Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 14:38:23
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.

Příspěvky - Elemir

Strana: 1 [2] 3 4 ... 487
16
Aha, tak to bude tím, že jsem míchal jen těch pár lektvarů stále dokola až do 100 :). Snad i v té úplně první rozehrávce jsem míchal jen lektvar léčení a pak různé lektvary proti nemocem.

17
Pelagiad

Pelagiad původně sloužil jako pevnost k ochraně dopravních cest mezi Vivecem, Seyda Neen a Balmorou. Časem okolo pevnosti vyrostla stejnojmenná osada, ve které se usídlili vysloužilí vojáci. Dobrá poloha a mírné klima pak přilákaly obchodníky. V Pelagiadu krom smíšeného zboží narazíme i na zbrojíře a v pevnosti má svou dílnu mečíř. Pro unavené poutníky je tu k dispozici dobře zařízená hospoda a v pevnosti má své sídlo Císařská kaple, kterou vede Ygfa.

Poznámka: screenshoty dodám později. Bohužel jsem se na cestu do Balmory přes Pelagiad vydal v noci a podle toho ty screenshoty taky vypadají.

Struktura obyvatel je podobně pestrá jako v Seyda Neen, takže je na čase si o místních rasách něco málo povědět. Domorodým obyvatelstvem Morrowindu jsou Dunmeři, které obyvatelé západních provincií označují za Temné elfy. O politickou moc na ostrově pak mezi sebou soupeří trojice velkých dunmerských rodů - Hlaalu, Redoran a Telvanni. Naopak stranou toho všeho stojí kočovné rody (kmeny) z pustin, které žijí tradičnějším způsobem a mají ve velké úctě hrdinu Nerevera. Právě kočovné kmeny svou víru opírají o jeho reinkarnaci v podobě Nerevarina.

Otázka víry je na Vvardenfellu celkově zajímavá, protože stará víra pramení z uctívání daeder, z nichž největší přízni se na ostrově těší Azura. Většina daeder by se dala s přehledem označit za zlé bytosti, ale Azura je výjimkou. Ostatně byla to právě Azura, která ke mě promlouvala ve snu při příjezdu na Vvardenfell. Povaha daeder vedla v minulosti cířaství ke svaté válce proti daedrickým kultům a uctívání daeder bylo oficiálně zakázáno. Za vymáhání tohoto zákazu je zodpovědný Císařský kult. Nicméně ani ten se nestal dominantním náboženstvím na Vvardenfellu, protože o tuto pozici musí svádět boj s "mladším" Tribunalem.

Tribunal tvoří trojice bohů, Vivec, Almalexia a Sotha Sil. Původně se jednalo o smrtelníky (Dunmery), kteří dosáhli nesmrtelnosti a prohlásili se za bohy. Nebudu zabíhat do podrobností, protože to je součástí odhalování hlavního příběhu Morrowindu a hlavně se s celou trojicí ještě setkáme v datadisku Tribunal (s lordem Vivecem tedy dříve, protože ten sídlí ve svatyni ve Vivecu). Pro nás je teď důležitá úplně jiná informace - původně šlo totiž o čtveřici. V partě chybí dunmerský hrdina Nerevar! Nerevar s počínáním svých bývalých poradců nesouhlasil a tak musel z kola ven. Díky tomu došlo mezi Dunmery v otázce víry k rozporu. Nicméně Tribunal se i přesto stal velmi populárním náboženstvím a mohla za to hlavně ochranitelská povaha lady Almalexie, která je zkráceně označována jako Almsivi.

Svatyně Tribunalu jsou velmi užitečné, protože vám za drobný dar (poplatek) vyléčí nemoc, zhoubnou nemoc, otravu anebo díky obnově Almsivi vám obnoví snížené atributy, což jde většinou ruku v ruce s nemocemi. A proto je Tribunal tak populárním náboženstvím. Obnovu Almsivi najdete i ve svatyni svatého Velotha. Jinak svatyni si nepředstavujte jako nějakou stavbu. Ve skutečnosti jde o nízký monolit, na který jen kliknete. Ve větších chrámech se proto můžete setkat hned s celou řadou monolitů (svatyň) zasvěcených různým světcům a božstvům.





Další početnou rasou na Vvardenfellu jsou samozřejmě císařští, kteří tu hají zájmy císaře. Poté následují Altmeři (vyšší elfové), Bosmeři (lesní elfové), Redguardi, Nordové a Khajiti (kočičí lid). Záměrně jsem vynechal Argoniany (ještěřany), protože ti mají na Vvardenfellu problematické postavení. Řada Dunmerů uznává otroctví a používá Argoniany jako své otroky. Jen hrstka Argonianů se dá proto označit za svobodný lid.

V Pelagiadu koluje celkem zajímavý drb o Caldeře, což je městečko na sever od Balmory, kde jsou bohatá naleziště ebenitu (slouží k výrobě velmi odolného kovu). Je to podobně cenný materiál jako sopečné sklo, hlavním rozdílem je ovšem váha výsledného výrobku. Z ebenitu se vyrábějí těžké zbraně a zbroje, kdežto sopečné sklo slouží k výrobě lehkých zbrojí a odlehčených zbraní. Přesto si zbraně a zbroje ze sopečného skla uchovávájí výborné vlastnosti. Proto se ebenit a sopečné sklo řadí k vzácným a velmi drahým materiálům. Těžbu obou surovin obvykle obstarává jeden ze tří hlavních rodů, ale v případě Caldery se podařilo císařským velké rody vyšachovat a krom dolů ovládli i samotné město.

V pevnosti jsem navštívil svatyni Císařského kultu, ale kněžku Ygfu jsem našel až v jejím pokoji. Ygfa je velmi sdílná, zejména pokud jde o alchymii. V podstatě jde o nenásilný tutoriál, kdy se dozvíte, co je k alchymii potřeba a jak se lektvary dělí podle účinku a použití. Osvětlí vám také rozdíly v názvosloví lektvarů v obchodech, kde se navíc setkáte s popisem kvality lektvaru (u vlastnoručně vyrobených lektvarů popis kvality chybí). Dalším významným topikem je téma nákaz a jejich dělení.

Poznámka: docela by mě zajímalo, co za tiponě neznalého používání předložek se na překladu podílelo. Dialogy Ygfy už jsou několikáté, kde jsou předložky psány dohromady s následujícím slovem ... vumeni, ztel, zrostlin, zprirody. O skloňování už raději ani nemluvím. Je zvláštní, že před těmi dvaceti lety mi to tak hrozné nepřišlo - nějak jsem to asi neregistroval.

K míchání lektvarů postačí vlastnit hmoždíř (dá se koupit už v Seyda Neen), ale kvalita výsledného lektvaru je poté nízká, obzvláště pokud máte nízkou úroveň alchymie a inteligence. Vyplatí se proto sehnat si raději rovnou kompletní výbavu - hmoždíř, destilační kolonu, křivuli a kalcinátor (slouží k tepelnému rozkladu látek). Přesná funkce jednotlivých částí spočívá v:

hmoždíř - slouží k drcení látek, které se pak extrahují ve výsledný lektvar
křivule - zvyšuje sílu a délku působení pozitivních vlastností (pokud surovina nějaké má, jinak se křivule v procesu výroby nepoužije - výroba jedů)
kalcinátor - zvyšuje sílu a délku působení pozitivních i negativních vlastností
destilační kolona - snižuje sílu a délku působení negativních efektů (pokud surovina nějaké má, jinak se kolona v procesu výroby nepoužije)

Volbou použitého náčiní je tedy možné ovlivňovat výsledný efekt lektvaru. Skoro všechny suroviny v Morrowindu totiž poskytují 4 různé účinky, takže vynechání části aparatury může vést k výrobě jedu namísto lektvaru s pozitivním účinkem. Neméně významnou roli pak hraje i kvalita výbavy (učňovská, tovaryšská, mistrovská a velmistrovská).

Úroveň alchymie určuje krom síly lektvaru i schopnost postavy rozeznávat jednotlivé efekty (účinky) surovin:

0-14 - žádný viditelný efekt
15-29 - 1 viditelný efekt
30-44 - 2 viditelné efekty
45-59 - 3 viditelné efekty
60-100 - všechny 4 efekty jsou viditelné

Pokud další efekty suroviny neznáte, tak se při výrobě letvaru nijak neuplatní, což navíc ztěžuje výrobu konkrétních lektvarů. Pro namíchání lektvaru totiž potřebujete minimálně dvě různé suroviny se stejným efektem. Jenomže ne každá surovina má požadovaný efekt jako svůj první efekt, takže zprvu budete některé lektvary míchat z velmi omezeného výběru surovin.

Edit: oprava - jak psala Yuyana níže, i neznámé efekty suroviny se při výrobě lektvaru samozřejmě uplatní, v tomto jsem se unáhlil. Ostatně ono je to logické, ta surovina má ty vlastnosti po celou dobu, tak není důvod, aby se neprojevily.

Když jsem si namíchal svoje první lektvary zdraví jen s pomocí hmoždíře, tak jsem zaplakal nad výsledkem ... 2 HP po dobu 5 sekund :D. Ygfa naštěstí učí několik užitečných kouzel, které se mi jako křižákovi hodí - Balynin tišící balzám (na začátek celkem silná léčba zdraví) a Rilmův lék (léčí obyčejnou nákazu). Ze Seyda Neen jsem odcházel s 900 Septimy, takže jsem si mohl dovolit něco málo koupit. Jde o kouzla z oboru Obnovení, takže moje vedlejší dovednost.

V hospodě Na Půli cesty jsem se setkal s pár zajímavými postavami, které patří k Cechu zlodějů. Pokud nejste členy cechu, tak toho z nich moc nedostanete, obzvláště pokud jde o placený trénink. Jde o Ladii Flarugrius a khajitku Ahnassi, pro kterou je možné akorát splnit drobný úkol - za poskytnutý dárek mi prozradila, že Hrordis v pokoji nahoře je vyznavatelkou daedrického kultu a vlastní velmi zajímavý opasek. Neméně zajímavá informace spočívá v nápovědě, že pokud se chci o Cechu zlodějů dozvědět více, tak se mám optat v hostinci U jižní zdi v Balmoře. Shodou okolností na tedy stejném místě, kde se mám poptat po Cosadovi.

Poslední zajímavostí Pelagiadu je zmínka o dvou mistrovských učitelích dovedností:

akrobatka Llevana Salaren z Chrámu v Molag Bar
lupič Athal Nerano z obchodní stanice v Gnisis

Každé vyučující NPC má nastavenu konkrétní úroveň, do které vás bude ochotno danou dovednost učit. Jen hrstka učitelů dokáže trénovat i nad úroveň 90.

Pro tuhle chvíli by to bylo v Pelagiadu vše. Hra mě sem časem zavede znovu, proto si dovolím vynechat nepovinné úkoly v okolí Pelagiadu. Stejně tak okolní dungeony, protože na ně nejsem dostatečně připravený. Pokud vše půjde dobře, měl bych se s úsvitem objevit u bran Balmory ...

18
Ano, lore ... samozřejmě se pokusím :). V tomhle ohledu je Morrowind skutečně propracovaný a jde dost do detailu. Pro někoho, kdo vidí svět The Elder Scrolls (TES) poprvé, to musí vypadat až hrozivě, protože těch informací je spousta a zprvu vůbec není jasné, co s čím souvisí a jestli je to vůbec důležité nebo ne. Ostatně jak už jsem psal, Morrowind byl svého času definován jako offline MMORPG, takže nabízí desítky a desítky hodin hraní a různých aktivit. Klidně se můžete zastavit u nejbližší police knih a strávit pár hodin čtením a sumírováním informací. Stejně tak pročítáním dialogů s NPC.

Yuyana to trefila přesně, topiky NPC jsou koncipovány jako encyklopedie, takže hodně věcí se opakuje a jsou navíc různě provázané. S každou novou informací se obvykle objeví nový topik a tím menu topiků neustále narůstá, což opravdu není moc přehledné. Přitom vy musíte těmi topiky procházet, protože se v nich mohou ukrývat odkazy na úkoly. Některé věci se pak objeví až v závisloti na tom, jestli jste provedli nějakou konkrétní akci, takže má smysl se vracet i ke zdánlivě obyčejným NPC. Přímočará je v tomto ohledu jen část topiků spojená s hlavní linkou. V případě vedlejší úkolů je to už horší. No, hlavní linka ..., to je vlastně taky docela ošemetné označení.

Morrowind má samozřejmě svůj nosný příběh, který by se dal považovat za hlavní úkol, ale nikdo vás do jeho plnění netlačí. Ve hře je řada dalších dějových linek, které jsou na hlavní lince nezávislé a fungují jako uzavřené celky. Např. cechy (gildy). V tom je to právě hodně podobné MMORPG, která jsou obvykle postavena modulárně, respektive jejich obsah se rozšiřuje formou modulů, tedy uzavřených celků. Morrowind díky tomuto přístupu nabízí ohromnou svobodu a je čistě na vás, co se rozhodnete plnit a odkud začnete. Žádná penalizace za ignorování příkazu císaře vám nehrozí.

Morrowind je navíc jedna z mála her, kde mi vůbec nevadí levescaling, protože tu má jasné opodstatnění. Navíc je udělán velmi decentně, protože každý typ potvor má svůj levelovací strop a po jeho dosažení jsou slabší potvory případně nahrazeny jiným typem potvor. Je to opravdu celkem plynulý přechod. Klidně se tedy na počátku hry můžete sebrat, přepravit se na východní pobřeží a začít odtud. Obtížnost bude stejná jako v okolí Seyda Neen. Neplatí to samozřejmě absolutně, sem tam se objevují lokace (hlavně dungeony), kde jsou tuhá NPC a speciální potvory, což vám má naznačit, že se sem máte vrátit později.

A tím jsem se lehce dotkl toho, co je naopak na hře problematické. A to je kvantita. Většina dungeonů je tu jen do počtu, abyste měli prostě kde trénovat a kde brát loot. Já se pokusím v rámci deníčku projít úplně vše, ale počítejte s tím, že hodně poznámek bude jen o tom, že jsem do dungeonu vstoupil a zase z něj vyšel, protože jeho obsah nebude stát ani za zmínku. Ono pokud je dungeon důležitý, tak vás do něj zavede nějaký úkol, proto nemá na počátku hry smysl začít se systematickým průzkumem dungeonů. Trénovat se dá i venku, protože v Morrowindu se potvory spawnují s každým opuštěním lokace, tedy typicky vstoupím do dungeonu, vylezu ven a kolem mě jsou zas nové potvory.

Ještě k těm screenshotům, externí software to típe úplně stejně. Dokonce je jedno, jak je nastavená gama uvnitř hry. Nakonec jsem tedy usoudil, že to byl nejspíš záměr tvůrců a nebudu to lámat přes koleno. Problematická je vlastně jen ta ingame mapa, která ja opravdu dost tmavá, ale tu v deníčku moc používat nebudu.

Seyda Neen

Odchodem z kanceláře daňového komisařství končí základní tutoriál a nyní to mám celé plně v rukou. Záhy jsem zjistil, že se nacházím v Seyda Neen, malé rybářské osadě na JZ pobřeží poblíž Vivecu, což je něco jako krajské město Vvardenfellu. Vězeňská loď mezitím odplula (a s ní i můj spoluvězeň Jiub) a tak jsem si v poklidu pročetl poznámky o cestě do Balmory od Selluse Gravia. Tím se mi do mapky zakreslila pozice cílového místa. Gravius mě krom toho odkázal na stopařku Ellone v Arrilově obchodě, od které prý mohu získat další podrobnosti. Skutečně, díky rozhovoru s Ellone jsem získal mnohem lepší představu o okolní geografii. Do mapy přibyla osada Pelagiad a město Vivec.







Gravia je možné vyzpovídat mnohem více. Prozradil mi třeba něco málo o bahnoměrce (místní pozemní dopravní protředek), o struktuře císařství a také mi vyjmenoval všechny císařské pevnosti na Vvardenfellu. Zprvu to nedává moc smysl, ale časem se k různým informacím dozvíte další kousek a začne se z toho pomalu skládat mnohem ucelenější obraz.

Např. umístění bahnoměrek v Ald'ruhnu, Balmoře, Seyda Neen, Suranu, Gnisis, Molag Mar, Maar Ganu nebo ve Vicecu popisuje pouze místa, kde je tenhle typ dopravy dostupný. Každá bahnoměrka má však své pevně dané trasy, takže ze Seyda Neen se dostanete jen do Vivecu, Balmory, Suranu nebo Gnisis. Pokud chcete do dalších lokací s bahnoměrkami, tak si musíte vypsat jízdní řád, což znamená, že si to musíte jít nejprve vyzkoušet. Časem k tomu přibude lodní doprava, takže abyste se dostali z jihu na sever, tak budete muset využívat kombinované dopravy. Gravius vám tím chtěl také naznačit, že na pěší popis cesty do Balmory můžete v klidu zapomenout, protože stačí nasednout na místní bahnoměrku a jste v suchu :). Jenomže ono to v té smršti informací, které se na vás v Seyda Neen sesypou, docela zapadne.

Popis rozmístění pevností taky není čistě náhodná informace. První na řadě je pevnost Pelagiad v Pelagiadu, následuje pevnost Hawkmoth v Ebonhearthu, pevnost Moomoth u Balmory, pevnost Buckmoth u Ald'ruhnu a pevnost Darius v Gnisis. Pevnosti jsou totiž místem pobytu císařské legie, k níž se můžete nechat naverbovat. Klíčová je v tomto ohledu pevnost Darius v Gnisis, kam vás opět může snadno dovézt místní bahnoměrka. Pešky by to byl jinak pěkný kus cesty, protože Gnisis se nachází na SZ ostrova.

Důležité je ptát se i na témata, o nichž si myslíte, že už víte vše, protože když budete na Graviuse naléhat pro podrobnosti o Caiusovi Cosadovi, tak se dozvíte, že Gravius sice přesné místo jeho pobytu nezná, ale máte se zeptat v hostinci u Jižní zdi v Balmoře. Všechny tyhle dodatečné informace se pak zapisují do deníku, ale moc nejásejte, deník ve hře je docela nepřehledný a pokud v něm dodatečně něco hledáte, tak musíte vědet, co hledáte. Jinými slovy, pokud víte co hledáte, tak nejspíš znáte i potřebné podrobnosti :). Každopádně je dobré se do deníku čas od času podívat, obzvláště v souvislosti se zadanými úkoly, protože v deníku jsou potřebné náležitosti srozumitelně shrnuty. Platí to zejména pokud hrajete hru v angličtině a nejste moc pozorní, pak je deník opravdu výbornou pomůckou, protože použitá angličtina v něm je mnohem jednodušší a je tu opravdu stručně a jasně popsané, co po vás hra chce. Při hraní Morrowindu je popravdě dobré mít po ruce tužku a papír, i když dneska se díky UESP Wiki už tak snadno neztratíte, jenomže to zas nemá to pravé kouzlo.







Císařstvím, politikou Tamrielu apod. se tu nyní zabývat nebudu, nechám si to na později, až bude vhodnější příležitost. Seyda Neen je dobré si pečlivě projít a promluvit si se všemi obyvateli, protože v jejich dialozích je ukryto pár dobrých tutoriálových rad. Samozřejmě to můžete vynechat a časem se to dozvíte od jiných postav, ale čím více toho pochopíte hned na začátku, tím rychleji vám budou jednotlivé kousky do sebe zapadat.

Cestou do kanceláře Selluse Gravia najdete na jednom stole vzkaz připíchnutý dýkou:

"Hrisskare.

nemysli, že jsem zapomněla na naši sázku. K ránu chci mít tuhle dýku ostrou jako Rarachův dráp.

Ganciele"

Venku na dvorku vás pak hra donutí vzít ze sudu očarovaný prsten (prsten léčení s rytinami).

Ganciele je ve skutečnosti muž a jde o strážce v kanceláři Socucia Ergally. O dýce si s ním nepromluvíte, ta vám zůstane, ale Ganciele je tu kvůli tomu, aby vám sdělil informace o císařské legii a kam se máte hlásit, pokud se chcete nechat zverbovat (výše zmíněná pevnost Darius v Gnisis). Oproti tomu prsten léčení patří Fargothovi, kterého naleznete pochodovat před kanceláří daňového komisařství. Bylo mi Fargotha líto, tak jsem mu prsten dal.

Další zajímavou postavičkou je elfka Eldafire, od které jsem se dozvěděl, že v Addamasartu poblíž stanoviště bahnoměrky v Seyda Neen mají sídlo místní lapkové. Bylo by prý dobré s tím něco udělat.

Před Arilleho obchodem korzuje ulicemi Vodunius Nuccius, který mi doporučil cestování bahnoměrkou. Mám zajít za Darvame Hleran a sdělit jí, že jsem Voduniův známý. Darvame mi na oplátku sdělila, že Vodunius je ze svého pobytu na Vvardenfellu nešťasný, takže jsem se k němu vrátil a zeptal se ho na důvod. Příčinou jeho neštěstí je prokletý prsten, který mi nabídl za 100 Septimů k prodeji. Jakmile jsem na prsten naspořil, tak mi ho Vodunius s díky předal a začal se chystat na cestu na pevninu. Vydělat si peníze není v Seyda Neen zas takový problém, stačí sbírat různé cetky a pak je prodávat Arillemu, nebo zkusit štěstí s vyšetřováním vraždy výběrčího daní.











Processus Vitellius, místní výběrčí, se totiž nedávno ztratil. Na téma se dá narazit prokecnutím několika konkrétních NPC, nebo stačí na tělo Processuse narazit (leží kousek za vesnicí poblíž břehu). Má u sebe seznam poplatníků a 200 Septimů. Informace o nalezeném těle stačí předat Socuciovi Ergallovi, stejně tak vybrané peníze. Pokud už peníze nemáte, je potřeba získat znovu alespoň 200 Septimů. Socucius mi poté zadal úkol s nalezením a potrestáním vraha, za což mi slíbil 500 Septimů. Je to tedy mnohem lepší alternativa, než si Processovy peníze nechat. Vrahem je Foryn Gilnith, bydlící v rybářské chatrči za obchodem. Foryn má u sebe prsten, který jde předat Thavere Vedrano v majáku. Ostatně ono na to jde jít i jinak. V obchodě se dá získat informace, že Thavere Vedrano byla jediným člověkem, který s Processusem vycházel a od Thavere se pak dozvíte, že Processus se nedávno pohádal s Forynem. Zabitím Foryna jsem zabil dvě mouchy jednou ranou - získal jsem 500 Septimů od Socucia a Forynův dům jsem mohl začít využívat k odpočinku. Jako přídavek jsem od Thavere získal 2 léčivé lektvary.

Uvnitř Arilleho obchodu se dá narazit na norda Hrisskara. To je ten, který měl Gancielemu nabrousit dýku. Hrisskar se zadlužil při hazardu, což se dá dozvědět i rozmluvou s jinými NPC a nyní má problém se splácením. Požádal mě proto o pomoc. Fargoth mu dluží pěknou sumičku peněz, ale najednou se k němu přestal znát a začal se Hrisskarovi vyhýbat. Nám zjistit, kam Fargoth ukrývá své cennosti a ulehčit mu od nich. Ideální bude, pokud večer vystoupám na místní maják a budu sledovat dění v ulicích Seyda Neen. A opravdu, v 10:00 pm jsem zahlédl Fargotha, jak jde k vykotlanému pařezu mezi rybářskými chatrčemi. Skript musí nejprve proběhnout, protože jinak Fargoth peníze do pařezu neuloží. Je to krásných 300 Septimů, z nichž mi Hrisskar vyplatil podíl 100 Septimů. Shodou okolností je to stejná částka, jakou po mě chtěl Vodunius za prsten :).







Pokud jde obecně o úkoly, tak jejich smyslem není zisk zkušeností, protože ty v Morrowindu ani nejsou. Smyslem plnění úkolů je získávat peníze, reputaci a lepší výbavu. To je potřeba mít na paměti. Levelup postavy se provádí čistě přes navyšování dovedností, které se pro změnu navyšují jejich používáním nebo placeným tréninkem. Proto není nutné plnit úplně vše.

I bez Socuciových peněz se dá našetřit na lepší zbraň (v mém případě meč) a zaběhnout vyřídit lapky do Addamasartu. Právě tady se hodí i ty léčivé lektvary od Thavere. Odměnou je loot a trojice osvobozených argonianských otroků - to má časem ještě textovou dohru. Cestou ven se lehce obměnily obecné topiky u NPC a nově jsem se dozvěděl něco málo o Nerevarinovi, který má dle proroctví vyhnat císařské z Morrowindu.





Moc dalších aktivit už v Seyda Neen není. Ellone je třeba učitelkou dovedností, ale v tuhle chvíli vám to popře. Dalším učitelem je Socusius, ale cestou placeného výcviku už se vydávat nebudu. Za zmínku stojí ještě zvěsti o potopeném městě poblíž Gnaar Moku nebo zmínka o Duchovala a nemoci těložer. Duchoval je ochranná magická hradba okolo vulkánu, která brání nakaženým potvorám napadat osady v okolí. Těložer je totiž neléčitelná nemoc, která mění humanoidy v nemyslící mutanty.

Obchodník Arill prodává krom běžného zboží i kouzla a má hned dva výborné tipy. První se týká lektvarů proti nemocem, protože různé nemoci budete potkávat častěji, než by se vám líbilo. Nemoci snižují statistiky a ovliňují jednání ostatních postav s vámi. Druhý typ se týká kouzel Zásah Almsivi a Božský zásah. Zásah Almsivi vás přepraví k nejbližšímu chrámu v okolí a Božský zásah zas k nebližší císařské svatyni. Dají se proto využít jako rychlá návratová kouzla do civilizace.

Když už jsem načal tu reputaci ... náklonnost postav se dá získávat, ale i ztrácet, různými způsoby (podplácení, vyhrožování atd.). Nejjednodušší je plnit pro dané postavy úkoly. Vysoká reputace se vyplatí u obchodníků, protože ovlivňuje ceny zboží a výkupní ceny. No a aby to bylo kompletní, v Morrowindu jsou velmi citliví na drogy, takže pokud u sebe budete mít skoomu nebo měsíční cukr, tak se s vámi řada NPC odmítne bavit. A nesmím zapomenout ani na kradení, které je penalizováno pokutami.

Je na čase vydat se do Balmory ...

Aby bylo zřejmé, co mě vlastně v případě peší cesty čeká, tak jsem si sem dovolil přiložit výsek z kreslené mapy a pod něj umístit identický výsek z detailní mapy, aby bylo vidět, o jak velký kus mapy se ve skutečnosti jedná. Nejde ještě o ten největší detail, chybí tu třeba dungeon Nimawia poblíž Seyda Neen, ale k tomu se vrátím až časem. Průzkum dungeonů pro mě nyní nemá význam, obzvláště je dobré se vyhýbat hrobkám, protože v nich se vyskytují potvory imunní vůči běžným zbraním.





Vlastně jsem si teď uvědomil ještě jednu věc. Magické předměty, jako třeba prsten léčení, se regenerují společně s postavou během spánku. Pokud se vám tedy magická zbraň vyčerpá, tak si stačí jít odpočinout. Ono to kupodivu platí i o poškození zbraní a zbrojí, čímž tak nějak postrádá smysl příslušná opravárenská dovednost. Je to zvláštní, protože si z dřívějška tohle chování hry nevybavuji.

A ještě pár poznámek na závěr. Seyda Neen je opravdu mrňavá osada, přesto je popisek její návštěvy poměrně obsáhlý :). U větších měst je proto dobré, držet se jedné konkrétní linky a příliš neodbíhat. Některé informace začnu časem záměrně vynechávat a pak je shrnu najednou v jednom celku, kde to bude dávat větší smysl. Seyda Neen je také součástí The Elder Scrolls Online, kde se objevila v přídavku Morrowind. Vvardenfell je tu však o poznání menší a zjednodušený.

19
Než začnu s hrou, tak zmíním ještě pár technických poznámek ;). Večer se mi podařilo CD edici nainstalovat i na notebook s Windows 11, takže s těmi technickými obtížemi to zas tak žhavé nebude :). Při té příležitosti jsem zjistil, že automatické loadnutí CZ pluginů vlastně automatické není, ale může za to počeštěný Morrowind.ini, ve kterém je to již nastaveno. Kdo tedy počeštěný konfigurák nepoužívá, tak musí CZ pluginy loadnout s pomocí launcheru -> otevřít Morrowind Launcher.exe, kliknout na Data Files a tady zkontrolovat zaškrtnutí pluginů MorrowindCZ.esp, TribunalCZ.esp a BloodmoonCZ.esp.

Engine Morrowindu umí típat screenshoty, dělá se to klávesou Print Screen, ale je k tomu potřeba nejprve upravit příslušnou položku v konfigu. V souboru Morrowind.ini najdeme položku

Screen Shot Enable=0

a přepíšeme jí na

Screen Shot Enable=1

Počeštěný Morrowind.ini to má již nastaveno.

Při stisku klávesy Print Screen se v herním okně objeví hláška o típnutém screenshotu a jméno vytvořeného souboru (předponu souboru je opět možné si přednastavit v Morrowind.ini). Při típání výhledu je to OK, jen v dialozích je to trošku problém, protože info o típnutém screenshotu se natvrdo zapíše do konzole dialogu.

Pokud jde o screenshoty obecně, tak je to takové, no ... jsou prostě poněkud tmavší, než jak to vypadá ve skutečnosti ve hře, ale s tím asi nic neudělám. Musel bych je uměle upravovat a do toho se mi moc nechce, tak snad to nebude vadit. Popřípadě ještě zkusím externí típač obrázků. Druhá věc je rozlišení screenshotů. Jelikož budu Morrowind hrát na stolním počítači i na notebooku, tak se tu objeví screenshoty s různým rozlišením. Notebook mi totiž ve hře zvládá maximální rozlišení 1024 x 768 px, což je o něco méně než potřebuji, ale poměr stran je vždy stejný, tak uvidím, možná pak ty screenshoty budu jen zvětšovat.

Opět v kůži vězně

Příběh Morrowindu začíná na sklonku 3. Éry, tedy za vlády císaře Uriela Septima VII (to je ten, co ho na počátku Oblivionu zavraždí, čímž 3. Éra definitivně skončí). Na pevnině se narodí dítě, které vyroste a posléze je rodičům odebráno a z neznámého důvodu uvězněno v hlavním městě. Císař jej nakonec posílá na vězeňské lodi do Morrowindu. Cestou se našemu vězni zdá sen, ve kterém k němu promlouvá daedrická princezna Azura:

"They have taken you from the Imperial City's prison, first by carriage and now by boat, to the east, to Morrowind. Fear not, for I am watchful. You have been chosen."

A je to tady, náš milý hrdina je vyvolený :). Ale čeho a proč? To se už nedozví, protože ho mezitím vzbudí jeho spoluvězeň Jiub, který si myslí, že našeho hrdinu postihla noční můra. Tím začíná krátký tutorial, který hráče provede kompletní tvorbou postavy.

Nejprve si pro mě přišel strážný, který mě dovedl k poklopu z podpalubí. Venku si mě převzal druhý strážný, u kterého jsem si zvolil rasu, pohlaví a vzhled. Zůstal jsem věrný imperiální rase a po odsouhlasení volby jsem mohl odejít do kanceláře za Socuciusem Ergallou. Zde došlo na výběr povolání a volbu znamení.

Jak už jsem popisoval v příspěvku věnovanému zrychlenému začátku, je dobré si vybrat univerzálnější postavu, aby škála primárních (hlavních) a sekundárních (vedlejších) dovedností byla co nejpestřejší. Má to tu výhodu, že i při pomalejším hraní bude postava moci častěji leveloval a hlavně se mnohem snáze připojíte k ruzným gildám, kde pak budete rychleji postupovat v rámci cechovní hierarchie. Ono je divné, když se přidáte k cechu mágů a přitom vaše postava má všechny klíčové dovednosti pro mágy v ostatních dovednostech, tedy mimo hlavní a vedlejší dovednosti. U ostatních dovedností totiž platí, že se nepodílejí na levelupu postavy a samy o sobě rostou velmi pomalu. Vlastně je proto docela výhodné, pokud si mezi hlavní a vedlejší dovednosti dáte co nejvíce takových, které se normálně hůř cvičí, protože bude stačit mnohem menší množství opakování dané činnosti na jejich zvyšování. A naopak, pokud si chcete hru ztížit, tak je dobré si sem navolit všechny doplňkové dovednosti, které vám jsou v boji k ničemu, jako je třeba řečnictví, oprava zbraní a zbrojí, akrobacie atd.

V případě povolání jsem zůstal věrný předchozímu výběru a sáhl jsem po křižákovi. Doposud jsem se při hraní Morrowindu orientoval na kombinaci dlouhé čepele, luku a lehké zbroje, takže bylo na čase udělat změnu a přejít na palcáty a těžkou zbroj. Jako znamení jsem si zvolil Věž.

Velikost základních atributů:

Síla 50
Inteligence 40
Síla vůle 30
Hbitost 40
Rychlost 40
Odolnost 40
Osobnost 50
Štěstí 40

Hlavní dovednosti:

Drtivá zbraň 40
Dlouhá čepel 45
Ničení 30
Těžká zbroj 35
Kryt 35

Vedlejší dovednosti:

Obnovení 15
Zbrojíř 20
Beze-zbraně 20
Středně těžká zbroj 20
Alchymie 15

Jelikož platí, že každých 10 úrovní v hlavních a vedlejších dovednostech přihraje postavě 1 level, tak se dá dopředu spočítat maximální level postavy. Každá dovednost (stejně tak základní atributy) může nabývat maximálně hodnoty 100. Je to celkem 10 dovedností, takže 10 x 100 = 1000 úrovní dohromady. Současná hodnota všech dovedností je přitom jen 275 úrovní, do maxima tedy chybí 1000 - 275 = 725 úrovní. No a 725 : 10 = 72,5. Tedy celých 72 levelupů postavy. Nemám v úmyslu nijak hrotit navyšování základních atributů, protože 72 levelupů znamená haldu příležitostí, jak navýšit vše klíčové na 100 a dělat to klidně i po jednom bodu.

Od Socucia Ergally jsem putoval do kanceláře daňového komisařství za Sellusem Graviusem. V tuhle chvíli už je funkční část UI (statistiky postavy a inventář), ale to hlavní přijde až po rozhovoru s Graviusem - objeví se ingame mapa. Mapa má dvojí režim - globální a detail. Oba režimy jsou doplněny o fog of war, která snižuje výhled mapy do okolí, takže aby se vám nějaký objekt na mapě zapsal, tak k němu musíte přijít opravdu blízko. Tedy pokud se danou informaci nedozvíte předem od nějaké postavy, ale i tak se na mapu zapisuje jen něco. Abyste se měli čím pokochat, tak na následujícím obrázku je ukázka toho, jak vypadá globální mapa hned po startu hry, kdy vidíte jen svou startovní pozici :).



To velké uprostřed je ostrov Vvardenfell, to menší na SZ je pak ostrov Solstheim (patří k datadisku Bloodmoon). Provincie Morrowind, po které je hra pojmenována, je ve skutečnosti o něco větší kontinentální oblast, která má tvar podkovy. Uvnitř této podkovy se pak ze dna moře zvedá ostrov Vvardenfell, což je ve skutečnosti sopečný ostrov s aktivním vulkánem uprostřed. Na Vvardenfellu se pak odehrává prakticky celý děj hry. Výjimkou je jen datadisk Tribunal, který se odehrává na kontinentu, ale zase je obsahem omezen jen na Mournhold, hlavní město provincie Morrowind. Důvodem je fakt, že Vvardenfell slouží jako vězeňská kolonie, takže byste se neměli svobodně promenádovat kdekoliv se vám zlíbí ;).



Detailní režim mapy je tvořem výsečí topologické mapy, kdy vidíte okolí kolem sebe tak jak je, akorát je to snímáno ze shora. Mnohem snáž si tak uděláte představu o výškových poměrech v okolí a změnách terénu. Tenhle typ mapy budu používat při detailním popisu jednotlivých lokací ostrova a budu k tomu využívat satelitní mapu z UESP Wiki. Jednak je zbavená fog of war a hlavně má jednotlivé body už popsané. Jinak je to to samé, co můžete vidět ve hře.

Neméně významná je kreslená mapa ostrova, kterou jsem svého času získal jako bonus za nákup od Playmana (distributor Morrowindu u nás). Na UESP Wiki je její scan, který si sem dovolím vložit. Dá se to pohodlně vytisknout na A3, nicméně mám pocit, že moje tištěná mapka byla přeci jen o kousek větší. Klikem na náhled si samozřejmě zobrazíte plnou velikost.



Ke kreslené mapě Vvardenfellu mám opravdu citový vztah, protože to byl můj věrný pomocník při první rozehrávce Morrowindu. Ono se to nezdá, ale Vvardenfell je docela velký a díky spletitému terénu je poněkud nepřehledný, takže kreslená mapa posloužila pro rychlou orientaci, abych věděl, kde zhruba jsem a podle čeho bych se kdyžtak mohl dál orientovat.

Já jsem totiž úplně zapomněl. V Morrowindu máte jen omezené možnosti dopravy. Pokud jde o obchodní cesty, tak lze využít služeb místní dopravy (bahnoměrka, loď). Mimo to se můžete částečně spolehnout ještě na magii, ale ta funguje spíš jen jako návrat do civilizace, k výchozímu bodu už se budete vracet zase po svých. Další možností jsou teleporty v barbarských pevnostech, jenomže k nim zase potřebujete propylonové klíče, které jsou roztroušené různě po světě. Nejvíc tedy budete cestovat pěšky a nejvíc toho budete litovat při průzkumu sopečných kaňonů, které se na Vvardenfellu jmenují foyady. Většinou vypadají jedna jako druhá a je snadné se v nich ztratit.

Ale abych to nezapovídal. Sellus Gravius mi naznačil, že jsem se na Vvardenfellu objevil z milosti císaře, který mi daroval svobodu. Podle všeho jsem tedy mohl dopadnout mnohem hůře. Na druhou stranu to nebylo od císaře nezištné gesto. Císař se mě rozhodl využít jako špeha. Na Vvardenfellu se děje něco divného. Vulkán na ostrově chrlí do okolí oblaka prachu a způsobuje tím nahodilé bouře, které jsou podle barvy přezdívány Rudými bouřemi. Vlastně nejde jen o pouhá oblaka prachu, bouře sebou přináší i zkázu v podobě oslepující nákazy. Krom toho někteří obyvatelé propadají nočním můrám a po ostrově se šušká o znovuzrození Šestého rodu. Domorodí dunmeři zase mluví o návratu Nerevarina, svého hrdiny, který kdysi bojoval s Tribunalem.

Dle rozkazu císaře mám vyhledat Caia Cosada, vůdce místní pobočky Čepelí, a přidat se do jeho služeb. Od Selluse jsem dostal pro Cosada šifrovaný dopis a hrubý popis cesty do Balmory ...

20
To já se pro změnu prakticky nikam nepohnul :). Ještě před minulou rozehrávkou jsem měl v hlavě určitý koncept, jak vést deníčkové záznamy, ale chvilku trvalo, než jsem dospěl k nějaké konkrétní verzi. Ona i ta úvodní příprava byla poněkud komplikovanější, tedy než jsem si připravil formát obrázků apod. Večer se mi totiž notebook začal usilovně aktualizovat, tak jsem to musel začít dělat až teď odpoledne :). Ty Windows 11 jsou s těma aktualizacema ještě horší jak desítky. Každopádně se mi podařilo pár věcí dotáhnout, takže bych mohl úvod v Seyda Neen večer zkompletovat. Akorát doufám, že mi notebook zvládně vyšší rozlišení hry, protože zatím jsem to hrál v nějakém nižším a s menším dohledem.

Musím přiznat, že mě po letech dostalo, kolik informací se v Seyda Neen dá získat a jak to vlastně musí působit na někoho, kdo do té hry vstupuje prvně. Já jsem tenkrát asi jako většina pospíchal hned do Balmory, ale to byla právě škoda. Stejně tak na mě dolehla celková atmosféra, která je prostě v celé sérii TES nejlepší právě u Morrowindu. Člověk si tu prostě na počátku připadá úplně ztracený. V kapse dopis pro Cosada, směrovka Balmora, ale přitom se dá jít úplně kamkoliv - ostatně i při pěší cestě do Balmory se dá snadno zabloudit :).

Pokud jde o češtinu pro základní hru, tak ta vypadá skutečně netknutá. Hned na počátku v Seyda Neen jsem našel dost chybek, které tam byly už tenkrát, takže o nějaké dodatečné korekci se nedá vůbec hovořit :D. Jen bych už tenkrát čekal, že zrovna Seyda Neen bude vychytaná, vždyť je to začátek hry, takže to měl každý korektor hned na očích. Na druhou stranu je to dobře, protože mě alespoň něčeká žádné překvapení.

21
Kompletní instalace CD edice hry

Jak už Yuyana dříve poznamenala, kdysi existoval docela zásadní problém s mixováním verzí/patchů. Obecně platí, že v základu potřebujete stejnou edici hry a datadisků (EU nebo US), protože se mezi sebou liší i některé patche (opět EU vs US). Anebo stačí sáhnout rovnou po GOTY edici, která je již plně opatchovaná na nejnovější verzi (viz info na https://www.pcgamingwiki.com/wiki/The_Elder_Scrolls_III:_Morrowind). V případě postupné instalace ze starších CD platí, že nejprve instalujeme základní hru, poté datadisk Tribunal a nakonec datadisk Bloodmoon. Mezi tím není nutné instalovat žádné patche, jako tomu bylo v případě jiných kombinací. Pro ilustraci:

jen Morrowind + patch 1.2.0722 (EU nebo US, dle verze hry)
Morrowind + Tribunal + patch 1.14.1313 (jen jedna verze patche)
Morrowind + Bloodmoon + patch 1.6.1820
Morrowind + Tribunal + Bloodmoon + patch 1.6.1820 (EU nebo US, dle verze hry)

- problematická kombinace:

Morrowind + Bloodmoon a až na něj nainstalovaný Tribunal = problém

Krizová je ještě jedna věc a to je různé připojování a odpojování pluginů v průběhu hraní. O nekompatibilitě češtiny s jinými pluginy jsem už psal, nicméně hra nemá ráda ani to, když v průběhu hraní nějaký plugin odpojíte, protože část informací se uchovává v save pozicích, takže při načtení dotyčné pozice pak na vás vybafne halda chyb a může to skončit zanesením bugů do hry. Proto je potřeba pluginy nastavit hned na počátku tak, jak potřebujete, a pak s tím už nehýbat. Topicové bugy v češtině lze řešit třeba přes konzoli, není nutné přeskakovat mezi EN a CZ verzí, ale to kdyžtak popíšu, až by nějaký takový případ nastal.

Pro ostrou instalaci jsem zvolil postupnou instalaci z jednotlivých CD. Z Archive.org jsem si stáhl US edici Morrowindu, Tribunalu a Bloodmoonu, abych si nemusel dělat image z vlastních CD a do virtuální mechaniky jsem připojil obraz CD Morrowindu. Hra se nainstalovala ve verzi 1.0, ale nemohl jsem to ověřit napřímo, protože základní hru už není možné v prostředí Windows 7 spustit. Poté jsem pokračoval instalací Tribunalu (hra ve verzi 1.3.1029) a nakonec jsem nainstaloval Bloodmoon (hra ve verzi 1.5.1629). Verze hry se jinak objevuje v levém dolním rohu obrazovky v menu hry. Nakonec jsem použil US verzi patche 1.6.1820, čímž jsem dosáhl finální podoby hry před instalací češtiny.

Češtinu jsem instaloval stejným způsobem jako v případě GOG edice. V adresáři Data Files jsem aktualizoval podadresáře Fonts a Textures (přepsal jsem příslušné soubory) a nakopíroval jsem do něj pluginy MorrowindCZ.esp, TribunalCZ.esp a BloodmoonCZ.esp. Pro úplnost jsem v kořenovém adresáři hry vyměnil ještě konfigurační soubor Morrowind.ini. Poté jsem hru zkusmo spustil a světe div se, hra i čeština bez problémů naběhly :). Dokonce jsem nemusel CZ pluginy manuálně připojovat, hra si je připojila automaticky. Nicméně pro klid duše si to doporučuji zkontrolovat: spustit soubor Morrowind Launcher.exe -> kliknout na Data Files -> a tady zkontrolovat zaškrtnutí pluginů. Pokud by se Morrowind Launcher nechtěl spustit, tak mu nejprve nastavit kompatibilitu na Windows XP SP3.

Vytvořil jsem si novou postavu a opět jsem zkusmo zajel na Solstheim ověřit funkčnost hlavní linky Bloodmoonu a opět to funguje. Asi nemá smysl zkoušet ještě GOTY edici, protože pokud funguje čeština na tomhle, tak v GOTY musí fungovat taky a obejdete se i bez patche 1.6.1820. Každopádně to ukazuje, že češtinu lze jednoduše přenášet mezi různými edicemi a není proto potřeba mít xy verzí instalátorů. Ono je to opravdu postavené na hlavu, protože rozdíly mezi aktualizovanými edicemi jsou jen v detailech, které vás ale nemusí z pohledu funkčnosti hry nijak zajímat (liší se třeba obsah adreáře Textures, podle toho, co která edice odkud tahá). Vy do něj ovšem nakopírujete jen české UI, nic víc. Anebo taky ne, protože je to ve výsledku jedno - New, Save, Load ... to si snad zvládne přeložit každý :).

Co tedy dál?

Nakonec jsem se rozhodl, že z důvodu nostalgie a neutuchající zvědavosti budu pokračovat v CD edici hry s nainstalovanou češtinou od Morrowind Czech Team (viz předchozí kapitolka). V podstatě o nic nejde. Základní hru už jsem kdysi v češtině dohrál a bylo to bez problému. CZ plugin bude v základu ten samý, jen s drobnými korekcemi, takže se není čeho bát. Během hraní se budu zároveň vyhýbat obsahu obou datadisků, abych si to zbytečně nepřimíchal do save pozic. Po základní hře se vrhnu ihned na Tribunal.

Pokud by to v Tribunalu začalo drhnout (to samé platí i pro Bloodmoon), tak bych se vrátil k EN verzi GOG edice a ke své připravené postavě na levelu 38. S takovou postavou nemá smysl prozkoumávat základní hru, ale pro přímý postup do datadisků by byla perfektní (nemusel bych ztrácet čas opětovnou rozehrávkou základní hry). V takovém případě bych deníček pomyslně rozdělil na dvě části - jakoby dvě separátní putování.

Použití češtiny mě samozřejmě limituje jen na oficiální obsah, dokonce bych neměl sahat ani po modifikacích enginu, ale to jsem ani neměl v plánu. Chci si Morrowind zahrát prostě takový, jak si ho pamatuji.

22
Ještě jednou ta proklatá čeština ...

Mě to s tou češtinou a Michalem Zobcem (aka Morrowind Czech Team) nedalo spát a musel jsem se na to hned ráno ještě jednou kouknout :). Mě ten týpek přišel jako mimoň už tenkrát, mohl za to hlavně způsob, jakým si napsal o stav korektury, ale první zdání třeba klame ;). Já mám totiž takový pocit, že jsem ten jeho instalátor viděl před lety uploadnutý i na prekladyher.eu a v diskusi pod překladem se pak kupily ony stížnosti. Dneska už to tam k vidění není, na prekladyher.eu najdete vystavené akorát překlady k Oblivionu, které tam uploadnul Farflame.

Edit: a opravdu to tak bylo. Na Databázi Her jsem u Morrowindu našel odkaz na češtinu, který míří na již neexistující stránku na prekladyher.eu (stránka není archivovaná ani na Archive.org). V diskusi pod Morrowindem na DH jsem pak našel svůj vlastní post, kde jsem se jednomu nešťastníkovi pokoušel v rámci možností poradit, jak tuto češtinu zprovoznit (na prekladyher.eu se mu rady nedostalo). Takže jsem si to pamatoval dobře :).

Na konci roku 2016 se Morrowind Czech Team rozhodl vytvořit dvojici instalátorů - jeden pro Steam verzi hry a druhý pro původní CD verzi (tzv. non-Steam). Důvody pro tento krok lze vyčíst např. z článku TES 3 Morrowind Czech: Aktuální stav češtiny (aktualizováno 06.08.2017). Samotný non-Steam instalátor pak vydali 6. 1. 2017 a jeho podpora a možnost stažení skončila 30. 4. 2021? Cituji odůvodnění (zdroj TES 3 Morrowind Czech: Aktuální stav češtiny pro originální distribuci na CD/DVD (Non-Steam)):

"Byla ukončena podpora pro non-Steam verzi češtiny pro Morrowind. Jeden z mnoha důvodů je, že hra ve verzi non-Steam je problematická, na některých počítačích neběží, nebo běží špatně, případně uživatelé ani hru neaktualizují a neustále se opakujícími dotazy zatěžují podporu."

Upřímně, co měli uživatelé ve hře aktualizovat? Oficiální aktualizace Morrowindu skončila vydáním GOTY edice, to je cca rok 2004. Podobné nesmysly je možné najít i v jiných souvisejících článcích. Mixování verzí bylo typické pro první verze hry, ale později už snad všichni měli to samé. Pokračuji v citaci:

"Při srovnání počtu požadavků na podporu u Steam verze hry jsme se proto rozhodli již tuto verzi hry nepodporovat. Steam verze hry vám totiž garantuje funkčnost hry, což u originální distribuce hry na CD/DVD vám nikdo poskytovat nebude."

Je zajímavé, že si tým ještě v roce 2017 dělal statistiku uživatelů, kde vyšlo najevo, že non-Steam verze mezi zájemci o češtinu vede (viz TES 3 Morrowind Czech: Přehled uživatelů češtiny (6.8.2017)). Že by se toho za těch 6 let tolik změnilo?

A teď proč jsem tak příkrý? Další hledání mě zavedlo na GitHub Michala Zobce, kde je zmínka o sponzoringu přes Patreon, viz The Elder Scrolls Czech. No a to mě už nadzvedlo ze židle. Připomeňme si, že češtinu platil Playman (a můžeme si o tom myslet, co chceme), takže nám tu někdo nepokrytě parazituje na cizí práci. Vlastně ještě zajímavější bylo zabrousit do vod Oblivionu a pročíst si diskusi pod češtinou k němu, viz The Elder Scrolls Czech (česky): Přehled stavu všech překladů na jednom místě. V diskusi padla konkrétní částka 15000 - 20000 Kč na překlad. Přitom jde zase jen o úpravu staršího hotového překladu. A teď je úplně jedno, že finální verze instalátoru je pak vydána volně ke stažení. Úpravy starších překladů pro online platformy se tvoří celá léta, ale tohle je snad poprvé, co si za to někdo říká o peníze.

Když už jsem byl v tom, tak jsem se proklikal ještě do roku 2008, kde je hezký příspěvek - Stav překladu The Elder Scrolls 3 Morrowind Czech all-in-one (čeština pro Morrowind, Tribunal a Bloodmoon). Cituji:

"Momentální stav je takový, že po vydání poslední verze bylo nalezeno několik desítek chyb v překladu z nichž tři hlavní způsobují vážný problém, který neumožňuje běžným způsobem dohrát hlavní linii příhěhu datadisku Bloodmoon."

No vida, takže se k Morrowind Czech Teamu můj report přeci jen dostal ;). Další články už pak popisují jen úbytek testerů a protahování celé korekce. Přitom stačilo normálně komunikovat a korekce mohla být hotová klidně za 2-3 měsíce! Volně dostupná betaverze totiž vyšla až 1. 1. 2010 (TES 3 Morrowind Czech all-in-one), tedy více jak rok po mé iniciativě. Někde tu ten instalátor snad i mám, ale asi jsem ho už ani nezkoušel. Píšu to sem spíš kvůli tomu, že v uvedeném článku k release češtiny jsou požadované verze jednotlivých částí hry, což je přesně to, co jsem už výše psal, že normálně už není ve hře co aktualizovat. Mě to přišlo už v té době docela pošahané, proto jsem se žádného dalšího betatestu už nikdy neúčastnil. To nebyla jen chyba v komunikaci, tady byl špatně už samotný přístup k celému projektu.

Zvědavost mi nedala a nakonec jsem se rozhodl, že si pořídím Morrowind i na Steamu a zkusím tu Steam verzi češtiny, odkaz na stažení najdete v článku TES 3 Morrowind Czech (česky). K mému překvapení se žádný zázrak během instalace nekonal, instalátor dodal do adresáře Data Files soubory MorrowindCZ.esp, TribunalCZ.esp a BloodmoonCZ.esp. Nic jiného se na první pohled nezměnilo ani neaktualizovalo. Funguje to tedy hodně podobně jako ruční instalace češtiny. Až mě napadla úplně kacířská myšlenka - vždyť stačí vzít jen tyto tři soubory, nakopírovat je do GOG edice a v přehledu pluginů je zaškrnout jako aktivní. Voila a rázem tu máme GOG verzi češtiny :D ... nebo ne?

Tak úplně jednoduché to zase není, instálator totiž přeci jen něco změnil a to fonty a menu (UI). V adresáři Fonts dojde k náhradě souborů Magic_Cards_Regular.fnt a Magic_Cards_Regular_0_Lod_A.tex za upravené verze, bez nich by se totiž špatně zobrazovala čeština v Bloodmoonu. Upravený je i obsah adresáře Textures, ale bez toho se dá klidně žít. Každopádně není problém si z té Steam verze vyrobit balíček, který půjde nainstalovat na GOG edici (vyzkoušeno a funguje to) a nepochybně to samé bude platit i pro CD GOTY edici (mám v plánu vyzkoušet).

Shrnutí:

ze Steam edice Morrowindu si po počeštění uděláme zálohu adresářů Fonts a Textures (vše se nachází v adresáři Data Files) a překopírujeme si i trojici počeštěných pluginů (MorrowindCZ.esp, TribunalCZ.esp a BloodmoonCZ.esp) ...

- Fonts
- Textures
-- MorrowindCZ.esp
-- TribunalCZ.esp
-- BloodmoonCZ.esp

Do GOG edice pak nakopírujeme do Data Files zmíněné adresáře Fonts a Textures a potvrdíme záměnu souborů. K tomu pak dohrajeme ještě soubory CZ pluginů. Poté hru spustíme pomocí launcheru (Morrowind Launcher.exe), klikneme na položku Data Files a zde zaškrtneme všechny tři CZ pluginy. Dáme OK a můžeme hru spustit.

Edit: při testování CD edice jsem ještě zjistil, že je dobré si zazálohovat i počeštěný soubor Morrowind.ini (je v kořenovém adresáři hry). Není to vysloveně nutné, ale pokud při tvorbě postavy využíváte systém otázek, tak jejich překlad je obsažen právě v tomto souboru. Jsou tu taky i nějaké levelovací hlášky.

Podobně to bude nejspíš fungovat i u CD GOTY edice, ale to budu zkoušet až večer, tak pak dám vědět. Každopádně mi to přijde celkem vtipné, protože to je poměrně triviální úprava. Rozhodně není potřeba jakkoliv komplikovaně udržovat dvě a více verzí instalátoru, protože obsah vychází ze stejného zdroje, kdy aktualizuji ty samé CZ pluginy bez ohledu na zvolenou edici. Nota bene si za to nechat ještě platit. Každopádně mě tohle zjištění stálo 15 Euro za nákup Steam edice Morrowindu :). No a ty jsem nyní zřejmě jiným zájemcům ušetřil :D.

Hned po cvičném startu hry jsem si zajel na Solstheim, abych se podíval, jak to vypadá s hlavní linkou a mohu potvrdit, že čeština je minimálně na tom začátku skutečně funkční.

Pokus o alternativní překlad

Když už jsem do té problematiky s češtinou tak zabředl, tak by bylo dobré zmínit i snahu o tvorbu tzv. alternativního překladu. Jak jsem zmínil v úvodním příspěvku deníčku, tak problém s kompatibilitou češtiny je způsoben hlavně překladem topiků, předmětů a obecně různých buněk, protože tohle vše slouží zároveň jako identifikátor odkazů, takže drobná chybka může mít ve výsledku nedozírné důsledky. Už v dobách největší slávy http://morrowind.bonusweb.cz se na fóru diskutovalo o tom, jak rozbitou češtinu opravit. Jedním z možných řešení bylo přeložit vše krom identifikátorů. Vznikl by tak jakýsi anglicko-český hybrid, který by byl pořád dost srozumitelný a hlavně by byl kompatibilní s EN pluginy.

Tenkrát se k tomu nikdo neměl, teprve po letech jsem zaregistroval blog TES III Morrowind CZ, na který mě upozornil Marty63. Později se objevila i samostatná stránka překladu na prekladyher.eu, viz TES 3: Morrowind - alternativní překlad 0.33b. Vypadalo to celkem nadějně, ale nakonec celý projekt ke vší smůle utichl.

A ještě pár odkazů na závěr :)

Pokud se chcete na peripetie s překladem Morrowindu podívat s odstupem času očima zůčastněných, tak jsem našel ještě jeden zajímavý článek na Doupěti - Kauza Morrowind CZ – pravda o překladu desetiletí, díl první. Pokud by se někdo divil, že odkazuji ohledně češtiny hlavně na Doupě, tak to bylo právě Doupě, kdo poskytlo webový prostor pro tým Polina a Garaldy. Druhý díl je pak ukryt pod názvem Kauza Morrowind – díl druhý, kam se poděl Morrowind?. Je to celkem zajímavá sonda do problematiky autorství k češtině do Morrowindu, ale bral bych to trošku s rezervou.

No a po letech jsem taky zjistil, že morrowind.bonusweb.cz není ještě tak úplně mrtvý, ale portál o TES 3 najdete nyní na adrese http://morrowind.valkovic.cz/. Je to samozřejmě bez fóra.

Jinak tomu asi nebudete věřit, ale tenhle příspěvek jsem smolil od osmi ráno a nyní je rovné poledne ... taková blbost a tolik práce jsem si s tím dal :D.

23
Já jsem v současné chvíli na levelu 38, přičemž mám takměř všechny atributy vytažené na 100, což je zhruba situace, kdy bych měl nastoupit rovnou do Bloodmoonu. Přitom jsem se ve skutečnosti nepohnul ani ze západního pobřeží :). Zvažoval jsem, že bych to takto nechal, protože dříve či později beztak do tohoto bodu dojdu, ale v rámci poctivého hraní je lepší začít nějak normálněji ;). Navíc by se mi zpětně blbě rekapituloval současný postup a chybí mi i screenshoty.

Zrychlený začátek aneb jak si hru (ne)ulehčit

Jenom v rychlosti, pro znalé to bude opakování známého ...

Na počátku hry je ideální si vybrat postavu, která je v dovednostech univerzální a nemá alchymii mezi primárními nebo sekundárními dovednostmi. Každých 10 úrovní v primární a sekundární dovednosti totiž vede k levelupu postavy, což je zprvu nežádoucí, protože na úvod hry budeme potřebovat co nejrychleji vytrénovat právě alchymii.

Po úvodu je možné získat nějaké drobné vybavení a společně s úvodními úkoly pro Caida Cosada (naší spojku v Balmoře), lze získat dostatek peněz na nákup základního alchymistického vybavení (alternativou je přesun do gildy mágů v Caldeře, kde se dá ve věži beztrestně sebrat rovnou mistrovské náčiní). Nyní je dobré přesunout se do Ald'ruhnu do alchymistického obchůdku v Manor District (budova ve skořápce velkého kraba).

Cienne Sintieve tu prodává kwamí vejce a psí maso, které se jí po každém nákupu zase obnoví, takže jí vlastně nikdy nedojdou. Jsou to velmi levné suroviny, jejichž kombinací je možné vytvořit lektvar obnovy, který pak lze Cienne se ziskem prodat a tím získat finance na další suroviny. Zprvu je to pomalé, ale časem se úspěšnost výroby zvýší a nové verze lektvaru jsou čím dál silnější a tím pádem i dražší. Nakonec skončíte s kupou navařených lektvarů, které nebudete mít kde prodat.

Minimálně jeden vhodný obchodník tu ale je :). V Caldeře žije v Ghorak Manor skřet Creeper, což je obchodník, kterému se každý den obnoví 5000 Septimů. Stačí mu tedy lektvary prodávat, a když mu dojdou peníze, tak pomocí klávesy T zahájit odpočinek a počkat celých 24 hodin. Za nějaké 2 hodiny klikání máte alchymii na úrovni 100 a v inventáři přes 160k Septimů. Tím se můžete přesunout k dalšímu bodu a tím je trénink dovedností a levelování postavy.

Trénink dovedností se normálmě provádí jejich používáním, ale my k tomu využijeme placený trénink. Proto ta alchymie, kterou jsme si vydělali dostatek peněz. V Balmoře pak najdeme prakticky všechny potřebné učitele. Tedy vyjma učitele lukostřelby, který se nachází poblíž dolů v Caldeře. Další vhodní učitelé jsou přímo v úvodní Seyda Neen.

U dovedností je dobré mít na paměti, že každá dovednost je řízena jedním konkrétním atributem. 10 úrovní v dovednostech se stejným atributem pak znamená, že při levelupu dostanete plný bonus 5 bodů k danému atributu. V praxi se to provádí tak, že dva atributy zvednete pomocí vedlejších dovedností (ty nezpůsobují levelup postavy) a jeden zvednete pomocí primární nebo sekundární dovednosti a tím naopak levelup zajistíte, takže během spánku budete moci zvednout 3 atributy o plných 5 bodů.

Má to však jeden háček. Pokud je ve hře připojený datadisk Tribunal, tak vás během spánku mohou opakovaně přepadat asasíni. Je to náhodný jev, takže se dá ošetřit metodou save/load, nebo lze využít drobný fígl - v gildě bojovníků v Balmoře zajdete do pokoje a postavíte se poblíž zdi (co nejdál od postele). Asasín se pak spawne přímo do postele a zůstane v ní uvězněn a vy ho můžete celkem bezpečně zlikvidovat.

No a pokud by došly peníze, tak to alchymií opět zařídíte. 160k Septimů totiž stačit nebude, na plný trénink je potřeba zhruba 200-220k Septimů.

Mě by se bývalo podařilo na úroveň 100 v řídících atributech dostat na levelu 42. Výjimkou je jen štěstí, protože to není řídící atribut a tak se dá zvyšovat jen o 1 bod za levelup. Teoreticky se to dá dělat taky tak, že zvyšujete jen dva atributy o 5 bodů a 1 bod dáváte pravidelně každý levelup do štěstí. Moje postava by se mohla teoreticky dostat až na level 72, takže tímto postupem by šlo vytrénovat úplně všechny atributy na 100. Drobný problém je ještě v tom, že občas se některé atributy na úrovni 95 seknou a dále jdou taky zvyšovat jen o 1 (bez ohledu na zvyšování spřažených dovedností).

Pokud jde o volbu atributů pro co nejrychlejší navýšení, tak tady hraje prim síla, protože síla krom velikosti poškození určuje nosnost postavy. Další v pořadí je intelignece, která je důležitá pro kouzlení a určuje sílu vyrobených lektvarů - tím pádem i jejich cenu.

Za mě je dobré si tento postup vyzkoušet, nicméně pro ostrou rozehrávku bych to až takto nedoporučoval. A to jsem úplně vynechal, že časem si lze boostnout inteligenci a tím pádem vyrábět ještě lepší lektvary, tím si zajistit ještě větší boost inteligence a tak stále dokola :D. V řadě svých rozehrávek jsem využil akorát zrychleného tréninku alchymie (ani ne do plných 100 bodů), prostě abych jen mohl vyrábět lektvary zdraví a léčby nemocí. Rozjezd hry je tak sice pomalejší, ale zase se z toho nestane tak rychle rutina.

24
Na památku Flashe, svérázného člena naší komunity ...

Morrowind jsem svého času několikrát dohrál, ať už samostatně nebo později včetně datadisků. Nestalo se tak samozřejmě hned, protože v roce vydání (2002) patřil Morrowind k technologicky tomu nejlepšímu, co v té době vyšlo. Viz hardwarové požadavky:

Win ME/98 (128 MB RAM), Win XP/2000 (256 MB RAM)
500 MHz Intel Pentium III, Celeron, or AMD Athlon processor
8x CD/DVD-ROM Drive
1 GB free hard disk space
Windows swapfile, DirectX 8.1 (included)
32MB Direct3D Compatible video card and DirectX 8.1 compatible driver
DirectX 8.1 compatible sound card
Keyboard
Mouse

S rychlostí procesoru ani pamětí problém nebyl, v té době jsem již vlastnil Athlon na 900 MHz a k tomu okolo 1 GB RAM, problém byl v grafické kartě - Morrowind již plně podporoval DirectX 8.1, se kterým přišla až GeForce 3, kdežto já vlastnil jen GeForce 2 Ti (hardwarově teprve DirectX 7). Tím pádem jsem byl ochuzen o některé grafické vychytávky, zejména o na tu dobu přelomovou vodu, takže jsem hru jen nainstaloval, podíval se po okolí Seayda Neen a zase jí odinstaloval. K odložení rozehrávky jsem měl vlastně ještě jeden důvod a tím bylo info o připravované češtině, nicméně k češtině se za chvilku ještě vrátím v samostatné kapitolce.

No, to bych ten úvod vzal poněkud hopem, tak si to shrneme ještě jednou a lépe :). V květnu 2002 jsem měl zrovna po státnicích a tak jsem se rozhodl, že bych si za odměnu mohl nadělit novou hru. O Morrowindu se v té době dost hovořilo a hra mě skutečně zaujala, takže jsem zajel do svého oblíbeného obchůdku Presto ve Zlatnické a znuděnému prodavači jsem vysolil nějakých 1450 Kč za oranžovo-žlutou krabičku. V té době jsem ještě neměl tušení, kdo mi Morrowind prodává ;). Časem se z onoho prodavače vyklubal Flash, tedy alespoň si to myslím, protože jiného prodavače jsem v tomto obchůdku snad ani nezažil. V Prestu jsem přitom nakupoval celkem pravidelně (tedy na poměry studenta) - v roce 2000 jsem si odtud přinesl krabičku Icewind Dale a z krabice pod oknem jsem vyštrachal pár měsíců staré číslo časopisu Gamestar (č. 14, leden 2000) s přiloženým CD Rage of Mages. Někde tu pak mám krabici Age of Wonders nebo plasťák RUNE a jednou jsem v krabici pod oknem našel hru Get Medieval. Ostatně ta krabice pod oknem byla ikonická a nejednou jsme se s kolegou stavili v Prestu jen kvůli ní. Peněz opravdu nebylo na zbyt a každá ušetřená koruna se počítala. Většina našich návštěv byla proto jen informativní - co mají v prodejně nového a jestli mezitím něco nezlevnilo. Později se poblíž Zlatnické otevřela pobočka Levných knih, ale to už je jiný příběh.

Krabička z tenkého papíru obsahovala útlý manuál v češtině a dvojici CD. Na jednom byla samotná hra a na druhém byl TES Construction Set (herní editor). Už v té době mě překvapilo, že se tak rozlehlá a graficky pestrá hra vešla na jedno CD. Jako bonus jsem od Playmana dodatečně dostal tištěnou mapu Vvardenfellu. Morrowind byl pro mě zprvu španělskou vesnicí, protože to bylo herně něco jiného, než jsem znal z Might and Magic nebo Baldur's Gate. Navíc byl dost ukecaný a moje úroveň angličtiny nebyla nic moc, takže jsem s povděkem přijal informaci o připravované češtině. V té době jsem ještě netušil, že si hezky počkám. Hru jsem tak poprvé dohrál někdy na přelomu let 2004/2005 a v březnu 2006 jsem na Xzone zakoupil GOTY edici. Za krásných 559 Kč jsem se tak dostal i k datadiskům. Tribunal jsem dohrál ještě v češtině, jak se dočtete níže, ale Bloodmoon jsem si musel dát v angličtině.

Peripetie s češtinou

Překlad Morrowindu byl oznámen ještě v roce 2002, přičemž Bethesdu o možnost lokalizace požádal český distributor hry Playman (souhlas získal už v roce 2001 v průběhu probíhajícího betatestu hry). Nicméně Playman nebyl jediný zájemce o překlad, do překladu se pustil také tým okolo Garaldy. Oba týmy se nakonec sloučily pod patronátem Playmana, který si tak podržel exkluzivní práva k češtině. Podrobnosti se dočtete např. v článku Čeština do Morrowindu aneb kde to vázne? na Doupěti. Vedlejším produktem překladu byla dnes již neexistující stránka http://www.doupe.cz/vaulty/teseditor (archivní podoba ze 4. září 2011). Čeština nakonec vyšla v květnu 2004, tedy dva roky po vydání hry. Jen pro zajímavost, Playman do GOTY edice přidal CD se starší verzí češtiny, takže kdo nesledoval info o verzích češtiny na výše zmíněné stránce, tak měl tak trochu problém.

Čeština neobsahovala diakritiku a bez problémů fungovala jen na základní verzi hry. Jakmile se objevil datadisk Tribunal, zejména patch 1.4 (GOTY edice), tak se začaly dít nešťastné věci. Sice jsem Tribunal v češtině dohrál, ale bylo to utrpení, protože jsem musel často sahat po konzoli a šachovat s datovými soubory (cz vs eng). Tím jsem ovšem riskoval nové chyby. Při oznámení tvorby češtiny pro datadisk Bloodmoon (rok 2007) jsem byl proto notně skeptický a nepomohl ani příslib, že se překladatelům podařilo v Bloodmoonu vyřešit problém s diakritikou. Překlad Bloodmoonu nakonec nešel podle plánu a zasekl se na korekcích. Na počátku září 2008 jsem proto napsal Garaldovi, že bych s váznoucí korekturou pomohl. Dostal jsem poněkud rozbitý datový soubor, ale peripetie z Tribunalu mě naučily, že to s trochou trpělivosti půjde ;).

Zprvu nefungovala ani hlavní linka a to bez ohledu na to, jestli se počeštěný plugin aplikoval na rozehranou nebo čerstvě nainstalovanou hru. Postupně jsem se díky mravenčí práci dostal až k založení hornické kolonie v Raven Rock a měl jsem otestováno i pár vedlejších úkolů. Na počátku října 2008 se mi pak ozval Michal Zobec, který mi poslal nějakou svou verzi češtiny a dožadoval se informací o současném stavu korekcí. Vzhledem k tomu, že jsem na korekcích pracoval aktivně asi už jen já (navíc pro Garaldu), tak mě to celkem překvapilo. Obzvláště to, že ta čeština od Michala byl ten původní plugin bez korekcí, takže nehratelná verze :). Poslal jsem mu tedy obšírné info o stavu korekcí a dále ho odkázal na Garaldu. Nijak na to nereagoval. Od Garaldy jsem se posléze dozvěděl, že Michal Zobec je zodpovědný za korekce a Garalda mu omylem poslal neupravenou verzi pluginu.

Trochu mě tohle jednání a forma komunikace rozladily, k čemuž se ihned přidaly i problémy s novými krizovými bugy, které vznikly vlivem češtiny. Jejich oprava postupovala velmi pomalu a tak jsem se ještě v polovině října rozhodl, že se na to vybodnu. Zůstala po mě tedy částečně zprovozněná hlavní linka, pár vedlejších úkolů a hlavně metodika korekce. Michal Zobec o nějaký čas později vydal kumulativní instalátor všech tří češtin s tím, že je hotovo. Nicméně realita byla zřejmě jiná, protože info o nefunknčí češtině dostával snad ze všech stran. Ostatně sám se o tom zmiňuje, viz druhý odstavec článku TES 3 Morrowind Czech: Co od češtiny můžete očekávat a co ne. Je to přitom článek z roku 2016, tedy 8 let po mé spolupráci s Garaldou. Později Michal řadu chyb svedl na původní CD verzi apod., kterou kvůli tomu přestal aktualizovat. Steam verze češtiny je prý již plně odladěná a funkční, ale zkoušet to asi ani nechci :D. Vzhledem k tomu, že nejsem mezi korektory ani uveden, tak předpokládám, že pro finální instalátor byla použita jiná verze pluginu. Mohl bych si to sice snadno ověřit, protože jsem při korekcích upravoval i některé dialogy, neboť překlad Bloodmoonu nesl místy jasné znaky Translatoru, ale v principu je mi to vlastně jedno.

Problém češtiny totiž spočívá v tom, že topiky a různá hesla slouží zároveň jako identifikační klíče pro odkazy, takže drobná chybka vzniklá překladem může způsobit rozsáhlé potíže. Počeštění identifikátorů navíc způsobilo nekompatibilitu hry s celou řadou pluginů (pluginy musejí být nejprve pro CZ verzi upraveny). Pokud se tedy pro češtinu rozhodnete, tak doporučuji provést čistou instalaci hry, poté instalaci češtiny a teprve pak hru rozehrát (problémy mohou nastat i při použití starších savů).

Já osobně jsem se rozhodl hrát protentokrát v angličtině. Morrowind není zas tak komplikovaný, jak se mi před lety zdál. Navíc díky Bloodmoonu, který jsem před korekturou odehrál v angličtině vím, že hra má skvěle zpracovanou nápovědu v deníku, která stručně a jasně popisuje to, co po vás hra chce.

Fan weby

Morrowind měl nejenom širokou herní základnu, ale na jeho počest začaly u nás vznikat komplexní weby. U nás byl krom http://www.doupe.cz/vaulty/teseditor velmi populární http://morrowind.bonusweb.cz (archivní verze z roku 2008). Našli jste tu prakticky vše, co jste potřebovali o Morrowindu vědět, dalším bohatým zdrojem informací pak bylo místní fórum.

Ve světě se postupem času staly hlavním zdrojem informací Unofficial Elder Scrolls Pages (tzv. UESP), které jsou koncipovány formou encyklopedie. V současné době jde o nejkomplexnější popis všech dílů série, jaký vůbec můžete na internetu nalézt.

Forma psaní deníčku

Morrowind byl svého času definován jako offline alternativa k MMORPG. Jedná se o skutečně velkou a komplikovanou hru s haldou možností jak jí hrát a dohrát, takže nebude snadné jí odeníčkovat. S hraním jsem původně začal již 21.2., kdy jsem si chtěl jen vyzkoušet začátek a zjistit, jestli bych u hry nevydržel. Morrowind mám totiž léta rozehraný i na notebooku, ale nedokázal jsem se k němu už vrátit. Nečekanou motivaci jsem našel až v událostech posledních dní, kdy jsem si řekl, že odehrát a odeníčkovat Morrowind by bylo krásnou poctou Flashovi, kterou by on sám určitě ocenil.

Za poslední dva dny jsem si vyzkoušel vše, co bylo třeba a teď mě čeká, abych to zpětně zpracoval a pokračoval dále. Zkusím to hrát systematicky lokaci po lokaci, protože je to jedna z možností, kterou Morrowind umožňuje. Zaroveň se pokusím nezabíhat do přílišných podrobností a taky se budu modlit, abych se v tom sám neztratil :). K hraní využívám GOG verzi hry, která vychází z GOTY edice.

25
Jo, prakticky všechny speciálky dodávají nějaký perk. Nicméně já jsem momentálně level 33 a mám dost perků odemčených, takže se mi v tabulce místy ukazuje, že mám u něčeho splněné 2 perky z jediného možného :D.

Z vylepšeného loveckého luku jsem přešel na vylepšený válečný luk a mám tím pádem to nejsilnější, co mezi luky je (základní zranění 120 bodů). A vlastně je to asi i nejsilnější (lehká) střelná zbraň vůbec. Získat lepší luk je vlastně jednoduché, protože všechny typy luků jsou dostupné v okolí Golietu. Lovecký luk se třeba nachází na palisádě na západním svahu hory, válečnický luk je pak na dřevěné lávce propojující Edan s Tavarem (SV od Golietu). Obě místa jsou přitom celkem bezpečná. Jelikož se specializuji na střelbu, tak jsem se zatím ještě nezabýval extra vylepšením zbraní na blízko. Kupodivu nemám ani moc co kovat za šperky, protože různých návodů jsem našel celkem po skrovnu.

Nejvíc mě ovšem zarazila absence návodů na různé elixíry. Mám jen dva obecnější návody - elixír zvyšující výdrž a ještě jeden podobně "zbytečný". Přitom bych kvůli některým perkům uvítal elixíry na zvednutí atributů, protože atributy nad 61 bodů již polykají 5 dovednostních bodů na zvýšení o 1. Tzn. že na zvýšení ze 61 na 71 je potřeba 50 bodů, tedy v základu 5 levelupů. Lehké korekce zatím provádím pomocí elexových lektvarů, ale u nich jsem zas omezen surovinami a taky si zatím nechci moc hrát se změnou povahy hlavního charakteru. Rozhovorů je k dispozici sice dost, tedy těch, kterými je možné chlad zase snížit, ale nemám v to zkrátka důvěru.

Jinak co se atributů týče, zvedl jsem ještě lstivost na 40 a pak jsem se pustil do odolnosti, abych mohl zvednout brnění na úroveň 2 (55 odolnosti). Další body zatím syslím, protože se rozhoduji, jestli zvedat odolnost dál kvůli různým odolnostním perkům, nebo jít spíše cestou síly a pomalu si připravit i lepší zbraň na blízko. Hackování mám na úrovni 2, šperháky na úrovni 3 a nenašel jsem nic, co bych s touto kombinací neotevřel, takže další zvyšování nebo úpravu podmínek hackování nebo perk na nezlomitelné paklíče nepotřebuji.

Velké množství perků mi docela bodlo ve chvíli, kdy jsem v Pevnosti začal plnit úkoly (a zafungovalo to už i v Hortu), protože některé dialogové možnosti jsou vázány na úroveň dovedností v oboru a jsou to kolikrát dost vysoká čísla, která v úvodu hry ještě nemůžete splňovat. Ne, že by to otevíralo nějaké alternativy, ale jsou za to obvykle bonusové zkušenosti a nějaký extra loot. Plus samozřejmě jiný typ reakce příslušného NPC. Např. v Pevnosti jsem snadno dokázal svépomocí nainstalovat strážného drona a poté si ho upravit, aby mě bez problému skrze bránu pouštěl (je potřeba vysoká hodnota výroby). Řekl bych, že hodně detailů v této rozehrávce proběhlo jinak a obecně se asi vyplatí, nechat si podobné úkoly na později i v běžné rozehrávce, kdy postupujete skrze kapitoly plynule.

Když se vrátím k Hortu, kupodivu jsem dlouho zapomínal na historičku Evu, kterou jsem pořád míjel. Nakonec jsem jí tedy vyhledal a pustil se do úkolu s klerickým archivem. Jako klerik jsem to měl hodně jednoduché, protože mě stráž musela do archivů pustit a nikdo mě z nich nevyhazoval. Vzal jsem akorát svazek spisů proroka Arvida a časem se pak vrátím pro lékařské spisy pro Zmiji.

Jo, Zmije ... v Pevnosti jsem dokázal díky svému levelu snadno postupovat skrze úkoly, přičemž jsem se nijak nesnažil psancům podlézat (v některých úkolech jsem naopak podpořil svoje kolegy kleriky). Ostatně psanci od počátku věděli, že jsem klerik, takže celá kaskáda úkolů ani k možnému povyšení nevedla - ve finále jsem byl akorát upozorněn, že se mám chovat dle pravidel, jinak skončím na dně rokle. Během úkolů se ke mě přidala Zmije a její příběhová linka mě postupně dovedla až k bitvě o konvertor v Ignadonu.

Tady už jsem věděl, že armádu kleriků má vést právě ona, takže jsem si šel akorát popovídat s judikátorem Ulbrichtem a poté jsem za ním Zmiji poslal. Před bitvou jsem díky nízké hodnotě chladu dokázal Ulbrichta přesvědčit, aby s námi v průběhu boje zůstal, čímž jsem ho udržel na živu (přežili tedy oba judikátoři). Zmiji jsem pak dokázal přesvědčit, aby se ke mě přidala natrvalo s cílem zlikvidovat Alby. Problém nastal akorát s náklonností Zmije ke mě, protože obě dostupné varianty bitvy o konvertor končí tím, že předchozí pečlivě budovaná náklonnost Zmije klesne na úroveň sympatická, což je docela málo (stejnou náklonnost má ke mě třeba Arx, protože jsem nepřistoupil na jeho večeři z hlav nepřátel ;)).

Bohužel už nemám nyní moc možností, jak si náklonnost Zmije navýšit, což je trošku problém, protože jsem v této rozehrávce plánoval, že budu mít romanci právě se Zmijí. Problém je to hlavně kvůli rozhovorovým volbám, které sice náklonnost Zmije zvyšují, ale zároveň u mě občas zvyšují hodnotu chladu. Zůstalo mi tedy ještě komplet Klenuté město, tak snad ještě v něm něco málo dokážu. V tomhle ohledu asi bylo lepší Pevnost řešit dříve, dokud jsem měl možnost plnit úkoly i pro další frakce. Blbé je, že připojení Zmije je vázáno na bitvu o konvertor, protože to není zrovna úkol pro nízkolevelové postavy. Na druhou stranu, Caja se do Počátku přidá až v druhé kapitole, takže Zmije má oproti ní přeci jen náskok. Přitom romance s Cajou jde vybudovat poměrně snadno, takže se zřejmě obávám zbytečně.

Pokud jde o průzkum, tak jsem prolezl vše volně dostupné, plus jsem navštívil pár míst zamořených jedem. Na průzkum nejsou tahle místa nic moc, i když mám masku a prsten odolnosti. Jsem proto zvědav, jak se v tomto ohledu projeví navýšení příslušných odolností pomocí perků. Vliv to určitě má, protože v místech s radiací jsem bez pomůcek dokázal přežít jen chvilku. Blbé navíc je, že pod vlivem jedu nebo radiace nelze konzumovat léčivé lektvary. Kousky mapy mám taky všechny, ale podle číslování fotografií nebo tajemných zpráv vím, že jsem část věcí přeci jen minul a ty budou zřejmě v těch zamořených uzemích.

Zbývá mi tedy už jen Klenuté město a pak se mohu pohodlně přesunout do druhé kapitoly. Tedy pokud spíš nezvolím cestu navýšení odolností a neprojdu si i těch několik zamořených míst.

Málem bych zapomněl. Při řešení úkolů v Pevnosti jsem nabral Raye, který má poměrně záludný osobák. Povedlo se mi získat 5/10 kontraktů a dále nevím. Nejsem si jistý, jak to má probíhat dále (to si bohužel nevzpomínám), tak budu doufat, že postup je vázán až na další kapitoly. Na mapě už jsem prostě nenarazil na nikoho, kdo by Raye hledal.

26
Připojení ke klerikům bylo vskutku jednodušší. Bylo to i celé kompaktnější, akorát to bylo taky mnohem bojovější. Připojení k berserkerům mi tou roztahaností přijde lepší, navíc klerické iniciační úkoly jsou vlastně to samé, co jsem plnil i v předchozích rozehrávkách. Nové jsou až postupové úkoly a těch už je méně a jsou rychlejší - postup je omezený hlavně levelem postavy, legát na 15, paladin na 25. Možná je to i tím, že Hort už mi nepřijde tak velký a komplikovaný jako při první rozehrávce.

Vrhnout se na perky z oboru charisma nebyl zas tak dobrý nápad, protože jsem po dořešení Goliatu a úvodu v Počátku zjistil, že mi přísun nebojových úkolů značně poklesl. Musel jsem tedy vytáhnout svůj Pěstitelský luk a začít lovit. Stálo mě to haldu šípů a tím pádem financí, které mi ulovené trofeje jen stěží doplňovaly. Efekt z perků do dovedností a zkušeností byl přitom zanedbatelný, protože jsem toho ulovil málo a levelup taky nebyl nijak překotný. Kdybych se nejprve orientoval na boj a lov a pak teprve na tyhle perky, tak to dopadlo vlastně nastejno. Takhle jsem musel zbytečně překonat několika hodinovou fázi pomalého postupu.

Naštěstí mi pomohly úkoly společníků a pár drobností, takže společně se vstupem ke klerikům jsem se poté snadno dostal na level 14 a mezitím jsem si vylepšil luk na Pěstitelský luk I. Hodně to pomohlo, protože jsem tím dokázal rychleji zabíjet i silnější potvory. Vliv bojových perků je kupodivu malý, naopak vylepšení zbraně má efekt ohromný. Je jedno, jak moc rozvinuté perky máte, když střílíte ze slabého luku, tak je prostě rozdíl minimální - perky tomu nijak výrazně nepomohou. Teprve vylepšená zbraň začně potvorám ukusovat mnohem více. Přijde mi, že se tím zvyšuje útočná síla zbraně, což je skrytý parametr, který rozhoduje o tom, jak snadné bude procházet obranou nepřítele a tím pádem, jestli mu vůbec budete schopni ukusovat plné poškození.

Příklad: základní luk má poškození 40, vylepšený I má poškození 60. Základní má však nízkou útočnou sílu, takže silnější potvory budete krájet po 10 bodech. Vylepšeným I však budete ty samé potvory krájet třeba za plných 60 bodů a to právě dělá ten ohromný rozdíl (10 vs 60 je na ubývajícím HP baru sakra znát). A zase, jakmile narazíte na ještě tužší potvory, tak budete s vylepšením I zase zaostávat a budet třeba vylepšení II atd. Vylepšení III je třeba plně dostatečné na silné verze trolů a kyklopy, tedy ty nejsilnější potvory ve hře.

Speciální pojmenované zbraně mají třeba útočnou sílu vyšší už v základu, ale taky mají vysoké požadavky na hodnoty atributů, takže je nejde používat na nízkých levelech. V tomhle je právě perk Výroba užitečný, protože umožňuje vyplnit mezeru mezi nízkými a vysokými levely postavy.

Díky vylepšení luku jsem se už rychleji dostal na level 15, čímž jsem se mohl stát legátem. Následovala další porce zkušeností, levelup a konečně jsem mohl sílu a obratnost zvednout tak, že jsem si mohl vylepšit luk na Pěstitelský luk II. Ten už je parametry hodně podobný Fantomově tětivě z počátku, akorát jeho hlavním řídícím atributem je obratnost (Fantomova tětiva vyžaduje i vysokou sílu). No a konečně jsem dokázal snadněji porážet i vytuhlé potvory - všechno od lesního trola níže. Před lovem trolů jsem akorát ještě zvedl perk trofeje na III, abych nepřišel o speciální trofeje. Mimochodem, už lov na II mi zajistil zlepšený přísun financí a společně s vylepšním luku jsem začal konečně pořádně vydělávat.

Nyní jsem na levelu 23 a čekám na chvilku, až budu moci navýšit obratnost pro nošení Pěstitelského luku III. Perk výroba se mi tak vyplatil asi nejvíce, ale znovu bych to rozehrál jinak. Už bych se neorientoval primárně na inteligenci a celé bych to podřídil právě lovu. Ani hackování nebo páčení není tolik třeba, na to je času dost.

V Počátku mám již trojici společníků - Durase, Falka a Arxe. Právě Arx mi hodně pomohl s levelupem na 15, úplně mi totiž vypadlo, kde ho hledat, takže jsem byl rád, když za mnou najednou vyběhl z ruin poblíž Klenutého města. Pevnost psanců si nechávám na později, takže tu jsem zatím nenavštívil. V Počátku mám i svou stíhačku a postupně jsem při čištění konvertorů pomohl i svému dronu U4.

Jo, málem bych zapomněl. Vstup ke klerikům do Hortu nebyl tak úplně hladký. Nechtěl jsem strážného Xandera uplácet, takže mi zbyly jen 2 možnosti - pomoci obchodníkovi před Hortem a získat obchodní propustku nebo se do Hortu nechat přepravit Rainerem. Obchodník mi zadal úkol, který skončil fiaskem, protože jsem nedokázal zabít potvory hlídající jeho ztracené zboží. To se mi podařilo až s vylepšeným lukem, takže tudy cesta nevedla. Musel jsem se proto vrátit do Abessy a najít starou silnici s benzínkou, protože o ní jsem věděl, že tudy chodí Rainer a nechat se od něj odchytit. Měl jsem i docela kliku, protože před návštěvou Hortu jsem zabil porouchané stroje v továrně na severu Ignadonu, takže jsem tím rovnou splnil úkol mechaničky a stroje v Hortu se nevzbouřily.

Při lovu zatím pendluju hlavně mezi Edanem a Abessou. V Edanu mám třeba pořešené i Údolí zatracených. Klenuté město jsem taky zatím vynechal. Nechci se příliš pouštět do úplně volného průzkumu, protože tady už jsem limitován právě hackováním a páčením. Zbytečně bych míjel zamčené truhly a sejfy. I když oboje bych si už asi mohl pořídit - budu muset kouknout. Nejhůř je na tom akorát moje odolnost, v ní mám stále jen základních 10 bodů, takže nosím jen základní zbroj.

Navíc mi přijde docela úsměvné, že se jako klerik spoléhám na luk místo laserové zbraně :). Třeba při čistění konvertorů jsem už našel i Smrtící paprsek, což je zbraň intelektuálů, ale právě na něj nemám dostatečně vysokou inteligenci (vyžaduje tuším 66 obratnosti a inteligence). A samozřejmě nemám zatím ani tak vysokou obratnost. Každopádně to vypadá, že ještě v Akt I budu plně schopný volného průzkumu, což byl vlastně můj úvodní cíl.

Docela mě teď udivilo, jak je jednička v porovnání s dvojkou ukecaná. Přijde mi, že tady se pořád něco děje, kdežto ve dvojce je mnohem více hluchých míst. Jednička je prostě precizněji poskládaná a má význam projšmejdit v ní každý kout.

27
Cesta do Počátku je nakonec celkem schůdná, ale to zprvu nevíš, stejně jako nevíš, že takové místo vůbec existuje. V tomhle na úvod hry chybí někdo, kdo by ti takové informace poskytl. Už jenom cesta do Pevnosti se zdá komplikovaná, což teprve ke klerikům, takže to vlastně svádí jít s tím Durasem, a když už teda v Goliatu jsi, tak se k těm berserkerům taky rovnou přidat. Ale to je taky dáno tím, že hráč začíná na okraji mapy, čímž se všechno zdá hodně vzdálené a mimo vytyčenou cestu jsou poměrně tuhé potvory, které ohraničují jakýsi koridor. Přitom jižní vodorovná silnice je ve finále kupodivu bezpečná.

Mám v plánu zprvu oběhat vše, co půjde a pak se teprve rozhodnout, ale za kleriky bych to chtěl zkusit spíš ze zvědavosti, jak se vyvinou určité situace spojené s příběhem. Psanci mě nikdy nelákali. Pospíchat určitě nebudu už jen kvůli jiné volbě perků. Ono to asi ve finále bude s těmi perky jedno, ale je to zas něco jiného z pohledu hraní. Zatím jsem beztak nenašel vhodnou střelnou zbraň.

Ono je taky otázkou, jestli pojedu v kuse, protože nová rozehrávka jedničky nebyla zrovna plánovaná :).

28
Nakonec to opravdu proběhlo bez sebemenšího zaškobrtnutí. Na levelu 7 jsem dosáhl na inteligenci 50 a pořídil si perk na bonusový bod za levelup. Další perk jsem vzal průzkumníka, kdy se mi na mapě zobrazila pozice všech teleportů (nicméně i tak je potřeba napoprvé k teleportu fyzicky dojít a aktivovat ho). Až tak užitečné to tedy není, protože pozici většiny teleportů si tak nějak pamatuji.

A teď přišlo zajímavé dilema - začít navyšovat obratnost nebo zůstat u perků z oboru charisma a tím pádem jít do lstivosti? Systém perků je v jedničce o něco jednodušší, mohl bych se tak např. mnohem rychleji vrhnout na kovařinu, která také těží z obratnosti, ale lstivost by mi pro změnu přihrála zajímavé podpůrné dovednosti.

Dostal jsem se totiž na významnou herní křižovatku - podařilo se mi bezproblémově dostat až ke Klenutému městu, čímž se mi aktivoval teleport do Hortu (základna kleriků). Mohl bych tedy začít plnit nebojové úkoly pro kleriky a levelovat zatím jen jimi. Krom toho jsem se dokázal podobně snadno dostat do Tavaru k psancům, protože cesty v poušti jsou zatím celkem bezpečné. Je to úplně odlišný přístup, než jaký jsem doposud razil, ale hra s tím očividně počítá.

Každopádně ke Klenutému městu jsem se původně dostal úplnou náhodou. V Goliatu mi došly všechny základní úkoly, tak jsem se rozhodl, že se pustím do vyšetřování vraždy Askora, což je úkol od Durase (a ten ho pro změnu získal od Ragnara). Všechny stopy vedou mimo Goliat, přičemž dvě klíčová NPC žijí právě v okolí Klenutého města. Z Edanu jsem se proto vydal po rozbořené silnici a kolem konvertoru, což je asi nejrychlejší cesta. Překvapilo mě, že se v okolí cesty vyskytovalo minimum potvor a těm otravnějším jsem se dokázal snadno ztratit z dohledu. Za chvilku jsem tak měl obě NPC vyzpovídané a otevřené další dva teleporty (k městu a na farmu pod ním).

Samotné vyšetřování nikam nevedlo, respektive to na nikoho z podezřelých neukázalo, takže jsem si šel promluvit s Durasem. Teprve nyní byl Duras ochotný se ke mě připojit a dělat mi parťáka, takže mě to jen utvrdilo v tom, že jsem se měl ke Klenutému městu vydat mnohem dříve. Když jsem letmo koukl na staré poznámky v deníčku, tak jsem si všiml, že jsem předtím začal Edan prozkoumávat už na 4. levelu. Nyní jsem na levelu 8 a prošel jsem jen kousíneček mapy :).

Vraždu ve výsledku spáchal Duras a měl k tomu vážné důvody - Askor byl ve skutečnosti zmetek, který jen těžil ze své popularity mezi náčelníky. Z Durase je možné tuhle informaci vytáhnout, ale taky je možné se ho vůbec nevyptávat. V takovém případě zbyde jen jeden podezřelý z původního seznamu, který to odskáče. Pokud však Durase rozmluvíte, tak je možné si vybrat, na koho vinu hodíte, nebo jestli Durase podržíte (jasná volba, já zalhal, že Askora nezabil nikdo z berserkerů).

Když už jsem byl v družném rozhovoru s Ragnarem, tak jsem se ho optal na své vyhlídky u berserkerů. K mému údivu jsem se dozvěděl, že nejsou nijak valné :D. Zas tolik jsem se přitom od berserkerských zákonů neodklonil, takže mě to vskutku překvapilo. Je pravda, že těch klíčových úkolů je tu mnohem více a jsou umístěné i mimo Goliat. Ve dvojce jsou přitom jen 3 vstupní úkoly. Já se předem omlouvám, že sem tu dvojku pořád cpu, ale ono je fajn ukázat ten kontrast.

Základním úkolem je získat důvěru Scrappyho, Thorhildy nebo Tilase. Scrappy je šroťák, který má pod palcem i těžbu v nedalekém dole. Bohužel, v dole došlo k nehodě a je potřeba prošetřit, co se s tím dá udělat. Nejtěžší fází úkolu je přitom dostat se bezpečně k samotnému dolu, protože důl je pěkný kus od Pevnosti. Je zamořený plynem, takže dostanete za úkol získat plynové masky a bandu dobrovolníků, kteří tu budou ochotni v maskách kutat - oboje lze splnit v Pevnosti. Thorhilda je pro změnu dohlížitel na farmě semenáčků a shání nové pěstitele. Je na to navázáno pár dalších úkolů, ale hlavním problémem tohoto úkolu jsou spíše finance, které budete muset proinvestovat - a taky něco málo čekání. Tilas je pro změnu alchymista, který postrádá učně. Úkol vede opět mimo Pevnost, ale jinak je snadný. Každopádně stačí splnit jen úkol pro Scrappyho a poté přijde na řadu dvojice úkolů čistě jen v Pevnosti, běhěm nichž se dostanete až k Drápům (tajná zlodějská organizace) - tu je možné zradit nebo její existenci zapřít.

Drápy totiž tvoří zadní vrátka při rozhodování mezi frakcemi, protože postup mezi berserkery je vázán na to, jestli drápy zradíte nebo ne. Pokud je zradit nechcete, tak se nemůžete stát paladinem a Drápy vám pak naopak pomohou vystoupat v hierarchii psanců. Jinak frakční postup u berserkerů je jednoduchý a je vázaný hlavně na level postavy.

Ono to teď možná nijak triviálně nevypadá, tedy jak jsem to výše popsal, ale ty úkoly jsou ve skutečnosti poměrně rychlé a jdou i v rychlém sledu za sebou, takže berserkerem se stanete klidně během dvou hodin a působí to celkově spíše jako formalita, která má jen potvrdit váš předchozí status. Je to možná podobně rychlé jako oběhnout úkoly v Klenutém městě jedničky. Naproti tomu vstup mezi berserkery v jedničce je docela zdlouhavý. Úkoly jsou různorodější a mnohem víc se při jejich plnění cítíte součástí města a toho ruchu kolem. Tohle už dvojka opravdu navodit nedokáže, podobně jako tomu bylo v Gothic 3.

Musím přiznat, že mě samotného udivuje, jak se můj vztah k ELEXu od prvopočátku výrazně proměnil. Dneska ho považuji za velmi kvalitní hru a o to více mě mrzí, že dvojka působí tak odflákle. Je zvláštní, že i po grafické stránce mi přijde jednička lepší.

Zítra se asi přesunu ke klerikům a začnu si budovat novou kariéru. Psanci mě nikdy nelákali, možná někdy v budoucnu.

29
Od rozehrávky ELEX II už uplynul nějaký ten pátek a musím přiznat, že jsem si v průběhu hry mnohokrát vzpomněl právě na jedničku. Dvojka nezačala zrovna přesvědčivě, mnoho věcí mi na ní přišlo uspěchaných a nedotažených. Postup ve frakcích byl příliš rychlý a snadný, stejně tak průzkum světa. Zachraňoval to akorát příběh, který dovysvětlil bílá místa jedničky a zároveň položil solidní základ pro třetí díl. Bohužel, Piraně se před pár dny rozpadli, takže trojky už se nejspíš nedočkáme.

Včera mě napadlo, že bych se mohl do jedničky znovu pustit a musím hned na úvod říci, že je to opravdu odlišný zážitek. Nechal jsem se Durasem dovést k berserkerům, ale berserkery chci využít jen jako startovní pozici pro úvodní levelup a poté přejít ke klerikům. Při rozhodování v úkolech, které porušují zákony berserkerů, si tedy volím to, co mi prostě v tu chvíli lépe vyhovuje. Nemusím se totiž ohlížet na to, co si o mě náčelníci a Ragnar myslí.

Úkolů je halda a zdaleka nejsem u konce, v tomhle je dvojka opravdu hodně ošizená a postrádal jsem u ní tu radost z tvrdě vydřeného postupu, kterou nyní opět zažívám. Rozhodl jsem se jít cestou zvyšování inteligence (50 bodů), abych si odemkl pomocné dovednosti (např. +1 bonusový bod za level) a pomalu se i připravil na kariéru střelce. Chybí mi už jen pár zkušeností, abych dosáhl levelu 6 a tento cíl si splnil.

Původně jsem se toho docela bál, protože postava z pohledu boje stagnuje, ale našel jsem dost úkolů, které lze vyřešit bez boje nebo s minimem boje, kdy se dá navíc využít okolního terénu (střelba ze střechy atd.). Jakmile budu moci cvičit obratnost, tak se to nejspíš začne rychle obracet, protože budu moci rychleji přejít na silnější zbraně.

Překvapila mě akorát jedna věc, možná jsem na ní už narazil i předtím. Myslel jsem si, že bych si na některé úkoly vzal do týmu Durase, ale Duras nic takového nenabízí. Jen mi zadal úkol s vyšetřováním vraždy a další možnosti v dialogu nemá (tedy krom toho, že se ho můžu zeptat na loajalitu ke mě). Chtěl jsem si totiž u něj s předstihem šplhnout, abych to nemusel řešit později, kdy se budu chtít věnovat dalším NPC.

30
O hrách a hraní obecně / Re:(Elemir) - Zaklínač 3: Divoký Hon
« kdy: Leden 31, 2024, 19:34:38  »
Předevčírem jsem dojel druhé DLC a včera jsem pořešil všechny vedlejší aktivity prvního DLC. Nicméně jeho hlavní linku zatím dělat nebudu. Srdce z kamene si přeci jen pamatuji lépe než O víně a krvi, takže si to nechám na nějaký volný den, kdy to budu moci projet na jeden zátah. Každopádně jsem na nic nového už nenarazil, akorát jsem si poprvé úspěšně odškrtl gwintový turnaj v Toussaintu, který jsem doposavad vždycky projel :). Nyní jsem však měl konečně prima karty (akorát mi pořád svítí úkol s kompletací balíčku, zatím jsem nezjistil, na čem to závisí).

Volba v druhém DLC byla klasika, vzal jsem to přes Syannu v říši pohádek a ve finále jsem jí odradil od vraždy, takže se obě sestry usmířily a skončilo to happy endem. Poté jsem zakončil hlavní příběh s Ciri, takže se mi na vinici přestěhovala Yennefer, se kterou jsem tentokrát navázal romanci. Původně jsem přemýšlel, že bych se volbě mezi Triss a Yenn vyhnul, ale pak jsem si to rozmyslel. Ciri se stala císařovnou, Radovida jsem odstranil a poté i Dijkstru - Nilfgard tím pádem vyhrál.

Když to tak vezmu, od vydání trojky uplynulo skoro 8 let a zub času se na té hře vůbec nepodepsal. Pořád to má i chytlavé pasáže, které mě stále dokáží dojmout, a to jsem trojku dohrál už hodněkrát (myslím tím hlavně základní hru). Není to samozřejmě jako poprvé, ale pořád to má určitý náboj a hlavně jsem si zase všiml pár nových detailů, které mi předtím unikly nebo jsem jim nevěnoval takovou pozornost. Asi je na čase rozjet taky znovu jedničku ;).

Strana: 1 [2] 3 4 ... 487