobré věci jsou opravdu drahé. Tím, že je nakupujete a prodáváte za stejnou cenu, Vám tak vlastně nevadí je kupovat - v případě nálezu lepšího prodáte stávající za stejnou cenu.

4) Tím MŮŽE být ve hře dost peněz myslím to, že se loot z nepřátel, hlavně teda peníze, generuje dost náhodně. Nevím, jestli to někdo považuje za cheat nebo bug, ale pokud z nepřítele vypadnou peníze, doporučuju metodou save / load vydělat co nejvíc. Stejná hromádka může přidat +5.000 zlatých, stejně jako 300. Opravdu. Takže aspoň ze začátku jsem pár loadů vždy dělal.

5) Vůbec přítomnost obchodu mi v takovém počinu přijde jako skvělej nápad. Já samozřejmě netuším, jak velkou měrou to zjednodušuje hru proti klasikám žánru, o čemž mluvil Elemir, ale mě upřímně třeba v Grimrocích strašně vadilo, že musím loot vyhazovat na zem a nemůžu ho jít někam střelit. Nakoupit lektvary, lepší vybavení nebo prostě jen syslit zlaťáky. I možnost truhly a léčení mi přijdou v této hře strašně osvěžující a vždycky jsem se k čarodějce s plným inventářem rád vracel.

6) No, vracel. I když se vyjadřuju dost zkušeně a protřele, mám za sebou teprve asi 4 patra, takže jsem na (podle Elemira) největší slabost hry ještě nenarazil. Teď se motám v první Aréně, která je tuším právě v tom 4. patře. Ale jak říkal Elemir, hra je zatím velmi sympatická a příjemně odsýpá. Finální údery se snažím vybírat tak, abych držel postavy na stejném levelu, což mi hra zatím umožňuje.

7) Co se týče hraní s návodem, vím, o čem mluvíš. Sice hraju na Easy a nestydím se za to, na hádanky a puzzly se snažím přijít vždycky sám. Teprve, až to mám hotové, snažím se to nějak zkompletovat, třeba i pomocí YouTubu, tak nějak nemám rád, když něco nemám kompletní. Se souboji se mi nechce trávit moc času (který ani nemám), ale u puzzlů ne. A jelikož jsem sám dohrál Fish Fillets, tak vím, jaký to je pocit, když si člověk po dvou dnech a třiceti marných pokusech na něco přijde sám.:-D

8) Co se týče vyváženosti postav a udělování zranění, tak jsem zatím na tom 4. patře, tak to nemůžu potvrdit. Navíc hraju na Easy, tak tento problém mít třeba ani nebudu, ale zajímalo by mě, jestli se to třeba po tom 6. - 7. patře zlomí a zase budou třeba bojovníci dávat větší damage než nepřátelé. Jinak v tom ale osobně zas takový problém nevidím, naposledy jsem hrál Brány Skeldalu, kde jsou naopak bojovníci ultra silní a zbytek je jen do počtu. A takhle to má více her. Tak by bylo osvěžující si zahrát něco, kde má mág navrch. Případně si vytvořit třeba partu 4 mágů nebo 2x mág, 2x klerik.

9) No a nakonec, když se mluví o těch kopírkách Grimrocku: sem s nimi! :-D
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Dungeon of Dragon Knight
« Odpověď #1 kdy: Červen 02, 2021, 02:50:41 »

Teda kromě:

1) Legend of Grimrock 1 + 2
2) MM X: Legacy
3) Brány Skeldalu
4) Vaporum + Vaporum Lockdown
5) The Deep Paths - Legend of Andokost
6) Operencia
7) The Quest
8) The Fall of Dungeon Guardians
9) Heroes of the Monkey Tavern
10) The Keep
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červen 02, 2021, 10:49:57 »

2) Willpower jako síla vůle je obvykle sekundární statistika, na kterou se třeba v D&D nebo Wizardry hází záchranný hod. Tady mi to nějak nesedí, tak jsem spíš hledal, k čemu to připodobnit.

5) obchod ve hře je sice fajn, ale jeho přítomnost silně narušuje logiku hry - čarodějnice tě požádá o pomoc, protože sama na to nemá, tak by člověk čekal, že tě vybaví vším možným a ne že ti to bude ještě draze prodávat :) Proto je lepší, když se loot sbírá přímo ve hře a postupně se obměňuje.  Navíc cesta do obchodu je snadná (portál). Výhodou je akorát fakt, že ta výbava fakt nemá takový efekt :D Lektvary se pak třeba nedají stackovat, takže si jich taky nemůžeš koupit haldy.

8) o pár pater dál uvidíš ;)

U obtížnosti uvidíš sám. Jelikož nejde přepínat, tak jsem se nemohl podívat, jak to funguje na easy, tak alespoň uvidím, jak se to bude jevit tobě.

Z toho seznamu jde ve šlépějích Grimrocků stoprocentně jen The Deep Paths - Legend of Andokost a zřejmě i Heroes of the Monkey Tavern, což si hrál, takže to můžeš potvrdit lépe, ale třeba The Fall of Dungeon Guardians je gameplayem něco jiného, byť to někdo do kopírek Grimrocků řadí. U těch novějších zatím nevím, ale časem se k nim asi taky dostanu. Ono by to popravdě chtělo vytvořit nějakou systematiku, jak to rozškatulkovat, ale to by zas popravdě dávalo smysl jen nám, co máme odehrané ty staré dungeony a máme tedy možnost širšího porovnání. Pro někoho, kdo do toho naskočí nově, to může všechno vypadat stejné :)

Se státnicema si nedělej hlavu, ono se to jednou nakonec podaří :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červen 02, 2021, 12:18:36 »

Se státnicema si hlavu nedělám, ono ostatně závěrečnou práci jsem obhájil a předmět jsem nedal jen jeden ze čtyř, takže nakonec docela úspěch. Kdyby mi to někdo řekl den předem, tak to beru všema deseti. Spíš ten předmět, no.. Správní právo, k čemu to připodobnit. Asi jako když máte střevní virózu, a po jedné důkladné návštěvě toalety kouknete, co tam po Vás zbylo - a hele, plná mísa správního práva, to je přesně ono. Z blbý nálady mě pak dostaly děti, on byl včera den dětí a pak trochu nočního grindování v Branách Skeldalu.:-D

1) Obchod je dost fajn, koukám na benefity, logické nesrovnalosti s příběhem neřeším, pro příběh dungeony nehraju.:-) Ono ostatně se mi na dungeonech právě dost líbí, že příběh se moc řešit nemusí, je tam jen do počtu, nemusím se rozhodovat, dělat volby, vybírat strany, hra je dost lineární, což mám rád. Už tak mám dost dilema s výběrem a rozvojem postav.:-D Nebo to člověk musí brát tak, že i když zachraňuje svět, chcou si na něm nahrabat. Brány Skeldalu je úplně to stejný. Parta jde zachránit celej jejich ostrov a všichni přemýšlí, jak ji co nejvíc oškubat..

2) Co se týče toho seznamu dungeonů, omlouvám se, že s tím pořád otravuju. Právě jsem doposlouchal povídání o jejich seznamu, tahle sekce je snad pro mě na míru. Takže díky moc, Elemire, ukládám do oblíbených a budu sledovat. Stejně tak díky za odkazy na "databáze" dungeonů, něco takovýho jsem sháněl už hodně hodně dlouhou dobu.

3) Je to osud nebo náhoda? Na disku ve složce s freeware hrami mám kromě Bulánků a Trabi II i ten český (dnes už nesehnatelný) Undercorft, o kterém jsi mluvil. Jestli chceš, můžu Ti ho třeba přes nějakou úschovnu poslat. Mě to tenkrát moc neoslovilo. Asi jsem chtěl ještě pře Grimrockem najet na tu vlnu klasických dungeonů, ale tak nějak mi strašně vadila ta "skokovitost" kroků. Vlastně doteďka hrám, které nemají aspoň nějakou jednoduchou animaci kroku, nedávám moc šanci. Nějak mě z toho pohybu bolí hlava..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Červen 02, 2021, 13:24:29 »

Jj, Undercroft v PC verzi samozřejmě beru, já tu freeware akci o pár let minul :D

Zooperdanovu databázi jsem zaregistroval už před pár lety, akorát jsem si původně nevšiml, že se specializuje čistě na krokovací pohyb, což je velmi užitečné a teď se mi to náramně hodilo. Seznam budu průběžně upravovat, podle toho, jak se k čemu dostanu, protože z toho bude potřeba vyhodit ty hry, které nepatří mezi RPG, nebo to právě nějak dále rozškatulkovat. Ono by asi nebylo od věci, kdybych z toho poskládal vlastní databázi s možností filtrování.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Červen 02, 2021, 22:07:08 »

Jedna technická, pokud by DODK rozehrál ještě někdo další. Dívejte se dobře pod nohy. Předměty na zemi lze pohybem "odkopnout" a nechtěně jsem si takhle schoval jeden klíč. Docela dlouho jsem pak po patře bloudil, protože ono na první pohled není zřejmé, jestli jsem jen minul nějaký spínač apod.

Jinak hra se o něco zlepšila, jak leveldesignem tak i souboji. Jsem teď na začátku The Third Road (11 patro) a přijde mi, že se už opět častěji strefují i moji ranaři, přitom se na nich mnoho nezměnilo (dovednosti vs zbraně). Level postav mám 23-24 (ještě 3-4 levely a mám komplet vycvičené dovednosti).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Červen 02, 2021, 22:57:50 »

Tak bojovníci nakonec dohnali mágy? To je fajn.

Právě jsem četl dost na fóru Steamu, že je možné dosáhnout všech dovedností a bylo tam dost lidí, kterým to vadilo (nechápu proč). Docela to řeší situaci, kdy si člověk třeba trénuje blbé skilly a zjistí to až někdy v půlce.

Taky jedna technická: Nápad s monstrem převlečeným za truhlu mi přijde skvělej. Zatím jsem se s ním v žádný jiný hře nesetkal, takže to na mě baflo poprvé a docela jsem koukal. Pak člověk ke každý truhle přistupuje dost s nedůvěrou.

Mimoto, ten Undercroft už jsem Ti poslal. Funguje?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Červen 03, 2021, 10:41:47 »

Bohužel, nefunguje, odkaz na stažení byl už neplatný. Každopádně já jsem dneska našel Undercroft na ulozto, při porovnání velikostí to vypadá, že je to taky plná hra.

Převlečená truhla se dá najít v D&D hrách a jmenuje se to mimic. Takhle aktivní, že by tě vysloveně honila po celém dungeonu, ale není.

Všech dovedností dosáhneš asi v pohodě. Jak jsem psal, stačí mi už jen 3-4 levely (cílový level 27) a mám to taky. Hodně tomu nahrává přítomnost Arén, kde lze v pohodě grindit. Na škodu to určitě není, spíš naopak - pokud na počátku vybereš chybné školy magie, tak to výrazně zahýbe s obtížností nebo to z některých puzzlů udělá vyslovený oříšek. Pak je výhodou, že tu ty Arény jsou. Jinak Arény jsou nepovinné, ta poslední má dokonce označený vstup, takže víš, kam ten průchod vede.

U mě je nejdále kouzelnice (o level vepředu), následovaná bojovníkem a klerička a hraničářka jsou nyní zhruba nastejno. Původně to vypadalo, že kouzelnice začne hodně utíkat, ale naštěstí se to zas srovnalo.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Červen 03, 2021, 15:37:35 »

Mimika som naposledy videl v hre Legend of Grimrock 2 a samozrejme v sérii Dark Souls ;)

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Červen 03, 2021, 16:51:37 »

tono: tak na toho v LOG II si nějak nevzpomínám :)

S levely jsem se trochu spletl, protože na počátku asi závisí na tom, jaká rasa a jaké povolání se skloubí, což asi přinese nějaké bonusové dovednostní body. Na levelu 27 jsem totiž dosáhl max. úrovně u všech dovedností u kouzelnice (elf) a hraničářky (elf), u kleričky (člověk) to byl level 28 a u bojovníka (trpaslík) level 29. Nyní jsou level 29 všichni a přede mnou je poslední patro (level 13).

S hodnocením bych šel nyní výše, protože od Tomb of Time (level 9) hra ukazuje nápaditý leveldesign a do hry vstupují i složitější puzzly (hlavně level 11 a 12). Levelscaling potvor stále pokračuje, ale přijde mi, že jsem nějakým zázrakem viditelně zesílil a potvory, co by mi daly okolo levelu 20 hodně zabrat, jsou nyní o poznání slabší. Je to docela klika, protože na pár místech jsem musel čelit přečíslení, kdy jsem nemohl využít terén ani combat waltz (právě proto jsem si toho všiml). Jsem zvědav na finále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Červen 03, 2021, 19:49:00 »

DODK je za mnou, vychází to na cca 26 hodin v normální obtížnosti. Finále je celkem zajímavé, jak z pohledu příběhu, tak i bossfightu. Doklepal jsem to v podstatě stejným stylem jako vše předchozí, žádné vylepšování statistik apod. Lepší věci beztak koupit nejdou a level postav je zastropovaný na 30, čehož jsem dosáhl ještě na začátku 13. patra. Pater je jinak nakonec 14, ale to poslední je v podstatě jen finálová místnost.

U předmětů mě zklamala jedna věc a to je absence kompletního setu pro kleriky (dostupná je jen kápě). Klerikova nejlepší "zbroj" je tak ta samá, co pro kouzelníka, jenomže ta má samozřejmě bonusy k inteligenci, takže pro klerika je naprd. Ve hře se obecně možná počítalo s ještě silnější výbavou pro jednotlivá povolání, čemuž by nasvědčovalo škálování výbavy po vzoru MMO, ale asi na to nakonec nedošlo. Nejlepší výbavu tak může mít jen mág, který má k dispozici epické orby (ostatní výbava končí max. u rare).

Mno, když si vezmu, že DODK je na Steamu hodnocený jako Spíše kladný (77% uživatelů hodnotí hru kladně), tak si tak říkám, jaké hodnocení by musely mít další novodobé krokovací dungeony, aby to byla opravdu tutovka. DODK by potřeboval ještě trochu poladit, ale nakonec je ten dojem přeci jen lepší než na počátku. Viděl bych to tak na 60% - je to opravdu lepší průměr.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Červen 08, 2021, 22:33:03 »

tono: Toho mimika v LoG II si teda taky vůbec nepamatuju, asi se mi tenhle secret objevit nepodařilo. Dark Souls jsem samozřejmě nikdy nehrál. Takže mimik v DoDK pro mě byla opravdu novinka..

Elemir: Rozumím, já mám právě jenom lidi, všem jsem dal i stejné skilly do začátku, takže tuším nějaký ten dovednostní bod navíc a rychlejší učení. Udělal jsem to stejně i v LoG II, tak proč ne i tady.

Co se týče věcí, je to opravdu specializované pro bojovníka, rangera a kouzelníka, odpovídají tomu i achievementy, které jsou právě za získání kompletních částí zbroje.

Pokud bys dal DoDK 60 %, kolik bys dal v tom případě LoG I a LoG II jako předloze? Ať víme, od čeho se odpíchnout, pokud hledám co nejlepší kopírku?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Červen 09, 2021, 08:17:23 »

Legend of Grimrock - 80%
Legend of Grimrock II - 85%

To bylo moje hodnocení po odehrátí obou dílů někdy před 7 lety a asi bych na tom nic neměnil. Rozdíl by byl max. +5% a to už v tomhle nehraje přílišnou roli.
IP zaznamenána
This is the end ...