Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 10:55:37
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Anketa

Jaký používáte File Manager

Total Commander
- 4 (50%)
Altap Salamander
- 1 (12.5%)
Windowsí okna :)
- 3 (37.5%)
Jiný
- 0 (0%)

Celkem hlasů: 8


Autor Téma: Volba správce souborů (File Manager)  (Přečteno 2813 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Volba správce souborů (File Manager)
« kdy: Leden 16, 2018, 09:55:06 »

Po dlouhé době jsem se zase dokopal k úvahám, že bych po letech práce s Windowsími okny přešel k pohodlí nějakého toho manažeru. Ostatně na notebooku používám celá léta tradičně Total Commander v té jeho Shareware verzi ;) Jenomže na stolním PC jsem řadu let z důvodu čistoty licencí nemohl ani nic takového mít, takže jsem si zvykl pracovat s tím, co Windows sami nabízí.

Já vím, ta tisícovka za TC je pakatel a nemám co řešit, ale doba přeci jen pokročila a TC asi nebude jediný top File Manager, který existuje. Prohlížel jsem si Stahuj.cz a něco z toho výběru už jsem i zaslehl (např. Unreal Commander), ale recenze (ohlasy) na řadu těch věcí jsou už postaršího data a není jich nějak moc. Proto by mě zajímaly osobní preference a zkušenosti, jestli tu tedy někdo používá něco jiného než TC :D

Nejsem zrovna zatížený na haldu integrovaných funkcí, ale práce s archivy je podmínkou, minimálně zip a rar. Jinak naopak čím méně, tím lépe, nepotřebuju software, který pokrývá vše od PC až po smartphony. Optimální je funkčnost na Windows XP. FTP řeším přes WinSCP, což sice taky někteří integrují, ale z pohledu bezpečnosti mi to oddělení programů přijde mnohem lepší.

Jinak při prohlížení některých popisků na mě vybafla zmínka o Altap Salamander, to už je taky dobrá historie. Pamatuju si, že to dřív někdo používal, ale nečekal jsem, že to přežije dodens. Je to něco, jako když před haldou let přišel MS s Wordem a soupeřil s AmiPro (mimochodem mám někde letitou instalačku :)). Cena Salamanderu je poměrně slušná, ale je vidět, že dneska je moderní rýžovat na doplňcích.

Ještě sem připíchnu něco ... pořád se poohlížím po programu na obrazy disket, vím, na to mi nikdo předtím neodpověděl, ale jediný často skloňovaný program je WinImage. Ona je to natolik specializovaná kategorie, že se tím málokdo zabývá a hlavně jde vesměs o placené programy a platit jen za zkoušení na slepo se mi moc nechce (nehledě na to, že to některé firmy už dávno zabalily ;)). Našel jsem ještě něco jako free (?) alternativu v podobě Floppy Image Creator, ale s ne moc dobrým hodnocením. Podmínkou je možnost tvořit selfextract image.

Já abych si snad už opravdu vytvořil vůbec nějakou komplet zálohu historických instalaček, protože některé věci už vlivem pokročilé doby a technické zaostalosti řešeného problému rychle mizí.

Edit: tak jsem našel hezký přehled prográmků k iso na http://lists.thedatalist.com/pages/Imaging_Tools.htm což mi připomělo, že důležitý je i základní formát výstupu, proto jsem to vlastně předtím řešil.
« Poslední změna: Leden 16, 2018, 10:18:10 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #1 kdy: Leden 16, 2018, 11:58:54 »

Já používám Salamander(tu úplně původní verzi) do dnes na starších PC v práci s XP, jenže ona moc nefunguje na novějších windows, takže jsem si koupil Altap Salamander. Ona výhoda toho je jednoduchost a nenáročnost. Je to vlastně o trochu lepší, než průzkumník, protože to má dvě okna, ale nemá to moc funkcí navíc. Na druhou stranu na ty, co to má (jako různé horké klávesy, integrovaný prohlížeč souborů na binární úrovni - který jej otevře jen na podívání a ne na přepis, jsem si tak zvykl, že mi pak chyběli ve všech jiných. Umí to samozřejmě ty základní věci, jako otevírat archivy, iso soubory a podobně, ale není to jako Total Commander, který je mnohem složitější. Jeho nevýhodou taky bylo, že neuměl pracovat s některými znaky mimo a ty nahradil otazníky a adresáře nebo soubory nešli otevřít (hlavně u takových exotických písmen, jako japonsko atd). To souvisí s windows a jeho jazyky, ale on ty neznámé znaky nenahradil za nějaké normální.

Ta novější verze Altap Salamander je v tomto ohledu podobná, přidali tam vcelku zbytečně některé věci, co ani nemuseli, doplňky (co se dají koupit) jsou ve směs skoro všechny k ničemu, ale ten základní princip zůstal. Taky odstranili tu věc se znaky. Já mám tedy koupenou verzi.

Total Commander je už mnohem robustnější nástroj a využívám jej jen na některé speciální akce. Nemám jej koupený, ale využívám tu zkušební verzi. Ale vždy jej v PC nainstalovaný mám, protože některé funkce se tam hodí, i když je člověk použije jen jednou za rok.

Ale je to celé o zvyku. Kdybych nebyl na Salamander  a Commander zvyklý z minulosti z těch jejich předchozích verzí (kdo Commander byl dokonce ještě tuším v dosové verzi, vedle M602, ale to už s tím nesouvisí), klidně by se dali využívat i jiné. A stejně tak, kdybych si nezvykl na Salamander  a jeho jednoduchost a nenáročnost a běžnou práci dostačující, používal bych nejspíše na vše Commander a tu novou verzi ani nepotřeboval. V těchto manažerech není moc co rozvíjet dál a vše již bylo vymyšleno, jde spíše o to to udržovat tak, aby to fungovalo na nových windows.
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #2 kdy: Leden 16, 2018, 14:06:46 »

Můžu doporučit UNREAL Commander. (v práci jsem měl starší verzi, ta měla mouchy). Teď jedu na verzi 3.57 64bit, předchozí mouchy byly vychytány.
Total commander už mi nechybí, je to navíc uživatelsky velmi podobné.
IP zaznamenána

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #3 kdy: Leden 16, 2018, 18:15:49 »

Roky používam Total Commander. Vlastne licenciu mám ešte keď sa volal Windows Commander.
TC totiž nie len nejaký hlúpy kopírovač fajlov. Hravo nahradí spústu ďalšieho softu. Porovnanie adresárov, hromadné premenovanie, FTP, prenos súborov cez USB, launcher atď. A to ešte nespomínam pluginy - prezerač, prehrávač, editor, pakovač, MD5, napalovací soft...
Mám ho aj ako portable verziu.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #4 kdy: Leden 16, 2018, 20:20:47 »

Mě klidně i ten hloupý kopírovač souborů stačí, protože základní problém tkví v tom, že hromadná práce se soubory je ve wokením správci souborů dost krkolomná, např. doplnění adresáře pomocí Skip All, abych nemusel vybírat jen konkrétně chybějící soubory apod. Podmínkou je opravdu jen práce s archivy. MD5 třeba není k zahození, ale pro těch pár souborů to jednou za čas zkousnu přes command line. Raději mám pro každé operace specifické programy, TC třeba blbě pracuje s určitými znakovými sadami v kombinaci s FTP, něco podobného co psal Milhaus, takže si to musím hlídat sám. Integrovaný editor je mi opět k ničemu, ve svých dokumentech používám latin2, což si vybavuju, že TC neumí přepínat (minimálně dynamicky přepínat), nehledě na znaky konce řádku, holt pozůstatek linuxové éry ;)

A to jsou právě takové drobnosti, u kterých si říkám, jestli opravdu za to platit nebo ne. Na notebooku můžu samozřejmě zůstat u té shareware verze, ale na hlavním PC už ne. Ale když už, tak by bylo dobré, abych měl na obojím to stejné. Jak jsem psal, ta tisícovka mě nevytrhne, ale chtěl jsem si udělat malou sondáž před tím, než se rozhodnu. Já jsem třeba takhle náhodou přišel na WinSCP a dodnes jsem s ním nadmíru spokojený.

Servant Salamander, tak se to jmenovalo ;) Pak mi došlo, že já ho vlastně používal, ale je to už opravdu hooodně dávno. Každopádně na to kouknu znovu. Unreal Commander tedy asi dobrý, ale tedy jen 64-bit. Taky kouknu. Jinak díky za názory.

P.S.: M602 používám občas i v DOSBoxu :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #5 kdy: Leden 16, 2018, 22:37:10 »

On ten původní Salamander měl i výhodu, že jej nebylo nutné instalovat.

Ten integrovaný editor vytvoří jen náhled, který nemůžeš měnit, ale můžeš nakouknout do souboru, co v něm je. Je to užitečné, protože je to rychlé a pokud vím, umí to všechny znaky. Hlavně se to hodí, když procházíš třeba skripta, nebo soubory při programování a hledáš některý konrétní a podobně. Na samotný editor (i pro úpravy) si už můžeš namapovat na horké klávesy co chceš. Ať už klasický notepad, nebo nějaký pokročilejší. Jediné, s čím má ta nová verze problém, je připojení některých foťáků, ty se mi povedlo otevřít jen přes průzkumník windows, ale v manažeru se nezobrazí. Jinak to ale má mnoho funkcí a můžeš si i namapovat na horké klávesy jakýkoliv program chceš na různé věci. Ale pořád je to "lehká" váha a ne kolos jako commander.
IP zaznamenána

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #6 kdy: Leden 16, 2018, 22:51:01 »

Keď už hlúpi kopírovač tak TeraCopy, ktorý mám tiež ako plugin v TC. Zrýchľuje kopírovanie a dokáže aj hneď verifikovať. Je samozrejme na každom čo si kto vyberie. Často pracujem aj s tisíckou malých súborov ktoré treba premenovať (napríklad časť názvu nechať, pridať dátum vzniku a doplniť poradie atď) a následne zaradiť do konkrétneho priečinku.
Alebo mám desiatky adresárov a v nich stovky súborov. Potrebujem urobiť txt zoznam všetkých súborov aj s ich kompletnou cestou. V TC je to pár kliknutí myšou :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #7 kdy: Leden 16, 2018, 23:39:53 »

V tomhle si asi nerozumíme, práci s velkými objemy dat si řeším vlastními prosředky, já po tom programu požaduju jen ty funkce, pro které byl určen. TXT seznam je třeba hezký, ale já ty výpisy páruju třeba s databází, takže beztak musím vytvořit "prostředníka" ... toliko k pokročilému nakládání s daty.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #8 kdy: Březen 09, 2018, 23:43:06 »

Nakonec jsem se dneska rozhoupal a definitivně se rozhodl pro Total Commander. Na scénu přišlo krom klasické volby i svědomí a tak jsem si nějak řekl, že TC používám v různé intenzitě už řadu let a stále v té shareware verzi, takže by asi ode mě bylo fér, kdybych to pojal jako příspěvek za dlouholetou spokojenost :)

Licenční model mě trochu překvapil, sice jsem koupil 2 licence, ale to primární omezení je ve skutečnosti na souběžný počet uživatelů TC, tzn. že se počítá, kolik uživatelů (PC) využívá TC v danou chvíli (max.) a tolik licencí je třeba. U mě hrozí maximálně dva nezávisle zaplé PC s TC, takže je to tak akorát - počítám, že TC bude používat i prcek.

Další věc je, že klíč je zpětně použitelný pro verzi 6.x, takže na notebooku jsem nemusel TC upgradovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #9 kdy: Březen 10, 2018, 11:10:28 »

Kedysi sa hovorilo že TC nepokradneš :) a keď som pár rokov robil admina na jedom fóre tak sme príspevky s TC keys nemilosrdne mazali. Neviem ako je to s licenciou dnes, ale platilo že TC si máš odskúšať a potom kúpiť alebo zmazať. Licencia je na meno a môžeš ju použiť na všetky svoje PC. Dodržať by si mal len to aby v rovnakom čase bola otvorená len jedna inštalácia TC.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #10 kdy: Březen 10, 2018, 18:23:38 »

Kdysi dávno jsem k nějaké verzi TC dostal i klíč, abych nemusel pořád odklikávat ta tlačítka s číslovkami, ale to bylo někdy v době, kdy se TC snad jmenoval ještě jinak, jak už jste tu vzpomínali (Wincommander?). Vydrželo mi to až do nějaké reinstalace systému a pak jsem zůstal zase u shareware verze.

Mě se u Ghistlera líbí, že on to sice podmínil časovým omezením, ale jinak lze tu shareware verzi bez omezení používat pořád. Je to opravdu čistě o svědomí :) Přišlo mi to od něj docela sympatické, něco jako když u Microsoftu příliš neřeší drobné piráty, protože jim jde primárně o to, aby lidé zůstali u jejich produktů. Proto jsem si řekl, že bych se k tomu asi měl konečně postavit čelem a buďto budu TC používat dále a s licencí, nebo ho definitivně opustím.

Zažil jsem plno shareware verzí programů, které opravdu fungovaly jen jako trial, nebo jim byla nějakým způsobem upravena funkčnost. Typicky u snímačů obrazovky nebo nahrávání videa, kde byl limitem čas, watermark nebo obojí. Jinak cokoliv pirátského se u mě neobjevilo už hodně dlouho, tedy pokud vynechám takovou tu šedou zónu, kdy jsem používal "abandonware" verze her, které jsem měl jinak koupené na GOG, leč v jiné verzi nebo bez lokalizace. U software mám ještě nějakou vyjímku, kterou sice již aktivně léta nepoužívám, ale licenčně bych to pořešit měl (CloneCD).
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Volba správce souborů (File Manager)
« Odpověď #11 kdy: Březen 11, 2018, 12:20:21 »

Predtým sa volal Windows Commander čo sa MS neľúbilo. Inak máš pravdu doba skúšanie nie je časovo omedzená a okrem toho zadávania čísla pri spustení je TC plne funkčný aj ako shareware.
IP zaznamenána