Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 10:46:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Wasteland 2  (Přečteno 13875 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #15 kdy: Květen 23, 2019, 20:11:49 »

No zase úplně s odstřelovačkama to taky nen dobrý. Já si to už tolik nepamatuji, ale někdo by měl mít útočné pušky a někdo těžké zbraně. Malé zbraně a zbraně na blízko jsou na nic. Nicméně odstřelovačky mají určitou nevýhodu při boji nablízko. Ze společníků by ti měla určitě odejít jen ta vojanda, kterou nabereš hned na začátku hry, jinak by měli všichni zůstat. Třeba v lokaci se zahradním centrem nabereš vědkyni. Jinak je dobré ty schopnosti spojovat nějk rozumně, třeba opravářské/výrobní mít u jedné postavy a podobně.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Wasteland 2
« Odpověď #16 kdy: Květen 23, 2019, 21:45:43 »

No já jsem právě tu vědkyni neměl, protože jsem místo zahradního centra vyrazil na to druhý místo, kde jsem nabral tu indiánku a zahradní centrum už pak nebylo dostupný. Takže myslím, že Tys nabral vědkyni a zase jsi neměl indiánku.

Právě na to rozumné spojování některých schopností jsem se tady původně ptal, co je dobrý mít u sebe..
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #17 kdy: Květen 23, 2019, 23:28:03 »

Já už si nepamatuji přesně ty schopnosti, co tam jsou. Ale ono by mělo být vcelku logické, co k sobě patří. U opravování toustů, což je dovednost vyloženě určená k tomu, aby si mohl opravit toustovače, které občas najdeš a získat s ní nějaký spešl předmět (který se pak dá většinou s někým vyměnit za jiný předmět), by mělo stačit to rozvíjet pomalu, nechat si nějaký třeba bodík v záloze a pokud by ho postava nedokázala opravit, tak doplnit. Ale lze tak získat docela dobré předměty, občas. Třeba si vybavuji, že v jednom kaňonu jsem od relebelu za nějaký takový předmět (asi léky), získal slušnou odstřelovačku.

Ta hra začne být obtížnější až v její druhé fázi v té další mapě světa.

IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Wasteland 2
« Odpověď #18 kdy: Květen 24, 2019, 00:04:16 »

1. Chirurg + Polní medik
2. Deaktivace alarmu + Pyrotechnik
3. Otevírání trezorů + Otevírání zámků
4. Mechanické opravy + Opravář toustovačů + Výroba zbraní
5. Vnímání + Zálesák + Zaříkávání zvířat
6. Smlouvání + Vůdcovství + jedna z ukecávacích dovedností

Pak by chybělo jen doplnit Znalost PC, Brutální sílu a poslední dvě ukecávací dovednosti, ale ty snad budou fungovat samy o sobě. Přemýšlím, jestli nespojit body 2 + 3 dohromady, ale to už by bylo asi hodně na jednu postavu. Něco bys mi opravil?
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #19 kdy: Květen 24, 2019, 15:32:00 »

Určitě se vyplatí vzít si talent "Trpělivý" u všech postav, protože tak získáš hodně vedomostních bodů navíc a navíc v době, kdy učení se dovedností již bude dost drahé.

1. postava
vlastnosti: koordinace, síla, rychlost a všímavost kolem 6 bodů (nebo i víc), nepotřebuje štěstí a charismu, inteligence se hodí všem co nejvíc, tedy co zbyde
zbraně: útočné pušky.
Dovednosti:
- Chirurg (rozvíjet hodně)
- Polní medik (rozvíjet hodně)
- Výroba zbraní (rozvíjet)
- Opravování (rozvíjet trochu dle potřeby a úkolů)
- Opravování toustovačů (rozvíjet dle potřeby a nalezených toustovačů)

2. postava
vlastnosti: koordinace a síla - nejvíce, rychlost, všímavost středně, štěstí a charismu nepotřebuje, inteligence co zbyde
zbraně: těžké zbraně (tato postava bude ze začátku nejvíce trpět nedostatkem munice), možná ji trochu naučit i jiné zbraně (třeba brokonvici na blízko)
Dovednosti:
- Brutální síla (rozvíjet)
- Zastrašování (rozvíjet dle potřeby)
- Pyrotechnik (rozvíjet)
- Chirurg (rozvíjet jen trochu)
- Zálesák - nejsem si jist, je-li to úplně potřeba, ale někdy se to hodit může


3. postava
vlastnosti: především koordinaci a všímavost (mít co nejvyšší iniciativu), hodí se rychlost a může i štěstí, charismu nepotřebuje, samozřejmě se hodí i inteligence
Zbraně : odstřelovací pušky (měla by začínat boje a po zahájení by měla být první na tahu)
Dovednosti:
- Otevírání zámků (nutnost)
- Znalost PC (rozvíjet víc)
- Vnímání  (rozvíjet víc)
- Výroba zbraní (rozvíjet)
- Deaktivace alarmu (rozvíjet - není nutné spěchat a dá se bez toho úplně obejít, pokud nechceš dělat plíživé akce)
- Otevírání trezorů (rozvíjet postupně)


4. postava
vlastnosti: především charisma a inteligence(u získávání NPC je důležitý součet charismy celé party, ale pro některé schopnosti je důležitá charisma jedné postavy), pak věci jako kordinace, všímavost. Tato postava poroste ve zkušenostech rychleji, díky vysoké charismě.
Zbraně - odstřelovací pušky. (ze začátku hry možná útočné pušky, nebo energetické, kvůli nábojům, případě samopaly)
Dovednosti:
- Ukecávací schopnosti krom zastrašování (není nutné je rozvíjet nějak moc a je dobré to dělat podle potřeby)
- Vůdcovství - (rozvíjet především později, ze začátku to není priorita) - má vliv na společníky, kteří se během hry přidají, aby nezradili
- Smlouvání  - hodí se ze začátku, kdy je problém s náboji a nedostatkem peněz, časem vcelku zbytečnost, lze též naučit nějaké NPC společníka
- Výroba zbraní (rozvíjet)
- Zaříkávání zvířat - totéž co zálesák, může se to hodit v některých úkolech, navíc když přesvědčíš nějaké zvíře, zvedne ti to nějakou vlastnost, například u kozy na začátku hry vnímání, u psa charismu, ale tydle zvířata brzy umírají.


Výrobu zbraní se asi vyplatí učit všechny postavy, krom postavy s těžkými zbraněmi (rpostě všechny, které mohou používat vylepšení pro zbraně), ale asi není nutné se to učit nějak moc a není nutné to umět hned na startu.

Dovednost Chirurg je dobré, pokud jedna postava umí opravdu hodně dobře (jakožto hlavní léčitel) a další jí umí alespoň trochu, pokud by bylo třeba léčit léčitele. Opět ale u ní záleží na NPC postavách, které se přidají, jako u všeho. Pořád je také možné používat load/seve a zraněním se vyhnout, zejména na začátku.

Dovednosti vůdcovství a ukecávací vlastnosti se váží tuším na charismu, takže je logické je spojit u té postavy, která jí bude mít vysokou.


Platí ale, že se nemusíš učit všechny schopnosti a už vůbec všechny co nejrychleji co nejvýš. Krom zbraní. Taky záleží, jací ti společníci se přidají a jaké si necháš v partě. Ke konci je též dobré počítat s tím,
Spoiler: ukázat
že postavám, které mají umělé elektronické končetiny, hrábne v bedně a nebudou kamarádi. Ale to je až úplně ve finále, třeba doktorka ze zahradního centra má tuším umělou ruku nebo něco.


Brutální sílu a zastrašování umí ta vojanda hned na staru, tedy se jí na startu není třeba učit.
Spoiler: ukázat
Po příchodu do kaňonu titána odejde z party a už se nevrátí, tedy pak jí budeš muset buď nahradit jinou NPC postavou a některé ty dovednosti jí naučit, nebo se to mezi tím naučit své postavy.


NPC společníkům asi není nejrozumnější dávát těžké zbraně, zvláště pokud je riziko, že by se mohli obrátit proti partě v nejméně vhodný okamžik.

U zbraní je problém s tou municí a pokud na startu budeš mít více postav se stejnou zbraní, budou pak ještě více trpět nedostatkem té munice. Tedy 2 postavy s útočnou puškou si budou muset rozdělit náboje, stejně tak třeba s odstřelovací, největší problém je to u zbraní těžkých. Časem to už ale problém není.

Tak nějak +/- by to asi mělo být.


IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Wasteland 2
« Odpověď #20 kdy: Květen 24, 2019, 23:36:05 »

Super, díky.

Konečně pořádná rada, pro jakou jsem si přišel. :) Dneska jsem se k tomu nedostal, ale mám tady nějakej nástřel ze včerejška, kterej chci ale ještě upravit. Wasteland 2 je fakt hra, kde se dá opravdu utopit moře času už při vytváření vlastního týmu. Přidávám screen ze včerejška. Na ty body u základních statistik nekoukej, to jsem zatím jen tak zkusmo zkoušel, který statistiky ovlivňujou který hodnoty a zatím jsem to tak nechal.

Perk Trpělivý je samozřejmost, ono ani nic jiného v podstatě brát nejde, protože ty klady málokdy převažují ty zápory.

Ale tak pokud stačí smlouvání, kecací dovednosti a podobný jen u jedný postavy a vztahuje se to na celou partu, tak stačí i výroba zbraní jen jednomu, kterej to vyrobí a přesune ostatním, ne?
« Poslední změna: Květen 24, 2019, 23:42:15 od Ivan »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #21 kdy: Květen 25, 2019, 03:28:55 »

Mám za to že to nestačilo a že aby mohla postava použít modifikaci, musela to umět. Ale jak už jsem říkal, já si to moc nepamatuji, takže mnou se neřiď.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #22 kdy: Květen 25, 2019, 12:40:14 »

Jo a nebál bych se na počátku hry př tvorbě postav vzít více typu zbraní, místo jiných dovedností. Protože tak je dostaneš zadarmo hned po startu a i nějaké náboje. Třeba těžké zbraně jim dej (klidně i více postavám).
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Wasteland 2
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 12, 2019, 10:28:45 »

Tadle hra je zdá se nyní do pátku 13.12.2019 zdarma na gogu
https://www.gog.com/game/wasteland_2_directors_cut_digital_classic_edition
IP zaznamenána