Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 14:02:19
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 36880 krát)

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #150 kdy: Říjen 19, 2018, 22:21:45 »

Milhaus: Díky za tip, jsem rád za něco konkrétního. Trochu mě ale Tvoje doporučení zaskočilo. Je pravda, že jsem s noťase, jinak docela spokojenej a pořád docela frčí, tak jsem čekal něco na stejném nebo o něco vyšším základu a nějakou nadupanou grafiku. Protože kromě toho hučení (který by teda šlo snad vyřešit opětovnou aplikací těch vodivých past) mi docela frčí, akorát toho Wolfensteina 2 a novýho Assassína nedává, jinak nejsem zas nějakej náročnej uživatel, s grafikou ani videama nedělám a nejsem ani nějakej hardcore pařan. Takže klasika - internet, filmy, office a sem tam nějaká ta hra. PC za 30 mi přijde už dost zbytečná investice.

Jinak co se týče těch disků, stačil by mi vůbec ten jeden SSD? Koukal jsem, že má "jen" 240 GB, což se nemusí zdát jako moc. Wolfenstein 2 má 60 GB, Assassín 50 GB, ty moderní hry už jsou dost veliký. A samotný Windowsy asi zaberou taky dost. A nerad bych se vrátil do doby před 20ti lety, kdy jsem měl na svém Pentium 233 MHz disk s kapacitou 0,99 GB a v praxi jsem na něm mohl mít jen jednu hru. Když jsem chtěl hrát něco jiného, tak jsem musel odinstalovat, sejvy jsem si hodil na disketu a nainstaloval jinou hru. Co se týče těch desítek, tak se jim asi nějak nebráním, počítám, že na ně budu muset prostě časem stejně přejít, i když jsem s Windows 7 maximálně spokojenej a zatím jsem na nich rozjel vždycky úplně všechno, i hodně staré hry z GoGu. Nepočítám teda hry přes DosBox, ale tam jsem ani nic nehrál.

Co se týče toho disku, jak vlastně funguje, když mám disk SSD a disk HHD dohromady? V systému se pak objeví jako dva disky C:/ a D:/ ? Nebo to je nějak jeden a při instalaci si vyberu, na kterou tu část to chci? Zaznamenal jsem tzv. hybridní disky, ale taky nevím, jak to funguje. Vím, že SSD je rychlejší, takže se na něj instaluje systém a hry, ale to je asi tak všechno.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #151 kdy: Říjen 19, 2018, 23:59:51 »

No, je to herní počítač, samozřejmě by mohl být i levnější, ale to bys taky za dva roky mohl řešit, jak jej vylepšit. Z mého pohledu, když kupovat počítač, dělal bych to tak, aby byly všechny komponenty nové (hlavně deska a tedy i procesor - protože to je základní platforma, která se tak často nemění, ale pokud se změní, většinou pak jde hůř použít jiné komponenty. Třeba na desky s DDR4 pamětmi nemůžeš použít DDR3 a naopak. Bohužel veškeré herní komponenty dost zdražily. Dřív stála třeba nejlepší grafika 10 tisíc, nyní stojí přes 20 tisíc a všechny ty nižší se posunuly a ještě vznikly mezistupně (ty označené TI, které jsou výkonější, než bez toho označení - u nVidie). Ale koupit nový procesor za 3000, třeba nějaký I3, nic moc neřeší, protože ten je pořád nedostatečně výkonný. Podobně u grafiky. Koupit novou grafiku (nejnovější řady) za 2000 můžeš, ale není to grafika herní a nebude mít dostatečný výkon.


Ale to co jsem tu dal, je návrch s použitím platformy Intelu a jeho procesorem. Měl by být výkonější, než co sem dal Elemir s AMD, ale AMD je také dobrá varianta (a AMD má taky i dražší i výkonější možnosti, stejně jako Intel). Navíc ty věci můžeš nějak zkombinovat.

Obecně pořád platí, že můžeš třeba procesor koupit nějaký starší (i z bazaru), který bude stačit a koupit k tomu jen lepší grafiku a podobně. Tedy pořád se dá koupit třeba základní deska s DDR3 pamětmi, pořád se dají i koupit ty paměti a pořád se k ní dají koupit i procesory. Pro tebe by to byl určitě posun k lepšímu (pokud máš starší notebook). Pokud by to byly věci staré cca do 4 let (a v té době to byly komponenty opravdu herní), pořád by to mělo stačit na nové hry, které fungují i na konzolích, třeba na střední. Nové hry obecně rozjedeš třeba na minimum i na mnohem horších PC, díky konzolím. Můžeš mít s některými potíže, protože autoři hru třeba špatně optimalizují a na PC je mnohem náročnější a podobně, ale obecně to funguje. Viz onen Assasin, který i na nejvyšší nastavení působí dosti komicky, ve srovnání třeba i se Zaklínačem3, který je o 3 roky starší. (hry jako Assasin, kde je otevřený svět s mnoha postavami, ale bývají náročnější i na procesor)

Co se týče disku, na systém, programy a hry by to mělo stačit (samozřejmě záleží na velikosti té hry), ale on se dá kdykoliv dokoupit disk další, třeba SSD nebo klasický do sata portů (který třeba navrhoval Elemir).

SSD disky jsou výrazně rychlejší, do M.2 jsou ještě výrazně rychlejší, než ty do SATA a tedy by si z něj měl asi pouštět většinu aplikací/her a v případě potřeby jej i udržovat (odinstalovat hru, co nehraješ a je velká a podobně). Pak můžeš mít v PC další SSD (časem dokoupit), ten u této základní desky by též mohl být m.2 (protože by měla mít dva sloty na to), nebo ten běžný, pomalejší se SATA. A pokud bys měl v PC hodně dat, jako obrázky, videa a podobně, mít běžný HDD (magnetický), který je opravdu výrazně pomalejší. Obecně platí, že u SSD platíš za tu rychlost a není to výhodné v poměru kapacita/cena. U HDD to je naopak a jsou výhodné právě kvůli tomu poměru. Proto v PC většinou bývají oba.

Pokud máš v PC více disků, budou v PC pod více písmeny. Systémový bude vždy Cčko a pak se seřadí za sebou (D,E,F atd), nebo si je můžeš přepísmenkovat (třeba na hry si dát písmenko H, na videa V, pokud máš USB disk tak třeba nastavit, aby se vždy v PC objevil pod písmenem Z, USB klíčenky třeba pod písmeny A a podobně). Ale v PC můžeš mít v podstatě neomezený počet disků (jsi omezen počtem portů, ke kterým se připojují).

Já třeba na svém PC mám SSD na systém a programy jako photoshop, 3dstudio atd (240GB), pak další SSD na hry (též 240GB) a pak 2 HDD (1GB) zapojené do raidu (pak se v PC tváří jako 1 disk a přístup k nim je rychlejší) - ty jsou již velmi staré a 1 HDD 3GB na videa a podobnou práci + ještě 3 USB disky na zálohy atd.

Celkově bývá lepší, mít disků víc na různá data, protože když jeden selže, nepříjdeš o všechno.

Hybridní disk je něco mezi SSD a HDD. Většinou v sobě má velmi malý SSD (paměťové karty), které mají třeba 20GB. Do něj se ukládají soubory dočasně, jako buffer, většinou ty, se kterými pracuješ nejčastěji. Zbytek kapacity disku je klasický magnetický s plotnami. V PC se to tváří jako jeden, uživatel ani nepozná na první pohled rozdíl (co se týče používání a podobně), není tak rychlý (ani vzdáleně) jako SSD, ale je trošku rychlejší, než HDD. Třeba winodws by se načítal určitě rychleji (jako na běžném SSD, protože by určitě bylna v té paměťové části, programy/hry by už ale byly třeba pomalejší - jako na běžném HDD).  Nekupoval bych to.

Dobré je též vědět, že SSD disky jsou choulostivější na časté přepisování, protože každá tamní buňka má jen omezený počet zápisů. Proto se k SSD diskům je dobré chovat trošku jinak, aby si ty zbytečné zápisy zminimalizoval. Ale na nainstalování hry a její odinstalování (tedy běžné užití) jej použít můžeš, na úpravu třeba videí, kde dochází k velkým přesunům dat, by to ale byla blbost. (proto není vhodné tyto datové soubory, jako foto, hudba, videa na něj nahrávat obecně a v PC kvůli tomu bývá onen druhý HDD).
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #152 kdy: Říjen 20, 2018, 00:48:58 »

Jasně, tomu rozumím. Přepísmenkovávat označení disků umím, takhle mám přepísmenkovaný právě ten exterák a záložní exterák.

Jen nechápu, proč mi doporučujete Intel Core i5, když i ten můj 5 let starej notebook má Intel Core i7. Nebyl by to krok zpátky?
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #153 kdy: Říjen 20, 2018, 01:19:13 »

Milhaus má pro to dobrý důvod ;) Předně se podívej na rozdíl v taktech těch procesorů a pak si porovnej počty jader. Hyperthreading, který je hlavním rozdílem mezi i5 a i7, nefunguje u všeho a navíc je tuším zrovna zatížený jednou z těch bezpečnostních chyb, takže ho některé aplikace rovnou vypínají. Tady máš reálných 6 jader na vysokém taktu, což je to, co se cení. Pokud bys chtěl mermomocí i7, tak jsou stále v prodeji i7 předchozích generací se 4 jádry, které vyjdou jen o tisícovku dráže, klidně můžeš sáhnout po nich, ta deska je kompatibilní. Větší skok vpřed budou až i7-9700, které ovšem budou startovat nad 10 000 Kč (osobně tipuji přinejmenším 15k). Pokud chceš opravdu větší upgrade s ohledem na budoucnost, tak si budeš muset počkat a připravit si více peněz ;) Jenomže k takovému procesoru už GTX 1060 celkem brzda.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #154 kdy: Říjen 20, 2018, 03:13:47 »

On je rozdíl v generacíh procesorů. Označení I3, I5, I7 (je i I9) je víceméně označení třídy procesoru (nižší, střední, vyšší). Přirovnal bych to třeba autům. Máš Škodu fabiu (i3), octaviu (i5) a Superb (I7). Ale máš fábiu z roku 2000, nebo třeba 2018 a mezi nimi je značný rozdíl (podobně u těch dalších). U procesorů tak obecně platí, že novější generace má nižšší třídu co do taktů skoro stejně výkonou, jako v předchozí generaci ta třída nad ní. Jenže je mezi nimi i rozdíl ve funkcích, může být rozdíl v počtu jader a tak dále. Tedy reálně je třeba tento I5 na tom lépe, než předchozí I7 s 4 jádry. Aby toho ale nebylo málo, tak intel ty procesory dělí ještě dál. Máš mnoho verzí I5 u každé generace, které se liší jen ve frekvencích a případně v možnostech taktování. Mezi nimi již nebudou tak velké cenové rozdíly, nicméně pořád může býr rozdíl i 3000 mezi nejslabším a nejrychlejším. U I7 je situace ještě horší. On rozdíl mezi I5 a I7 je krom HT většinou v paměti cache. Jenže mezi samotnými I7 jsou obrovské rozdíly. Ten hlavn je samotný socket. Nejlevnější I7 své generace jsou určeny do stejného socketu, jako I5 (momentálně třeba 1151) a tak se moc neliší. Dávají se na stejné desky, mají dvojkanálový řadič, většinou stejný počet linek a tak je rozdíl jen opravdu v paměti cache a HT. Ty dražší I7 své generace jsou ale určeny do socketu 2066 a v tom je extrémní rozdíl. Už cena desek se socketem 2066 je tak dvojnásobná. Tydle desky nepoužívají dvojkanálový řadič pamětí, ale čtyřkanálový, tedy se tam vždy dávají paměti 4x něco - mají také 8 slotů na paměti RAM. Na to jsou právě určeny ty Ramky třeba 4x4GB a proto je tato kombinace dražší, než 2x8GB. Celé by to mělo zajistit ještě vyšší propustnost pamětí. Celkově se mohou lišit ještě v dalších věcech, jako je ten počet jáder, frekvence a podobně.

Tímto ale nekončí. Oni jsou procesory pro PC a pro notebooky. Jmenuj se stejně (označení I3, I5, I7), ale hodně důležité je tam to číslo dál, tedy I7-xxxxx. Bylo třeba běžné, že v notebooku měl I5 procesor 2 jádra, zatímco na PC 4. Také je velký rozdíl ve výkonu, protože tyto procesory fungují na výrazně nižší takty, protže notebooky nemají příliš dobré chlazení a také u nich záleží na spotřebě.

Tedy když se podíváš třeba na tento notebook a na jeho specifikaci procesoru, tak on má I7. Je to též generace 8xxxx, tedy je logicky lepší, než ten I5, co jsem navrhoval. Jenže když se podíváš dál na jeho specifikace, tak zjistíš, že se jmenuje Intel Core i7-8550U, ten co jsem navrhoval je Intel Core i5-8600. To U na konci v tom notebooku, je předzvěst problému.

A tedy srovnání parametrů 2 procesorů stejné generace do PC a notebook:
Intel Core i7-8550U - 4-jádra, 1.8GHz, TB 4GHz, HyperThreading
Intel Core i5-8600 - 6-jadra, 3.1GHz, TB 4.3 GHz
pro srovnání I7 pro PC 8 generace za 14 tisíc -
Intel Core i7-8086K - 6-jádra, 4 GHz, TB 5 GHz, HyperThreading  (je to tedy též pro patici 1151 - tedy bys na něj mohl svůj PC časem upgradovat :). I7 určené pro patici 2066 by pro tebe byly nepoužitelné. U tohohle pro zěmnu cenu zvedá to písmeno K na konci názvu, protože to znamená, že má odemčený násobič (tedy jej může taktovat bez továrního omezení).

Momentálně vychází procesory 9 generace, ale celkově je procesorů nějak málo a tak ceny spíše stoupají, než klesají (i u těch nižších generací).

Každopádně pokud máš 5 let starý notebook, je docela pravděpodobné, že i s tehdejším I5 pro PC (tedy také s 5 let starým procesorem) bys na tom byl líp, než s tím notebookem. (určitě líp díky grafikám, ale to je vedlejší). Pokud bys ale kupoval I5 o několik generací novější a ještě přecházel z notebooku na PC, pak by ta změna měla být obří. Ve hrách samotných ale má větší roli ona grafická karta a ty bývají v noteboocích na tom většinou ještě hůř, než procesory (též kvůli chlazení). Jenak nVidia vydává grafiky s označením M, tedy třeba 6XXM do notebooků a do PC 6XX (třeba 680 vs 680M) a to písměnko M je právě to, že to bude horší a jednak výrobci často neodhadnou reálné možnosti chlazení jejich výrobku, narvou tam grafiku, kterou neuchladí (třeba onu 680M), takže jí ještě více podtaktují, protože jinak by se ta grafika přehřívala a byla pak nestabilní. Ale jsou i výrobci, kteří neřeší a majitel si to musí podtaktovat sám, nebo to případně vyhodit z okna, když mu to CSko po třetí spadne a počítač se vypne.
« Poslední změna: Říjen 20, 2018, 03:23:17 od Milhaus »
IP zaznamenána

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #155 kdy: Říjen 20, 2018, 18:49:50 »

Pozeral som dnes tie recyklované cpu od Intelu a vyzerá to tak že pájkovaný IHS bude mať len osem jadrový i9-9900K a i7-9700K.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #156 kdy: Říjen 21, 2018, 22:09:01 »

No, připadám is tady jako v rozhovoru dvou ajťáků a vůbec se nechytám. Zrovna dneska jsem to řešil s kamarádem a ona to je asi docela alchymie. Ten říkal, že když bych si jen koupil tyhle komponenty, tak bych si to asi stejně nesestavil sám, protože se to musí nějak taktovat a nastavovat. A já myslel, že jen sestavím, nainstaluju Windowsy, ovladače a je to. Řešení by pro mě bylo koupit třeba celej case na Alze nebo na CZC, protože bych doufal, že to je aspoň funkčně sestavené a nemusel bych nic řešit, ale říkal, že ani to není záruka. Že kolikrát viděl i podtaktované i sestrojené počítače, takže nevím. Jedině to asi nechat sestavit někoho, kdo tomu rozumí a zaplatit si to.
IP zaznamenána

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 826
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #157 kdy: Říjen 22, 2018, 07:48:31 »

No v podvodníckej alze by som si už nekúpil ani krytku na usb konektor. Teda aspoň nie v SK. Ak si PC  nevieš poskladať sám vždy môžeš osloviť nejakú zavedenú firmu čo predáva PC nech ti spravia cenovú ponuku. Napríklad u nás je firma u ktorej keď zakúpiš všetky komponenty tak samotné poskladanie a oživenie je zadarmo.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #158 kdy: Říjen 22, 2018, 10:26:21 »

Ivan: No, než se definitivně rozhodneš, kolik a kdy do toho dáš peníz, bylo by dobré vědět alespoň tydle základní věci a vědět (vzdáleně), že existují i nějaké další. Tedy to, co jsem napsal u jednotlivých komponent u toho mého návrhu tak nějak obecně platí. Lišit se může jen ve způsobu, jak jednotlivé firmy své produkty pojmenovávají. To bys měl vědět a chápat. Ty další příspěvky můžeš brát tak, že alespoň budeš mít povědomí o tom, že něco takového existuje, ale moc zatěžovat se tím nemusíš.

Co se týče poskládání PC, ono víceméně to je tak, jak si myslíš. Vezmeš správné komponenty co do sebe pasují a poskládáš je jak stavebnici. V podstatě tam nemůžeš udělat chybu (protože jednotlivé součástky patří jen do určitých slotů na desce a ty se liší). I tak ale je dobré to umět a pokud o PC nevíš nic a byl by to tvůj první PC, který by si skládal, bylo by lepší, aby ti pomohl někdo, kdo to už dělal (třeba nějaký kamarád), protože přece jen je to skládačka s docela drahými komponentami a když třeba dáš špatně procesor do slotu, můžeš jej zničit. Při instalaci chladiče můžeš udělat chyby (a procesor si zničit/zlomit nebo spálit/oslabit jeho výkon kvůli přehřívání), celkově způsob vedení třeba kabeláže v bedně je dobré umět a pohrát si s tím atd atd.TestovatPC nijak zvlášť nemusíš. Respektive samotná instalace windows je test (pokud se ti PC nezapne, nebo mu něco chybí, třeba disk), je něco špatně. Pokud se ti povede nainstalovat windows, pak nainstaluješ ještě ovladače na komponenty (k tomu bývají většinou DVD k desce a grafice - nic složitého). U desky i grafiky někdy bývají i tunící programy, ale doporučuji je neinstalovat, pokud nevíš, k čemu jsou. Můžeš ale stahnout (ale nemusíš), nejaký často používaný program (třeba v recenzích na hry bývají) a zkusit PC pořádně zatížiž, co bude dělat. Podívat se, jestli hodnoty sedí atd. Ale není to nezbytné. Testování se dělá za provozu používáním.

V obchodě je to něco jiného, protože tam mají jen omezený čas, kdy musí PC poslat zákazníkovi, takže po seskládání jej i právě zatíží, otestují atd.

Pokud si na to netroufáš, většina větších obchodů umožňuje, že ti seskládají PC s tebou vybraných součástek. Umožňuje to alza i czc. Většinou to tedy něco stojí (třeba 1000). Pokud by něco nesedělo (nějaká sopučástka nepasovala atd), tak se ti ozvou a domluví se, co a jak. V takovém případě by si ale měl koupit hned i licenci windows (zřejmě asi OEM licenci). To bys ostatně měl udělat asi tak či tak, pokud chceš legální systém, protože OEM verze se kupuje současně s určitými základními součástkami, které dohromady tvoří počítač (ačkoliv seskládaný není).
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #159 kdy: Říjen 22, 2018, 13:08:12 »

Milhaus: Jasný. Ten kamarád má sice nějakou školu, ale opravuje někde ve firmě kopírky a tiskárny, takže se sestavováním PC úplně nezabývá, ale sám má nějakého kamaráda, který to jako dělá profi a dobře. Když pominu, že je to už kamarád kamaráda, tak on to dělá v Brně, což já v Praze úplně neocením. Zrovna to i nějak taktuje a optimalizuje a bere si za to 10% z ceny PC.

Spíš si říkám, jestli třdba nedat do CZC nebo do MSI servisu notebook na vyčištění (sám ho vysavačem asi tak dobře nevyčistím) a promazání těma pastama, aby tak netopil a nehučel a nepočkám, až jak se to vyvrbí s cenou těch procesorů a grafických karet, třeba ještě půl roku nebo tak.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #160 kdy: Říjen 22, 2018, 13:17:06 »

No, nemyslím, že pasty (aso myslíš na procesor, který se dává mez něj a chladič), ti tak nějak zásadně pomůže. Vyčištění možná ano, ale on jestli je ten PC starý, tak ty větráky samotné ztrácí účinnost jako takovou. I kdyby si je ale úplně vyměnil, výkon se ti ale tak či tak nezvedne, jen budou méně hlučné.

Taktování by se tě třeba u komponent, co jsem vanrhoval moc netýkalo. Mohl bys grafiku. Ale to je relativně snadné, stačí si přečíst nějaký návod a použít tu untilitku, kterou k tomu MSI přímo dává.
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #161 kdy: Říjen 22, 2018, 13:23:24 »

Milhaus: myslím nějaký ty termovodivý pasty. Nevím, co to je, ale každej mi to doporučuje. Nečekám zvýšení výkonu, ale odhlučnění a nepřetápění se. Větrák mám naopak docela novej, protože mi asi před rokem odešel. Nebo odešel - při vysávání jsem roztočil vydavačem lopatky (nevěděl jsem, že se to nemá), a začalo v něm strašně praskat. Tak jsem si koupil novej a ten starej vyhodil. Takže ten tak starý nemám. Větrák a harddisk už jsem si vyměňoval v notebooku sám, do ničeho jinýho bych se asi nepouštěl.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #162 kdy: Říjen 22, 2018, 13:29:23 »

No ano, tydle pasty: https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=termovodiv%C3%A1+pasta

To se dělá tak, že dáš procesor do patice. Následně jej "potřeš" takovou pastou a nasadíš chladič.  Chladiče někdy (ty původní tovární) na procesoru mají svůj vlastní větrák, který je nedílnou součástí. Ty lepší v běžných PC mají větrák zvlášť.

Todle se dělá ve všech počítačích u procesorů, nicméně nemyslím, že by to tobě pomohlo. Největší hluk ale u tebe asi bude dělat grafická karta a její chladič, tedy pokud není integrovaná. Celkově to chlazení v noteboocích je velký problém.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #163 kdy: Říjen 22, 2018, 18:59:56 »

Přepastovat notebook si můžeš i sám, ale jak psal Milhaus, to chlazení je v noteboocích řešené většinou blbě a efekt je sporný. Navíc už by bylo lepší sáhnout po metalické pastě, ale ta zase nepatří do rukou začátečníka apod. - možnost zkratu. Pokud má grafika vlastní chlazení, tak je to ještě dobré, ale obvykle je to společný můstek s procesorem a to celé pak teprve vede na ten výstupní ventilátor. Už z principu to prostě nemůže mít takovou kapacitu, proto zanesení notebooku představuje takový problém. Nicméně s rychlostí to neudělá prakticky nic, resp. nic takového, co by sis od toho přál.

Sestavení PC bych se nebál, taktovat není potřeba nic. Desky mají dobrou autodetekci a procesor poznají správně. To samé, pokud se použijí paměti odpovídající frekvence, ale on by nebyl problém ani tehdy, pokud bys použil rychlejší paměti. Nejkrizovější je instalace procesoru a vlastního (neboxovaného) chladiče, ale na YouTubu je snad video ke každému typu. Ferra nebo podobně Noctua jsou v tomto ohledu vyřešené perfektně. Pro pastu pod procesor platí jednoduché pravidlo - malá kulička hrachu doprostřed, zcela to stačí. Druhým průšvihem může být zapojení konektorů pro skříň, hlavně si dát pozor na polaritu. Každý dobrý case má konektory dobře popsané, tak se stačí řídit manuálem a na deskách je pozice pro první pin obyvkle naznačená. Jinak u karet si dát pozor na kompletní zasunutí do slotu, to samé u pamětí. M2 disky z vlastní zkušenosti neznám, ale u SSD je dobré si pohlídat číslování řadičů, mě třeba rozčiluje, když je bootovací disk fyzicky až 4. v pořadí :D

Pokud jde o ty ceny služeb, 10% z ceny skládaného PC je vysloveně zlodějina. Každý dobrý kamarád by to měl zvládnout zdarma, max. za pivo, ostatně pro nás to taky bývala samozřejmost ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 650
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #164 kdy: Říjen 24, 2018, 13:50:31 »

Přepastovat a pročistit ho asi nechám, protože on hučí permanentně, i když pařím Word, takže to nebude jen když dostane záhul grafika.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30