Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 16:12:20
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant  (Přečteno 16674 krát)

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #45 kdy: Říjen 24, 2017, 19:10:06 »

Jako není divu, že cítím jistou únavu :) Takovým tempem jet, to by mě zabilo :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #46 kdy: Říjen 24, 2017, 21:13:24 »

No jo, zítra už to bude měsíc :D Je fakt, že tohle už jsem silně přecenil. U šestky se původně psalo 200 hodin, tak jsem tak trochu doufal, že to se sedmičkou nakonec taky nebude tak žhavé. Ale nejhorší je, že ono se od toho nedá jen tak odejít, dokud nemám jistotu, že je mi další postup jasný, nebo dokud nemám ukončený nějaký úsek. Důvodem je minimalizace možných zákysů, kdy bych třeba v pondělí něco načnul a sednul si k tomu zase až v sobotu. Mít u Wiz7 roční pauzu, tak můžu snad začít rovnou znovu :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #47 kdy: Říjen 26, 2017, 14:33:42 »

Do krypty na ostrovech se mi povedlo dostat poměrně snadno a brzy mi na level 30 dolezli i ostatní, ale hraní mi opět přerušil pracovní týden. Možná je na čase se u družiny na chvilku zastavit (v kryptě jsem teprve na začátku, takže si to nechám zvlášť, až jí budu mít komplet).

Wizardry 6 mi neumožnili přílišný rozlet, ale v sedmičce je to díky volnosti a přirozenému vývoji postav přes level 20 zajímavější sledovat. S družinou jsem samozřejmě spokojen, ale to nic nemění na faktu, že mám občas potřebu rozmýšlet, co jsem mohl při výběru udělat jinak :)

Čistě kouzelnická povolání to mají z počátku těžké a nejde jen o klasické fantasy klišé, kdy to tvrdí kdejaký oficiální materiál a pak se to všude stále dokola omýlá a ... :) Dávno jsem si navykl, že tohle je poznámka pro začínající hráče, aby se pak příliš nedivili, ale ve Wizardry 6-7 opravdu jistý hmatatelný rozdíl je, minimálně to vyžaduje zvýšenou pozornost při tréninku.

Důvodem jsou akademické skilly a pečlivý výběr kouzel. Nejsnažší to mají v tomto ohledu čistokrevná povolání, kdy je potřeba trénovat jen jediný akademický skill spojený s kouzly pro danou třídu. Čistokrevná povolání navíc nemají přílišné penalizace při hodu na akademické skilly, takže body naskakují poměrně rychle. Nevýhodou je ovšem to, že mají jakoby penalizovaný hod na zdraví, takže často je to 1-2 HP za levelup. S narůstajícími levely se mi však podařilo dospět až ke 4-6 HP za levelup (v současné době má Eona a Lili kolem 100 HP, což je výrazný rozdíl proti tomu, jak to z počátku vypadalo). Zřejmě to souvisí s rostoucí hodnotou atributu Vitality, který je zprvu nízký, ale při každém levelupu je šance, že se o bod zvýší a do levelu 30 už byly obě na hodnotš 18.

Osobně mě překvapilo, jak snadné je mága vycvičit do použitelného stavu, protože přísun nových a mocnějších kouzel je nejvíce limitován právě příslušným akademickým skillem. Když se zadaří, může mág sesílat nejmocnější kouzla už na levelu 10. Předpokládám, že u kněze to bude s růstem užitečnosti podobné. A naopak, přesně tohle je možná brzda, jak čistokrevné magiky zkonit ;)

Poměrně nepříjemným překvapením byl pro mě ovšem bishop, jakožto multiclass mág/kněz. Jednak jsem zprvu moc nechápal, co se to při levelupu děje s kouzly a druhak bishop má jakousi penalizaci k dovednostním bodům obecně. Vzhledem k tomu, že musí trénovat hned dva akademické skilly (Thaumaturgy a Theology), tak je po dlouhou dobu celkem nepoužitelný. Změnilo se to až ve chvíli, kdy jsem v obou skillech přesáhl hodnotu 55. Možná jsem měl jenom smůlu na hody, ale dlouho jsem jeho volby litoval. Nakonec to totiž dopadlo tak, že jsem se zaměřil primárně na Thaumaturgy a tu pak co nejrychleji dotahoval na 100, čímž jsem z něj udělal alespoň slušného mága a teprve poté jsem se vrátil k Theology, tedy jeho kněžské části.

Jenomže to není úplně optimální postup :) Bishop získává kouzla tak, že jeden levelup dostane nabídku kouzel mága a druhý levelup nabídku kouzel kněze, takže je to vždy ob jeden levelup. Když bude mít některý z potřebných skillů nízký, tak se klidně může stát, že se jeden levelup nenaučí nic. Mě naštěstí podržely původně vyšší hodnoty obou skillů, ale úplně nově vytvořená postava v sedmičce by tuhle výhodu mít nemusela.

S možností učení kouzel totiž souvisí množství many. Zjistil jsem, že mana neroste jen vlivem levelupu, ale i podle množství naučených kouzel daného oboru. Předně je potřeba obor otevřít, jinak v něm bude nula bez ohledu na level postavy a pak je potřeba si vybrat klíčové obory, protože za levelup je to jen jedno kouzlo a je proto dobré vybírat si z toho oboru, který bude užitečnější vzhledem k zamýšlené roli postavy. Rozhodně se v tomto ohledu nevyplatí podceňovat slabá kouzla. Časem je to samozřejmě jedno, protože kouzel není nekonečně mnoho a Lili už se třeba za nějakých 5 levelů nebude mít co učit, ale jde o ten počáteční bonus. Je jasně vidět, že v oborech ohně a vody má nejvíce many, protože je měla vytrénované jako první.

Bishop začal mít opravdu význam až později, do té doby mi Eona hrála víceméně roli sekundárního mága. Roli klerika totiž převzala Jezebel jako valkýrie a to bylo pro mě další překvapení. Valkýrie má na rozdíl od jiných kříženců typu magik/bojovník tu výhodu, že nemusí trénovat další specielní akademické skilly, takže v tomto oboru se může naplno soustředit na Theology. Jedinou penalizací je, že těch bodů dostává méně, ale zase dost na to, aby se mohla soustředit na 2-3 magické obory. Valkýrie je tedy jak dobrý bojovník, tak i dobrý klerik. Navíc není v levelupu o tolik posunutá proti čistokrevnému bojovníkovi, v družině je hned druhá v pořadí, kdo leveluje. Navíc se jí vrátila rychlá regenerace many, kterou jsem zaregistroval už v šestce. Obdobně jako valkýrie na tom bude asi i Lord. Dneska bych tedy přítomnost čistokrevného bojovníka zvážil a nejspíše ho už nebral. Pro bojovníka je ovšem plusem to, že dostává více zdraví, u valkýrie to není z počátku žádná sláva, ale to platí i pro ostatní křížence.

U Samuraje a Ninji jsem v šestce udělal zásadní chybu a rozděloval body přednostně do magického skillu, než mi došlo, že kirijutsu je potřeba taky zvedat ručně. Výsledkem bylo, že se obě povolání záhy přestala učit kouzla kvůli nízkému skillu. Nově to nabylo významu až v sedmičce, kde jsem kirijutsu docvičil do 100 a mohl se opět začít soustředit na kouzla. V tomhle se ale obě povolání liší hned ve dvou věcech. Přijde mi, že ninja dostává mnohem méně bodů do akademických skillů, takže oproti samurajovi začal poměrně brzy a citelně zaostávat. Druhý rozdíl je v oborech magie, kdy ninja je odvozen od alchymisty a to mi nepřišlo jako žádné terno. Samuraj mi obecně přijde užitečnější, nebýt u ninji kirijutsu, tak je to u mě docela bída. Mám na něj převedeno otevírání truhel, ale bez toho bych se klidně obešel, důvodem je kouzlo Knock-Knock, kterým jsem zatím otevřel vše a díky tomu nutnost zloděje v jakékoliv podobě postrádá význam. Bral jsem ho totiž po vzoru Might and Magic 3-5 jako bojovnější verzi zloděje a bez zlodějě jsem se prostě neodvážil vyrazit.

U ninji jsem o změně lehce uvažoval už v šestce, ale zase je pravdou, že v sedmičce se jeho potenciál ukázal lépe. Nemít plošná kouzla, tak je na počet zabití už s přehledem druhý, navíc je nakloněn blíže ke skóre samuraje, takže zas tak špatné to s ním není. Hodně dělá opravdu kirijutsu, takže i když je jeho útok slabší, ta šance na okamžité zabití dělá divy. Díky tomu můžu v případě nutnosti útočit hned na dvě řady nepřátel. Pokud bych měl však volit znovu, po ninjovi už bych nesáhl. Druhý samuraj mi přijde jako větší jistota, ale za sebe bych spíš sáhl po úplně jiném povolání na vyzkoušení. Mnohem větší nutkání jsem měl u svého alter ega, kdy jsem ho chtěl proměnit na Lorda, ale nakonec jsem od toho upustil. Bylo to někdy okolo levelu 15 a to mi už přišlo nefér, protože ten prospěch z protočení povolání by byl příliš zřetelný. Lili to třeba v šestce přihrálo skilly, které normálně mág nemá, ale z pohledu zdraví ten efekt nebyl takový, jaký by byl u změny Fighter -> Lord a to by mi vadilo podstatně více. Lili navíc importem o bonus ke zdraví a maně přišla, zůstaly jí akorát bardské skilly, z čehož navyšuju jen kradení a to jsem ještě v ostrém provozu nevyužil :D

Ale jinak jsem s družinou opravdu celkově spokojen. Nebýt toho, že Jezebel je víla, tak jsem snad na žádné komplikace ani nenarazil. Je to asi jediný handicap družiny, protože pro Jezebel pořád nemohu najít vhodnou a dostatečně silnou zbraň. Zbroj jsem naštěstí pořešil u Ducha života, protože to by taky byla jinak krize, ale ta zbraň mi chybí mnohem více. U Lili je to v pohodě, ta se s ničím beztak neohání a namísto zbroje nosí róbu. Zrovna róby mi přijdou dost univerzální (bez ohledu na rasu).

Na závěr ještě jedna technická ke skillu Power Strike. Původně jsem si myslel, že to je předchůdce Lethal Blow z Grimoire, ale je to nakonec jinak. Lethal Blow vychází z podobnosti s Kirijutsu, kdežto Power Strike "jen" zesiluje působený damage. Nevýhodou osobních skillů je však obecně to, že postavy do nich dostávají hodně málo bodů za levelup, takže trénovat dva osobní skilly najednou je prakticky vyloučené. Proto jsem Snake Speed naučil Lacerta, on to jako samuraj využije lépe.

Edit: málem bych zapomněl :) Hlavou mi stále vrtá jedna věc, já jsem za celou dobu hraní nenašel snad jediný štít.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #48 kdy: Říjen 27, 2017, 14:27:58 »

V posledním příspěvku jsem opomněl zmínit ještě dvě další věci. Nic světoborného, ale je dobré s tím dopředu počítat. Už někdy u šestky jsem psal, že zkušenosti za zabití/úkoly se dělí mezi postavy družiny. Postava musí být ovšem živá, pokud není, tak její porce zkušeností se rozdělí mezi ostatní. Družina tak vůbec o nic nepřijde a je to dobře vidět, když vlezete do souboje, kde vám někdo umře a pak to porovnáte se stejným soubojem, kde všichni přežijí. Zmiňuji to proto, že jsem už několikrát u tužšího souboje zaplesal, že mě po vylepšení předbojové přípravy čeká tolik zkušeností a pak jsem byl mírně zklamán z reality :)

Druhá poznámka směřuje k obtížnosti. Posledních pár desítek hodin se mi často stává, že mám v souboji pojmenovaného bosse 2x. Vybavuju si, že něco na tenhle způsob popisoval u Experta manuál k Wizardry 6. Zřejmě ale záleží na tom, jak moc unikátní ta postava je. Magna Dane byl v boji třeba jen jeden, když jsem ovšem bojoval s přeludy ve Witch Caves, tak už byly všichni zdvojení. Moc jsem to neřešil, ale včera jsem si v Kryptě docela naběhl a jeden ze soubojů stál díky tomuhle opravdu za to :D Jinak má obtížnost asi opravdu jen vliv na množství potvor v boji a možná to trochu zvyšuje četnost náhodných přepadení. Já se k tomu pak ještě vrátím v celkovém zhodnocení, protože z toho mám takové smíšené pocity, resp. uvažuji o smysluplnosti této volby za těchto podmínek.

Krypta a slepá ulička

Na ostrovy jsem dorazil předevčírem a ihned jsem si to zamířil k podezřelé zdi. Hra mi vypsala, že na zdi je vidět reliéf stvoření s rysy ženy, plaza, ptáka a ... no prostě mutant :) Vrtalo mi hlavou, co by to mohlo být a ještě více mi vrtalo hlavou, jak se vůbec té stěny zbavím. Moc úkolových předmětů mi v inventáři nezbylo a mapy mi taky nic extra nenapověděly, tak jsem zkusil postupně použít Loadstone a pak hůlku Majestyk. Hůlka zabrala a za chvilku jsem už mohl se stvořením komunikovat přímo, neboť se v célé své kráse přede mnou vylouplo ;)



Jedná se o stejný typ stvoření, jako byl Duch života nebo strážce jeskyně se solným jezerem. Dokonce jsem jednou na tyhle potvory narazil jako na přepadovku. Očividně jsem použitím hůlky vyřešil jen část puzzle, následovala totiž zákeřná otázka: "What is the question?"



Vůbec si nevybavuju, že bych se s tímto někde setkal, je to tak obecná otázka, že se na to dá odpovědět cokoliv. A to doslova! Dostal jsem ještě jeden marný pokus a pak se lehce rozčílila a přitom na mě správnou odpověď vyhrkla :D (What is a man?) Chtěla mi dát ještě jednu šanci s jinou otázkou, ale jak tak přemýšlela nad zadáním, začala kolem mě poletovat a pomalu výš a výš ... a najednou byla fuč, no a stěna taky :D

Za stěnou jsem narazil na žebřík dolů a vstupu mě lehce zamrazilo. Ze spoda se vyrojil mrtvolný zápach. Nebylo pochyb, nemrtví jsou poblíž! Tištěná mapa tvrdí, že jsem na Isle of the Crypt, takže jsem se snadno dovtípil, že tohle je krypta a zřejmě se zároveň jedná o místo, které ostatní označovali za Old Cemetery, kde spočívá řada vznešených postav a hrdinů. O tom mě ještě ujistila cedule u vstupní mříže - Hall of the Dead. V tu chvíli mě zamrazilo ještě jednou a mnohem více, protože jsem si vzpomněl na stejnojmenný dungeon z Wizardry 6 :D

Designéři byli v sedmičce naštěstí milosrdnější, není to tak členitý dungeon, ale na druhou stranu se zase vzhlédly v tuhých pastech, kterých je zde opravdu požehnaně, a některé jsou dokonce permanentní. V jedné z prvních místností mě zastavil duch jménem Evil Speak, který cosi hledá. V téhle podobě je ještě fajn, ale na určitých místech se ozve jeho hlas a právě poté následuje spuštění pasti.

Pasti mají kombinované zranění, skoro vždy je to fyzické poškození + nějaký nepěkný efekt, ale platí tu ještě jedno pravidlo. Pokud jsem zůstal uvnitř krypty, tak mě past zranila jen jednou, ale jakmile jsem kryptu opustil, tak se všechny pasti zase resetly. Část pastí se dá ovšem deaktivovat, v hrobce je pohřbena extra ošklivá královna gornů, ke které pasují kostěné kartáče, co jsem kdysi našel v Gorn Castle. Je to lehká útěcha za to vše, protože se v podstatě jedná jen o jednu past v cestě, která by se dala přežít i tak. Na počátku jsem totiž patro nejprve důkladně prohledal, takže na mnoho míst už nemám důvod se vracet a tím pádem mi deaktivace některých pastí už k ničemu nepomohla. Na Evil Speak to navíc neplatí, což je zrovna to nejhorší.

V kryptě jsem se poprvé setkal i se skutečnými draky, ale dost mě překvapilo, že to nejsou až tak silné potvory, jak bych býval čekal. Různé verze dinosaurů je v pohodě strčí do kapsy :)



Nejsilnější verzí je v tomto případě smaragdový drak, ale proti všem velmi dobře zabírá ochrana proti ohni a Armorplate. Smaragdový drak má jen tu výhodu, že zřejmě umí Power Strike, takže jeho kousnutí může znamenat instakill, ale většinou se nestrefuje.

V kryptě je několik fontánek, ale není to žádné terno. Jedna je jedovatá, druhá ubírá staminu, třetí staminu přidává a čtvrtá přidává HP a bere manu. Proto jsem kvůli léčení musel kryptu opouštět a vracet se do dungeonu poblíž New City. Poměrně nepříjemný efekt má i prohledání jedné mumie na JV. Po pár krocích některé postavy zachvátila tak prudká otrava, že mi málem došla mana na léčení :) (bylo to opravdu o fous.)

Vedle mumie gornské královny je sarkofág hrdiny jménem Ungorn Daimyo. Při pokusu o prohledání sarkofágu pak družinu napadne. Je zdvojený, navíc ho doprovází několik Skeleton Lordů, takže boj je to poměrně tuhý. Po jeho dokončení je hned jasné, proč tomu tak bylo - Ungorn Daimyo byl samuraj. Zůstane po něm navíc hezká výbavička, využil jsem kalhoty a Wakizashi +1 pro Lacerta.



Dvojici mříží na jihu krypty lze otevřít s pomocí Key of Tomb, které se v kryptě dají bez problému najít. Vyjímkou je akorát mříž s dračí hlavou, kde jsem skončil. Na jih od mříže je místnost s prázdnou zlatou urnou, takže je mi jasné, že mi něco chybí, ale nic vhodného jsem tu nenašel (ani s pomocí kouzel). Nastala tak poměrně nepříjemná chvilka, které jsem se celou dobu děsil. Buďto jsem někde něco přehlédl (nejenom v kryptě!) anebo jsem ještě všude nebyl.

Propadat panice nemá smysl, spíše jde o tu druhou možnost. Stačilo si probrat veškeré události, které jsem prozatím vynechal a spojit si je dohromady. Jednak vím, že mohu použít terminál ve Forbidden Zone v New City, což mě může, a také nemusí, někam nasměrovat. Nebo si můžu promluvit s nějakým NPC a zaplatit si za hinty. S tím jsem si vzpomněl, že NPC dříve mluvili ještě o jedné postavě, kterou jsem zatím nepotkal. U útesů Dragon Mountains je pak další náznak, že by se tu zřejmě dalo něco dělat. Mám tedy celkem 3 body, které mohu nyní důkladněji prozkoumat a tím pádem i velkou šanci, že rozuzlení tohoto zákysu najdu ;)

Časem jsem se posunul na 184 hodin 45 minut a nyní mě tedy čeká rozhudnutí, odkud začít hledat. Vzhledem k tomu, že jsem stále ještě na ostrově, tak zvažuji podrobnější průzkum jižního okraje oceánu. Pokud totiž potřebuju nějaký předmět, tak ho mám zcela určitě sebou. Teprve v případě neúspěchu se vrátím do New City a holt se pustím do komunikace s NPC a terminálem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #49 kdy: Říjen 27, 2017, 18:05:59 »

Život hráče by byl opravdu příliš jednoduchý, kdyby se to někde ani na chvilku nezadrhlo, ale naštěstí bylo mé tušení správné, byť cesta k rozuzlení byla poněkud nejasná :)

Dorazil jsem do JZ zátoky, která nese příhodné jméno Brombadian Bay a mlhou jsem proplul až ke skaliskům. Nic se tu nezměnilo. Zkoušel jsem to tu systematicky projít ještě jednou, včetně hledání a zkoušení předmětů, ale bez úspěchu. Pak jsem začal postupně pročítat mapy a drobná naděje mi svitla u SERPENT Map. Píše se v ní totiž o mlze a hledání světla.

Problém byl v pochopení toho, co se mi text snaží naznačit. Nemám jak zažehnout světlo nebo cokoliv osvítit, ostatně každé políčko jsem přeci už otestoval. Dlouho jsem tápal, ale pak mě napadla spásná myšlenka, že to bude mít možná co do činění s denní dobou a úsvit by mohl být oním světlem, které mě vyvede z mlhy.

Naštěstí jsem odpočinek ukončil uprostřed noci a přitom se přiblížil ke skaliskům. Temnota kolem mi odhalila záři, která vycházela jakoby ze strážného majáku, ale když jsem připlul ke skaliskům blíže, ukázalo se, že jedna skála je posetá fosforem. Stačilo kolem zamávat Staff of Serpent a skála zmizela :D

Našel jsem tedy nové místo k prozkoumání a podle názvu zátoky začínám tušit, co jeskyně ukrývá ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #50 kdy: Říjen 27, 2017, 20:12:44 »

Jo, kvůli takovým momentům mám ty starý rpgčka rád! :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #51 kdy: Říjen 27, 2017, 23:34:01 »

Musím říci, že Wizardry 7 z těch mnou odehraných RPG v tomhle ohledu zatím vede. Tolik věcí, co je potřeba udržovat v paměti a skládat si je, to jsem ještě nezažil. To i Star Trail byl v tomhle ohledu přívětivější :)

Přemýšlel jsem, nakolik bylo to noční probuzení opravdu náhoda a dospěl jsem k názoru, že to byl podvědomý reflex. Už podle názvu zátoky jsem si jí asocioval s Brombadegem, kterého jsem za celý průzkum moře neobjevil, takže už v tom mi něco nehrálo. Někde vzadu v paměti se mi pak nejspíše vybavil rozhovor s námořníkem v New City, který popisoval, že Brombadeg útočí v noci za úplňku. Prostě takové drobné detaily, které je pak potřeba ve vhodnou chvíli složit dohromady. A ta potvora v té jeskyni opravdu byla :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #52 kdy: Říjen 28, 2017, 13:30:39 »

Jeskynní komplex pod Dragon Mountains

Otevření cesty do jeskyní pod Dragon Mountains jsem již popsal v předchozích příspěvcích. Jeskyně navazují přímo na moře a proto jsem s lodí mohl pohodlně vplout dovnitř. Uvnitř je podzemní jezero, které zároveň propojuje trojici samostatných větví chodeb. Při průzkumu chodeb se dá ovšem udělat docela slušná bota, trojice větví je sice vzájemně propojena, ale na několika místech dojde při průchodu k propadnutí stropu a závalu, takže se družina poté už nemůže vrátit stejnou cestou. Problém je to hlavně ve chvíli, kdy zaparkujete loď u protilehlého vstupu do chodeb, protože pak vás čeká nutnost přeplavat přes více jak 10 polí, aby jste se dostali k lodi zpět. Přesně tohle se mi stalo :) Není to ovšem jediná komplikace, uprostřed podzemního jezera žije Brombadeg ...

Naštěstí jsem si podzemní jezero před výstupem na břeh zmapoval, takže na Brombadega jsem narazil hned na počátku. Potvora dost klame tělem, málem bych se nechal úkolébat. Zprvu se z vody vynoří nádherná zpívající žena s ulitou za sebou, ale to hlavní se přitom ukrývá pod vodou. Brombadeg je dle očekávání hlavonožec, který tímto způsobem láká důvěřivé námořníky. Jakmile se vynořil zbytek těla, začalo jít do tuhého.







Nejprve jsem si opravdu myslel, že nastane nějaký zvrat a Brombadeg a jeho ničivá síla jsou jen pověry, ale velmi brzy jsem si mohl tu pověstnou ničivou sílu vyzkoušet. Je dost odolný vůči magii, má plno zdraví a několik nepříjemných útoků. Navíc tu byli hned dva. Bez problémů jsem to dal asi až na čtvrtý pokus. To už jsem zhruba věděl, jak na něj a o zbytek se postarala náhoda. V těch delších soubojích je totiž klíčové, aby se vám potvora úspěšně nezaměřila na slabší členy družiny, protože pak to většinou končí jejich smrtí a u mě tím pádem loadem. Nedá se to ovlivnit, žádné tankovací abilitky ve Wizardry 7 nejsou.

Po smrti se mršina Brombadega ponořila do hlubin jezera a mě pomalu docházelo, že z něj žádná trofej pro námořníka z New City nebude ... škoda.

V tuhle chvíli si dovolím odbočit a na chvilku opět sáhnu pro porovnání s Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar. Brombadeg je očividně předlohou Krakena, ale hlavně je to nádherná ukázka toho, jak se liší přístup v boji s bossy u obou her. Na Brombadega je magie celkem krátká, na boj je potřeba se připravit a pak si ho oddřít v několika kolech. U Krakena z Grimoire naopak stačí přežít první kolo (bossové vždy začínají), protože Kraken je stejně jako většina bossů v Grimoire náchylný na Charm, který ho definitivně vyřadí z boje. Druhou alternativou je použití kouzla Deep Freeze, které ho spolehlivě zabije na jeden zásah!

Obecně mě překvapilo, jak byla ultimátnost kouzel jako Deep Freeze zdůvodňována právě jejich údajnou ultimátností ve Wizardry 7. Přitom je to absolutní kec! Deep Freeze je jedno z kouzel, které ve Wiz7 používám jen sporadicky, protože má několik nepříjemných handicapů. Jednak jde o společný handicap v podobě cílení - v obou hrách tohle kouzlo zasáhne jen jeden cíl. Rozdíl je akorát v tom, že v Grimoire je v boji podstatně méně nepřátel a mana se snadno doplňuje spánkem. Tužší souboje tak lze snadno zvrátit na svou stranu a na manu nehledět (většinu bossů to navíc zabije na jedno zakouzlení!). Při kombinaci s crowd control kouzly je to pak opravdu hodně OP. Ve Wiz7 má Deep Freez smysl jen u soubojů s tužšími potvorami, jenomže ty se nikdy nevyskytují sami a dost často tomuto kouzlu odolají (u bossů skoro jistota). Deep Freeze je navíc jedno z nejčastěji selhávajících kouzel. Pokud už zasáhne, tak se rozhodně nejedná o stovky poškození jako v Grimoire, v tomhle mu navíc zdatně konkuruje Nuklear Blast, který ovšem zasáhne rovnou celé bojiště a má proto mnohem větší uplatnění. Z magie vody je ve Wiz7 naopak velmi užitečný Iceball, který předčí dokonce Fireball.

Hodnotit Grimoire jako Wizardry 7.5 by dopadlo špatně, to už teď vidím. Má to podobné prvky a občas z toho sálá podobná atmosféra, ale jinak si to jde vlastní cestou. A možná by bylo lepší po této cestě pokračovat dále a jednou pro vždy na tu číslovku 7.5 zapomenout.

A teď zpět k jeskyním :) Omlouvám se, ale musel jsem. Seč se snažím, tak mám to porovnání stále na očích a jsou chvilky, kdy mi to  opravdu nedá a musím si ty myšlenky poznamenat.

Jeskynní komplex pod Dragon Mountains je jinak obří. Hodně to připomíná jeskyně pod Nyctalinthem, ale rozloha je určitě dvojnásobná. Mapu jsem musel rozdělit na několik úseků, protože se mi nepovedlo otipnout polohu jezera vůči zbytku dungeonu - jako celek zabírá mapa 3/4 A4.

Z pohledu potvor je to přitom slabší, což mě až překvapilo. Brombadeg tu působí spíše jako pěst na oko :) Vystačil jsem si tu s minimem odpočinku a zcela postačilo prvotní doplnění zdraví a many před vstupem do komplexu. Nevytrhnou to dokonce ani draci, na které jsem tu na dvou místech narazil, protože obě přepadovky draků číhaly v odlehlých chodbách, kterým se lze jednoduše vyhnout - nejsou pro postup komplexem jeskyní nijak důležité. Obě dračí hlídky hlídají truhly.

Truhly jsou dohromady 3, jedna je dobře schovaná ve skryté jeskyni. Jedná se čistě o lootovací truhly, ale jsou to jedny z mála truhel, které ukrývají opravdu cenné kousky. Našel jsem tu např. duplikát Vorpal Swordu a jiné zajímavosti. Poblíž ukryté truhly se navíc nachází žebřík směrem nahoru. Na jeho konci čeká náměstí City of Skies :D

Pořešila se tím moje nouze o nové lokace a nyní se nejspíše konečně shledám s posledním NPC, které se podílelo na "předávání" map v první polovině hry. City of Skies je domovem Helazoidů ... Nerad bych samozřejmě předbíhal, tištěná mapa naznačuje existenci ještě jedné lokace poblíž vodopádů, ale od City of Skies očekávám, že se tu dozvím vše potřebné, popř. se stále mohu vrátit do New City a vyzkoušet terminál.

Hodně jsem zvědav i na to, jestli tu bude mít dohrávku můj spor s Jan-Ette. Od toho prvního a zároveň krizového shledání, jsem na ní narazil ještě 2x, ale nikdy už jsem se u toho nedostal do pasti. Naposledy to bylo v Nyctalinthu, kde mě přepadla přímo v Imperial Chamber :D Působilo to dost komicky, když se tam přede mnou vznášela uvnitř místnosti a kousek vedle postávali stráže T'Rangů a v komnatě vedle byla jejich královna, ale to očividně Jan-Ette nevadilo. Nejspíše byla natolik zaslepená záští, že tohle nebezpečí zcela ignorovala :D

Postavy mi po průzkumu komplexu poskočily na level 32. Časem jsem se dostal na 189 hodin, čímž jsem zhruba dorovnal čas v Grimoire, ale pocitově bych řekl, že tenhle bod nastal už mnohem dříve. Nicméně jsem si jasně určil hranici -1/3 a tu jsem dodržel. Grimoire tedy nedokázal v herní době překonat ani Wizardry 7. U Wiz7 přitom stále konce nevidím ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #53 kdy: Říjen 29, 2017, 16:25:23 »

Dneska jsem narazil na druhý tuhý zákys. Vlastně to začalo už včera, ale pořád jsem se tak nějak dokázal posouvat vpřed. Jeho řešení by mě asi nenapadlo, nějak mi u toho uniká pointa. Nemyslím si, že bych někde něco "přeslechl", proto nad tím kroutím hlavou.

Mapa LEGEND je poměrně klíčový předmět, ona má dokonce jméno (Legenda o Galionu), ale to se hráč dozví až při jejím použití na určitém místě. Přitom zrovna to jméno by pomohlo k pochopení, proč jí zrovna na tom místě použít. Do té doby mě vůbec nenapadlo, že by ty mapy mohly být určené k použití. Bral jsem to jen jako písemnosti určené ke čtení. Namísto toho jsem na dotyčném místě zkoušel vše možné, samozřejmě bez úspěchu :)

Motal jsem se tak pořád v kruhu, protože k vyřešení jiné záhady mi asi jedna mapa chybí, což jsem se dozvěděl pod Kryptou (mapa by se měla jmenovat STARS). Myslel jsem si, že tuhle mapu mi možná někdo odněkud vyfoukl a bez ní neprojdu přes puzzle, za kterým se možná skrývá klíč právě do podzemí dále pod kryptou.

Možná už je toho moc a jen přestávám dávat pozor. Příliš tomu nepomáhá ani to, že nemohu jen tak přestat, protože se zrovna motám docela zapeklitým bludištěm, které je o něco náročnější, než byla pyramida v šestce. Chtěl bych ho mít co nejrychleji za sebou a pak bych se chtěl vrhnout na souhrnný report za oba dny. Jen pro doplnění ... před skoro třemi hodinami jsem překročil 200 hodin ve hře :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #54 kdy: Říjen 30, 2017, 10:32:31 »

Za poslední den a půl se toho ve hře událo poměrně hodně a jak jsem včera psal, těžko se mi hledal bod, kde bych mohl hru přerušit a udělat ucelený zápis. Ne že by tu ta možnost nebyla, ale Krypta, jeskyně pod Dragon Mountains a City of Sky jsou ve skutečnosti příběhově úzce propojené a velkou část času mi zabralo hledání souvislostí a cesty vpřed.

City of Sky

Žebřík z jeskyní nekončí na žádné anonymní skalní plošině, ale na jeho konci jsem nalezl vstup do City of Sky. Městu vévodí velký palác a kolem je rozeseto několik menších staveb. Přichystal jsem se na podrobný průzkum a vykročil zcela intuitivně na jih. Po pár krocích mě dostihla nějaká helazoidka a vřele mě přivítala. V první chvíli jsem si myslel, že je to snad samotná Jan-Ette, ale na tu jsem ve městě nakonec nenarazil.





Nevím proč, ale po tomhle setkání jsem se otočil a vyrazil pro změnu na sever. Důvodem snad bylo to, že zástavba na severu je blíže vstupu do města a přišlo mi asi vhodnější začít odtud. Jaképak bylo mé překvapení, když jsem po chvíli narazil do neviditelné stěny. Hra se mě na to snažila chvilku předtím upozornit, ale neměl jsem ponětí, co tím má přesně na mysli. Celé náměstí je totiž jedno velké skleněné bludiště! Automapa ani Wizard Eye s tímhle nepomůže.

Zkoušel jsem se tím proplést naslepo, ale čím dále jsem se dostával, tím to bylo zamotanější. Snažil jsem se cestu zapamatovat, ale když už jsem si myslel, že tomu začínám "rozumět", najednou jsem se objevil někde, kde jsem být vlastně ani neměl, protože v tomhle směru byla ještě před chvílí skleněná stěna. Na tuto záhadu jsem přišel až o něco později, kdy jsem ke své nelibosti popadl červenou pastelku a začal jsem si ty stěny konečně zakreslovat :D Některé z nich jsou totiž z jedné strany průchozí, ale zpět už to nejde. Jakmile jsem to měl celé zanesené na papíře, začalo to dávat mnohem větší smysl a za chvilku jsem se dokázal po městě bezpečně pohybovat.

Přiznám se, že mě to zprvu dost odradilo, už bych se raději viděl na konci hry, než řešil podobné hrátky, ale City of Sky ještě není nic proti tomu, co mě čekalo o pár hodin později :D Blbé na tom je spíš to, tím myslím za současné situace pro mě, že Wizardry 7 byla opravdu zamýšlená na delší hraní. Jakmile se to začne hrotit, tak je to skutečně ohromný nápor. I s hotovými mapami by to pořád byla dlouhá a náročná hra. Jenomže ono to opravdu chvílemi svádí držet vyšší tempo.

Jako první se mi ještě před zakreslením stěn podařilo najít cestu do paláce, kde jsem se srazil s Dame Ke-Li. Nebylo to úplně obyčejné setkání, Ke-Li je královnou Helazoidů a uvítání z jejích úst pro mě mělo mnohem větší váhu. Obzvláště mě zaujalo, že mě oslovila titulem křižáka.



Dame Ke-Li ovšem nebyla až tak přátelská, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kvůli další interakci jsem byl nucen nejprve využít svou diplomacii a teprve poté mi byla ochotna naslouchat. City of Sky je ve skutečnosti Higardia a Helazoidé jsou potomky rasy Higardy. O té jsem slyšel ještě na počátku hry od archiváře v New City (odtud mě mohlo napadnout, že v horách v tomto ohledu něco bude ;)). Higardy přinesli do světa Guardie techniku a pomohli např. s výstavbou New City. Pak se ale stáhli a nikdo už o nich nikdy neslyšel. Helazoidé podědili technický talent, což je na této rase jasně patrné. Zajímavostí Helazoidů je krom toho i to, že se jedná o čistě ženskou rasu a všechny její zástupkyně jsou valkýrie.

Helazoidé střeží ve městě starobylá tajemství, k nimž může získat přístup jen ten, kdo projde Great Test. Díky tomu se naplní pradávné proroctví. Test čeká hned vedle v Hall of Crusaders, ale dokázal jsem projít jen první místností. Socha se mě zeptala na pravé jméno tvůrce (Creatora), což není problém, tahle informace se dá snadno zjistit z manuálu, nebo podle sochy v New City. Je jím Phoonzang, tvůrce Astral Dominnae. Druhá socha už vyžaduje komplexnější puzzle, ke kterému mi očividně scházel hint. Je potřeba si pohrát s pořadím devíti slov.



Později jsem se k němu ještě jednou vrátil, protože tahle slova jsem zahlédl v určitých souvislostech na jednom místě v kryptě, ale moje domněnka se ukázala jako mylná a řešením by byla stále jen kombinatorika.

V City of Sky se nacházejí ještě dvě významné budovy - Hall of Preservation a skladiště. Hall of Preservation slouží v podstatě jako muzeum a ke vstupu je potřeba utratit kredit (prodává je královna). Je zde mimo jiné k vidění čtveřice dobře střežených artefaktů a v jedné zadní místnosti lze najít klíč od skladiště. Ve skladišti se dají za další kredity koupit zásobníky do phaseru, ale mnohem důležitější je, že odtud vede cesta k jinak nedostupnému altánku na náměstí, který ukrývá klíč od zabezpečovacího zařízení muzea. S klíčem lze odemknout jednu z vitrýn s artefaktem, ale opravdu jen jednu. Na výběr je dvojice lepších phaserů, rukavice s bonusem do střelby palnými zbraněmi, výborný štít s ochranou proti ohni a chladu a světelný meč ... ten jsem si nakonec vybral. Lacert z něj byl nadšený :)

Horší bylo, co nyní? Nakonec se ukázalo, že jsem přehlédl jednu nově otevřenou cestu v jeskyních pod horami. Na jihu mě předtím uvěznil zával, který se odblokoval skrytou pákou, ale tahle páka zároveň uvolnila jednu ze stěn kousek severněji, což jsem napoprvé přehlédl. Trochu mi to zkomplikoval i fakt, že jak je mapa jeskyní velká a musel jsem některé věci zakreslovat separátně, tak jsem si možné existence této dutiny ani nevšiml. Jedna z truhel ukrývala klíč od dračí mříže v Kryptě.

Za ní mě čekala dvojice nabroušených černých draků a vstup o patro níže.





Na druhém obrázku je vidět výsledek úspěšného zásahu kouzla Lifesteal, což je jedno z opravdu mocných kouzel ve hře. Paradoxně je stejně silné, jako Deep Freeze v Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar, až si říkám, že si Cleve ta dvě kouzla popletl ;) O patro níže jsem sestupoval na levelech 33-34 (tradičně Elemir).

Před vstupem na další patro je ještě dvojice uzamčených místností s truhlami. Mříže otevírá Key of Crypt, ale ten jsem měl jen jeden a další už jsem nikde nesehnal. Matně si vybavuju, že jsem dříve nějaký prodal, protože mi unikal jejich smysl, ale jak se zdá, hra jich generuje jen určitý počet, takže mám nejspíše smůlu.

The Chamber of Gorrors

O Chamber of Gorrors jsem slyšel už v souvislosti se zmíněným Grimoire, takže jsem tak trošku tušil, o co tu půjde. Ve své podstatě je však většina akcí dobrovolných, klíčový je jen The Gaelin Stone, odkud se dá získat přístup skrze Hall of the Past na další patro.

Gorrors by se správně mělo psát jako Horrors, protože to tomu odpovídá lépe ;) Komnata má čtvercový půdorys a zhruba polovinu zabírají vodní kanály. Jejich průzkum nelze provést na jeden zátah, musel jsem si to rozfázovat a pokaždé, když jsem se vracel do dungeonu u New City pro doplnění zdraví a many, tak jsem kousek prozkoumal. Po obvodu komnaty je pak šestice osamocených cel se jmény monster, které ukrývají. Mříže otevírají Key of Gorrors, které jsem si narozdíl od Key of Crypt pečlivě schovával.

Dokázal jsem porazit jen Curse of Ra-Sep-Re-Tep a The Demon Horragoth. Potvory jsou opět zdvojené a Ra-Sep-Re-Tep byl třeba velmi slabý. Horragoth byl oproti tomu extrém, ale v boji mi pomohla kouzla Lifesteal a Astral Gate. U ostatních potvor jsem s kouzly narazil a bez nich to opravdu nejde ... tedy alespoň na tomhle levelu nejde :) S The Thing from Hell jsem třeba vedl docela vyrovnaný souboj, ale nevydržel jsem tolik kol, kolik by bylo potřeba. Všechny tyhle potvory jsou samozřejmě imunní i vůči Kirijutsu.









Horragoth navíc předznamenal výraznou změnu v rychlosti levelování postav. Za jeho porážku každá z nich obdržela skoro 800k xp, což třeba u Elemira znamenalo hned 2 levely najednou (vyšlo to opravdu tak akorát). Tohle už je třeba extrém, ale v komnatě a hlavně na dalších patrech pod ní, se dá běžně narazit na démony všech druhů. Je za ně od 30k do 100k xp a je to přitom skoro zadarmo, protože boj s nimi je velmi snadný. Vzpomněl jsem si u toho na dvojici démonů v Tower of Dane a vytáhl do boje s kouzlem Astral Gate na rtech ;) Umí ho hned tři moje postavy, takže ani čtveřice skupinek démonů není problém - první skupinku si podají bojovníci, další tři pak čelí kouzlu. O několik hodin později jsem snadno překročil level 40.

Zabíjet potvoráky v celách je čistě jen bonus, což mi ovšem došlo až později. Každý z nich hlídá jendnu truhlu, ale jak se ukázalo, truhly mají nejspíše generovaný loot a nic klíčového v nich není. V počátku mě to zmátlo, protože jsem si nedokázal poradit se smyslem The Gaelin Stone a se způsobem, jak otevřít mříž do Hall of the Past. Každá strana The Gaelin Stone po ohledání prozradí jméno dvojice map a jejich asociací.



Kouzlo Locate Object navíc ukáže, jakoby se z místa před každou stěnou dalo něco sebrat. Zkusil jsem proto u jedné stěny použít obě zmíněné mapy, ale efekt žádný, což mě nepřekvapilo. Měl jsem za to, že mapy se tímhle způsobem ani použít nedají. Obrátil jsem tedy svou pozornost k asociacím, ale ani to nikam nevedlo. V jedné skryté chodbě jsem našel nějaký šperk jako klíčový předmět, ale ani ten tu nenašel využití (zkoušel jsem ho poté umístit ještě do urny v Kryptě, ale ani k tomu není určen). Opsal jsem si proto nápisy na stěnách a zkusil s tím dorazit ještě do City of Sky, jestli z toho nesložím řešení druhé otázky testu, ale ani to k ničemu nebylo.

Opravdu si nevybavuju, že bych se kdy nějaký hint dozvěděl, ani samotná mapa LEGEND nic kloudného nenaznačuje, ale její aplikace na západní stěnu The Gaelin Stone odkryje skrytou dutinu s klíčem od Hall of the Past. Je zajímavé, že při použití mapy tímto způsobem se zjeví skutečné jméno mapy - Gaelin Legend. Odtud už by se její použití dalo snadno odvodil. Musel jsem se nechat podat. Popisky na The Gaelin Stone mě však navedly alespoň na jinou věc, jedna mapa mi stále jěště chybí (STAR).

Začal jsem tušit, že to bude mít co do činění s druhou otázkou v Hall of the Crusaders v City of Sky, ale těžko říci, kde se tahle mapa nachází. Dame Ke-Li nic u sebe neměla. Zkusil jsem schválně použít kouzlo Locate Person a s podivem zjistil, že generál Yamo útok T'Rangů přežil a je stále v Ukpyru ... hm, zkusil jsem se tam podívat, ale nikde není. Dál jsem proto nepátral a sestoupil o patro níže.

Bludiště pod The Chamber of Gorrors

Bludiště tvoří celkem 8 map čtvercového průřezu o velikosti 8 x 8 polí, která jsou uložena přímo nad sebou. Je to dost důležitá informace, protože patra se procházejí na přeskáčku. Mezi sebou jsou propojena systémem propadel a fukarů, které na sebe přesně pasují, takže když někde někam propadnete, dá se nová poloha snadno určit. Drobnou komplikací je jen to, že propadla a fukary jsou občas na sebe vrstvené, takže propadnou, nebo vylítnout vzhůru, se dá i přes několik pater najednou. Ve skutečnosti je to jen o něco komplikovanější, než systém schodišť v pyramidě ve Wizardry 6, takže jakmile jsem si našel systém v poznámkách, bylo snadné se začít orientovat.

Na druhém patře jsem nalezl klíč od mříže do místnosti s fontánkou many na pátém patře, což je sice užitečná fontánka, ale docela blbě situovaná. Cesta k ní je docela komplikovaná a většina aktivit je soustředěna mimo tuto trasu. V Bludišti jsou krom toho ještě další 3 mříže, přičemž jedna je klíčová z pohledu kompletnosti průzkumu. Na 4. patře se totiž nejspíše nachází vstup do nedostupné části 3. patra.

Na 3. patře se nachází zatopená chodba, kde na mě baflo příbuzenstvo Brombadega. Naštěstí to jsou výrazně slabší verze hlavonožců.



Z pohledu postupu je klíčové 5. patro, které je obecně frekventovanou spojnicí. Na JV se nachází malá komnata se čtveřicí komor s tlačítky a pentagramem v čele komnaty. Popisky tlačítek se tak nějak shodují s popisky The Gaelin Stone, což je tu čistě pro zmatení :) Zkusil jsem to pomačkat čistě intuitivně, jak mě to vůči těm popiskům na kameni přišlo vhodné a shodou okolností jsem se trefil. Na sever od pentagramu se otevřela místnost s propadlem, ale propadlo mě dovedlo svým způsobem do slepé uličky.

Pořád mi nebylo jasné, proč bych měl skončit zrovna na tom místě, kde jsem skončil, protože na něm nešlo nic významného udělat :) Popisky na tlačítkách mi však byly povědomé i odjinud - jsou zmíněné v CRYSTAL Map. Tuhle mapu už jsem se pokusil aplikovat u hádanky v City of Sky, ale očividně patří až k tomuto rébusu.

CRYSTAL Map uvádí asociace prvních písmen určitých slov, popř. jejich návaznost k určitým reáliím. Podstatné je, že z písmen se dá složit slovo Dominnae, což je přívlastek artefaktu, o který tu celou dobu jde :) A teď bylo potřeba asociovaná slova převést na popisky tlačítek - Dragon, Tower, Moon, Cross, Skull, Sun, Star a Egg. Díky tomu se u pentagramu otevřela jižní místnost s propadlem a teprve ta vede smysluplným směrem. Uprostřed 8. patra je východ z bludiště ...

V tuhle chvíli jsem si konečně udělal pauzu :) Bludiště komplet nemám, ale je zřejmé, že některé lokace budou dostupné nejspíše směrem odspodu, takže musím nejprve najít patřičný vstup na 8. patře. Kupodivu jsem u mapování zapomněl na jakoukoliv únavu. Hodně tomu pomohlo, že už nejsem žádné ořezávátko, takže delší boje už tolik neodvádí pozornost od mapování a řešení puzzlů. Na 5. patře se nachází bod permanentního respawnu (zrovna na křižovatce), což je jediné místo, které může pít krev :D V Chamber of Gorrors mě trochu zamrazilo, měl jsem neblahou předtuchu, aby se tamnější uvězněné potvory nestaly standardem v nižších patrech, ale k tomu naštěstí nedošlo. Ba naopak, průchod Bludištěm byl nadmíru snadný. Při jednom návratu do New City jsem se dokonce na levelu 40 potkal s Jan-Ette a prestože byla moje družina dosti unavená a načatá, Jan-Ette neměla šanci :) Bylo mi jí až líto, tak jsem zase loadnul a nechal jí být.

Levelelem jsem nyní v rozmezí 40-41 a začíná to být hodně znát. Na řadu uvězněných potvor v The Chamber of Gorrors sice ještě nemám, ale pokud bude průchod hrou dále pokračovat tak snadno jako v Bludišti, tak budu spokojen. Po těch stovkách bojů už mě ani ty výzvy nelákají, takže jsem rád, že to šlo takto hladce. Časem jsem již dávno překročil 200 hodin (jak jsem již avizoval), konkrétně je to už 206 hodin 30 minut.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #55 kdy: Říjen 31, 2017, 16:15:00 »

Cesta do nitra Guardie pokračuje

Pod Bludištěm jsem narazil na rozlehlejší komplex členitých chodeb, který hlídal nový typ jednotek - roboti :) Pokud jsem si ještě včera dopoledne myslel, že už mě nic nepřekvapí a vše bude pod mými meči a kouzly padat jak přezrálé hrušky, tak jsem se šeredně mýlil :D Ne, není to takový extrém, roboti jsou akorát dost odolní vůči magii. Přitom celkem dost vydrží i proti běžným zbraním a disponují nepříjemnými single a plošnými útoky. Ochrana před kouzly a proti střelám dokáže zmírnit dopady, ale úplné terno to taky není. Nejtužší skupinka robotů mě čekala ve skryté chodbě na jihu. Hlídala tu vstup do Tomb of the Astral Dominae.



Po celém patře lze na různých místech najít na podlaze desky se jmény jednotlivých map, ale nic se na nich nedá dělat. Nicméně mi to alespoň potvrdilo existenci mapy jménem STARS. Mříž hrobky se kupodivu otevřela sama a já s obavami vstoupil.



Uvnitř nebylo nic. Dokonce se zdálo, že hrobka je již hezkou řádku let prázdná, ale uprostřed místnosti mi kdosi z družiny oznámil pár nesrovnalostí ohledně podlahy. Při bližším ohledání jsem nalezl zapastěné dveře, ale chyběl mi způsob, jak je bezpečně otevřít. V první chvíli jsem popravdě zajásal, protože nyní přišla ta pravá chvilka na terminál v New City a pokusit se pro tuto práci zlanařit Vi Dominu :)

Nikterak jsem neváhal a ihned jsem si z Black Ship vyžádal její složku. Vi Domina ovšem komunikaci sledovala a ze zvědavosti se na nás přišla podívat a prohodit pár slov.



Naneštěstí nebyla jediná, kdo komunikaci odposlouchával. V rohu místnosti se zablesklo a před námi najednou stál samotný Dark Savant. Rozkázal Domině, aby se neprodleně vrátila na loď a jakmile začala protestovat, tak jí bez milosti zpacifikoval elektrošokem. Mě si přitom nevšímal, akorát mi znemožnil přístup do složky Dominy.



Do této situace jsem se zkusmo dostal už dříve, ale předtím jsem nedokázal Vi Domině pomoci. Nyní jsem vlastnil ještě jedny přístupové údaje, které jsem získal v jeskyních pod Nyctalinthem. S nimi jsem dokázal dveře vězení odblokovat. Vi Domina se po chvilce probrala a varovala mě, že Dark Savant mě ignoroval jen naoko, ve skutečnosti budu jeho další cíl. Požádala mě, abych se poohlédl po nějaké vesmírné lodi a přitom se pokusil získat Astral Dominae. Na závěr rozhovoru mi předala transmitter, kterým ji mám v případě nálezu artefaktu přivolat. Narychlo si připravila lež o svém útěku a teleportovala se zpět na Black Ship. Ještě před tím mi však stihla sdělit, že její pravé jméno je Vitalia, které si její blízcí zkrátili na ono Vi.

V nadějném očekávání jsem vyrazil zpět do Tomb of the Astral Dominae a Vitalii vyvolal. Leč se ukázalo, že je tu houby platná, protože nemáme klíč :D Bezva, celou dobu jsem si myslel, že ona je tím klíčem :D To už jsem nevydržel a koukl na patřičnou zvídavou otázku do cluebooku. Rada to byla sice hezká, ale nebylo to nic, co bych předtím už nějak nezkoušel.

Je to vlastně dost blbý zákys, protože hra u tohoto úkolu vyžaduje notnou dávku štěstí. Na západních ostrůvcích poblíž Isle of Crypt je dvojice kamenů (pole o rozměrech 1 x 1). Už při první návštěvě jsem to tu důkladně prošmejdil s hledáním a kouzly Detect Secret a Locate Object, ale bez výsledku. Důvodem pro to vše byla zmínka v mapě CRYPT. Zkusil jsem to tedy znovu, a když to opět vypadalo beznadějně, tak jsem rozšířil okruh pátrání i na izolované břehy kolem. Při jednom návratu jsem byl omylem rychlejší než klávesnice a povedlo se mi poskočit vpřed hned o 2 pole. Přede mnou v tu chvíli stál jeden z těch kamenů a já skončil přímo v něm :D Je to opravdu velká klika, protože oba kameny mají jen jednu iluzorní stěnu a já trefil zrovna tu správnou. Do této chvíle jsem neměl o iluzorních stěnách ve hře povědomí.

Uvnitř severního kamene se dá položit šperk ze skryté truhly z Chamber of Gorrors. Aktivuje se tím teleport v jižním kamenu, který mě přepravil k další soše, tentokrát s názvem The Prophet. Pomocí hledání jsem v ní našel ukrytý Locket of the Tomb a socha mi poté prozradila, že je to část klíče, kterou budu potřebovat uvnitř hrobky. Socha mi rovnou prozradila existenci puzzle v bludišti, z čehož jsem pochopil, že jsem se mírně předběhl. Horší bylo, že jsem neměl ponětí, kde najdu druhý klíč. Socha povídala ještě něco o vlastní krvi, čímž ale měla na mysli rodovou příbuznost a pak se zase odmlčela.





Locket of the Tomb skutečně nestačil, Vitalia potřebovala oba klíče. Nebyl jsem z toho moc moudrý. Řešení podle mě leželo v neprozkoumaných částech Bludiště.

Vzal jsem si k ruce znovu mapy jednotlivých pater a začal jsem rozvažovat, co jsem asi mohl přehlédnout. Po dlouhé době zírání do papíru mi zrak padl opět na šesté patro. Je tu velká místnost s pěticí propadel, rozmístěných do tvaru X. A proč opět? No, já jsem tuhle možnost zvažoval už při objevení šestého patra, ale k prostřednímu propadlu se normálně nelze dostat. V meziprostoru jsou totiž rozmístěny teleport-spinnery, které družinu vždy odkloní do jednoho z obvodových propadel. Je to otočka o 90° a pohyb vpřed. Samozřejmě jsem to zkusil obejít pootočením družiny, kdy jsem k prostřednímu propadlu zkusil přijít bokem apod., ale zdálo se, že vždycky skončím jinde.

Opět je to puzzle, kde je potřeba mít štěstí, protože při nových pokusech jsem zjistil, že směr rotace spinneru se mění, takže je nepředvídatelný, což bylo to, co mě poprvé zmátlo. Nyní se mi při jednom pokusu s natočením povedlo do prostředního propadla spadnout :) Chvilku na to jsem držel klíč od zamčené mříže k propadlu na 3. patro a na něm jsem pro změnu našel mapu STARS.



Obsah mapy mě ovšem mírně zklamal, protože text neobsahoval nic konkrétního, jen filozofoval nad tématem cyklu života a odkazoval se na to, že se má začít od lidstva (mužů). Vrátil jsem se proto k druhému testu do City of Sky a vytáhl všechny dostupné materiály. Pointa se totiž skrývá v tom slově cyklus. Předtím jsem na to vůbec nešel špatně, správně jsem pochopil, že jde o asociace na Gaelin Stone a dokonce jsem správně odhadl důležitost světových stran a správně určil jejich pořadí. Akorát mi chybělo to, jakým způsobem je určeno pořadí tlačítek, proto jsem testy kombinací ukončil. Text na mapě mi tedy neřekl nic nového, ale donutil mě změnit a vyzkoušet jiný styl skládání kombinací a to zcela stačilo :)

Třetí socha už po mě nic nechtěla, jen mě vyzvala, abych se náležitě připravil. Přede mnou je prý část klíče. Tuhle poznámku jsem nechtěně ignoroval, zastínila jí totiž následující událost - za místností s testem je přistávací plocha a na ní je už pár století zaparkovaná kosmická loď :) Dveře byly ovšem zamčené zevnitř.



Nechal jsem se lodí až příliš rozhodit, a když se objevily interaktivní prvky podobně jako u terminálu, tak jsem znejistěl, co mám vlastně dělat. Žádný vhodný předmět jsem neměl a rozhovor s lodí nikam nevedl ;) Namísto pokusů jsem se vydal hledat druhou polovinu klíče a vůbec mě netrápilo, že ta polovina souvisí právě s lodí :D K lodi mě to navrátilo až časem a někde vzadu v hlavě mi znělo sdělení sochy proroka z ostrovů o krvi. Kdo asi tak mohl být majitelem této lodi a čím jménem bych se měl tedy představit? Na to mě ale navedla nápověda, za sebe jsem nečekal, že to bude mít tak přímočarou souvislost s testem. Uvnitř lodi jsem si vyzvedl Ring of the Globe a mapu GLOBE.



Cesta do finále

S oběma předměty jsem se vrátil do Tomb of the Astral Dominae a zavolal si na pomoc Vitalii. Zeptala se mě, zda-li nechám vyzkoušet klíče jí, s čímž jsem neměl problém. Stále jsem byl přesvědčen, že je pro tento úkol zrozená a neměl jsem důvod o ní pochybovat.



Dotkl jsem se prstenem medailonu a medailon se přemístil k Vitalii a začal zářit. V tu chvíli z podlahy vyjel podstavec s temným orbem.



Radost z úspěchu netrvala příliš dlouho, vzduch poblíž Vitalie se zachvěl a během chvilky se vedle ní zjevil Dark Savant. Než kdokoliv stačil zareagovat, Dark Savant Vitalii paralyzoval výbojem.



Dark Savant mi stihl pohrozit, ale nejprve si prý vezme Orb. Jenomže to mu jaksi nešlo, takže zůstalo jen u toho vyhrožování, které v zápětí přerostlo v boj.







Boj neprobíhal úplně hladce, zadařilo se mi až na třetí pokus. Polovina kouzel mi selhávala a to, co prošlo, tomu pro změnu polovina potvor odolala. Několik kol tedy trvalo, než se mi podařilo Savantovo ochranku zredukovat a přitom se udržet komplet na živu. Za boj bylo lehce přes 855k XP. Do boje jsem nastupoval na levelu 46-47, po boji byli všichni na konečných 48.

Trochu mě překvapilo, že je Dark Savant zdvojený, na to je to dost významný boss, ale nijak jsem to neřešil, podstatné bylo, že padl :) Vitalii se výsledek střetu úplně nepozdával, asi nebylo nejlepší Dark Savanta rovnou zabíjet, ale nedal mi na výběr. Na řadu přišla obligátní otázka: "Co s ním?" Řeč byla samozřejmě o glóbu.



Vitalia si nasadila prsten a zamyšleně na něj upřela svůj zrak. Jeho funkce jí byla nejasná, ale jakmile se s rukou dostatečně přiblížila k podstavci, glób začal zářit. Všichni na artefakt upřeli svou pozornost, ale když jsem pohlédl na Vitalii, vypadalo to, že se dostala do tranzu, zcela fascinována tím, co před sebou má. Poklekla a odklopila si páska ze svého slepého oka a vyjekla úžasem. Snažila se nám přetlumočit, co vídí a její úžas gradoval - Astral Dominae obsahuje popis propojení hmoty a energie, samotnou podstatu života! Bylo zcela zřejmé, proč se Dark Savant snažil artefaktu zmocnit, Astral Dominae dává jednotlivci moc, stát se stvořitelem, ba co více, přímo bohem!



Nebylo to všem vše, Astral Dominae ukrývá mapu hvězdného systému, který Vitalia ke svému překvapení poznala, ale zatím nechtěla prozradit více. Nyní přišla na řadu otázka ohledně kosmické lodi. Přiznal jsem, že loď mám (Phoonzangovo plavidlo) a dohodli jsme se, že zatímco se Vitalia vrátí na Black Ship pro své věci, my se přesuneme do City of Sky a poté jí budeme kontaktovat. Neměl jsem zrovna dobrý pocit z toho, že jí necháváme jít na Black Ship samotnou, strážci jsou stále nebezpeční i bez ohledu na to, co se stalo s Dark Savantem, ale nebylo zbytí.

U lodi jsem opět použil Vitaliin transportér a s radostí jsem sledoval znamou hru barev a zvuků, která transport hmoty doprovázela. Něco bylo ovšem špatně a to něco se nám chvilku poté samo představilo.



Byl to Dark Savant a za sebou vlekl silně zraněnou Vitalii! Tentokrát byl Dark Savant skutečný. Rázem mi došlo, že ta dvojice předtím byli jen klony. Z bytosti přede mnou vyzařovala mnohem větší síla.



Nikdy Vitalii nevěřil, ale věděl, že my bychom mu mohli posloužit mnohem lépe. Vysmál se naší falešné radosti z vítězství a poté následovala řada obligátních frází o jeho vlastní moci, vládě a osudu galaxie ...



Nechal jsem ho domluvit, ostatně jinou možnost jsem ani neměl, ale jakmile se zmínil, že Vitalia zemře, tak jsem zbystřil. Naštěstí to byla jen hra, Dark Savant se rozhodl, že mi nabídne obchod - Vitalii výměnou za Astral Dominae. Mohl jsem si vybrat, ale ani na chvilku jsem nezaváhal.



Lidský život má pro mě mnohem větší cenu. Nesmím ani zapomenout, že Vitalia zná tajemství Astral Dominae a ví, co za mapu v sobě ukrývá. Těch důvodů je prostě mnoho :) Pravdou ovšem je, že mi Vitalia za tu chvilku celkem přirostla k srdci a nemám důvod o její loajalitě pochybovat. Tohle nebyla jen zlovolná hra Dark Savanta. S Vitalií to nevypadalo dobře, ale nakonec se z bězvědomí probrala, díky Bohu! Nebyla příliš překvapená, že Dark Savant dosáhl svého, s lehkým úsměvem mi prozradila, že ví, kam letí. Pomalu se přesunula do křesla pilota, zažehla motory a nastavila kurz. Je čas odletět ...



Pár slov závěrem

Finále bylo poměrně hektické, začal jsem navečer a skončil hodinu po půlnoci. Sice jsem měl vše připraveno, ale rozklíčovat správný postup mi zabralo plno času a pobíhání. Nejvíce mi to zavařil zákys na ostrovech, na který se poté nabalila řada dalších věcí, které mě začaly svádět na zcestí a hodně rychle jsem se začal ztrácet v množství různých informací. Skutečně mě to docela rozhodilo a vědomí, že jsem kousek od finále, tomu moc nepomáhalo :D Naštěstí jsem si vystačil jen se dvěma lehkými nápovědami, které mi napomohly rozpomenout se na příslušné pasáže a pak už jsem věděl, na co se soustředit. Čekal jsem mnohem přímočarejší finále, tohle už bylo opravdu moc komplikované, tedy vzhledem k nárokům na pozornost, které hra po celou dobu hraní vyžadovala.

Tím se dostávám k tomu zajímavějšímu. S postavami jsem skončil na levelu 48 a herní čas dosáhl úctyhodných 214 hodin 30 minut. Prošmejdil jsem přitom většinu dostupných políček ve hře, vynechal jsem akorát těch několik cel v Chamber of Gorrors a pár pastí v Hall of the Dead, plus něco jsem asi zapomněl při různém mapovaní oblastí a dungeonů (sice jsem si to třeba zakreslil, ale už jsem na dotyčné políčko nestoupl). V komnatách jsem se tím pádem vyhnul většině bojů s bonusovými bossy. Savy mám, takže kdyby se mi někdy v budoucnu chtělo grindovat, můžu se k tomu kdykoliv vrátit.

Mapování hry bylo pohodové, jen chvilkama trochu zdlouhavé a pokreslil jsem přitom haldu papírů :) Původní nadšení z překreslování map mě brzy přešlo, takže v pozdějších fázích jsem kreslil opět jen tužkou, popř. jsem modře vyznačoval vodní plochy a červeně pak neviditelné stěny v City of Sky. Zaznamenané mám jinak víceméně vše.

Hra mě na konci vyzvala k uložení pozice, což znamená, že vytvoří extra save pozici (soubor CRUSADER.END). Zatím jsem se o import do osmičky nepokoušel (nemám jí ani nainstalovanou). Nechci pokoušet štěstí, po sedmičce budu potřebovat pauzu, takže bych se nerad rovnou uvrtal do dalšího dílu :D Sice vím, že nevydržím a nakouknu, ale na kompletní odehrávku to opravdu v tuhle chvíli nevidím.

V průběhu následujících dní bych se chtěl ještě tradičně pokusit o větší souhrn. Pokud jde o samotné hodnocení, sedmička je oproti šestce jednoznačně krok vpřed, ale za sto to nebude. Pár výhrad bych měl a předem už vím, že to samé se bude týkat i osmičky. Jde totiž o některé herní prvky, které mi ne zcela sedly, ale byl jsem je nakonec ochoten překousnout právě kvůli celkové kvalitě hry. Zapomenout však ne. Důvodem pro souhrn bude i rozbor obtížnosti. Sice jsem hru dohrál na Experta, ale pocity z toho nejsou takové, jaké bych čekal. Ostatně v tomto ohledu mají Wizardry v porovnání s Might and Magic 4-5 hodně společného ;)

Nyní je čas na kafe a zaslouženou pauzu ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #56 kdy: Listopad 01, 2017, 13:36:52 »

Epochální! Mocná gratulace. Lidí, kteří toto dohráli s vlastníma mapkama bude v ČR naprosté minumum (jestli vůbec někdo). Extrémně se těším na závěrečné zhodnocení :)
IP zaznamenána

Lordgraa

  • Mladší člen
  • **
  • Příspěvků: 99
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #57 kdy: Listopad 01, 2017, 15:34:47 »

Gratulace Elemirovi a tichá závist :)

Četl jsem to celé a sledoval od začátku do konce, ani si nedovolil vyrušit. Já bych na to neměl čas ani nervy  ;)

A jsem rád, že se chystáš na Elex, jsem zvědavý na tvůj názor.
IP zaznamenána
Česká fanstránka herní série Heroes of Might and Magic http://www.worldofheroes.cz

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #58 kdy: Listopad 01, 2017, 15:59:51 »

Díky oběma :) Zatím to byla jednoznačně největší hra, co jsem mapoval. Výstup může směle konkurovat všem třem beholderům. Schválně jsem si říkal, že by stálo za to spočítat, kolik je to dohromady čtverců. Některé dungeony jsem si ke konci už docela pamatoval, ale bez mapování by to bylo tuhé. Minimálně Journey Map Kit nebo Wizard Eye tu mají své místo, dokonce bych řekl, že designéři s jejich využitím na pár místech vysloveně počítali.

Bludiště byla kupříkladu vysloveně radost mapovat, byl jsem nadšený z toho, jak mi to do sebe začalo postupně zapadat, najednou jsem zapomněl i na jakoukoliv únavu :D To bych určitě doporučil každému zkusit, protože je to hned půlka z celého zážitku. Podobně pyramida ve Wizardry 6.

Časově je sedmička opravdu dost náročná, ale nedokážu si představit, že bych to hrál třeba přes půl roku. Unikalo by mi postupně mnohem více souvislostí. Šestka je v tomhle ohledu schůdnější.

Elex mám již nainstalovaný, zatím to vypadá, že to bude ten správný typ hry pro odreagování.
IP zaznamenána
This is the end ...

petstr

  • Host
Re:(Elemir) - Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant
« Odpověď #59 kdy: Listopad 02, 2017, 20:19:01 »

Gratulace a smekám. Na tuto hru se chystám už pár let a nejspíš ještě pár let budu, protože ten čas který si zaslouží jí momentálně nemůžu věnovat.
Vyšlo mi, že jsi strávil každý den 6 hodin hraním. Pro mě něco neuvěřitelnýho, já dám stěží 6 hodin týdně :-)
 
Chtěl bych se zeptat na 2 zbraně které se dají získat. Jde o Cane of Corpus, smrtící klacek pro vílí Ninju – narazil jsi na něj během hraní, a pokud ano, nelákalo tě předělat třeba valkýru na ninju a vyzkoušet ho?
Na nějakých stránkách jsem narazil na tip, údajně oficiální od tvůrců, že když dáš v New City v opatství 30 x 1000 zlatých, tak dostaneš dost dobrý meč. Nepředpokládám, že se Ti to povedlo během hry, ale chtěl bych Tě poprosit zda by jsi to nevyzkoušel a mohl potvrdit nebo vyvrátit.
Díky
IP zaznamenána