Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 16, 2024, 09:15:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: [Řešení] Daemon Tools Lite a problémy po aktualizaci Windows 7  (Přečteno 2967 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304

S objevením bezpečnostních problémů s procesory Intel (Meltdawn, Spectre) vyšlo několik záplat do Windows, přičemž jedna z nich výrazně zasahuje do struktury kernelu (jádra systému). Má tudíž vysoký potenciál ovlivnit veškeré programy, které ke svému chodu potřebují nízkoúrovňový ovladač a mezi takové patří i populární Daemon Tools Lite (DTL). Je pravdou, že ta moje verze DTL byla již poněkud historická, ale kompatibilní s Windows 7 (byla to nějaká verze 4.10. nebo 4.11. z roku 2007). Důvodem pro tohle řešení je fakt, že DTL obsahuje od určité verze záměrně adware (tuším 5 a výše), takže jsem se tomu chtěl samozřejmě vyhnout.

Program mi po instalaci záplat přestal zcela fungovat a těžce jsem narazil i při pokusu o jeho reinstalaci. Uninstall mi totiž nebyl schopný program odstranit zcela a to podstatné zůstalo v systému viset. Díky tomu pak nejde provést instalaci, byť by se k ní použila novější verze programu. Klasickým řešením by byla manuální úprava registrů, do čehož se mi moc nechtělo.

Pomohlo ovšem poměrně jednoduché řešení. Na disku jsem našel zálohu adresáře z vyšší verze DTL (4.48.) a tu jsem nakopíroval do adresáře s nefunkční verzí. Verze 4.1x používá jako spouštěcí soubor daemon.exe, takže jsem tenhle soubor musel obsahově přehrát souborem DTLite.exe, kterému jsem změnil jméno na daemon.exe. Díky tomu odpadla varovná hláška při startu Windows.

Nyní už bylo možné spustit přímo instalaci DTL 4.48. a provést kompletní reinstalaci, po které se program správně zapsal do registrů a v DTL už pak jen stačilo nastavit zobrazování ikonky v oznamovací oblasti + vypnout detekci aktualizací. Soubor daemon.exe se v tu chvíli stal zbytečným.

Problém s odinstalací DTL není ojedinělou záležitostí, proto jsem se rozhodl o tuto zkušenost podělit, třeba se to bude hodit i někomu jinému ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

  • Host
Re:[Řešení] Daemon Tools Lite a problémy po aktualizaci Windows 7
« Odpověď #1 kdy: Březen 29, 2018, 07:03:56 »

Vřelé díky za info.
Taky jsem si všiml už dávno, že mám DTL (ani nevím jakou verzi), který je pěknej prevít a furt se kolem něj něco detekuje. Pravda už jsem dlouho nic nemountnul.
Otázkou zůstává, jestli neexistuje jiný alternativní prográmek, který by přinejmenším v základu zvládal to samé jako DaemonTool, ale nebylo by to takové svinstvo.
Něco podobného jsem kdysi zažíval s AheadNero, rovněž sviňský program, zažírající se do kernelu a bůhvíco a několik let mi trvalo, než jsem sehnal "plněalternativní" náhradu, která má jednoduchou (re)instalaci a nepůsobí hrůzoty v systému.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:[Řešení] Daemon Tools Lite a problémy po aktualizaci Windows 7
« Odpověď #2 kdy: Březen 29, 2018, 12:46:19 »

Výhodou DTL je samozřejmě licence zdarma, což bylo pro mě hlavní kritérium, takže v té době jsem moc možností neměl. Pamatuji si, že z těch placených byl namísto Nera upřednostňovaný Alcohol 120, který umožnil nastavení docela slušného počtu mechanik, ale opravdu jsem ho ani nezkoušel. Na mě to je moc komplexní balíček a na vypalování CD/DVD jsem už používal jiný software.

Koukal jsem však zběžně po současných alternativách DTL a krom komplexnějších balíčků jsem našel zdarma Virtual CloneDrive a WinCDEmu ... tedy z toho, co mě nějak zaujalo. Paragon CD-ROM Emulator taky nevypadá špatně, ale už obsahuje funkce, které bych klidně oželel (jakmile to tahá údaje z internetu, tak už mě to moc neláká).
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 828
Re:[Řešení] Daemon Tools Lite a problémy po aktualizaci Windows 7
« Odpověď #3 kdy: Březen 29, 2018, 15:54:29 »

Vjestli neexistuje jiný alternativní prográmek, který by přinejmenším v základu zvládal to samé jako DaemonTool, ale nebylo by to takové svinstvo.

To záleží čo od toho programu očakávaš. Daemon Tools má výhodu v tom že emuluje aj chránené CD(DVD) a vytvorená virtuálna mechanika sa tvári ako kus HW. Ak chceš len pripájať ISO súbor postačí ti aj samotný W10 ktorý to vie už v základe. Alebo klasika VirtualCloneDrive alebo WinCDEmu ktorý je aj v portable verzii. Je aj kopa komerčných utilít ktoré vedia pripojiť aj zip alebo samotný folder ako disk.
IP zaznamenána