Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 10:16:19
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Dungeons 2  (Přečteno 4267 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Dungeons 2
« kdy: Září 30, 2015, 16:49:40 »

Popis hry:
Citace
Svět, v němž se Dungeons 2 odehrává, vypadá na první pohled jako by byl vystřižený z pohádkové knížky. Pod jeho povrchem se ale ukrývají temné kobky, v kterých přebývá prastaré zlo. Po řadě let od svého zrození zlenivělo a nechalo dobrodruhům prakticky volnou ruku. Hrdinové uchopili příležitost za pačesy a podzemní království naprosto vybrakovali. Tato akce si však upoutala plnou pozornost pána zla. Sebral všechny své služebníky a vydal se proti hlavnímu městu pohádkové říše. Jeho výprava však nedopadla tak, jak očekával. Odvážní rekové na něj čekali u bran a použili na něj velice silný rituál. Byl poražen a zahnán do hlubin podsvětí, z kterého ho přivedla touha po pomstě.

Tadle hra je jakýmsi pomyslným nástupcem stařičké strategické hry Dungeon keeper 1 a Dungeon keeper 2. Což byly docela mé oblíbené hry, zejména kvůli obrácenému konceptu. Tedy místo toho, abych byl slavný rek, co se hrdinsky a neohroženě pouští do dungeonů, aby tam nahonil zkušenosti, vybavení a zlaťáky a postavil se největšímu zlu všech dob se záblesky dobra v očích a který tedy páchal dobro všude kudy chodil, jsem najednou cosi, co pod útokem právě takovýchto nenechavých hrdinů trpí. Týrané, ušlápnuté všudypřítomné zlo, kterému všichni ti nechutní dobří hrdinové neustále ubližují.

Už dřív autoři této hry vydali první díl, tedy Dungeons, kterýžto jsem si také koupil a hrál, ale který mě moc nebavil. Vytvořil ve mě jen pocit, že mám potřebu se po dlouhých letech vrátit k těm původním dílům a zahrát si ty. Teď jsem se ale rozhodl, že zkusím díl druhý, ostatně na tu hru vyšla amaterská čeština, která se stala oficiální. Tedy proč to nezkusit.

Hra na steamu stojí 37 euro (tedy cca asi 1000 korun), dá se koupit i v tuzemských obchodech v krabici i v digitální distribuci (tj klíč na steam). Ceny v krabici se pohybují cca od 500-800 kč, podobně v digitálních verzích. Já jí tedy nakonec koupil zde za 300. Ke hře se na steamu dají koupit ještě 2 dlc, v celkové hodnotě cca 150 korun, které jsem též koupil (jeden je přeložený, druhý není).

Hru jsem tedy včera nainstaloval a začal hrát....

První věcí, která člověka zaujme, je vypravěč, který je skvělý.Působí to tak ironicky a legračně, zvláště jeho reakce, pokud hráč váhá s tahem a neví přesně, co má dělat. Ty jeho keci jsou docela sranda :).
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Dungeons 2
« Odpověď #1 kdy: Září 30, 2015, 17:03:22 »

O Dungeon Keeprovi jsem rád čítal info, ale hra jako taková se mi zcela minula. Naposledy jsem hrál Overlorda, což je taky něco na způsob obráceného konceptu. Já u těhle her mám problém s tím, vnořit se právě do té opačné role :D Samozřejmě budu sledovat tvůj postup, přijde doba, kdy se těmto hrám už prostě nebudu moci vyhýbat :)

U té citace, je to jen můj pocit, nebo si pod tím ještě někdo vybavil Diablo? Tedy ve finále Diablo naruby.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Dungeons 2
« Odpověď #2 kdy: Září 30, 2015, 17:05:13 »

Mise 1:
Včera jsem tedy povstalo. Tedy, nejprve jsem poslalo své krásné něžné stvůry na to město těch protivných, odporně dobrých lidí, aby je milosrdně zničily. Moc se jim ale nedařilo, takže jsem muselo vylézt samo a pustit se do práce. Ti odporní hrdinové, co se mi stavěli do cesty, nebyli příliš konkurenceschopní a já to vše drtilo jak se dalo.
Jenže, když už to vypadalo, že vyhraji, objevili se tam nějací otravní hrdinové, kteří se mnou nechtěli bojovat, ale neustálým mumláním nějaké ukolébavky mě chtěli uspat a tím mě porazit. Nutno dodat, že se jim to povedlo a já opravdu usnulo. Bylo jsem zapuzené do hlubin země s tím, že se už nikdy nesmím probudit a vylézt odtama.

Mise 2:
Probudilo jsem se. To je tak, když hrdinové nedělají svojí práci pořádně. Ale i když jsem bylo probuzené, nemělo jsem svoje tělo a bylo jsem připoutané ke svém trůnu, ze kterého můžu s milosrdně drtivou rukou, všechny své nádherně ohavné otroky ovládat. Začalo jsem tedy budovat svůj první nádherně odporný dungeon plný zlata a piva, přesně podle instrukcí toho kecala, co tam pořád do všeho žvaní (až budu mít tělo, zavřu mu hubu). Vychovalo jsem si taky nějaké ty otroky, co jsem pak poslalo kopat místnosti. Vyrobilo si pokladnici, protože to zlato prostě někam dávat musím, postavilo jsem si pivovar a začalo vařit pivo, protože bez něj nechtějí orkové fungovat, no a nakonec jsem přivedlo i ty orky, mé první bojovníky. Bylo to právě v čas, protože v jeskyních začali oxidovat nějací pavouci a bylo jim třeba dát pořádně do tykadel. Po chvíli kopání mí otroci ostatně našli i zdroj těch pavouků, tedy pavoučí královnu, která plkala jedno vajco za druhým. Moc spolupracovat (čti poslouchat mě na slovo a být mojím otrokem) nechtěla, tak jí museli moji orkové vysvětlit, kdo je tady hlavní zlo. Pak už jsem konečně vykopalo tunel ven, na povrch, přesně tam, kde žijí ti ohavně dobří lidé a hrdinové! Pomsta bude sladká. I když nevím, proč a komu se chci mstít, tak já se pomstím!
« Poslední změna: Září 30, 2015, 17:19:37 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Dungeons 2
« Odpověď #3 kdy: Září 30, 2015, 17:15:26 »

O Dungeon Keeprovi jsem rád čítal info, ale hra jako taková se mi zcela minula. Naposledy jsem hrál Overlorda, což je taky něco na způsob obráceného konceptu. Já u těhle her mám problém s tím, vnořit se právě do té opačné role :D Samozřejmě budu sledovat tvůj postup, přijde doba, kdy se těmto hrám už prostě nebudu moci vyhýbat :)

já to beru jako legraci a zrovna zde v dungeons2 ani nejde o to, se vžít do hlavního zla. On ten vypravěč to prakticky znemožňuje, protože pokaždé, když něco řekne, máš potřebu se smát. Mě se tam vždycky líbila ta ironie, že v podtstatě autoři udělali z těch hráčů (kteří právě vždy byli ti hrdinové), úplné blbce :). Zkus si zahrát třeba MM6 a pak tuto hru :). V podstatě máš pocit, že si autoři dělají srandu přímo z tebe, ale člověk se tomu zasměje rád :).
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Dungeons 2
« Odpověď #4 kdy: Říjen 01, 2015, 00:42:48 »

Mise 3:
Dnes jsem stihlo udělat jen jednu pomstu a to sice jednomu z hrdinů, který mě nedokonale poslal na věčný odpočinek, který se mezi tím stal králem. Než jsem ale vyslalo své bojovníky, aby mu rozbili držku, předcházely tomu důkladné přípravy v mém dungeonu. Postupně jsem tedy nechalo své poskoky, aby jej celý překopali, vyrobilo jsem jich asi 8 a k nim jen tři orky. Poskoci makali jak šroubci a nevěděli, kam dřív skočit, zatímco orkové si váleli šunky v pivovaru a chlastali pivo a jen občas odrazili pár otravných darmošlapů, kteří mě navštívili. Trvalo to hodně dlouho, i vypravěč se evidentně nudil a byl z toho na prášky, což dával jak se patří najevo.

Když už jsem mělo vše vykopáno a již nebylo co dělat a když už poskoci i natěžili dostatek zlata a vyrobili dost piva (tedy alespoň jsem si myslelo, že je to dost), naházelo jsem většinu z nich do chřtánu jámy bezedné a nechalo si jen 3. Místo toho jsem povolalo další dva úžasné orky (víc nešlo, protože to nedovolil populační limit) a poslalo je do venkovního světa.

Venku pozabíjeli pár otravných dobrodruhů a vlezli do jeskyně goblinů, kde mi jejich šéf dal dva gobliny, díky čemuž jsem mohlo postavit novou místnost. Dílnu, kde se dají vynalézat různé budovy a pasti, které se pak dají i postavit. Vynalezlo jsem tak výbušnou truhlu a hned jí u vchodu postavilo a vyzkoušelo. Pak nemocnici, kterou jsem i vylepšilo. Zjistilo jsem, že mi došlo pivo a zlato. Pár orků letělo do jámy a místo nich jsem povolalo poskoky.

Do města se dostat nedalo, muselo jsem tedy znovu poslat své orky za šéfem goblinů, aby ho přiměli ke spolupráci. Tentokráte tedy bylo nutné použít i diplomacii a pádnějších argumentů, což ale nebylo nic, co by jejich sekery nezvládli. Dal mi goblina, vraha a řekl o tajných tunelech vedoucích do města. Vrah se ostatně v tunelech i objevil a já jej muselo navádět tak, aby jimi ve zdraví prolezl. Uměl například neviditelnost, ale v boji toho moc nevydržel. Konečně pak našel druhý konec tunelů a vylezl ve městě.

Tam zabil jednoho trpaslíka, co hlídal dveře a osvobodil nějakého velkého tvora, zřejmě mechanického, který chrlil oheň, který se k němu přidal. Tito dva se pak pustili i do likvidace zbývajících ohavných dobrých lidí, pod mým brilantním vedením. Když mi tam při útoku na dělovou věž umřel vrah poprvé, vypravěč to ještě vzal a dal mi druhého. Když mi umřel i ten, už to nějak neunesl a vynadal mi, jestli mi přijde normální, nechávat si neustále zabíjet příběhově důležité postavy. Po třetí jsem jej už tedy umřít nenechalo.

Město bylo obsazeno, ale pomsta ještě vykonána nebyla. Musel jsem ještě najít krále v nějaké zahradě a zabít jej. Vzalo jsem ty dva hrdiny a poslalo je do svého dungeonu, aby se nejprve vyléčili a připravili. Pak i s orky jsem je poslal do oné zahrady. Vypravěč mumlal něco o tom, že král má u sebe i královnu víl, která umí silná léčivá kouzla a že pokud jsou pohromadě, že nemám šanci. Ale byl tak milostiv (jak sám říkal) a prozradil mi, že víla občas odchází stranou, na večeři a že bych jí tam mohlo přepadnout a zabít ji. Zkusilo jsem to a dalo patřičné povely svým úžasně ohavným bojovníkům. Nepovedlo se a víla zdrhla za králem. Vypravěč nade mnou již zlomil hůl, páč někoho tak neschopného ještě neviděl, což dal svým komentem jasně najevo a pak už raději mlčel. No nic, víla zdrhla vždycky, nechalo jsem své vojáky, aby je vykuchali oba zarás.

První pomsta tedy byla dokonána, ale nebyla zas tak sladká, jak jsem myslelo. Ten vypravěč mi to pěkne zkazil. Však i na něj dojde.

Musím říct, že hra má trochu jiný koncept, než ty starší hry a i než první díl. Pohyb po venkovních mapách mě trochu zaskočil, stejně jako to, že tam mám různé úkoly něco dělat, ne jen stavět dungeon a lákat do něj nebohé dobrodruhy. Zde z těch, co vlezou otravovat do dungeonů nic nemám (krom zkušeností pro vojáky, kteří je zabijí) a vlastně ani nepotřebuji, aby mi tam chodili. Také mě tam některé věci dost štvou, například to, že se nedá pohled na dungeon více oddálit a mít tak větší přehled o dění v něm. Pokud kolečkem oddálím pohled na max, pořád je to neskutečně blízko a prd vidím. Když tak tedy na mě třeba útočí ti hrdinové a já potřebuji najít své orky, pochytat je do ruky a vyhodit je blízko nepřátel, je to hodně nepříjemné a nepřehledné, zvláště pak, pokud je dungeon již velký, protože ono i ti orkové se po něm různě pohybují. Je zde sice způsob, jak je pochytat rychle přes menu (výběr) a navíc hrdinové na nic zdá se neútočí, ženou si to rovnou do hlavní místnosti, kde útočí na bezednou jámu, takže ani není třeba zas tolik spěchat, ale i tak je to blbé.
Celkově je tedy hratelnost jako celek trochu jiná.
« Poslední změna: Říjen 01, 2015, 11:58:14 od Milhaus »
IP zaznamenána