Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 11:15:22
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 129633 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #120 kdy: Leden 06, 2016, 16:01:23 »

Valve kvůli přešlapu ukončilo kariéru některých hráčů. Bylo to na místě? ... je to halda let, co jsem se nějakých LAN party účastnil, ale nikdy by mě nenapadlo, kam až se svět online turnajů posune. Čas od času jsem něco zaslechl, nebo si přečetl článek a nechápavě kroutil hlavou nad tím, jak někdo může v podstatě zasvětit svůj život něčemu podobnému a to s vidinou zisku (máme ve svém týmu kolegu, co by rád na podobnou metu dosáhl).

Zaujala mě ovšem ta polemika nad výší trestu. Ve chvíli, kdy se z turnajů stala regulerní soutěž, ve které lze nota bene sázet, pak je zcela logické, že to spadne mimo jiné do gesce světských zákonů. Jednalo se o vědomý podvod. Nejsmutnější na tom ovšem je, kam až to zrovna tady dospělo, protože podobných analogií máme plno i ve sportu. Dají se ještě vůbec takoví lidé nazývat hráči? Ano dají, akorát jejich motivace už dávno není o radosti z hraní, ale o těžkém pokušení a za to je ten trest. A je přiměřený? Ano je! Nejde o žádný exemplární trest.

Celé to má totiž dvě roviny. Na jedné straně jsou podvedení fanoušci a na té druhé notně pošramocená pověst pořadatele, který nedokázal udržet hru čistou. Ono to nikdy nebude čisté, jde však o to, tu míru unfair jednání co nejvíce eleminovat. V tomhle je prostě 1-2 roky banu nedostačujících. Pokud mají dotčení pocit, že jim to zničilo kariéru, pak z toho mohou vinit jen samy sebe. Opravdu nepochopím, jak se někdo může k něčemu podobnému zaprodat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #121 kdy: Leden 06, 2016, 20:13:00 »

Co na to rict? Uprimne uz v davne minulosti mne iritovaly clanky o tzv. progamingu. Nepreslo mne to ani dnes. Jde to uplne mimo moje chapani :)
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #122 kdy: Leden 07, 2016, 10:51:30 »

Fakt, že Valve, nebo jiné organizace pořádají profesionální turnaje v hraní hry, na které se mimo jiné sází peníze, je sám osobě na tolik absurdní a nesmyslný, že je pak už víceméně jedno, jakým způsobem koho a kde trestají.

Lidé velmi často vyměňují realitu za virtuální svět, mnozí mezi nimi již nedokáží rozeznat rozdíl. A to samo osobě je špatně. Něco jiného je jít do práce/ do škole, dojít domů, rozhodovat se co s volným časem, jestli se podívat na TV, přečíst knížku, jít do kina-divadla nebo zábavu, jít si zasportovat, nebo si třeba zahrát na PC. A něco jiného je používat reálný svět jen k tomu, abych se v něm vyspal a zase se hned vrátil do toho virtuálního (s tím, že někteří mají problém se do toho reálného vrátit i na to vyspání). Lidé si tak víceméně budují svůj vlastní "matrix" a dříve nebo později se jednoduše dostanou do pasti, ze které není úniku.

Víceméně tedy považuji doživotní zákaz připojovat se do fiktivního virtuálního světa a žít v něm pro ty lidi jako vysvobození, nikoliv jako trest, protože pokud opravdu nebudou hrát, budou muset začít žít, přemýšlet, čím se živit, co dělat a s kým.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #123 kdy: Leden 08, 2016, 13:46:23 »

Tak poslední dobou herním internetovým světem hýbe asi jedna jediná věc a to sice připravovaná "revoluce" v hraní her, tj virtuální realita Oculus Rift a zejména nyní tedy jeho cena.

19 tisíc pro USA a cca 25 tisíc pro Evropu je opravdu palba jak se patří. Když k tomu tedy připočteme ještě další potřebný HW, který by měl sám o sobě stát tak 40 tisíc, domnívám se, že se žádná velká revoluce konat nebude a nástup VR bude velmi velmi pomalý.

Samozřejmě jsou ve hře ještě další firmy, které VR nějak vyvíjí, SONY pro PS4 víceméně nejde příliš počítat, jelikož tam je to určeno jen pro jednu platformu a i zde si myslím, že to bude velmi pochybné, vzhledem k reálnému výkonu PS4. HTC zase nevyvíjí svojí VR tak dlouho, navíc mám celkové pochybnosti o jejich schopnostech na tomto poli a o jejich podpoře u herních enginů. Nemluvě o tom, že je to víceméně krachující firma, takže si ani nemyslím, že životnost jak její VR tak i firmy jako celku, bude nějak moc vysoká. Pro ní by naopak investice do vývoje VR mohli být pomyslným hřebíčkem do rakve.

Jedinou VR která se tak zdá se chytí, je ony papírové brýle od googlu :).

Což je docela škoda. Na druhou stranu je ta cena asi logická, když není konkurence, tak se to dá řádně omastit. No ale tím, že to bude technologie určená jen pro velmi malé procento lidí, si myslím že to bude mít i neblahý efekt na vývoj her pro toto zařízení. Proč by měli vývojáři nějaké AAA hry investovat nemalé prostředky do podpory VR, když to bude pak v ní hrát jen velmi málo hráčů, zatímco většina ostatních to bude i nadále pařit na svých 24" fullHD monitorech (v tom lepším případě), v tom horším na 16" monitorech na noteboocích.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #124 kdy: Leden 08, 2016, 14:00:05 »

Nový věci bejvaj drahý, to už víme. Mě u těhle technologií vždycky spíš zajímá vliv na mozek, nevolnost z konfliktu ve vidění a vnímání pohybu, bolesti hlavy a tak podobně :-D.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #125 kdy: Leden 08, 2016, 14:56:23 »

Poslední týden jsem taky koukal, jak to s uvedením dopadne, ale pro mě to končí už u toho potřebného hardware, takže by to byla dost vysoká investice a pro mě dost bez záruky.

Nejsem třeba ten typ, co by mu vadilo čtení za jízdy apod., tudíž bych negativní efekty asi ani nepocítil, ale přijde mi to pro delší hraní dost nepohodlné. Vázne to hlavně na těch hrách, protože vytvářet specifické tituly pro malou základnu hráčů je dost nerentabilní a ta cena OR je nyní dost odpuzující. Letecké simulátory v tom třeba musí vypadat úžasně, ale to je asi tak vše, co si pro to dokážu představit.

Pro mě je totiž mnohem reálnější varianta, že se budou herní tituly dále tvořit postaru, akorát se tomu přidá drobná podpora pro VR, čímž to bude jakýsi hybrid. Beru to tedy z pohledu her, které sám hraji a u nich žádnou výhodu nevidím. Někde jsem třeba četl, že otáčení postavy nebude nikterak vázáno na otočení hlavy, což je na jednu stranu dobře, ale na druhou stranu to zase možnosti toho zařízení degraduje. Ve střílečce pro mě bude prostě vždy jednodušší se otočit rovnou celou postavou, když to beztak potřebuju kvůli střelbě. V tomhle mě chybí právě jakákoliv zkušenost s tímto zařízením.

Investovat tolik peněz do nečeho, pro co nemám využití? Podle mě je to opravdu spíše pro herní nadšence. Pro mě jsou zbytečností i ty 3D brýle.

Ostatní firmy se toho podle mě chytly jen proto, protože si nechtěly nechat ujet vlak. Co kdyby se to přeci náhodou uchytlo? Podle mě je slovo "revoluce" jen zbožným přáním vývojářů. Ale tak uvidíme, co se do konce roku ještě vše přihodí, třeba to budou nakonec ty hry, co ukážou, že to nějaký smysl má. Nicméně bych si od masovějšího rozšíření snížení ceny moc nesliboval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #126 kdy: Leden 08, 2016, 15:21:06 »

Souhlas.

Je to klasickej vývin dopředu, jako jsem ho v oblasti počítačů osobně zažila mockrát :-D. Nikdy mě nenapadlo ho popisovat jako revoluci. Pamatuju počítače, co žraly děrovaný kartičky, proboha.

Mě osobně se při čtení v autě blbě dělá, i když u počítače jsem nikdy neměla potíže (nicméně vim, že spousta lidí tyhle potíže má i u dnešních her). Možná je to taky díky relativně malýmu monitoru. Vidět jasně hranu obrazu pomáhá proti nevolnosti a čim menší obraz tim líp.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #127 kdy: Leden 09, 2016, 00:47:23 »

No, ono 3D technologie s brýlemi, která byla in dřív, je něco jiného, než VR. To jsem osobně doma měl a zkoušel to, ale nelíbilo se mi to a tak jsem to nikdy nepoužíval. VR jsem zkoušel už asi před 20 rokama, tj brýle a nějakou hru a i tehdy to byl opravdu docela zajímavý zážitek, který se jen těžko popisuje. V nynější době s novou grafikou a osvětlením by to byl bezesporu ještě vyšší level. Ono se to nezdá, ale jakákoliv hra, která staví na atmosféře (a je jedno, jestli je to třeba střílečka, nebo RPG hra), by tím hodně získala, protože člověk je opravdu vtažen do toho světa. V dnešní době se toho autoři snaží docílit zejména hrou světel a stínů, ale na klasickém monitoru, nebo na monitoru s 3D brýlemi, se jim to nikdy nepodaří tak, jako s VR.

To, že se budou hry vyvíjet po staru (tedy tak, aby šly hrát běžně na monitoru) a současně i pro VR si myslím, že je samozřejmost, ostatně většina velkých herních enginů má už nyní podporu pro OR integrovanou, nicméně problém je v tom, že i když to takto vývojáři budou dělat, budou muset investovat hodně času a i financí do té VR části. Protože ta bude pochopitelně fungovat jinak, jak z hlediska ovládání, tak z hlediska projekce a tak i zhlediska optimalizace. A právě zde se pak bude nabízet otázka, jestli to stojí za to, když VR bude mít minimum lidí. Myslím, že většina vývojářů dojde k závěru, že je to zbytečné a že to dělat nebude, jenže tím bude současně menší důvod s VR pořizovat, když pro něj nejsou žádné AAA tituly a dostane se to do začarovaného kruhu. Takové ty už nyní připravované Bčkové hry lidi moc nepotáhnou.

VR má ale i jiné využití mimo hry. A ono se to opravu s 3D a brýlemi srovnávat nedá. Tedy uměl bych si představit využití v podstatě kdekoliv, od architektury, strojírenství, až po třeba výuku historie, nebo jiné dokumenty. On je rozdíl, když třeba dokument o já nevím třeba dinosaurech člověk vidí v TV, nebo když má skutečně pocit, že je vedle nich a to VR navodit dokáže (to, že člověk má opravdu pocit, že tam je, což třeba 3D technologie nedokázala).

Pokud by pak došlo k opravdu rychlé změně a rychlému nástupu této technologie, tak by to víceméně revoluce opravdu byla. Změnil by se celkový přístup a postoj k hrám jako takovým. Podobnou "revoluci" se dá třeba nazvat nástup grafických karet s 3D hardwarovou akcelerací výpočtů. Od určitého okamžiku už všechny hry byly ve 3D a využívali tuto technologii, což způsobilo hodně velkou změnu i v jejich vývoji (nezávisle na tom, jestli k lepšímu, nebo k horšímu). Teoreticky by to mohlo dojít až tak daleko, že VR nahradí klasické monitory, což by bylo naprosto fascinující kdyby měla VR technolgoie nahradit 2D monitory :).

Další věcí, co měla VR způsobit, je oživení trhu s PC, který klesá ke dnu. A tedy měla klasická PC zažít renesanci. Ovšem vzhledem k ceně se ani to dle mého nestane. Osobně jsem tedy zjedavý už jen na tu VR od Sony, která bude fungovat na PS4, protože jsem opravdu zvědavý, jak si Sony poradí s tím slaboučkým HW, co v sobě tato konzole má. Pokud by se jí to povedlo, byl by to definitivní KO pro XOne, a na trhu už by tak prakticky byla jen jedna herní konzole (což by byla taky revoluce :D), ale nevěřím tomu.
« Poslední změna: Leden 09, 2016, 00:52:10 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #128 kdy: Leden 09, 2016, 01:28:32 »

Však ono to zlevní. Jako vždy. S tim si neni třeba lámat hlavu.

Já akorát doufám, že budou dál normální hry pro lidi, co chtěj sedět ve vlastní realitě, protože je jim to příjemnější.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #129 kdy: Leden 10, 2016, 11:02:12 »

Musel bych si to vyzkoušet. Dokážu si představit, co to umí zobrazit, ale ta vlastní zkušenost mi v tomhle dost chybí. Proto mě to tak nějak sedne jen k určitému typu her. Ta cena to ovšem pro mě zabila.

PC trh už asi nic nezachrání. Ještě v roce 2004 bych si pevně stál za tím, že konzole jsou už jen módní výstřelek, ale nástup chytrých zařízení to poté začal velmi rychle měnit. Dneska PC působí spíše jako dinosaurus. Pro běžného člověka je klasický PC celkem zbytečný, ale tak tomu bylo ostatně vždy. O masovém rozšíření rozhodla až cena a nástup internetu. A dneska se tohle přesová na další zařízení.

Z pohledu hráče mi pak v současnosti PC nenabízí zřetelný bonus, anebo spíše bych napsal, nemám důvod upgradovat. Ve finále dostanu hru, kde budou možná lepší stíny, bude se hýbat každý jednotlivý pramínek vlasů, ..., ale hratelnost bude klasicky konzoloidní a v tu chvíli mi logicky vyjde, že namísto upgrade se mi vyplatí investovat rovnou do konzole.

Záchranou může být opět jen cena a tomu teď dobře nahrává i fakt, že z pohledu grafického výkonu se PC dostalo do jakési stagnace, čehož se paradoxně výrobci hardware zalekli. Narušilo jim to totiž trend pravidelného růstu a tak se nám tu nejdříve začalo skloňovat rozlišení 4k a nakonec i 8k. Způsob, jak udržet cenu grafických karet v "patřičných" mezích. A teď do toho vstoupila VR, která opravdu vyšší nároky na hardware má.

A v tomhle mě právě zaráží ta snaha Sony, kde si musejí být jasně vědomi toho, že PS4 je hardwarově za zenitem. Jenomže ono tu může jít nakonec opravdu jen o to rozlišení a v tu chvíli se opět vracím ke třetímu odstavci. Pokud se VR od Sony ukáže přinejmenším dostačující, pak to vidím možná ještě černěji, bude to nejen hřebíček do rakve pro XOne, ale i pro PC ;) Další generace konzolí už bude totiž výkonem zas někde.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #130 kdy: Leden 10, 2016, 14:03:01 »

Jo. Lidi nepotřebujou PCčko, nechtěj PCčko, nekoupěj si ho, ale pak stejně budou fňukat kvůli každý věci, kterou jejich konzole neumí. Můj názor na to znáte.

Každopádně potřebujeme PCčkáře. Potřebujeme silnou komunitu moderů a hackerů :-D. Poslední dobou mám pocit, že už nás zachraňuje jen rusko. Hádám, že lidi jako moje babička fakt počítač nepotřebujou, a že si ho pořídili jen na internet. Je jasný, že tuhle komunitu PC trvale ztratilo :-D.

Ale tak... pokrok jde někam, pravděpodobně dopředu. Nevíme, jaký zařízení budou k dispozici za dvacet let. To že je někde propad neznamená, že to uplně zanikne. Trh byl prostě nafouknutej o lidi, co brali danej výrobek "z nouze", protože nebyla alternativa. Firmy se s tim hezky srovnaj, rozšířej trh o jinej sortiment a ono se to nějak ustálí.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #131 kdy: Leden 10, 2016, 17:01:51 »

Z pohledu hráče mi pak v současnosti PC nenabízí zřetelný bonus, anebo spíše bych napsal, nemám důvod upgradovat.
S tím prvním bych nesouhlasil, s ítm druhým ano :) Mně třeba nenabízí konzola absolutně jediný důvod, proč bych si ji měl pořizovat. Starší syn před pár lety si ze školního pobytu v Anglii přivezl Nintendo Wii, takže občas dámě jako rodinka nějaký ten sport. Ale jinak to tu živoří (samzřejmě už je to i dávno překonaný). Ale ty exkluzivní hry, co vychází na konzole a kvůli kterým bych si ji měl pořídit, jsou pro mě hry s nulovou atraktivitou. HRy, co mě baví nadále vychází primárně na PC (point-click adventury, komplexní strategie a pochopitelně sem-tam nějaké to tuhé cRPG jako MM:X, Grimrock). Takže sice nemám důvod ugradovat, ale hraju už vyloženě jen na tom komplu :)

Nejsem žádnej odborník, ale konec PC se předpovídá pravidelně a pořád nikde nic. Jsou i firmy, co si nemůžou vynachválit práve PC scénu.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #132 kdy: Leden 10, 2016, 18:24:00 »

Konec světa se taky předpovídal už tolikrát... :-D
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #133 kdy: Leden 10, 2016, 21:58:51 »

PC jako takové přežije ještě dlouho, úplný konec bych se mu neodvážil předpovídat :)

Pro nás je to třeba jasné, ale podle mě už nejsme ten reprezentativní vzorek, co by se hodil do marketingových tabulek.

V tomhle jsem si teď vzpomněl na jeden postesk Ubi týmu během bety Might & Magc Heroes VII, kdy si posteskli, že většina testerů nesplňovala ani minimální konfiguraci pro hraní :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #134 kdy: Leden 10, 2016, 22:24:19 »

No Bóže, kolikrát jsem nesplňovala minimální konfiguraci, a bylo dobře :-D. DA, Thief, mraky dalších na starym počítači... Sakra, mám pocit, že většina toho co jsem hrála bylo na hraně nebo za ní :-D. Když samozřejmě vypustíme jednoduchý skákačky a historický kousky na emulátoru.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 82