Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 18:54:45
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)  (Přečteno 3866 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296

Asi už začínám z těch starších her blbnout, anebo je to celkově věkem a snahou, připomenout si léta dávno minulá :) Anebo je to nejspíše kombinace všeho možného.

Poslední dobou si čím dál více pokládám otázku, zda-li vůbec měl můj předloňský upgrade smysl a ano, souvisí to i s Ivanovými otázkami ohledně nákupu nového PC. Tím se to zase celé rozvířilo, ale určité kroky jsem začal podnikat již dříve, tohle mě jen donutilo více přemýšlet nad tím, co by, kdyby?

Nikdy jsem nebyl vyslovený fanoušek 64-bit CPU odvozených od architektury x86, ale potřeba výkonu si žádala své oběti a útěchou mi bylo, že architekturu x86-64 uvedlo AMD (dříve jsem spíše pokukoval po procesorech Alpha, ale to zase nesouvisí s hraním her ;)). Nicméně architektura procesoru je jedna věc, bitová verze operačního systému je druhá věc a o to tu jde možná ještě více.

Po faulu s Windows 10 mě 64-bit OS od Microsoftu otrávily ještě více, ale co naplat, kvůli některým hrám to jinak nejde. Jenomže kolik je to vlastně her? Málo, ale hlavně jde o hry, bez nichž bych dokázal v pohodě žít. Ono to nutkání je vždy silnější, ale realita už pak tak slavná není, ovšem někde tam vzadu v mysli mě občas ještě stále něco našeptává, že bych měl držet krok. Když se pak ohlédnu zpět, tak vyjma Zaklínače 3 mi v paměti utkvěl akorát Elex, který byl pro mě nakonec asi tím TOP titulem moderní éry. A nejhorší je celkově pohled do budoucnosti.

Bard's Tale IV je sice taky pro mě výbornou hrou, ale je to zoufale málo, abych technologický a herní krok nadále udržoval. Líto by mi bylo asi jen Might & Magic X, ale to je i přesto hratelné na 32-bit OS. Kdyby však šlo jen o hry, problém je už dnes i internet a jeho všemožné technologie, které vám neumožní ani zakonzervování v čase, protože dříve či později budete muset nějaký ten pokrok přijmout. A to mě upřímně dere nejvíce, hlavně existence všech těch spasitelů v podobě Alphabetu, kteří vědí, co je pro vás dobré a neváhají rozhodovat za vás. Ale to bych odbíhal.

Jak jsem již naznačil, u mě je to již dlouhodobější problém a různé testování emulátorů mě nakonec dovedlo k myšlence, jaké by to asi bylo, kdybych si znovu sedl ke svému prvnímu PC a spustil si nějakou hru na tehdější grafice a pěkně s dobovým Sound Blasterem ...

Není tajemstvím, že u mě éra vlastních PC započala až s nákupem Pentia I, byť přístup jsem míval dříve i k 286 atd., ale nikdy jsem taková PC neměl pod vlastní kontrolou. Když na to dneska koukám, tak těch 10 000 Kč v roce 1997 nebyla zas taková pálka, obzvláště vzhledem k jeho konfiguraci. Je pravdou, že pak už ty ceny lezly obecně dolů, ale to bylo masovým rozšířením Pentií II a tím pádem přebytkem vyřazených (pak i bazarových PC).

Jednoho krásného současného večera jsem tedy otevřel inzertní stránky a začal se dívat, cože jsem to měl vlastně za komponenty. No a skončilo to tím, že mi do kompletního PC už moc věcí nechybí :D Sice to není úplně ono, ale jak už to u mě bývá, měl jsem docela kliku na komponenty, takže jsem se jako slepý k houslým dostal k hardware, který není tak úplně snadno sehnatelný.

Můj první PC obsahoval desku ASUS PI/P55T2P4, což je velmi kvalitní deska s populárním čipsetem Intel HX430. Má však na dnešní dobu několik negativ. Jednak se jedná o AT desku, tedy vyžaduje k napájení AT zdroj a odtud se pak odvíjí i potřeba AT skříně. Jako AT deska dále potřebuje klávesnici s klasickým DIM konektorem, popř. alespoň redukci PS/2 na DIM. S myší je to ještě horší, protože se tu bavíme ještě o sériovém připojení. Trochu problém mohou být i přídavné konektory, které se u AT desek vytahují jako doplňkové sloty dozadu skříně (zabírají tedy zdířky pro přídavné karty.

Další komplikací jsou různé tevize desek, od čehož se poté odvozuje velikost L2 cache, která kolísá od 256 do 512 kB (u některých verzí je potřeba přídavný modul, což jsou nezanedbatelné náklady). Celkově to činí nákup kompetního zařízení problematickým a čipset HX430 byl pro mě podmínkou. Mnohem častěji lze sehnat v kompletu desky s čipsety jiných výrobců, kde pak lze třeba využít i přímé podpory PS/2 apod.

Alternativou byl ATX formát desek pro Pentium I a analogy, jenomže to jsou desky, které se jednak špatně shánějí a pak bývají cenově přestřelené. Jako zázrakem se mi podařilo za levno získat desku ASUS PI/XP55T2P4, což je skoro to samé co ASUS PI/P55T2P4, jenom upravené do ATX formátu. Tím pádem si vystačím s klasicky dostupným ATX napájením a PS/2 konektory pro myš a klávesnici. Popravdě nejde mi tu vysloveně o nějaký dobový design, pro mě je důležité to jádro počítače, periférie tolik neřeším, byť mi ve stolku stále ještě leží kuličková PS/2 myš :)

Prodejce, od kterého mám desku, se nakonec ukázal jako sběratel, který je ovšem zaměřený až na Pentia III, takže cokoliv jiného zase obratem rozprodává, proto i ta nižší cena. Po krátkém telefonním rozhovoru jsem krom desky získal i procesor, paměti, grafické karty a zvukovou kartu. Samotného mě až překvapilo, jak se celé to moje rozhodnutí najednou posunulo kupředu.

Paměti jsou bohužel ve většina směska různých modulů, ale SIMM ramky se dají stále bazarově dobře sehnat, takže stávající dvojici EDO RAM brzy doplní další dvojice. Celkově to tuším bude ve výsledku dávat 32 MB RAM, což je zcela dostačující.

Procesor je Winchip IDT 200 MHz, což je jako sběratelský kousek zajímavost, ale nahradí ho samozřejmě Intel Pentium. Dříve jsem vlastnil Pentium 166 MHz (non-MMX verzi), nyní se mi podařilo zakoupit dřívě vysněný 166 MHz MMX a možná se ještě rozhodnu pro 200 MHz (deska umí až maximum v podobě procesoru Pentium 233 MHz MMX). Non-MMX by určitě stačil, ale tenkrát to byl opravdu můj sen. Jsou to naštěstí zlomky z celkové ceny PC, takže si mohu dovolit zakoupit více typů a pak si vybrat. Nejkomplikovanější byla opravdu hlavně samotná deska.

Zvuková karta je SB 128 Vibra pro PCI, ale ten samozřejmě nahradí buďto SB 16, nebo nějaký AWE, tohle bude asi jen provizorium.

Grafická karta taky nebyla kupodivu oříšek. Spolu s deskou jsem získal ATI s čipem Rage II/c, což jsem právě kdysi míval, plus jsem k tomu za levno dostal ještě jednu ATI s kompozitním výstupem. Na nějaké 3D hry to beztak nevidím, takže by to mělo zcela dostačovat.

Disk je nějaký 2 GB IDE disk, ale s funkčností zatím těžko říci. Nicméně tohle je podobně jako u periferií tak nějak jedno, ono sehnat autentický a spolehlivý disk už také není úplně jednoduché. Podobně neřeším CD/DVD-ROM mechaniku. U disketových jednotek je to jasné, ale osadím asi jen 3.5 mechaniku (ke svému úžasu jsem zjistil, že mám kupu 5.25 DD disket, ale ani jednu 5.25 HD disketu, takže by to bylo asi k ničemu).

Současným oříškem je dobovější case, ale jeden mám vyhlídnutý, tak to snad klapne. Chtěl jsem něco strohého v tom klasickém "bílém" provedení a hlavně neponičeného. Aby to bylo autentické, tak v case musí být speaker, což se dneska už z pochopitelných důvodů nedělá.

Jako celkově to není asi nijak vyjímečné, jsou lidé, co si kompletují mnohem starší PC, ale já jsem opravdu zatížen spíše na ty své začátky a hlavně nejsem žádný typický sběratel, chci si to prostě především připomenout.

Schválně, přepadlo někoho podobné nutkání nebo má dokonce ve skříni zakonzervovaný svůj starý stroj? ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #1 kdy: Listopad 04, 2018, 16:15:00 »

U rodičov v pivnici by ešte mal byť odložený môj prvý poskladaný počítač, nejaká DX5 133MHz. Ale nie som si vôbec istý či by som sa chcel k nej vrátiť ;) Nostalgia je super, ale spomínam si aj hodiny trápenia sa s nastavovaním jumperov IRQ, DMA u diskov master/slave a pod. Ak si mal v v jednom PC zvukovku, sieťovku a interný modem bola to doslova alchýmia na dlhé zimné večery.
Môj najobľúbenejší OS bol jednoznačne OS/2 Warp 4.5 na ktorom sme s bratom 4 roky prevádzkovali BBSku. Bohužiaľ tento kvalitný OS bol nemilosrdne prevalcovaný marketingom MS.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #2 kdy: Listopad 06, 2018, 21:38:55 »

Nějak v tomhle ani nevidím žádný smysl. Docela nedávno jsem dával svůj první počítač do sběrnýho dvora, kdybych to věděl, tak bych ho dal tady Elemirovi zadarmo.:-D

Ale upřímně na svoje první Pentium II 233 MHz nevzpomínám nijak s láskou. Celý dětství jsem si přál něco lepšího. Jelikož počítač neměl 3D akcelerátor, disk měl takovou kapacitu, že jsem mohl mít nainstalovanou jen jednu hru, všechno mu trvalo a spoustu toho prostě nerozchodil, tak novej počítač byl po letech splněnej sen. A nevěřil jsem, že jsou lidi, kteří by se k takovým počítačům chtělo vrátit..
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #3 kdy: Listopad 07, 2018, 00:10:48 »

Smysl? Samozřejmě, že to má ;) Tady nejde o 3D hry apod., taky jsem v dobách svého Pentia a AMD K6-2 toužil po určitých sestavách, ale o to méně jsem docenil, nakolik jsou tyhle počítače dostatečné pro to, co bych chtěl hrát a hlavně to byly počítače, pro které se takové hry dělaly. Ono se to těžko popisuje, ale dodnes si vzpomínám na svůj odprodej Pentia I 166 MHz, kdy dotyčný kupec skoro zajásal a já si pomyslel přesně totéž, k čemu mu ta "cetka" asi tak bude? Doby honby za výkonem mám dávno za sebou, ostatně vedle mě je více než dostatečný PC a co na něm hraji? Většina z toho jsou staré hry v DOSBoxu :D
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #4 kdy: Listopad 07, 2018, 14:10:27 »

Aj pseudo 3D hry mali svoje mantinely. Wolf3D bežal v pohode aj na 286, ale už DOOM1 vyžadoval 386 a 4MB RAM. Ďalšie hry ako Blood, Duke Nukem 3D už šli spustiť len na 486 a viac. Hexen potreboval zase viac RAMky.

@Ivan: Kolega nedávno v zbernom dvore našiel v nejakom PC funkčnú GTX 960Ti. Takže už aj takéto veci sa vyhadzujú :)
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #5 kdy: Listopad 07, 2018, 15:06:08 »

No tak retro stroj mám (dost špatně) zakonzervován v garáži, kde při každém nakopnutí naftového motoru ho zahalí oblak kouře. Jinak se ve vnitř ukrývají střeva přibližně z let 1998-2000, takže "někdy" hodlám rozjet systém Win98 a konečně zapařit věci jako bylo NFS Porsche, Roadrash, Carmageddon apod. Tuším že problém bude s ovladači GK, byla tam GF 440 nebo tak něco.
IP zaznamenána

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #6 kdy: Listopad 08, 2018, 12:26:33 »

Většina z toho jsou staré hry v DOSBoxu :D

Tak ma napadlo čo takto nainštalovať DOSBox na Raspberry Pi alebo Odroid ? :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #7 kdy: Listopad 08, 2018, 18:20:29 »

Mobilní zařízení s Androidem nevlastním a ani mě to neláká :) Raspberry Pi je docela zajímavé zařízení, výkonem docela dostačující. Asi by se na tom něco postavit dalo, ale mě pořád přijde schůdnější otevřít si notebook. Pokud bych uvažoval nad tvorbou vlastní konzole, pak by to bylo něco jiného.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #8 kdy: Listopad 08, 2018, 19:10:41 »

Momentálne riešim jeden projekt s Raspberry pre jedného audiofila, ale ten DOSBox určite vyskúšam. Inak ODROID (XU4) je zariadenie podobné Raspberry, ale niekoľko krát rýchlejšie a samozrejme aj žravejšie.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #9 kdy: Listopad 08, 2018, 20:44:55 »

Momentálne riešim jeden projekt s Raspberry pre jedného audiofila, ale ten DOSBox určite vyskúšam. Inak ODROID (XU4) je zariadenie podobné Raspberry, ale niekoľko krát rýchlejšie a samozrejme aj žravejšie.

No jo, to jsou ti iPhoňáci.:-D
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #10 kdy: Listopad 08, 2018, 22:05:48 »

tono: jo tááák, já myslel, že jsi záměrně zkomolil jméno Androida :D Odroid mi nic neříká, nedávno jsem sice na novinky v tomto segmentu koukal, ale to se týkalo nějaké nové platformy, co jde nyní na Kickstarter.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #11 kdy: Listopad 08, 2018, 22:42:42 »

tono: jo tááák, já myslel, že jsi záměrně zkomolil jméno Androida :D Odroid mi nic neříká, nedávno jsem sice na novinky v tomto segmentu koukal, ale to se týkalo nějaké nové platformy, co jde nyní na Kickstarter.

Kolegovi na tom beží domáce NASko. Len škoda že to nemá vyvedenú I2C ako Raspberry, takže na kvalitné audio je to nepoužiteľné. Iba ak by sa DAC prevodník zapojil cez USB, ale to už nie je zase ono.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #12 kdy: Listopad 09, 2018, 13:19:09 »

Já tedy nejsem žádný nostalgik, abych dělal takové sbírky PC, nicméně za ta léta se mi dost nakupovali různé komponenty z PC, jak probíhala přirozená výměna. Většinou starší deska šla do nějakého jiného PC a do mého šla nová a podobně to bylo s komponenty dalšími. Obnovovat 286, nebo 486DX a podobně by pro mě nemělo význam. Ono na nich i ty starší hry ve 2d mnohdy nefungovaly úplně ideálně.

Pamatuji si třeba, když jsem hrával MM6, jak dlouho tam trvalo načítání hry. Tedy taková ta obrazovka, kde nějaká postavička kouzelník vystřelí ohnivou kouli. U mě to mohlo trvat i dobrých 5 minut. Pak došel kamoš s notebookem, zapnul hru a načítací obrazovku jsem ani neviděl a měl načteno a mě spadla brada :).

Jenže v současnosti už je pomalu nutnost mít funkční starší počítač, svým výkonem směrován tak, aby na něm fungovaly windowsxp, ideálně s 3d grafikou. Klidně může mít i výkon, aby na nich šli 7čky. Na takovémPC se dá v pohodě roztjet jakákoliv hra, ať už jakkoliv stará. Případě se tam dá dělat dualboot s ještě nějakým starším windows nebo dosem.

Nutnost je to kvůli ovladačům a starým hrám. Třeba nyní již nelze nainstalovat windowsxp na nový počítač a provozovat jej jako dualboot (jako jsem to měl poměrně dlouhou dobu s win7), protože většina výrobců HW již windowsxp nepodporuje a nelze na ně sehnat ovladače. Hlavně tedy je to problém u grafických karet. A bude hůř, protože to nebude trvat dlouho a podobně dopadne i windows7, u kterého se s trochou snahy taky dalo docílit ještě toho, že tam šly některé starší hry spustit (ačkoliv ty dosové na 64bitové verzi ne). Tedy v současnosti spustit nějakou starou hru díky nulové kompatibilitě windows mezi sebou již téměř není možné na nových PC. A je až zarážející, že i u relativně nových her se tento problém projevuje. Třeba drakensang měl taky velký problém a to je vcelku nová hra.

Tedy osobně docela reálně zvažuji, že si takový PC seskládám. Nebyl by ale jen tak ničemu někde zavřený ve skříni, ale mohl bych jej i používat běžně. Osobně bych asi šel do co nejmenší verze (tedy aby byla bedna co nejmenší a příliš nepřekážela).

Investice do nových PC je trošku něco jiného a výkon tam je potřebný spíše kvůli i jiným aplikacím, když tedy nepočítám grafickou kartu.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #13 kdy: Listopad 09, 2018, 15:47:01 »

Přesně pro tyhle účely mám ještě záložní PC s Athlonem XP, což byl kdysi můj upgrade z desky pro klasické Athlony/Durony (byla to nějaká MSI s čipsetem KT133), která shodou okolností nová jádra zvládla bez problému. Nová deska (ASUS NForce2) už podporovala DDR paměti a má dvojnásobnou rychlost FSB, přičemž je to zpětně perfektně kompatibilní s Windows 98. Osadit to lze až Athlonem XP 3200+, což je to nejrychlejší, co v jednojádrech bylo. Zprovoznil jsem na tom i Gothic 3.

V pohodě by na hraní postačila i slabší konfigurace, dříve jsem jako zálohu měl taky něco s čipsetem KT133 a Duronem 650-700 (už si přesně nepamatuju). Do něj pak šla Geforce 2 MX, což je ta, co pořád ještě mám. I když ta deska byla možná totožná, vybavuju si, že existovala v zelené a růžové variantě.

Trochu se spíš bojím, aby na tom nezačalo něco odcházet, takže přemýšlím, že bych koupil nějakou desku do zálohy. Nedávno jsem na Aukru našel Abit K7, to byla deska ještě s jedním ISA slotem a pamatuju si, že přesně tuhle jsem chtěl :) Tenkrát bych do ní býval totiž zapojil svůj Sound Blaster AWE 32, ale někdo mi to pak rozmluvil.

Já jsem vysazený na full ATX desky, ale co jsem v aukcích porůznu viděl, prodává se ještě i dost desek formátu mikro apod., takže menší bednička by určitě poskládat šla.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Návrat k hardwarovým kořenům, aneb zatracená nostalgie :)
« Odpověď #14 kdy: Listopad 09, 2018, 17:22:51 »

Abitky boli výborné dosky. Mám ešte kedysi obľúbený model Abit IC7-MAX3, len by to chcelo na nej povymieňať kondenzátory.
IP zaznamenána