Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 19, 2024, 03:21:05
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 130050 krát)

flash

  • Starší člen
  • ****
  • Příspěvků: 264
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #225 kdy: Květen 13, 2016, 14:04:54 »

Ono cim je clovek starsi tak to rebelstvi ztraci cim dal tim vic smysl.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2240
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #226 kdy: Květen 13, 2016, 14:24:50 »

A proto by důchodci neměli chodit k volbám, že, flashi :-p.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #227 kdy: Květen 15, 2016, 19:25:55 »

Před chvilkou jsem dočetl článek Emulace je nejlepší způsob, jak staré hry archivovat a prodávat i léta po vydání na Games.cz a shodou okolností mi to sedlo k mému včerejšímu pátrání na netu :)

Nikdy jsem neměl pochyby o legalitě emulátorů, obzvláště pokud vycházejí z veřejně známé specifikace hardware. Obavy o výsledek jsem měl akorát u těch projektů, kde se využívalo reverzní inženýrství (pokud si vybavuju, tak to byl např. případ emulátoru Nintenda). Principielně je totiž emulátor sám o sobě k ničemu. V případě starých konzolí, Amigy apod. je stejnak potřeba dodat obraz ROM, což je celkem klíčová věc a také první věc, která podléhá licenci, tudíž bývá obvykle beztak zpoplatněna.

Samozřejmě, pro výrobce je rozdíl, pokud koupíte celý kus hardware, nebo jen emulátor - na emulátoru tolik nevydělá. Jenomže jak čas správně ukázal, emulátor se dneska stal perfektním nástrojem, jak stále vydělávat i na titulech, které už by dnes málokdo koupil. Krásným příkladem je polský GOG, kterému jsem v počátku moc dlouhé trvání nepředvídal.

Důvodem nebyla jeho myšlenka, ale fakt, že emulátor DOSu je celkem provařená věc a herní nabídku pokryje abandoware. Ovšem jak je dneska vidět, docela jsem se sekl :) Naopak, dost her se z kategorie abandonware přesunulo zpět do komerční sféry a jak je vidět, zájem je veliký. Navíc to plní přesně ten archivační efekt. Byť mám řadu her na fyzickém médiu, přesto jsem si je znovu zakoupil i na GOG.

Věc, kterou to však nepokryje, jsou různé verze her. Málokdo by měl asi dneska zájem hrát nějakou zabugovanou verzi hry. Na GOGu se tak objevují víceméně stabilní verze. Ono sehnat třeba původní verzi Might and Magic III, byl docela oříšek. Jako na potvoru mám jednu disketu vadnou. V tomhle případě je mým důvodem čirá zvědavost, ale pokud si vzpomeneme třeba na Might and Magic VI, u něj se dlouhou dobu dávala přednost verzi 1.1. Kdo však nemá originální CD, už se k ní legálním způsobem nedostane.

Tím narážím na další část zmíněného článku a tím jsou remastery. Mnohdy je tohle složité vysvětlovat samotným hráčům, natož manažerům vývojářského studia (distribuce), ale mnohé hry jsou ceněny právě proto, v jakém stavu zrovna jsou. Ne vždy totiž zůstane jen u vylepšení grafiky a úpravy postoupí i do dalších částí hry.

Včera jsem totiž v této souvislosti narazil na článek Albion: nový port pro Windows. Albion se mezitím dostal i do prodeje na GOG, ale trochu mě od pokusu odradil právě changelog portu. Je otázkou, zda-li zmíněné opravy bugů jsou čistě v souladu s hrou, nebo už dochází i k úpravě herních mechanik (viz bod 26.8.2015).

Každopádně je potřeba všechny tyto snahy kvitovat, protože jak je vidět, konečně to dochází i lidem u zdroje.

Mimochodem, neměla Bethesda k 10. výročí Oblivionu hru uvolnit zdarma?? :D
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

  • Starší člen
  • ****
  • Příspěvků: 264
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #228 kdy: Květen 16, 2016, 12:26:02 »

To by preskocily Morrowind, navic Oblivion i Morrowind je na steamu za 20 euro takze se jim urcite zadara nic rozdavat nechce:)

Ja mam spis zkusenosti s emulatorama konzoli, vsak ono se treba na Playstation 3 nebo 4 prodava taky par kousku z PS2 se zabudovanym emulatorem. Vtipne je ze na nektere hry museli cekat az na PS 4 protoze PS3 je emulovane neutahla. Konzolova emulace je narocna na hardware, tim nemyslim stare konzole z pocatku veku, ale spis prave ten Playstation 2.
Zajimalo by me kolik her co je ted na steamu a puvodne bylo na PS3 bezi diky nejake forme emulace. Amatersky emulator PS2 funguje celkem dobre, takze emulace proveditelna je, otazka je jestli by officialne nekdo ty hry kupoval kdyz by je zacli vydavat pro PC. Ale zajem ze strany hracu o konzolovky je, tak mozna..taky by to muselo byt podmineno souhlasem Sony nebo Mikroměku kdyz by slo o xbox a to by celou zalezitost asi dost prodrazilo.
« Poslední změna: Květen 16, 2016, 12:36:18 od flash »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #229 kdy: Květen 16, 2016, 13:59:31 »

No, dřív byly ty hry časem uvolněny a byly zdarma, nyní se za ně stále platí. Těžko říct, jestli je to dobře. U některých platí, že jsou oficiálně legálně zdarma a přitom ta úplně stejná verze lze i koupit na gog/steam. Třeba Ufo, nebo dokonce i fallout1, byl kdysi uvolněn. Myslím, že asi jediný skutečná internetový archiv, kde se ty hry neztratí, je ten warez. Weby jako gog, nebo steam nejsou z dlouhodobého hlediska zárukou, že ty hry nezaniknou a nezmizí. Obzvláště steam, které není ani DRM free. Pokud by tedy zbankrotoval steam (jakože to se může stát velice rychle a snadno), jsou všechny hry na něm nenávratně pryč.

Ale jestli to je, nebo není dobrý byznys, to netuším. V dnešní době bych řekl, že weby jako gog drží i prodej těch různých nových indie her, nebo různých remaků a vůbec her od menších studií. Gog se v tomto ohledu poměrně dost otevřel a svým způsobem se divím, že tam ještě neudělal platformu podobnou kickstarteru, jen s tím, že by byla zaměřená jen na PC hry a nic jiného. Mají k tomu docela dobrou pozici. Steam už něco takového částečně udělal, ale ten zatím přece jen žije spíš z prodeje těch AAA titulů, ačkoliv i on asi tuší, že je to stále větší a větší problém, jak si velcí vydavatelé dělají obdobné služby se svými klienty. Zvlášť pokud pak prodávaná hra na steamu, vyžaduje oba klienty. To je vyloženě úlet a jen blázen by to na steamu koupil. Tedy pro steam asi je také jedna cesta prodávat starší hry v těch různých slevách a podporovat malé vydavatele.

Zřejmě ale prodej těch vyloženě starých her ještě pod dosem, asi není zas tak vydělečné. Co se týče emulátorů samotných, působí to spíše trošku směšně, když se hra spouští přes ně. Když mají práva na prodej, nebo přímo na hru, měli by tu hru upravit tak, aby fungovala nativně ve windows, které píší u hry. (ať už tu hru upraví majitel, nebo ten obchod, pokud jí vlastní). Emulátory byly a zřejmě i jsou určeny pro spouštění her v těch původních verzích. Ale není mi moc jasné, jaké smysl mělo si koupit Ufo1 a Ufo2 na steamu za 10 euro, kde po stažení se mi pustil dosbox (ještě k tomu špatně nastavený), když si totéž mohou stáhnout kdekoliv zadrma a dosbox si nastavit sám. (já to kupoval, protože jsem doufal, že to na steamu bude fungovat lépe a že se tam vyřešní některé problémy, které jsem měl s dosboxem).
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #230 kdy: Květen 16, 2016, 19:08:11 »

Ony ty úpravy kódu můžou být docela problém. Některé společnosti se na svoje dřívější produkty už vykašlaly natolik, že ani neexistují zdrojové kódy. Popř. se k tomu ještě zápasí kvůli licencím, což byl tuším případ třeba Gold Box série. Kdysi jsem dokonce četl, že u některých her jsou práva vůbec sporná. Emulace je pro mě celkem univerzální řešení.

V tomhle je právě docela záslužná práce různých komunit, jak jsem ke konci popsal. Nechybí jim mnohdy nadšení a schopnosti vytvořit vlastní port. U větších studií to asi nemá takový význam (finanční důvody-zisk?). Jediné, co se teď skloňuje, je System Shock.

Prodeje na GOGu beru hlavně podle sebe a ohlasů lidí kolem cRPG. Je klidně možné, že ve finále budu někde na okraji toho vzorku. Placení u těchto titulů beru jako podporu obchodu. Na druhou stranu třeba u M&M VI Limited to byla dlouhou dobu jediná možnost, jak zakoupit balík starších dílů. Dalo se to poskládat i samostatně, ale když k tomu přidali cluebooky a hlavně to bylo rovnou odladěné pro DOSBox, tak těch 10 USD byla celkem směšná částka. Když si vybavím, že doteď jsem ještě nezprovoznil originál binárku M&M I ...

Asi záleží i titul od titulu. Hlavně na Steamu moc nenakupuju a už vůbec bych na něm nekupoval staré nebo indie tituly. Osobně nemám v Steam úplně důvěru právě proto, že jednou vypnou servery a měl bych smůlu.

Horší je to asi u her, které normálně zdarma jsou, ale přesto se na nich někdo snaží vydělat. Pokud to nemá žádnou přidanou hodnotu, tak to určitě správně není. Fallout byl zajímavý příklad, osobně jsem ho stihl zdarma (měl jsem i několik kódů navíc, co jsem rozdal), ale mám tu i klasické placené verze. Zrovna v tomhle případě mi to přišlo dost nefér. Ta hra už prostě měla zdarma zůstat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #231 kdy: Květen 16, 2016, 21:01:28 »

Ale není mi moc jasné, jaké smysl mělo si koupit Ufo1 a Ufo2 na steamu za 10 euro, kde po stažení se mi pustil dosbox (ještě k tomu špatně nastavený), když si totéž mohou stáhnout kdekoliv zadrma a dosbox si nastavit sám. (já to kupoval, protože jsem doufal, že to na steamu bude fungovat lépe a že se tam vyřešní některé problémy, které jsem měl s dosboxem).
No podobně jako Elemir se starým DOS hrám na Steamu vyhýbám jak čert kříži. Gog (ač taky by se našly problematické hry) to má poladěné neskonale lépe. Když už na Steamu něco mám, jsou to hry, které bych asi ani jinde nesehnal.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #232 kdy: Květen 16, 2016, 21:08:28 »

Pro mě osobně je DOSBox prostě dar z nebes :) Samozřejmě pokud by nebyl, určitě bych měl pořízenou nějakou starou 386/486 a jel přes diskety z krabic, co mám. Ale řešení přes emulátor je pochopitelně ideální. A proto jsem rád, že Gog uděla dohodu s autory Dosboxu, ze které těží asi obě strany.

Ještě používám emulátor Amigy WinUAE a dokonce jsem zaplatil tuším 20 euro za WHDLoad klíč, protože jsem chtěl  autory podpořit (nyní prý už je zdarma...) a zároveň tak docílit toho, že můžu hrát Perihelion :)
IP zaznamenána

flash

  • Starší člen
  • ****
  • Příspěvků: 264
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #233 kdy: Květen 16, 2016, 21:29:27 »

ohledne Steamu mam taky obavy ze jednou skonci a bude po legraci. Premyslel jsem jak to vyresit a napadla me vec kterou je potreba zkusit ale mohla by fungovat. Naistalovat steam na prenosny hardisk a zaroven naistalovat i vsechny hry, Steam muze bezet i offline a teoreticky kdyz by pak clovek ten disk pripojil mel by mit vsechny hry dostupne aniz by musel neco stahovat a vlastne by tak cely ten disk slouzil jako zaloha. jedine na cem by to mohlo krachnout je ze si steam uklada neco zasadniho do registru windows a kdyz by ho clovek po letech pripojil k jinemu systemu odmital by se pustit, budu to muset nejak vyzkouset.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #234 kdy: Květen 16, 2016, 23:39:16 »

To je flashi dobrý nápad, určitě by to fungovalo, ale vázne to prostě na základní premise zálohování - žádné médium není nesmrtelné. Prostě se dostaneš do typického kolečka ruzných zálohovacích technologií a když to pak sečteš, ono to není zrovna zanedbatelná částka. Proto je výhodnější, aby se o náklady podělilo více subjektů. Pro mě je třeba z pohledu starých her velice nadějný archive.org, jenomže i ten má finanční problémy. Osobně třeba přemýšlím o vlastním archivu, jenomže já tu taky věčně nebudu :D

4Richmond: Teď si asi nechtěně udeřil hřebík na hlavičku, já osobně bych velmi vřele uvítal, kdyby se GOG klidně rozrostl o Amiga verze her, tedy udělal podobné spojení jako s DOSBoxem, třeba s Amiga Forever. Nic proti WinUAE, ale autoři Amiga Forever licencují i kickstarter.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

  • Starší člen
  • ****
  • Příspěvků: 264
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #235 kdy: Květen 17, 2016, 00:32:31 »

kdysi jsem nekde sehnal asi stovku amiga her a celou jednu hru zastupovala jen ikona s obrazkem hry, kdyz jsem na ni kliknul hra se proste spustila. Zrejme v kazde te spusteci ikone byl zabudovany nastaveny WinUAE spolu s hrou nebo tak neco ale vubec to nebylo poznat, to se mi dost libilo. Problem je ze jsem to nekam zasel, a nevim kam. Ja jen ze kdyby amiga hry chteli dat na Gog jde to udelat takzvane uzivatelsky bezproblemove. Amigu jsme mel rad, vlastne jsem na ni hral vetsinu klasik, jako Elite2, Chaos Engine, Beholdery, Superfroga, UFO atd. Ale nevim, jak uz jsme urcite rikal, dela mi cim dal tim vetsi problemy vracet se ke starym vykopavkam, cas proste leti..nebudu tu vecne, tak spis radsi hraju aktualni hry, preci jen tech starych jsem hral dost:)
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #236 kdy: Květen 17, 2016, 08:28:12 »

Ono dosbox je super jako takový a bez něj bych si zřejmě některé hry nezahrál. Ale já to myslel spíš tak, že když na gog u hry píší podporované systémy Win7/8/10 a přitom hra jede pod DosBoxem, tak to není hra, která podporuje ty systémy. Je to svým způsobem podvod :). A člověk si to vážně může nastavit sám a zřejmě by i měl, protože na každém PC a u každé hry, může být potřebné jiné nastavení. Osobně mám docela rád tu nástavbu Dfend. Tam ostatně jsou u her taky šablony, díky kterým si to člověk může nastavit v závislosti na zkušenostech jiných hráčů a pak doladit ručně.

Co se týče her na Stemu s dosboxem, já nevěděl, že to tam bude fungovat pod ním. Myslel jsem, že tu hru nějak upravili, aby jela pod windows, protože ona i ta původní hra (ufo1), kdysi myslím pod windows 95 vyšla. A protože mi to nějak blbo přes dosbox z té free distribuce, říkal jsem si, že to zkusím koupit, jestli tam ta chyba nebude. Byla a bylo jich tam ještě víc, takže jsem se vrátil zase zpět k té verzi free :). Ale je to jediná hra, kterou jsem na Steamu takto kupoval.

Myslím, že stahnout hry ze steamu na disk a jejich spuštění offline a následně jejich archivace touto cestou, by zřejmě nefungovala. Jedině si sehnat cracky, dokud se sehnat dají :).
« Poslední změna: Květen 17, 2016, 08:37:26 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #237 kdy: Květen 29, 2016, 12:34:10 »

Hmpf, tak jsem dneska zahlídl nové screenshoty z Elexu a pouštím tuhle hru z hledáčku. Z tohohle bude pořádný paskvil, který ani jedno nebude dělat dobře. Když to mělo být sci-fi z postapo, tak proč tam cpou ty žoldáky z Gothicu? O potvorách nemluvě, přeskinování to nezachrání. Takhle promarnit šanci, kterou jim navíc teď Zaklínač 3 vysloveně předhodil. Nejdřív se cpaly na americký trh, teď se pokusí zaujmout ten asijský. Kdyby se na to raději vykašlali a vrátili se k trhu evropskému :/
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

  • Pokročilý
  • ***
  • Příspěvků: 152
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #238 kdy: Květen 29, 2016, 18:29:25 »

Elemire, to s tim free Oblivionem mas odkud? To by byli blbi, si myslim, ze z toho maji porad nezanedbatelnej zisk, uz jen kvuli modum.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #239 kdy: Květen 29, 2016, 18:57:51 »

To byla jen reakce na Arenu a Daggerfall, které po 10-ti letech uvolnili free :) Tak jsem tak nějak usoudil, že Oblivion už má taky čas :D Ale to by měl ostatně i ten Morrowind. Reálně to asi opravdu nehrozí.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 82