Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 16:22:08
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Golden Land  (Přečteno 19035 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #15 kdy: Září 03, 2013, 07:52:18 »

Dneska jsem se trochu probíral webem a narazil na BonusWebu na interview s autory viz Interview s tvůrci RPG Golden Land. Zajímavá je pak poznámka v diskuzi o překladu z anglické verze, jejíž existence je v interview potvrzena. A opravdu jsem anglickou verzi hry našel, čímž ten podivný český překlad začíná dávat smysl ... tedy jeho provedení :D Původně jsem měl totiž za to, že překlad byl proveden z ruštiny a hra jako taková nebyla v aj distribuována.

Zajímavé je taky to, že v této době se jako první RPG týmu Burut uvádí hra Heath a Golden Land je tudíž bez číslovky. K "přečíslování" tedy došlo asi až později. Zlatogorie 1 je totiž souborově pojmenováno jako Heath. U nás už to však zůstalo jako samostatná hra, bez návaznosti. Burut v tom asi sám neměl moc jasno. Na youtube ale jinak najdete videa z Golden Landu pod dvojkou.

Edit: Nějak mi to nedalo a začal jsem vyhledávat informace dále. Vlastně to všechno začlo emailem Honzy Ondřejky, kterému jsem odeslal informaci o posloupnosti dílů a praktické neexistenci fan stránek v dnešní době. Nejprve jsem nenápadně narazil na anglickou verzi Golden Landu a o pár hodin později jsem se díky originálnímu přepisu Zlatogorie 2 do azbuky dostal ještě dále :)

Neni to sice žádná sláva, je to dost louskáního po ruských webech s google translatorem, ale rámcově to stačí. Díky web archivu se mi pak podařilo dostat i k již neexistujícím zdrojům a najednou toho začalo vypadávat mnohem více, co bych z gúglu už asi jinak nevymáčkl. Je to ještě na dlouho, avšak první obrysy už to má teď.

Zlatogorie (Heath) je skutečně předchůdcem, ale v podstatě jen v příběhové rovině (Velemir, Velena vs temnota v podobě Drak-Shu). U Zlatogorie 2 (Golden Landu) byl překopán celý RPG systém, který byl původně u jedničky velmi zjednodušený. Burut dokonce u datadisku Holodnie Nebesa (Cold Heaven) začal pracovat na angličtině a lokalizovaná verze měla být dostupná společně s původní hrou v jednom balíčku. Na jedněch fan stránkách jsem dokonce nalezl utilitku pro práci s pak soubory hry. Odkaz je sice nefunkční, ale je to určité vodítko. Mohlo by to vést k samotným datovým souborům. Takže je jasné, co mě následujících pár dní čeká :D U různých interview jsem se dočetl o zajímavých vychytávkách, prostě takové ty velké oči ... ve hře je z toho jen část. Připomíná mi to současný "PR-humbuk" kolem M&M X, je vidět, že tohle fungovalo už kdysi dávno ;)

Edit 2: Nakonec se ukázalo, že údajná anglická verze hry v aj neni, takže anglickou lokalizaci jako takovou nemohu zatím nijak potvrdit. Otázkou totiž také zůstává, zda-li se to nakonec dostalo do distribuce, resp. byl o to v zahraničí zájem.

Edit 3: Hm, a jsem tam, kde jsem byl :) Na RPGwatch (případně v grafické podobě tady) jsem našel starší diskusi na téma lokalizace Golden Landu do angličtiny - opravdu se anglická verze nakonec ven nedostala a pár nadšenců se rozhodlo provést lokalizaci svépomocí. Je to opravdu zajímavé, protože v článku na Worthplaying je možno vidět screenshoty z anglické verze hry. Mimochodem, na diskusi je docela zajímavá poznámka ke španělské verzi hry a jejímu hroznému překladu :D Začínám se proto zpět klonit k názoru, že český překlad je proveden z ruského originálu, nikoliv z anglické verze.

A teď jedna novinka. Krom toho, že jsem narazil na torrent pro Golden Land Antology a potvrdil si krom toho posloupnost her, tak v něm byl přiložen i tzv. BurutPack extraktor. To je onen prográmek na práci s pak soubory hry. Stáhl jsem si ho odtamtud a vyzkoušel. Funguje dobře. Ta horší věc je formát implementovaných souborů (např. sdb), neboť se nejedná o textové soubory, ale i tak je toho dost čitelného.

Při pohledu na soubor dialogů jsem si vzpomněl na jeden článek o překladu her, který jsem kdysi někde četl. Psalo se tam o překladu binárek a nutnosti dodržovat velikost textů. Napadlo mě, že on ten šílený český překlad možná ani lépe provést nešel, pokud to bylo děláno touto cestou. Odpovídalo by to podobnému výsledku u španělské verze. Ale více uvidím až z porovnání verzí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #16 kdy: Listopad 11, 2013, 22:14:14 »

Jan Ondřejka:

Alchymista ve městě Ra potřebuje drahocenný kámen, rtuť a železnou rudu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 03, 2013, 13:33:38 »

Ahojte, po delší době jsem se rozhodl napsat "oficiálně" sem a neřešit to už jen dál soukromě s Elemirem. Mám v plánu udělat do budoucna vlastní stránku týkající se počítačové hry Golden Land. Zatím jsem ve fázi získávání materiálů ze hry a popisování příšer, kouzel, questů atd. Velice by mi pomohla jakákoli připomínka od dalších hráčů, do budoucna se chystám zavést na stránky i fórum, ale zatím nejsem tak zdatným www programátorem, proto bych chtěl psát sem. Takže pokud byste mi někdo byl ochoten poradit, byl bych velice rád, ostatně těžit z toho budeme asi všichni.:-) Na začátek mám pár bodů, tak bych Vás moc poprosil, pokud k tomu někdo něco máte.

1) Poprosil bych Vás o jakékoli informace, pokud se někomu z Vás podařilo získat do bestiáře (zabít) gmurský stroj a karfada - samici. Především asi místo výskytu.

2) Někde jsem se dočetl, že do Životopisu šla získat položka Tajný agent, tu jsem ale nezískal. Podařilo se Vám někomu ji nějak získat?

3) Problém s tlačítky Vždy běžet a Kupení předmětů v nastavení. Po ukončení a znovuzapnutí hry si je hra prostě nepamatuje. Musím to pořád označovat znova.:-( Stává se Vám to taky někomu. Jestli někdo hrajete zejména na Windows 8.

4) Hra v menu stále hlásí, že je ve verzi 1.0 a to i po aplikování patche 1.1 s Gunnarovými nehty. On celkově ten patch nějak blbne, i když funguje. Předpokládám, že ani Tobě se verze hry nezměnila.

5) Opět ten patch, nehty se v inventáři objeví hned, jak vejdete do paláce. Úkol s amuletem světla se splní hned, jak přijdete do paláce podruhé od kouzelníka, ani nemusíte s králem mluvit. To vede k tomu, že se mi nesplnil hlavní úkol v diáři. Pořád tam mám aktivní řeči, že ten chlapík s amuletem míří na Hatlendal. Ani po jeho zabití se tento úkol nesplnil.:-( Taky máte takový problém?

6) Stejný problém mám i vedlejšího úkolu v Tsukrammu Vymáhání dluhů. Poprvé chtěl peníze od nějaké ženské v Tsukrammu, to jsem splnil, pak jsem měl získat peníze od nějakýho borce, o kterým nevěděli, kde je, že ho mám najít. Problém byl v tom, že jsem pak proběhl všechny města a toho borce jsem prostě nikde nenašel.:-(

7) Vedlejší úkol Smrtelně nemocen, který zadá doktor v Djulthanu se mi taky nepodařilo splnit.:-( Vrátil jsem se do nemocnice a doktor mi oznámil, že pacient zemřel, že jsem se nestihl vrátit čas. Bohužel jsem neměl žádný dobrý sejv, tak jsem to zkoušel jen tak, ale z Djulthanu do Hatlendalu k léčitelce a zpátky (cestou ještě na Slunné mýtině vzít lék - i když je to více méně po cestě) se prostě za 30 herních dní nedá stihnout.:-( Nebo se Vám to někomu podařilo? A plynou z tohoto úkolu nějaké výhody? Např. něco do Životopisu?

Za jakoukoli pomoc každému velice děkuju.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #18 kdy: Duben 19, 2018, 22:49:24 »

Tak jsem se po letech vrátil ke Golden Landu a nějak se mi podařilo najít na netu nějakej starší návod na Golden Land (bohužel v ruštině, ale google překladač si s tím docela poradil tak, aby se tomu dalo porozumět).

http://onlinebase.rolebb.ru/viewtopic.php?id=84

Z návodu jsem vypreparoval hlavně vedlejší úkoly, které mě tak nějak zajímaly nejvíc. Díky návodu jsem získal a splnil jeden další vedlejší úkol a jeden nedokončený se mi podařilo splnit. Bohužel jsem v návodu narazil na dalších 20 vedlejších úkolů, které mi prostě splnit nešly. Je pravda, že dva z nich jdou prý splnit jenom se zápornou reputací a to se mi ještě nepodařilo ověřit (je pravda, že snížit reputaci z +50 na -2 jen pomocí zabíjení jeptišek a žebráků v náhodných setkáních, to bude asi na tisíc let a jiný způsob snižování reputace jsem neobjevil).

Napadlo mě, do jaké míry má reputace na hru vůbec význam. Jestli hra posuzuje jen kladná/záporná nebo počítá i s její hodnotou. Logicky by bylo nejlepší se držet kolem nuly, aby se hráč případně dostal ke všem questům. Ale jestli hra dělá rozdíl mezi +2 a +50 (limity jsou od -50 do +50), tak už to tak jednoduché na ověření nebude.

Problém s vedlejšími questy v konfrontaci s návodem je ten, že mám přijít za nějakou postavou a ta mi zadá quest. Jenže já za tou postavou přijdu (všechny ty postavy ve hře skutečně jsou), ale nechce se mnou mluvit, říká, že nemá čas nebo mě odbyde nějakou hláškou. Bohužel jak jsem procházel popis těch úkolů, dávaly mi některé věci dost smysl, takže bych návodu věřil.

Bohužel návod v ruštině už je dost starý a na jeho autora tam není žádný kontakt (kromě ICQ, kde nebyl už 5 let), takže od něj asi víc nezjistím. Celkem by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi ruskou a českou verzí jako takovou, jestli byly z české verze některé questy vyškrtnuty nebo nesplňuju nějaké podmínky pro zadání questu (nedostatečná reputace nebo nevím). Rád bych někde sehnal ruskou verzi nebo třeba aspoň sejvy z ní, kde jsou ty úkoly splněné nebo aspoň zadané, ale na to jsem taky krátký.

Vím, že Elemir ve hře procházel datové soubory, takže by se třeba k nějakým informacím dostal. Jinak nevím, ale samozřejmě můžu poslat soubor s vypreparovanými vedlejšími úkoly, pokud by se na to nějak podíval. Popřípadě pomohl se získáním ruské verze hry nebo aslespoň sejvy z ní.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #19 kdy: Duben 20, 2018, 10:38:20 »

BurutPack extraktor ti tu mohu teoreticky přišpendlit, měl bych ho mít snad někde zazálohovaný, byť jistý si tím nejsem. Přeci jen to bude už nějakých 5 let ;) Nicméně bych si od toho tolik nesliboval, část těch věcí bude součástí skriptů a ty mohou být jednak jinde a hlavně mohou být v nějakém interním formátu.

Golden Land v ruské verzi by měl být sehnatelný na torrentech. S tou antologií byl trošku problém, protože to se odvíjí od množství Seedů a torrenty jsou popravdě už nějakou dobu docela nespolehlivý zdroj, ale šance tu je. Nejsem si jistý, jestli to mám někde zazálohované.

Pokud jde o lokalizaci, tam šlo snad jen o překlad, do struktury úkolů apod. nikdo nezasahoval.

IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #20 kdy: Duben 20, 2018, 11:16:46 »

Díky za info. No je mi to divný, nebo jestli tam třeba přidali nebo odebrali nějaký patch, nevím. V popisu úkolů není psané, že je pro jejich zadání něco speciálního udělat nebo naopak neudělat. U jednoho úkolu píšou, že jeho zadání hapruje, u dvou zase, že je potřeba mít zápornou reputaci, tam to chápu. Ale je pravda, že mám plnej inventáŕ tchýniných běsů a ten chlapík, co by je měl podle návodu vykupovat, mi pořád říká, že ho mladí floutci jako já jen zdržují od výzkumu. Některé postavy se mi svěří, že je něco trápí, ale v dialogovém okně je jen jedna aktivní odpověď: Hm, tak já už půjdu. Tak jestli třeba některé věci nepřeložili a prázdné odpovědi se logicky nezobrazují, nevím. Jen mi to je divný, že Rusové mají ve své verzi mnohem víc úkolů a nemají s nimi žádnej problém.

Bez toho editoru bych se možná obešel, ale bylo by fajn, kdybys našel tu ruskou verzi. Nebo se pokusím něco stáhnout. Nejlíp už třeba něco nainstalovaného s nějakými sejvy.

Ještě k tomu jednomu úkolu navíc, co mi fungoval, to snad za to ani nestálo. Přijít o prsten královny Navií výměnou za 400 exp se moc nevyplatilo. I tak jsem měl radost, že jsem ve hře objevil něco nového.

Elemire, chceš poslat ten výpis těch vypreparovaných úkolů? Kdyby ses na to chtěl kouknout..
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #21 kdy: Duben 20, 2018, 13:07:27 »

Na hru podle všeho vyšel ještě patch 1.3, který byl stejně jako patch 1.2 jen pro ruskou verzi. Je klidně možné, že opravil do té doby nefungující úkoly. Po hře se zkusím podívat, ale vrtat se v tom už nebudu. Na nějaké testování musíš mít přeložené alespoň ikonky hry a to chce se tomu více věnovat, na což teď ani nemám čas.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #22 kdy: Duben 20, 2018, 13:55:46 »

No já vím, měl jsem si na to vzpomenout v tom roce 2013, kdy jsme to oba hráli.:-)

Ale pokud vyšly dva další patche a česká verze je stejná jako ruská, tak by měly jít patche nainstalovat i na tu českou, ne? Maximálně by to mělo přepsat nějaké nové texty, jestli je ten patch řeší, nebo ne?
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #23 kdy: Duben 20, 2018, 14:28:16 »

Ale pokud vyšly dva další patche a česká verze je stejná jako ruská, tak by měly jít patche nainstalovat i na tu českou, ne?

Pokud je to rozdílový patch, tak nikoliv, protože ten testuje shodu. Jakmile se soubor(y), který má upravit, odlišuje, tak vyhodí chybu. Ostatně můžeš to vyzkoušet, když si stáhneš třebas patch 1.2 a zkusíš ho na českou verzi nainstalovat. Podle mě by se muselo vyjíz z ruské verze a tu pak lokalizačně upravit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #24 kdy: Duben 20, 2018, 14:54:25 »

Tak jsem ho bohužel nenašel. Našel jsem akorát patch 1.3 na španělskou verzi. ??? Vyzkoušet to budu moct ale až v pondělí. Přes víkend se k tomu nedostanu..

Edit.: Tak nalezeny a staženy pathe 1.3 v ruštině a ve španělštině. Oboje jsou soubory GoldenLand.exe, který se jenom přepíšou jako třeba crack. Není to žádná instalačka, takže by se neměla neshodovat struktura souborů ve složce.

Vyzkoušíme a uvidíme.
« Poslední změna: Duben 20, 2018, 15:41:58 od Ivan »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #25 kdy: Duben 20, 2018, 15:35:45 »

Ano, i španělská verze existuje ;) Momentálně je dokonce k sehnání na eBay.

Patche jsou kumulativní, takže klidně by to šlo i s patchem 1.3. Kdyžtak oba patche pro RU verzi hry najdeš pod následujícími odkazy:

patch 1.2
patch 1.3
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #26 kdy: Duben 21, 2018, 06:24:45 »

Zálohy jsem našel, takže to zítra nahraju na web i s návodem a pak si to budeš moci stáhnout. Pár dní to na webu nechám, ale pak to zase smažu. Zabíralo by mi to dost místa.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #27 kdy: Duben 23, 2018, 11:06:37 »

Tak už jsem se na to podíval, ale nikam jsem nepokročil.

Španělský patch 1.3 s hrou nic neudělá - hra je stále v češtině, na hlavní obrazovce stále svítí verze 1.0 a postavy stále questy nezadávají. Nevím, jestli má smysl zkoušet hru spouštět znovu, že by to nefungovalo na nějakou rozjetou hru ze sejvu, ale tomu moc nevěřím.

Ruský patch 1.3 zapříčiní, že hra vyžaduje restartovat počítač kvůli instalaci StarForce Protection, ale ani po restartu se nic neděje. Spouštěcí soubor GoldenLand.exe stále vyžaduje restart kvůli Starforce Protection a dokonce jsem našel i nějakej StarForce Protection obcházeč, ale ten zase nedetekuje StarForce v systému, takže nic nedělá. Je to asi začarovanej kruh. Zkoušel jsem měnit spouštěcí soubor z původní verze nebo z té španělské, ale nic to nedělá, pořád to vyžaduje restart.

Taky jsem stáhnul v ruštině ten datadisk Cold Heaven, který je ale samostatně spustitelný. Místo textů v azbuce zobrazuje jen rozsypaný čaj a defacto funguje jen hlavní menu a vytvoření postavy, potom hra spadne. Napadlo mě totiž, jestli nebudou ty úkoly třeba dostupné až v datadisku, ale tak to není, ten je vyloženě samostatný. Zkoušel jsem ho různě smíchat s původní hrou, ale asi se to vyloženě bere jako dvě na sobě úplně nezávislé hry.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #28 kdy: Duben 23, 2018, 11:45:33 »

Ruská verze hry:

Golden Land

Extraktor:

Burutpack

Burutpack obsahuje vlastní nápovědu. Pokud chceš spouštět hry v čitelném stavu v azbuce, tak si samozřejmě musíš do Windows doinstalovat cyrilici ;)

Mimochodem, co vlastně používáš za Windows?
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:(Elemir) - Golden Land
« Odpověď #29 kdy: Duben 23, 2018, 12:25:14 »

Ahoj Elemire, díky, mám staženo.:-)

Používám teďka Windows 7 Home Premium, čímž se teda aspoň vyřešil ten problém s tlačítky v nastavení. Teď jsem zaklikl Stále běžet a Kupení předmětů a tlačítka jsou zapnutá stále, takže to předtím asi blblo právě kvůli Windows 8, který jsem měl předtím. Notebook mám stejný.

Teď mě asle trápí spíš ty questy, no. Zkusím ty různé patche a dám vědět. Ale pochybuju, že Tys to nezkoušel.:-)

A díky za ten upload, už to můžeš smazat, nikdo jiný to tady asi stahovat nebude.:-D
IP zaznamenána