Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 09:26:26
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Údržba webu  (Přečteno 13792 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Údržba webu
« kdy: Březen 17, 2018, 10:58:22 »

Dnes, tedy 17. 3. 2018 budu v průběhu dne provádět údržbu celého webu, je tedy možné, že občas něco nebude fungovat. Nijak se neděste, za ta léta se mi tu nahromadila kupa balastu a docela to zabírá místo na hostingu, takže budu některé věci promazávat a naopak jiné přidávat. Vzhledem k rozsahu změn se mi pak klidně může stát, že smažu i něco podstatného :) Nicméně zálohu mám, takže není problém to pak nahodit zpět.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Údržba webu
« Odpověď #1 kdy: Duben 21, 2018, 13:43:53 »

21.04.2018 - Omlouvám se za případné výpadky fóra, ale dnes probíhá další fáze údržby, tentokráte jsou v kurzu spamboti. Ochrana proti spamu sice funguje výborně, ale nikterak to neřeší samotný přístup spambotů k seznamu témat, což mi docela křivilo statistiky návštěv a počty zhlédnutí. Musel jsem proto sáhnout k doplňkovému opatření a ode dneška budu těm nejkřiklavějším zástupcům spambotů přístup rovnou zakazovat ještě před načtením fóra.

Filtr je poměrně selektivní, ale chvilku mi trvalo, než jsem pronikl do způsobu zápisu IP adres s pomocí CIDR nomenklatury. Druhý problém spočívá v tom, že změny se projevují s citelným zpožděním, takže pokud něco zablbne, tak chvilku trvá, než se projeví případná oprava. Netuším, proč to tak je, ale asi se jedná o nějakou vlastnost hostingu.

Pokud by někdo odněkud ztratil přístup, tak mi dejte prosím vědět. Může se stát, že se přepíšu a omylem zvolím nevhodný rozsah IP adres, ale oprava je snadná. Teoreticky bych sice mohl sáhnout po obecnějším filtru a vyřadit cokoliv mimo CZ a SK, ale to snad nebude nutné. Ty otravné IP adresy se vesměs opakují, tak by neměl být problém založit si vlastní blacklist a ten už pak jen udržovat.

Je docela zajímavé, že zatímco před pár lety byl spam směřován převážně z Ruska a Ukrajiny, dneska je to často i Francie (zrovna ten začal v poslední době dost sílit).

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Údržba webu
« Odpověď #2 kdy: Leden 06, 2020, 18:29:53 »

Po trošku problematickém přechodu z php 5.6.x na php 7.1.x jsem nakonec úspěšně zprovoznil i tuhle starou verzi fóra. SMF verze 2.0.9 už samozřejmě není s php 7 v určitých ohledech kompatibilní, ale na php 7.1 ho lze po drobných úpravách dále provozovat, nicméně do budoucna se beztak upgrade na vyšší verzi SMF nevyhnu. Problém je v tom, že mám SMF 2.0.9 docela dost ručně modifikované, takže se to snažím oddálit, co to jen jde :)

Pokud by někomu něco na fóru nefungovalo, tak mi dejte vědět. Jo, a díky za trpělivost ;) Tentokrát jsem se u toho docela zapotil :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Údržba webu
« Odpověď #3 kdy: Leden 20, 2020, 22:01:14 »

Já vím, ono to vypadá, že jsem zase jenom klasická slibotechna, ale tentokrát opravdu na webu pracuji :D V následujících dnech budu opět pracovat s fórem, protože bych rád provedl drobné úpravy a zároveň se pokusím vytvořit komplet vlastní vzhled. Důvodem je to, že od včerejška na webu testuji nasazení redakčního systému (blog a herní deníky), který by měl vzhledově taktéž vycházet z motivů Elemir's Page.

Na webu tak budou už celkem 3 různé technologie, proto se pokusím o jejich drobnou integraci. Je tedy možné, že na při ladění bude docházet k různým výpadkům, ale tomu se prostě vyhnout nedá. Plány mám celkem velké, nicméně 17 let je prostě 17 let a Elemir's Page v mnohém připomínají podivný slepenec (po té technické stránce), takže v první řadě si kladu za cíl určitou modernizaci (unifikaci) vzhledem k současným možnostem a podmínkám, a až pak bych se teprve pokusil o něco dalšího. Pokud mi zítra vyjde čas, tak bych k následujícím změnám chtěl udělat video, protože jak už to u mě pravidelně bývá, opět balancuji okolo otázky: "co s Elemir's Page dále?"

Elemir's Page se prostě bez mé asistence neobejdou, což mě upřímně zklamalo. Nechci malovat čerta na zeď, ale stát se může cokoliv, a pokud z nějakého důvodu přestanu web udržovat, tak časem přestane být funkční a zcela přirozeným způsobem zanikne. Všechny ty "vylepšováky", co jsem na web v průběhu času nahrál, jsou vlastně prachsprostou pastí, protože různé technologie se v průběhu času mění, některé dokonce zanikají, a to se prostě bez mého zásahu neobejde. Proto bych chtěl v první řadě Elemir's Page modernizovat takovým způsobem, abych si mohl klidně dát na 5 let pauzu a poté, co bych se vrátil, tak web bude prostě stále fungovat ;)
IP zaznamenána
This is the end ...