Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 14:52:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 129558 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #495 kdy: Leden 17, 2018, 07:56:14 »

S hrama to sice ve výsledku příliš nesouvisí, ale konečně jeden rozumný příspěvek k posledním nalezeným chybám v procesorech Meltdown/Spectre: Na pokraji apokalypsy?. Ona ta panika tedy už mizí, ale novináři to ještě nějakou chvilku živit budou. Na tom článku se mi ovšem líbila ještě jedna věc a to je kritika uniformnosti hardware, resp. snaha o minimalizaci nákladů a příklon k levným řešením. Jasně, co ti spořílkové ušetřili na strojích s Intel procesory, to tam teď budou muset nacpat v podobě posílení hardware, ale je to jejich problém. Tuhle uniformitu si zavinili sami svou vlastní volbou.

Mě se na té panice líbí ještě jedna věc. Tady se řeší poměrně obskurní chyby v návrhu funkcionality procesorů, ale že se v řadě jednoúčelových zařízení používají děravé komponenty a software, to už nikoho netrápí. Třebas domácí routery. Kolik je to let, co se přestal pro vzdálenou správu používat nešifrovaný Telnet? A ejhle, máme rok 2018 a router konfigurujeme po nezabezpečeném http.

Poskytovatelé serverových služeb se s tím zajisté nakonec popasují, protože je to víceméně jen mediální humbuk, který nepotěší akorát akcionáře a naopak poteší spekulanty. Pokud někdo ještě před touhle aférou měl neskonalou důvěru ve spolehlivost cloudových služeb, tak tomu beztak není pomoci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #496 kdy: Leden 17, 2018, 08:25:53 »

Tak co jsem pochopil, tak pro domácí uživatele to nená být zas tak zásadní a i ony záplaty by neměli PC nijak zásadně zpomalit v domácím prostředí. Respektive jen v určitých operacích, které ale většina lidí moc nepoužívá. U herních PC a zejména těch online her, by to zřejmě mohlo mít větší efekt, jenže na těch zase asi nebývají příliš citlivá data, ke kterým by se útočník mohl dostat a zde by ani asi nemělo význam PC záplatovat a raději si nechat ten výkon.

Co se týče serverů, tam je to horší. Týká se to hlavně serverů pracovních, kde ve firmě lidé pracují na serveru a dělají na něm třeba náročné výpočty, přitom ale výpočetní úlohu plánují na nějaké méně výkonné stanici, popřípadě na server ukládají dílčí data své práce, aby je sdíleli s jinými zaměstnanci a podobně. Takto funguje velké množství firem, většinou pracují i s citlivými informacemi, které jsou hlavním vývozním artiklem firmy (ona třeba prodává výzkumy a nové technologie a podobně). Tadle chyba umožňuje docela dobrou průmyslovou špionáž u těchto firem a zde to pro potencionálního útočníka i má smysl, narozdíl od domácích PC, kde není nic, co by jej mohlo zajímat. Když takto třeba firma přijde díky špionáži o výzkum, který dělala dva roky a ten se dostane zadarmo k zákazníkům, může to firma zabalit. A to ani nemluvím o firmách, které pracují s osobními údaji lidí, nebo poskytují podobné služby (banky, obchody a podobně)

Ale vliv to může mít i na mnoha dalších místech.

Co mě spíše znejisťuje, jestli se jedná opravdu o neúmyslnou chybu, nebo o cílené zadní vrátka, jak se dostat do jakéhokoliv PC. Dřív se tu řešili aféry s tajnými agenturami atd a panovaly značné pochybnosti o ochraně osobních informací u různých firem. I o procesorech měli některé státy pochybnosti, že neobsahují zadní vrátka skrz které se tajné služby mohou dostat i do nejzabezpečenějších PC, Rusko si dokonce začalo vyvíjet vlastní procesor práv z těchto důvodů a podobně. A přijde mi poněkud těžko uvěřitelné, že by taková chyba vznikla náhodně u všech procesorů. To, že na to nějakej šťoura přišel, je jen náhoda a pokud je zabezpečení řešeno záplatou, je to stejně nedůvěryhodné řešení.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #497 kdy: Leden 17, 2018, 10:41:24 »

Ono je otázkou, nakolik je to opravdu reálně využitelné, protože ta metoda je poměrně pomalá. To by musel mít někdo opravdu značný zájem a jít tak říkajíc na jistotu. Třeba právě u těch výzkumných firem. Podle mě by si různé firmy měly více zvykat na šifrování. Samospásné to není, ale je to další překážka, která leckoho odradí. Druhá věc je, že klíčové věci by se měly řešit v rámci uzavřené sítě, která by vůbec neměla mít přístup ven. Vím, že si to moc idealizuju, ale ukázněnost by v tomhle případě měla být na prvním místě.

Nevím, co si o původu té chyby přesně myslet. Záměr to být klidně může, chyba je to poměrně stará a pochybuju, že by o ní Intel nevěděl. Otázkou je, jestli to jsou opravdu nějaká zadní vrátka, nebo to Intel využil čistě jako zrychlení procesoru a doufal, že takovou chybu nikdo nebude předpokládat. To se už asi nedozvíme. Docela čekám, že Meltdown a Spectre nejsou jediné chyby, ale budou součástí nějakého "uceleného" balíčku chyb a pak bych to jako záměrnou díru viděl.

ARM procesory mě ale překvapily, rozumím proč chyba typu Spectre existuje, dokonce bych řekl, že její "implementace" souvisí se snahou dostat ARM procesory do serverů, takže musejí být navenek konkurenceschopné, jenomže pokud jí mají, pak někdo musel vědět, že jí mají i ti ostatní. Přitom to není typický rys pro architekturu i86, či jak ono se to dneska značí. Přitom zrovna o ARM procesoru jsem uvažoval u notebooku.

Jinak jasně, já to právě v tom předchozím příspěvku bral z pohledu uživatele, sám u sebe nic aktivně řešit nebudu. Je blbé, že můj procesor má díru, záplata jí možná na chvilku zalátuje, ale musím se holt smířit s tím, že je to hardwarová chyba a dál to neřešit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #498 kdy: Leden 17, 2018, 12:01:23 »

V dnešním světě, kde rozhoduje rychlost a přístupnost, je uzavřená síť dost nepoužitelná pro mnoho firem. Mohli by to ještě uplatnit u toho výzkumu, ale i tam je výhodou mít přístup z více míst. A ono lze taky napadnout ty jednotlivé stanice (přes které se ty informace tam dostávají), ne server. Jenže svět se mobilizuje, využívají se tablety, mobily, notebooky a ty bez připojení k síti (otevřené) defakto ztrácí smysl. Pro mnoho firem, které používají nějaký otevřený přístup pak je to jediné řešení. Například mě napadají ti různí pojišťováci a podobní agenti, kteří sbírají data o lidech, chodí dům od domu a přímo u zákazníka sepisují smlouvy a online je vyřizují. Nejsem si jist, jestli by zde pak šifrování pomohlo, jelikož pokud je to přístup přímo k bitům v procesoru, tak on ten procesor i šifruje data, tedy by měl mít vždy přístup k datům nešifrovaným, ty zašifrovat a pak přes komunikační kanál poslat dál. Pokud ale někdo napadne procesor přímo, získá data ještě před touto operací a pak si je nějak pošle souběžně s tím, co dotyčný posílá data, tak si vlastně ani ničeho nevšimne.

Samozřejmě je ale třeba sofistikovaných a promyšlených útoků a i ta délka je vysoká. Na druhou stranu jsme svědky toho, že různé skupiny takové útoky dělají a pak oběti vydírají o peníze, například zíáskají databázi s informacemi a pak vyžadují výkupné, aby je nezveřejnili. Tedy ona ta motivace je a je jedno, jak dlouho to trvá. Když jsou lidé ochotní těžit bitcoiny, kde je to pomalejší, tady je mohou vydělat rychleji. Já samozřejmě nevím přesně, jak to funguje, ale umím si představit, že by to někdo zneužít chtěl.

U záměrné chyby, nebo-li zadních vrátek dle mého jde o to, aby byla nenápadná, velmi složitě nalezitelná a také popiratelná (aby se dalo vždy tvrdit, že to nebyl úmysl). A v dnešní době je těžké něco takového vymyslet, když mnoho lidí hledá chyby ve všem a všude.

U ARM  procesorů je to zřejmě asi nejděsivější. Jelikož ty výkonu moc na rozdávání nemají, zde ta oprava může mít opravdu efekt i pro obyčejného člověka a přitom mobilní zařízení se velmi často připojují ke všem možným sítím, věřejným a bez kontroly. A i tadle zařízení převzala velkou část oné práce, jak jsem psal výše. Tedy není to na hraní. Obyčjjný člověk si snad jen může říkat, že není tak důležitý, aby někdo na něj touto cestou útočil, protože tam nemá nic hodnotného, co by stálo za tu práci. Jenže ono taky ten postup zneužití se může sofistikovat, zjednodušit a rozvinout a pak bude napadnutelný a přitom to moc složité už nebude. Respektive zveřejněním už nyní všichni ví, jak to udělat, teď už jde jen o to vyvinout sofistikovanější nástroje, kterého toho zneužijí.

Taky mě tedy napadlo, že to může souviset s ne úplně úspěchy Intelu v poslední době. Protože pochopil-li jsem to dobře, týká se to i procesorů AMD. Intel nemá nic, co by v brzké době mohl vydat, aby se zase vrátil do čela, ale pokud vydá nové procesory bez této chyby, zatímco AMD třeba ne, může to zase převrátit jazyček vah na jeho stranu, při rozhodování o nákupu nových procesorů. Už se ví, že nové procesory Intelu by tuto chybu neměli obsahovat. Na druhou stranu se ale více mluví o Intelu, který má i Meltdown a ne jen Spectre, takže to s tím možná nesouvisí. Ale teoreticky to možné je, že to prostě Intelu nyní vlastně docela vyhovuje a rozhodně jej to nepoškozuje, co se týče prodeje nových procesorů. Zároveň jeho zákazníci těžko mohou chtít vrátit peníze za ty již prodané, když mají záplatu a věc je vyřešena a navíc to mají všechny procesory.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #499 kdy: Leden 17, 2018, 14:37:44 »

S těmi AMD je to právě takové zajímavé. Co jsem z toho pochopil, tak Meltdown je míchání adresního prostoru, kdy se méně (ne) privilegovaný proces dostane k datům privilegovaného procesu. Spectre je pak o reziduu obsahu paměti, tedy stav, kdy v paměti zůstane předchozí výsledek a zůstane tam do té doby, než ho jiný přepíše a to by mělo postihovat snad všechny současné procesory tedy i AMD, přičemž Spectre by nemělo jít opravit ani záplatou. Meltdown se pak opravil tím, že se veškeré výsledky predikce zahazují ... což si teda moc dobře nedovedu představit, protože to musí procesor dělat ještě předtím, než to uloží do cache, jinak by to postrádalo význam. Ale to jde jaksi mimo mě, nikdy jsem neměl potřebu se zabývat, jak to přesně funguje, takže to nejspíše chápu blbě. Každopádně softwarová záplata ve mě moc důvěry nebudí.

S tím šifrováním máš samozřejmě pravdu, mě vůbec v té úvaze nenapadlo, že to procesor dostane jako čitelná data a pak to teprve zašifruje. V tom případě je to vlastně ještě horší, protože můžeš získat čitelné klíče zrovna k tomu šifrování apod.

Kolem oběda jsem zrovna četl, že je ve světě dost velký podíl telefonů, pro které ani záplata nevyjde. Teď jsem si ještě vzpomněl, o Meltdawn se psalo i v souvislosti s NVidií, ale to asi nešlo o Tegru.

Jsem zvědav, jak to s Intelem zamává na poli serverů, AMD zase nemá dostatečnou výrobní kapacitu a hlavně teď půjde o důvěru. Ty servery poběží skoro 2 roky s tím, že mají děravé procesory. Já jako uživatel to přežiju, pořád si říkám, že nejsem pro nikoho extra zajímavý :D a pro případ nutnosti mám notebook s Core2Duo, leč s děravými Windows XP :D Ale ty ARMy mě opravdu mrzí, už jsem se po notebooku s ním poohlížel. Už jen ze zvědavosti, protože sem na tom chtěl provozovat nějaké klasické distro linuxu.

Edit: tak zpět, Spectre má taky záplatu.
« Poslední změna: Leden 17, 2018, 15:03:07 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #500 kdy: Únor 03, 2018, 15:53:29 »

Musím se pochlubit, před chvilkou se mi podařil jeden z těch lepších aukčních kousků :) Po dohrátí Ultim Underworld jsem se rozhodl, že bych jimi přeci jen sbírku doplnil a holt se smířil s tou vyšší cennou (právě kvůli vyšší ceně jsem ty nákupy už dříve zamítl). Naštěstí jsem vytrval a dneska si shodou okolností všiml aukce evropské verze. Sice to není zrovna vyšperkované balení, krabička je z druhé strany klasicky odřená, jak už to u podobných černých boxů bývá, ale cena startovala někde na 45 EUR a měla jen jeden příhoz. Moc jsem nedoufal a rovnou přihodil stovku. Nicméně ten jeden přihazující byl jediný a nijak nezareagoval :D I s poštovným jsem se vešel do 1500 Kč :D Mám z toho opravdu radost. Bylo to sice o náhodě, už jen to, že jsem se zrovna podíval, ale asi jsem udělal dobrý skutek a nejvyšší se nade mnou slitoval ... teď jen aby to taky dorazilo. Každopádně mi tak zbylo v pohodě i na nákup dvojky.

Původní aukce na eBay.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #501 kdy: Únor 05, 2018, 08:04:33 »

Když jsem včera upravoval video pro remake Realms of Arkania, tak jsem si tak nějak vzpomněl na tu českou kopírku v podobě Dungeons of Aledorn. Vím, že je tu na to samostatné téma, ale nějak se mi tuhle záléžitost nechce znovu tahat komplet na světlo, tolik pozornosti si to podle mě už nezaslouží ;)

Ruda z Pařanského ráje k tomu před osmi měsíci taky udělal video z alfy a docela mě pobavilo, jak se situace po těch měsících nijak nezměnila :) Team 21, nebo co z něj vlastně zbylo, zůstal stále skoupý na slovo a aktualizace váznou. Touhle dobou už jsme dávno měli hrát betu, což mě po té uspěchané alfě docela překvapilo, ale popravdě jsem tomu moc nevěřil a jak vidno, vůbec jsem se nespletl. Od jisté doby nevěřím, že z toho někdy něco bude, a když tak nic kloudného, ale čekal jsem, že se v tom týmu chytnou za rypák a alespoň něco přehodnotí, nebo přiznají barvu.

Dříve jsem si z toho zneužití naivity jistého snílka dělal legraci, ale jak čas plyne a vzhledem k té situaci kolem, začínám být o prvoplánovitém podvodu zcela přesvědčen. Dokážu si představit, že teď někde o víkendových večerech dvojice lidí patlá něco jen proto, aby to za podvod být označeno nemohlo, ale peníze jsou dávno fuč a papír, neboli dnes spíše webová stránka, snese vše. Ostatně údajných screenshotů ze hry si můžu taky nakreslit kolik chci. Je zajímavé, kolik věcí se ukazovalo už před kampaní a najednou se na ty materiály zapomnělo a ani alfa s nima nepočítala. To samé mi nyní připomíná i poslední update z října!

Ale tak není to žádné velké překvapení, co jsem nedávno četl, Kickstarter postupně upadá a důvodem je právě množství nedodělaných nebo odfláklých projektů. Vypadá to, že Kickstarterová bublina nakonec skutečně splaskla. Teď už jen aby splaskly i ty kulty osobností, takový Chris Avellone se stal takovým marketingovým zaklínadlem - ono už nejde o nějaké jeho dovednosti, jako spíše jen o to jméno ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #502 kdy: Únor 05, 2018, 12:37:28 »

Citace
Po dohrátí Ultim Underworld jsem se rozhodl, že bych jimi přeci jen sbírku doplnil a holt se smířil s tou vyšší cennou

Ani som netušil že to už má takú hodnotu. UU1 som zhodou okolností kupoval vo výpredaji v Ríme a na krabici je stále cenovka 23.500₤ čo bolo nejakých 12€. Keby som vedel, mali tam ešte ďalšie 4 krabice :(

Edit: A UU2 nechceš ? ;)
https://www.ebay.com/itm/PC-DOS-Ultima-Underworld-2-Labyrinth-of-Worlds-Origin-1992/361937461504?hash=item5445276100:g:FPsAAOSwWxNY2DTl
« Poslední změna: Únor 05, 2018, 12:43:32 od tono »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #503 kdy: Únor 05, 2018, 12:55:43 »

Jj, lonely-george mám v hledáčku, občas u něj nakupuju, tak jsem si tý dvojky všiml a přidal si jí do sledování. Jenomže mě Richmond nalomil s tou US verzí, takže teď nevím. Ta cena je dost slušná a vždycky mi od něj všechno přišlo v naprostém pořádku, možná po té UK verzi nakonec sáhnu. Kouknu, co má má dalšího v nabídce a podle toho se pak rozhodnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #504 kdy: Únor 06, 2018, 06:54:29 »

Včera jsem doprojel komplet jeho nabídku a musím konstatovat 2 věci ... 1) naučil se lépe odhadovat cenu a vzácnost jednotlivých kousků a 2) dost zdražil :) Něco jsem si z toho vyklikal, ale teď to ještě budu muset zvážit. Už poněkolikáté jsem při podobných prohlídkách narazil na goldboxy a nerad bych se teď pouštěl do podobných akcí :D Pool of Radiance si asi jednou pořídit budu muset, tu hru už jsem několikrát rozehrál a bude to asi jedna z mála, kterou jednou i dohraju, ale pak je tam řada her, které asi mezi goldboxy nepatří a docela mě zaujaly - něco je asi jen na Amigu. Jinak lonely-george má hezkou krabičku EoB I na Amigu, pokud by měl někdo zájem, i cena je přijatelná. Klidně bych to sám vzal, ale já mám jedničku už takhle 2x :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #505 kdy: Únor 06, 2018, 19:51:47 »

Ta US verze u mě pořád vede. Sice třeba Ringo říká, že obal má evropská hezčí a asi má pravdu, ale jinak já mám radši pevnou dvoudílnou než ten svlíkací obal. A pak samozřejmě ten fialovej dokument, to prostě nešlo nevzít :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #506 kdy: Únor 06, 2018, 20:18:46 »

Právě, ta krabice. Ty svlíkací obaly jsou nepraktické, obzvláště když to potřebuješ používat. Mám v tom jeden díl Isharů a tuším že i Realms of Arkania 1 a 2. Když už jsem ušetřil na jedničce, tak bych mohl US verzi dvojky vzít, ale možná zkusím vyčkat na nějakou aukci. Dvojka je přeci jen dostupnější. Ono by se dalo samozřejmě zaargumentovat, že když už mám UK verzi jedničky, tak bych měl vzít i UK verzi dvojky. U lone-georga mě zaujala krabice MMIX a právě i ten amigácký EOB, ale není to něco, co by mě vysloveně přesvědčilo. Descent to Undermountain by třeba šel, ale on ho má zrovna v němčině :D

Jinak mě v těch nabídkách zaujalo Dragons of Flame, to je totiž část SSI her, které mi nic neříkají, a na které občas narážím. Jak jsem se dozvěděl, tohle souvisí s Heroes of the Lance a světem Dragonlance. Narážím na to poměrně často, ale ty ceny bývají obecně podezřele nízké. Co by si mi kdyžtak Richmonde z goldboxů doporučil jako jasnou volbu? PoR už jsem zmínil, to beru skoro za povinnost, ale pak už znám vlastně tak nějak jen sérii Krynnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #507 kdy: Únor 06, 2018, 22:22:07 »

Dragons of Flame a ostatní tituly (tohle je z Dragonlance) nejsou moc povedené. U nás se jim věnuje Mateej na svém blogu - http://digitalvolo.blogspot.cz/2017/04/dragons-of-flame-wilderness-adventure.html.

Já osobně sbírám (a budu hrát) krom Krynn série vlastně ty 4 díly z Forgotten Realms, tedy:
Pool of Radiance (mám doma i knihu, podle které hra vznikla i jsem ji dočetl)
Curse of Azure Bonds (mám doma i knihu, podle které hra vznikla i jsem ji dočetl)
Secret of Silver Blades
Pool of Darkness (mám doma i knihu, ale tu jsme ještě nečetl)

Tyhle jsou tutovky, pokud tě tedy PoR zaujme.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #508 kdy: Únor 06, 2018, 22:37:50 »

Díky. Začnu tedy PoR a uvidím. Mě právě kdysi nějaké gameplaye od goldboxů odradily, ale pak jsem jednou zkusil PoR a pak i Dark Queen a nebylo to tak hrozné, vlastně PoR mě dost zaujal a ne jen tím, že má společný námět s EOB III, zkoušel jsem ho právě už před EOBem. Ten jakoby PoR 2 mě naopak moc nezaujal, ale to je tím, že simulátory pravidel mě neba obecně. Curse of Azure Bonds jsem od Tebe zaregistroval už na oldgames, proto mě to zaujalo a zkusil jsem PoR.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #509 kdy: Únor 07, 2018, 14:55:34 »

Zajímavý článek o Vávrově hře Kingdom Come: Deliverance, ale vlastně asi o hrách obecně a o tom, jaké "podmínky" musí zřejmě autoři her splnit, aby bylo vše v "pořádku". Sice nevím, nakolik se dá brát ten článek jako takový vážně, protože moc důvěryhodně na mě nepůsobí, nicméně jako obecné téma je to jistě zajímavé a k zamyšlení.

Osobně jsem toho názoru, že hru lze považovat jen těžko za rasistickou, či sexistickou jen proto, protože tam není černoch, popřípadě nelze hrát za ženu, spíše myslím, že problém by mohl nastat, kdyby tam černoch byl a šlo jej umlátit palicí (případně tyranizovat ženy), jenže v dnešní době je možné vše a naše společnost už to opravdu dopracovala až tak daleko a v tomto ohledu to není kec (ten článek). Logické by tak bylo zahrnout tam i asiaty, pak různé náboženské spolky od křesťanů (kteří tam budou), přes budhisty, muslimy až po křováky z Afriky. Pochopitelně by tam měli být homosexuálové, pedofilové, sadisti, masochisti, zoofilové a další sexuální úchylky, které jsou ve společnosti menšinové. A to ne, že tam být můžou, ale oni tam být musí, protože jinak je hra diskriminační.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 82