Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

Obecná diskuze => O hrách a hraní obecně => Téma založeno: Elemir Prosinec 01, 2017, 09:39:05

Název: (Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 01, 2017, 09:39:05
Dal jsem na Richmonda a z plánovaných herních odboček před Wizardry 8 jsem zvolil první díl Ultimy Underworld (UUI). Alternativou byly Lands of Lore a oběma hrám jsem v testu věnoval shodných 18 minut :) Bylo to jednak nejdál, co jsem se v obou hrách kdy zatím dostal a druhak jsem zjistil, že jsem si první díl Ultimy Underworld mylně spojil s dvojkou, kterou jsem se pokoušel už v minulosti několikrát rozehrát. UUI začíná zcela jinak a jelikož tu hru prakticky neznám ani z diskuzí (svět Ultimy mě nikdy nebral), tak se mi počátek okamžitě asocioval s crowdfundingovou kampaní na Underworld Ascendant (http://www.svetmightandmagic.cz/forum/index.php?topic=881.0).

Ono je to opravdu zvláštní, k Ultimám skutečně žádný bližší vztah nemám, ale série Ultimy Underworld mě vždy lákala tím, že jde o klasický dungeon z vlastního pohledu a dvojka mě svého času dokázala zaujmout, byť jsem se v ní nikdy daleko nedostal. Bylo to v době, kdy jsem experimentoval i s The Elder Scrolls: Arena a důvod proč UUII ano a Arena ne, byl docela kuriózní - v Areně jsem třeba dlouho nevěděl, jak bojovat, kdežto ovládání UUII mi přešlo poměrně rychle do krve (ano už tenkrát jsem neměl zálibu v dlouhém studiu manuálů :D).

UUII měla navíc oproti jiným dungeonům té doby další plus navíc, obsahuje totiž free movement, tudíž žádné krokování a dokonce se neomezuje jen na pravé úhly. Dneska to není příliš relevantní argument, ale tady je potřeba si připomenout, že píšu o přelomu milénia, kdy jsem přecházel z akčních 3D her k RPG. Éra krokovacích dungeonů byla v té době minulostí a hlavně jsem k ní neměl žádný vztah.

RPG pro mě byly kategorií her, kde se slabší fyzická dovednost hráče kompenzuje systémem dovedností a levelováním. Proto mi třeba nikdy nevadila kategorie akčních RPG a proto třeba příliš neprotestuju při odklonu Zaklínače 3 od RPG. Ta hra paradoxně dělá přesně tohle :) A na první pohled tohle splňovala i u UUII. Jenomže to vše přišlo příliš pozdě a UUII skončila po boku s Blade of Destiny, Ishary, Lands of Lore, Betrayalem a dalšími v zapomnění. Žánr cRPG v té době našel svůj druhý dech a s ním přišla celá řada nových her, takže nebyl důvod se vracet.

Svět Ultimy se mi však krátce připomněl ještě jednou a bylo to v době nákupu 3Dfx Voodoo 3, protože na CD s ovladači bylo demo Ultimy IX: Ascension. Nebyla to samozřejmě náhoda, devítka byla už ve 3D a podporovala Glide, tedy byla pro Voodoo 3 jako stvořená. Z tehdejšího pohledu vypadala vskutku úžasně a byť se jednalo o ranné 3D, tak to nepůsobilo tak blbě, jako když jsem o několik let později spustil poprvé Neverwinter Nights (NWN). Holt The Elder Scrolls: Morrowind mezi tím nasadil novou laťku a každá další hra, která graficky vybočovala, ty předchozí snadno zadupávala do země. Skoro si říkám, že oblíbená hláška o nehledění na grafiku vznikla právě v této době, protože 2D grafiku a dokonce pseudo 3D to tolik nepostihlo. Demo však nebylo nijak rozsáhlé a navíc mě odradila angličtina, takže jsem na hru časem zcela zapomněl.

Původně jsem Ultimu Underworld zkoušel včera v GOG verzi v Galaxy, ale hned v úvodu jsem narazil na problém, že hra má již přednastavený dabing a konfigurace zvukové karty v ní není k dispozici. Tím pádem se ve hře nezobrazí titulky u videí. Stáhl jsem si proto balíček z RPGHry, kde instalátor je (UINSTALL.EXE) a pošteloval si to podle svého (zapnul zvuky a nechal vypnutou řeč). Tvorba postavy mě čeká ještě jednou a večer už se zkusím posunout dále.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 02, 2017, 11:55:11
Konečně deník, kde můžu číst úplně vše! :)) Jen pozor při tom generování postavy, protože to je tak trochu i volba obtížnosti v soubojích. Já si dal hodně malou sílu, takže pak jsem skoro nic neunesl a musel jsem neustále řešit, co vyhodit a co si nechat. Já si dal paladina a měl jsem pak celkem slušnou výzvu v některých soubojích. I za mága to bude hodně obtížné. Naopak, někteří jedinci (viz Databáze her) si volbou povolání v kombinaci s navolenými statistikami trochu znehodnotili hru.

Dám jednu dobrou radu (určitě to nenbude cheat) - v prvním patře si opravdu zapiš vše, co se dozvíš, protože se ti to bude hodit mnohem později, a je to zdánlivě nedůležité) :) Jsem osobně zvědav, jak se bude hra líbi a speciálně hudba, protože z té já byl úplně nadšený a snad neznám hudbu, který by se mi do těch kobek více hodila.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 02, 2017, 15:13:22
Zastavil si mě akorát včas, já si toho paladina totiž zvolil taky :D Ale bylo to zatím jen zkusmo. Do magické postavy bych nešel určitě, to obvykle na první rozehrávku nedělám, navíc já s takovými postavami v sólo roli moc neumím zacházet. Pro mě jsou tedy ideální bojové meziobory nebo přímo bojovníci. Večer budu tedy generovat postavu znovu a rozjedu hru již naostro.

Hudba je jasná, včera jsem tu něco psal a na pozadí jsem měl spuštěnou úvodní obrazovku hry jenom kvůli tomu :D Mě se to strašně líbí a hodně mi to evokuje úvodní znělku z dvou dalších dílů EOB, jenomže je to o něco lepší a hlavně je to dobře zacyklené, takže to může běžet jako smyčka donekonečna. Hudba byla jinak přesně to, co mi v EOBech chybělo, takže jestli to bude tady běžné, tím lépe. Jinak intro mě pro změnu nějak dalo vzpomenout na Ravenloft: Strahd's Possession - podobná naléhavost a rychlý spád. Už jen takhle na první pohled bych řekl, že UUI musela ovlivnit hodně dalších her.

Horší bude akorát to, že na notebooku mám jen integrovanou zvukovku, pro lepší zvuk bych musel používat externíní SoundBlaster a sluchátka, tak si to asi tak moc neužiju. Ke všemu mě předevčírem nějak chytlo ucho, tak ani sluchátka nasadit nemůžu.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 03, 2017, 01:40:18
Hm, ono to při generaci postavy používá náhodný hod, to je poněkud klíčová informace :D Teď na to zrovna koukám a odhaduju, jaká jsou asi minima/maxima ...

... o několik minut později ... až tak moc variabilní to není, těch kombinací atributů mi to jakoby hází jen určitý počet, ale k tomu se dost mění hodnoty Attack, Defense a Track, takže dohromady je pak těch kombinací více. Nebudu to protahovat.

Hraničářka Eona, levoruká, Síla 28, Dexterity a Intelect 16, Vitality 35. Attack 9, Defense 12, Track 6. Na ženu bych řekl, že dobrý :) Úvodní skill Traps (4) a Axe (14), obtížnost Standard. Což mě tak přivedlo na myšlenku, že Attack, Defence a Track jsou defaultní dovednosti postavy a pohled na character sheet mi to potvrdil. Jdu na to ...
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 03, 2017, 03:57:46
Nebudu počítat ten včerejšek a zatím to bude i bez screenshotů, uzavřel jsem svou první hodinu a půl a jsem na levelu 5 (myslím postavu, nikoliv patro ;)).

Trochu jsem tedy pohledal, jak je to se statistikami a součet síly, obratnosti a intelektu má být maximálně 60 - něco na ten způsob jsem při nahazování charakteru tušil, tvářilo se to jako obměna poměru čísel. Původně jsem totiž chtěl něco vyváženějšího, co má přiměřenou obratnost a sílu, ale to se zrovna nedařilo. Přišlo mi to pro hraničářku pocitově lepší, ale třeba se to v UU takhle nebere. Maximální hodnota statu by pak měla být 30, tudíž se sílou jsem hodně vysoko a jestli správně tuším, to už je moc ;) Diskusi na DH pročítám opatrně, jakmile to vypadá, že bych se dozvěděl něco nechtěného, tak přeskakuju, tudíž jsem zatím stihl pochytit akorát tu část o obtížnosti.

K mému překvapení jsem totiž na nějaký problém v bojích nenarazil, padá to jak přezrálé švestky a na těch pár škrábanců nemusím ani hledět. Dostal mě až teď ke konci nějaký pavouk, co mě otrávil - zdraví pak kontinuálně ubývá. Sekerka je poměrně slušná zbraň a velmi rychle jsem našel i části zbroje, takže tu nepobíhám bos a v košili. U bojů mě překvapilo, že lze volit sílu a směr úderu. Dokonce to zohledňuje vertikální zásahové zóny, takže třeba myšáky musím mlátit údery při zemi, to bych na hru v této době nečekal.

Inventář je trochu nepřehledný, protože v základu má jen několik slotů a ty se pak rozšiřují nalezenými vaky a bednami. Jak už to tak bývá, začal jsem to pěchoval páté přes deváté a teď nemám vůbec přehled :D Nějaké zřejmě klíčové předměty už jsem našel, ostatně poměrně rychle jsem našel cestu hned na druhé patro, tak bude dobré to sdružit do jednoho vaku.

Mapa funguje uspokojivě, akorát mi trochu vadí, že rádius odkryté části nezohledňuje např. celou chodbu, ale pokud je chodba širší a jdu u stěny, tak mi mapa neukáže protilehlou stěnu.

Levorukost a inventář mi připravily krom jiného pár vtipných okamžiků. Nejprve jsem si nechtěně dal louči právě do levé a pak se divil, že mi avatar nechce vzít sekyru :) Podruhé jsem se při boji nějak moc rozmáchl a podařilo se mi louči odhodit kamsi do tmy (ještě že je postava levoruká, jinak by letěla sekyra :D). Humor mě ovšem v jednu chvíli přešel, a to když jsem záhadným způsobem během přípravy na odemknutí dveří přišel o klíč. Taky ho to jakoby někam odcvrnklo a musel jsem loadovat, nikde nebyl vidět.

Při hledání odhozené louče jsem spadl do podzemní říčky a byl uchvácen dalším nečekaným efektem. Voda tu teče klasicky z kopce a při plavání proti proudu je postava výrazně zpomalena. Ona vůbec UU krásně pracuje s výškovým členěním dungeonu, jsou tu normálně schodiště, srázy apod. Žádná uniformní rovina, do které je nacpané vše.

Grafika je jinak poplatná době, okolí dobré, ale u některých potvor jsem se už pobavil, ale musím dodat, že jsem okno DOSBoxu normálně roztáhl přes celou obrazovku notebooku, takže obraz je nejen zvětšený, ale i trochu deformovaný. I když pokud jde o AI, ta není nejhorší, potvory nečekají, až je zasáhnu, snaží se pokaždé dostat mimo dosah.

Ráno mě čeká nahlédnutí do manuálu, pár nejasností v počátku mám, tak bych si je rád ověřil. Ale jinak dobré, začínám litovat, že jsem tenkrát v té dvojce nepokračoval a neprojel tak nakonec celou UU. Tohle byla trestuhodná nedbalost :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 03, 2017, 08:28:59
No máš dost vysoké statistiky, bojím se, že projdeš souboji jak horký nůž máslem.

Se zbraněmi/předměty to je jak v Beholderovi, můžeš s nimi bojovat, ale i je házet a tím zasahovat soupeře. A jak jsi psal, v souboji je možné podržením myši nastavit sílu úderu a je důležitý i směr úderu.

S mapou máš pravdu, ale já to tedy vidím spíš jako plus. Tedy to, že ač projdeš chodbou nevidíš na automapě třeba vzdálenější stěny na obou stranách. To totiž můžeš mít fatální důsledky, že si řekneš, touhle chodbou jsem už šel (podle mapy) a nic tam nebylo. A on byl na jedné stěně čudlík, který jsi ale neověřoval, protože jsi šel prostředkem chodby.

Design pater je fenomenální. Později bude třeba i skákat a někdy i skákat s rozeběhem, aby doskočil co nejdál. Tohle stopro měla UU jako první a Wolf3D se se svou plackou mohl jít zahrabat.

Ale tedy roztáhnout dosbox okno na celý monitor?? Nestačí dát filtr Normal3x a hrát to v okně? :) To musí být strašlivě rozpliznuté. To bych fakt nerozdejchal :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 03, 2017, 16:14:39
S filtrama si budu muset opravdu pohrát, mě se v noci už nechtělo nic řešit, tak jsem to spustil v základním nastavení a obraz roztáhl. Ono to úplně nejhorší není, zas tak velkou uhlopříčku u notebooku nemám, ale zrovna na těch potvorách už to vypadalo blbě :) Ovšem nakonec tam budu potřebovat do pozadí dostat PSPad kvůli poznámkám, takže to půjde do okna a s filtrem.

Ráno jsem si vytiskl Reference Card, což bylo přesně to, co jsem potřeboval. Hra ještě nezná klasické WASD pro celé spektrum pohybu, takže si pro pohyb zpět budu muset navyknout na X :) Navíc jsem zjistil způsob jak skákat, protože už jsem na jedno takové místo narazil, takže teď už si to musím jen vyzkoušet. Další věc bylo osvětlení spánku a smysl jídla. Kouzlení mě nyní netrápí. Těhle pár věcí jsem jen ze hry nevykoukal.

Mapa mi přijde trochu titěrná, kdyby ten hnědý závoj byl třeba alespoň vykousaný, ale jak hra obsahuje oblé chodby apod. tak někdy nevím, jestli už vidím chodbu (koryto řeky) celé, nebo jsem nějakou stěnu vynechal. Chybí mi u toho jasnější kontura, ale to bylo možná i tím, že jsem to rozehrál takto pozdě v noci a už to nebylo ono. Jinak by mě to vlastně ani trápit nemuselo, po té hodině a půl chodím po tom patře celkem po paměti a postupně k tomu přidávám nové úseky. Design chodeb a místností není monotonní, což je velké plus. Dokonce jsem narazil na pár skrytých chodeb :)

Statistiky postavy jsem očividně přepískl, hlavně ta úroveň sekery mě zarazila, ale to mi hra nahodila sama od sebe :D Ale už to asi nechám být a s touhle postavou to dohraju. Nakonec jsem si chtěl beztak odpočinout, byť tedy musím říci, že tohle jsem od UU opravdu nečekal. Naopak bych čekal, že hra bude hráče trápit více. Tohle mi připomíná Menzoberranzan, kde přituhlo až ke konci. Ve dvojce to ale udělám určitě jinak.

Nad ránem jsem pomalu dočetl to vlákno na DH, ale už jsem se v něm nic extra nedozvěděl, musel jsem hodně vynechávat kvůli možným spoilerům a power radám od Mazara :D Překvapilo mě však vlákno na oldgames nebo RPGHry, v nich není skoro vůbec nic. Čekal bych, že UU bývaly oblíbeným námětem k diskuzím.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 03, 2017, 20:32:58
Jen v rychlosti, překopal jsem nastavení DOSBoxu, takže nyní jedu na filtr Normal3x, který v UU funguje perfektně a je to zřetelně lepší. Mapa se mi zdá už také ostřejší. CPU jsem nechal na default, byť jsem chvilku zvažoval nastavení na 486 a cykly jsem dal na 8000. Ke svému úděsu jsem však zjistil, že se mi včera netvořily screenshoty, takže budu muset něco natípat znovu, ale už mi bude definitivně chybět třeba tvorba postavy, holt co se dá dělat. Žádný jednorázový event jsem naštěstí nepotkal, takže nic není ztraceno ;) Je to ponaučení pro příště, že si mám DOSBox nastavovat hned na ostrý provoz a neexperimentovat až za pochodu :D Ráno už by tedy snad měl vzniknout první regulérní zápis v deníku ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 03, 2017, 20:52:37
Jj, Normal3x používám v drtivé většině případů (krom ryze specifických jako třeba byl Ravenloft). V okně pak hraju ve 100% případů, kvůli tomu si i drží doma 19" monitor, které není širokoplátěný :) Já se právě divil, že sis stěžoval na směšnou grafiku v prvních postech. Sice to 3D zestrárlo, ale pořád se na to dá koukat (pokud to není roztáhnuté nepřiměřeně).
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 04, 2017, 18:25:53
Našel jsem v jedné místnosti kostlivce a jak byl obraz zdeformovaný a blížil jsem se k němu, tak ta scéna vypadala opravdu docela zábavně :) Jinak pořád nemůžu uvěřit tomu, že takhle vymakaný engine existoval ještě před rozjezdem idSoftu a 3D Realms. Já vím, on je na něm postaven ještě System Shock, ale ten jsem nikdy neměl tu čest hrát, proto je to pro mě takovým překvapením. System Shock snad nehrál ani nikdo ze spolužáků.

Ale u UU1 je opravdu zajímavé to, že jsem dvojku několikrát rozehrál a přitom mi tak vyjímečný ten engine předtím nepřišel. Možná to bude tou emulací, já to asi tenkrát ani nemohl pořádně rozehrát kvůli slabšímu PC. To bude ten hlavní důvod.

Když tak nad tím přemýšlím, ono u enginů šlo vždy hlavně o technologie, nikoliv o to, že by vývojáři neměli nápady. V idSoft akorát dokázali správně odhadnout čas a přijít s kompromisním řešením, které rovnou odprezentovali na hře, která se časem stala kultem a hlavně masovým kultem. Kdyby ty technologické možnosti existovaly už o pár let dříve, je dost možné, že by o idSoftu měla povědomí jen úzká skupina lidí ;) Podobně, ale tentokrát z čistě herního pohledu, dokázal zabodovat Blizzard s Diablem. Taky nepředvedli nic, co by bylo nějak vyjímečné a originální, ale dokázali ve správnou chvíli zacílit správným směrem. Obě firmy totiž dokázaly strhnout nejenom část žánrově zaměřených hráčů, ale dokázali přitáhnout i skupinu hráčů napříč žánry. V tomhle právě excelovalo Diablo, a analogii tu máme i dnes, je jí Zaklínač 3. Hrajou ho i lidé, kteří by normálně do kategorie RPG nezabrousili.

Eh, leč to jsem dost odbočil :D S dnešním zápisem do deníku je to poněkud horší. Opravdu jsem si myslel, že tu dneska už bude viset první zápis, ale jsem na 5 hodinách a stále nemám první patro hotové :D Nechci to kouskovat, takže to sepíšu až najednou, ale jestli tohle někdo při počtu 8 pater dohrál napoprvé pod 30 hodin, tak to musel docela flákat ;) Je pravdou, že první patro je pro mě takový tutorial, ale jestli to bude pokračovat v podobném duchu, tak to u mě bude takový standard na 40 hodin. Jinak chválím i dialogy, resp. angličtinu, oproti Wizardry VII se v tom neztrácím :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 06, 2017, 09:45:29
Level 1

Příběh Ultimy Underworld: The Stygian Abyss začíná snem, ve kterém našeho hrdinu osloví tajemný duch. Jeho bratr prý na Britannii přivolal velké zlo, a tak duch našeho hrdinu do Britannie přenese, jenomže se tak stane zrovna ve chvíli, kdy podlý trol unese Arial, dceru barona Almricka. Hrdinu tak čeká nemilé probuzení v Almrickovo paláci, kdy je obviněn ze zosnování únosu a musí se před baronem zpovídat ze svých zločinů.



Baron si vyslechne jeho příběh o Avatarovi, ale není si jist, zda-li náš hrdina mluví pravdu či ne. Avatar samozřejmě není Almrickovi zcela neznámý, ale váhá, zda-li je jím právě náš hrdina. Své dilema vyřeší poněkud šalamounsky, protože pošle Avatara do Stygijské propasti, kam trol Arial odnesl, aby mu jí přivedl zpět. Pokud je skutečným Avatarem, tak se mu to zcela jistě povede :) No dobrá, smysl to dává, taky mě Almrick mohl rovnou popravit :D Hrdina je poté v doprovodu kapitána Corwina eskortován k propasti a Corwin zůstane strážit vstupní dveře, které otevře jedině tehdy, pokud za nimi uslyší Arial. Poté velké masivní dveře zaklapnou a hra začíná.



Po intru přišla na řadu vlastní customizace charakteru, kterou jsem probral již v předchozích příspěvcích. Zůstal jsem u své levoruké hraničářky Eony a do vínku jí nadělil sekyru. Co jsem tak pochytil, Ultima Underworld se oproti sérii Ultima liší právě v tom, že si tu lze zvolit vlastní charakter, a to do nejmenších detailů, tedy včetně jména. Možná proto byl baron Almrick zmatený ;)

První krůčky po prvním levelu jsem provedl ještě před ostrým startem hry, takže prvních pár místností jsem již znal a hlavně jsem se seznámil s nejbližším lootem, který se tu povaluje. Inventář je omezený na 8 slotů, ale velmi brzy se mi ho povedlo rozšířit pomocí nalezených kontejnerů v podobě vaků a bedýnek. Po několika hodinách jsem však zjistil přesně to, před čím mě Richmond varoval - postava má váhové omezení. Zpočátku hry to nevadí, ale po patře jsem postupně nabral tolik věcí, že jsem prostě už další brát nemohl a tak jsem byl nucen pobrat jen to nejdůležitější a vše ostatní jsem nechal ležet na zemi. Ve hře očividně nic nemizí a ani jsem se nesetkal s respawnem potvor, takže to nejspíše nevadí. Plánuji akorát to, že bych to cennější přesunul na jedno místo, abych to v případě nutnosti (např. rozprodeje), nemusel hledat po celém patře.

Abych to nezakecal, mezi prvními nalezenými věcmi byly louče, které jsou ve hře poměrně užitečné až dokonce nutné (týká se zdroje světla obecně), protože bez nich jsou chodby docela temné. Louče však nevydrží hořet věčně a navíc zabírají pozici pro štít. O něco lépe na tom jsou svíce, které mají vlastní sloty vedle hlavy Avatara. Zapálit tak lze jednu nebo rovnou dvě. Smysl to má, protože svíce poskytuje méně světla, takže jedna je tak akorát na to, abyste v chodbách nezakopávali :) Nejlepší variantou se nakonec ukázala lucerna, kterou jsem později našel a dává se taktéž do slotu pro svíce. Lucerna má opravdu silné světlo, jen se trochu obávám o její výdrž. Předpokládám, že je potřeba jí doplňovat palivo, ale to jsem zatím nikde nepotkal. Všechny zdroje světla lze zhasínat a rozsvěcet dle libosti, což má význam zejména během spánku, kdy by např. svíce hořela zbytečně a dost pravděpodobně by během něj dokonce vyhořela a byla zralá leda tak na vyhození.

Se zbraněmi taktéž nebyl žádný problém. Nejprve jsem sice našel jen meč, ale chvilku poté jsem už v ruce třímal slušnější sekyru a ani tupé zbraně tu nejsou hned v počátku vzácností. Mezi funkčními kousky jsem však našel i dost rozbitých věcí, což mě mělo připomenout, že předměty se ve hře poškozují. Nebezpečné je obzvláště nechtěné seknutí do stěn nebo mříží. Sekyra vydrží poměrně hodně, ale pro všechny zbraně platí, že jakmile se překročí určitá mez, tak se zbraň definitivně rozbije a zmizí.

S předměty a jejich opotřebením úzce souvisí kvalita při nalezení, kterou hra v průzkumném módu pečlivě vypisuje. Vzhledem k tomu, že nemá smysl v inventáři nic kumulovat, tak jsem se prozatím rozhodl výstroj a výzbroj obnovovat zachovalejšími kousky. Týká se to hlavně výstroje, protože zbraně se opotřebovávají i protivníkům a navíc jsem po celém prvním levelu lepší sekyrku nenašel, takže ta úvodní mi bude nejspíše muset vystačit na delší dobu.

Kousek od startovní pozice jsem našel stříbrnou sazenici, která se při pokusu o sebrání proměnila ve stříbrné semínko. To lze opětovně zasadit, přičemž vyroste nová sazenice a tu je možno zase sebrat a tak stále dokola. Smysl mi zatím uniká a nepomohl ani doprovodný text na tabulce v místnosti. V té samé místnosti se také nachází první z tajných chodeb, ale přišel jsem na ní až později při prohlídce automapy. Ta má totiž přesně tuhle schopnost a dokáže zobrazit i to, co by mělo být správně skryto. Naštěstí nezobrazuje tlačítka a páky.

O vertikálním členění prostoru jsem také již psal. Z počátku to nehraje podstatnou roli, ale později hráč zjistí, že se vyplatí koukat i nahoru a hlavně mít u toho dostatečné osvětlení :) První překvapení však přijde spíše z opačné pozice a tím mám na mysli seskoky a pády do hlubin. Kousek po cestě na sever je totiž most, pod kterým protéká podzemní říčka nebo spíše stoka, nejsem si zcela jist. Pád do vody jde, ale u u pádu na pevnou zem hrozí poranění. Skákat do neznáma je tedy tak trochu riskantní.

Plavání ve vodě taky není zcela bez problémů. Postavu to vyčerpává a čas od času dojde k malému topení, takže během plavání může postavě ubývat zdraví. Ve vodě je navíc pár potvor chobotnicovitého vzezření, které na postavu útočí. Nic s nimi vymyslet nejde, protože postava nemůže ve vodě bojovat, takže úprk je jedinou možností. Stokám se tak úplně vyhnout nejde, minimálně je to jedna z možných přístupových cest na určitá místa. Z počátku je těžké odhadnout, co s čím souvisí, takže jsem stoky skutečně použival více, než by asi bylo zdrávo.

V souvislosti s plaváním a prvními boji přišla časem na řadu otázka spánku. Zdraví lze doplnit i konzumací jídla, ale postava sní jen tolik, aby byla právě nasycena a to nemusí vůbec stačit. V této fázi jsem uvítal pomoc Reference Card, protože na aktivaci spánku jsem přímo ve hře nepřišel. Navíc jsem se dozvěděl, že primárním smyslem jídla je potlačit zejména ten hlad, který by pak během spánku znemožňoval účinnou regeneraci zdraví. Obnova spánkem není stoprocentní, ale boje třeba nejsou zatím zas takový problém. Časem jsem navíc na severu patra objevil fontánku, která obnovuje komplet zdraví.

Po několika hodinách jsem měl základní průzkum patra za sebou a automapa vypadala následovně:



Směr na SZ mi blokovala mříž, za kterou postával nějaký goblin. S gobliny jsem na patře zatím jen bojoval, takže jsem čekal, že v tomto případě to nebude jiné, jen budu muset přijít na to, jak mříž nejprve otevřít. Podobně to vypadalo na SV, kde ovšem bylo za mříží vidět tlačítko. Napadlo mě zkusit prak a na tlačítko vystřelit, ale mříž mi v tom efektivně zabránila. Zůstala mi tak už jen nedoprozkoumaná místnost na SV pod zavřenou mříží a pak úvodní JZ úsek, který jsem na počátku vynechal a kde se ukrývá jedno lidské NPC.

V nedoprozkoumané místnosti na SV bylo potřeba nejprve pořešit puzzle. Souvislost nebyla na první pohled zcela zřetelná, po pečlivějším průzkumu oné místnosti mi to došlo :) Problém tkví v tom, že mezi touto místností a místností s goblinem za mříží je menší místnost se čtveřicí nastavitelných pák. Každá páka má celkem 8 poloh, takže kombinatorika je vyloučena, navíc právě nebylo jasné, k čemu to celé slouží, protože do místnosti s goblinem vedou ještě skryté dveře hned vedle místnosti s pákami, takže moje první domněnka byla, že správná kombinace otevírá právě tyto dveře. V nedoprozkoumané místnosti mě však při průzkumu různě vysokých pilířů napadlo, že jsou možná výškově nastavitelné. Nahrával tomu fakt, že u zdi byla další část pilířů a jeden byl snížený, jakoby naznačoval cestu. Samozřejmě, páky nastavovaly výšku pilířů, takže za chvilku jsem měl pilíře seřazené a stačilo si už jen natrénovat skákání :)

V nově odkrytém rohu místnosti jsem narazil na hrob jistého Korianouse a mohl si pročíst vytesaný epitaf:



Korianous byl jistý idealista, který se rozhodl propast přestavět do obyvatelné podoby a poté jí hodlal kolonizovat. První kolonisté přišli v doprovodu Sira Cabiruse, jehož standardy lze místy na prvním patře spatřit. Propast očividně skrývá mnohem více tajemství, než by se na první pohled mohlo zdát. Kousek od hrobu ležel sáček se zvláštním drahokamem.

Trochu dalšího světla do příběhu o výpravě Cabira vnesla až návštěva JZ části patra, kde se nachazí lidská kolonie psanců - ono to jedno NPC není vše, kousek vzadu se dá v místnosti dostat skokem do další části sekce, kde je několik dalších NPC. V podstatě by asi bývalo lepší, kdybych je navštívil už dříve, protože se od nich lze dozvědět řadu užitečných informací. Předně někteří z nich zahlédli trola s unesenou Arial, ale trol i s obětí zmizel hlouběji v propasti.

Mnohem užitečnější byla informace o válce místních klanů goblinů, které se dělí podle barvy kůže na zelené a šedé. Se šedými jsem měl už tu čest, ale zelené jsem zatím postrádal. Jeden z psanců se dostal do vězení šedých a prozradil mi, kterak utekl. V jednom nestřeženém okamžiku se mu s pomocí dlouhé tyče podařilo dosáhnout skrze mříž na tlačítko ... bingo, to mám pořešený problém s mříží a tlačítkem, už jen najít tyč ;)

Další s psanců mi pověděl více o samotném patře a různých nebezpečí, přičemž mě upozornil, že oblasti označené Cabirovou zástavou (je na ní vyobrazen ankh) jsou více civilizované a tím pádem jsou v podstatě bezpečné. Zajímavé na tomhle zjištění bylo hlavně to, že Cabirovo zástava visí i před místností s mříží na SZ, za kterou stojí goblin (později jsem zjistil, že má zelenou barvu kůže, ale vrátím se k tomu až za chvíli). Cabirus měl zřejmě podstatný vliv na zdejší osazenstvo a povedlo se mu některé z obyvatel sjednotit a přimět spolupracovat. Co se s ním však nakonec stalo, je prozatím těžké říci.



Krom toho jsem se od tohoto psance dozvěděl o další zvláštnosti. Ankh nemá smysl jen na Cabirovo zástavě, ale ankhem jsou označené i tzv. Shrine of Virtue. Jsou to místa, kde se lze modlením zdokonalit v určitých dovednostech. Obor dovedností je předem určen a definován tzv. mantrou, takže pokud se mantra shoduje, může si postava dané dovednosti vytrénovat. Jedna ze svatyň se nachází na JV patra.

Poslední užitečnou informaci mi poskytl Bragit, který mě varoval před krádežemi. Už v táboře psanců jsem si všiml, že některé věci nesou označení majitele, takže asi není záhodno sbírat bez rozmyslu vše :)

Rozhovory s NPC mě celkově překvapily. Jednak užitečností zjištěných informací a pak i tím, že to není jen prostý monolog, ale odpovědi a směr dialogu lze řídit. Klidně se může stát, že se nějakou volbou jiné možnosti bloknou a už se k nim nelze vrátit.

Z tábora psanců jsem vyrazil na SV do tábora šedých goblinů a s pomocí tyče si odemkl mříž. Přímá konfrontace se neukázala jako zrovna nejlepší nápad a párkrát se mi podařilo natáhnout bačkory :D Oni sice všichni goblini vypadají stejně, ale jeden z nich byl nakonec výrazně silnější, zřejmě místní vůdce. Na bojích se skupinou je nepříjemné nejenom přečíslení, ale i to, že se mě goblini snažili obklíčit a dostat se mi tak do nekrytých zad. Vyřešil jsem to tak, že jsem na sebe nalákal jen menší skupinku a s tou jsem odcouval ke vstupním dveřím do místnosti. V nich jsem zůstal stát a díky tomu jsem bojoval max. 1 na 2. Po boji jsem vybral pokladnici šedých goblinů a naplněn dobrým pocitem, jsem odkráčel směrem do tábora zelených goblinů.

S goblinem za mříží jsem zkusil rozhovor a skutečně to zabralo a na požádání mi mříž otevřel. Očividně opravdu nemusím bojovat se všemi. Nahoře jsem narazil na Vernixe, vůdce zelených goblinů. Rozhovor s ním se nesl v duchu pochlebování, protože jinak byl skoupý na slovo a náchylný k naštvání. Od něj jsem se dozvěděl o smrti Cabira a trochu mi poodhalil, co za další osazenstvo propasti mě čeká - jistí horalové, ještěráci a věštci? Čekal jsem, že od něj dostanu nějaký úkol s šedými gobliny, nebo padne řeč na to, jak jsem je vybil, ale nic z toho se v možnostech rozhovoru neobjevilo. Poblíž Vernixe ležela na zemi loutna, ale nechal jsem jí být, stejně tak pokladnici zelených goblinů.



Tím jsem v podstatě vyčerpal veškeré možnosti, které jsem měl dostupné. V tuto dobu jsem přišel na skrytou chodbu na jihu, která mě dovedla ke dvojici pilířů nad částí stok na jihu, kde je dobře ukrytý vstup do svatyně. Po pilířích je potřeba přeskákat, ale dveře jsou zavřené a klíč od nich jsem nenašel. Svatyně ještě není vše, lucerna mi uprostřed patra odhalila ještě jedny dveře, ale ty jsou pro změnu za širokým korytem stoky, takže k nim nedoskočím. Netuším, zda-li tyhle dvě místa spolu nějak souvisí, ale pro mě to znamená, že nemohu do svatyně a to je teď pro mě důležitější. Těžko říci, jestli jsem opravdu něco minul, nebo jsem jen přehlédl nějaké puzzle. Před odchodem na 2. patro tedy automapa vypadá následovně:



Šest hodin za mnou a první patro není stále komplet. Zatím to budu brát tak, že klíč leží někde na dalších patrech :) Level postavy mám 5. Jsem zvědav, co mi přinese další patro. Cestu na něj jsem našel poměrně brzy po začátku hry, ale nechtělo se mi přeskakovat od jednoho k druhému, takže pokud to půjde, budu se vždy držet jen jednoho patra, dokud budu stále schopen objevovat jeho nové části. Díky druhému nalezenému vstupu na 2. patro navíc vím, že i na něm se nachází stoky ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 06, 2017, 22:18:46
Level 2

Co naplat, nic kloudného už jsem na levelu 1 opravdu nevymyslel a tak jsem se vydal k průchodu na 2. patro. Kolem něj jsem ještě jednou prošel přilehlé místnosti a z podlahy sebral krumpáč, který jsem předtím zřejmě v té hromadě věcí přehlédl. K čemu mi bude, zatím nevím, nevybavuju si, že bych něco rozkopatelného minul, ale jak už to tak bývá, krumpáče jsou dost často klíčový předmět a tak jsem ho uložil do batohu :)

Druhé patro začíná malým bludištěm dřevěných chodeb plných červů. Nic, co by mě překvapilo, ale na severu bludiště se objevila chodba, která mě dovedla ke kamennému ankhu. Mé tušení bylo správné, jedná se o Virtue svatyni, ale nemám potřebnou mantru. Trochu mě to zmátlo, nechápu, proč je tedy svatyně na prvním patře uzamčená, když tady jsem o ní vysloveně zakopl. Snad tomu časem přijdu na kloub.



Na jih od bludiště se nachází kamenný komplex, kde jsem po pár krocích zničeho nic dostal 6 xp. Kousek ode mě se v té době objevila mříž se zástavami Sira Cabira, tak možná proto. K mříži jsem nešel, místo toho jsem se vydal podél zdi na východ a zapadl hned do prvních dveří, kde jsem se srazil s trpaslíkem Ironwitem. Je poněkud sklerotický, takže rozmluva s ním je trochu zmatečná. Hledá své nákresy, které nechal ve skladišti na východě a požádal mě, zda-li bych mu je nedonesl. Háček je v tom, že skladiště není dostupné přímo, vchod se nachází ve výšce a dveře jsou ke všemu zamčené. Budu tedy potřebovat klíč a lektvar levitace. Ironwit se mi snažil pomoci s nasměrováním, ale dost to drhlo. Lektvary jsou ke všemu dva, jeden z nich je jed a Ironwit si nemůže vzpomenout, který je který :D Nevadí, to pořeší kdyžtak save/load, ale celý dialog je opravdu vtipný :) Není to jen nějaké strohé zadání úkolu.

Druhé patro vskutku více hraje na výškové členění celého komplexu. Chodbou za Ironwitem jsem se dostal na jakési úzké lávky, pod nimiž je o něco níže pevná zem, leč po ní chodí zombie bez hlav. Jsou to docela odolné potvory a boj s nimi mě donutil k odpočinku - v jednom místě jsem nezvládl přeskok, a tak jsem s nimi byl nucen bojovat. Před odpočinkem jsem si všiml další záludnosti hry, jídlo v batohu mi stárne :) Dole jsem našel jen malou uzamčenou místnost a tak jsem se vydal opět nahoru, lávka v tomto místě totiž klesla až k zemi, takže to bylo snadné. Došel jsem opět k místě přeskoku a tentokrát se mi zadařilo.



Nově odkrytá místnost si pro mě připravila další překvapení, jehož obdoba byla použita později v Might and Magic VIII. Na podlaze je světlými kostkami vydlážděná klikatá cesta od severu k jihu, ale nedocvaklo mi to hned napoprvé, tak jsem se vydal rovnou ke stěně, že si místnost nejprve obejdu po obvodu, ale po chvilce jsem z neznámé příčiny umřel :D Ano, cesta mimo vyznačenou pěšinku je zapastěná. Na jihu místnosti jsem sebral klíč a na severu se za dveřmi probojoval skrze červy k prázdné zlaté skříňce. Nutno zmínit, že klíč nebyl od těchto dveří, zřejmě bude pasovat ke dveřím dole pod lávkami. Červi mě otrávili a zatím jsem to nechal být, jed vypadá méně nebezpečně než od pavouků, tak to třeba ustojím.

Klíč skutečně pasoval k oněm zamčeným dveřím a jed během cesty bez větších obtíží vyprchal (stálo mě to jen kousek zdraví). V místnosti jsem našel zelený a červený lektvar, přesně jak mi povědět Ironwit. Nyní už tedy jen najít skladiště.

V jedné zákrutě této části patra se skutečně nachází přerušená pasáž, která je dosažitelná jen levitací. Zkusil jsem zelený lektvar a hned napoprvé trefil lektvar levitace :) Ve skladišti jsem našel několik krumpáčů a bedýnky s runou a nákresy. Jenomže tohle nejsou ty správné nákresy a Ironwit je odmítl. Jsou zašifrované, takže vlastně ani nevím, co jsem našel. Jelikož lektvar levitace jsem měl jen jeden a jeho výdrž je poměrně omezená, byl jsem nucen loadnout (naštěstí jsem měl separátní save těsně před touto akcí). Zaskočil jsem znovu za Ironwitem a dal si větší pozor při otázce na lokalizaci skladiště, to má být totiž na JV patra. Začíná se mi to mírně komplikovat, lektvarů levitace bych potřeboval více, abych se mohl dostat opravdu všude a nemusel si vybírat.

Prošel jsem kolem Ironwita do chodby se zástavami Cabira a vydal se na východ. Uprostřed patra je středová křižovatka s chodbami ve směru světových stran. Cesta na sever vede ke vstupu na další patro a ke stoce, kde se nachází fontána zdraví. Stoka je malá a odpovídá místu, kam se dalo seskočit z prvního patra z tábora šedých goblinů. Když už jsem u šedých goblinů, ti se nachází i zde na druhém patře a poprvé jsem si všiml drobného barevného odlišení v jejich oblečení, takže potvory lze přeci jen blíže identifikovat (specifikovat).



Cesta na východ vede do soustavy menších místností, kde jsem našel svitek s názvem jedné mantry, začínám tedy pomalu chápat způsob použití svatyň ;) Zatím ale není čas se ke svatyni vracet a zkoušet, co to udělá. Krom tohoto svitku jsem našel i svitky, které zřejmě popisují skládání kouzel z run. Jedna z cest v této části vedla do větší sloupové místnosti, kde jsem odobně jako na prvním patře našel orb (mříž u místnosti se opět otevírá dlouhou tyčí). Při pokliku mi orb zobrazil nějakou místnost s kamenem, zřejmě nějaký místní secret. Z truhly jsem si pak vytáhl dvojici run a další svitek s nápovědou.

Chodba na jih má dvě hlavní odbočky na každou stranu. Na západ vede do tábora horalů (mezi ně patří i Ironwit a všichni ostatní trpaslíci). Odbočka na východ vede do dolů. Na východní straně jsem našel i malé překvapení v podobě vstupu na první patro do části, která se nachází za stokou a kam jsem předtím nedokázal přeskočit. Nic tu ovšem není, je to jen malá místnůstka s dveřmi a schodištěm.

Od průzkumu severní části patra jsem začal mít nouzi o místo v inventáři, tedy abych byl přesný, čím dál častěji jsem se dostával na hranici nosnosti. Popřeskládal jsem inventář, co to šlo, ale už mě nenapadá, co tu váhu vlastně všechno způsobuje. Budu si muset opravdu někde udělat dostupné skladiště, kam naskládám potřebné věci, nebo alespoň zdánlivě potřebné věci.

Na jihu jsem se nejprve vydal do dolů a to do jejich severní části. Krumpáčem jsem si uvolnil cestu skrze balvany a hned za nimi jsem se utkal s beholderem. Byl trošku tužší, ale největší problém u bojů je, že potvory opravdu nepostojí a před ranami couvají :) Našel jsem tu drátěnou košili. Někde při cestě už jsem našel kroužkové boty, takže se začínám zdatně vylepšovat :D Na severu se mi navíc povedlo najít bojovou sekyru v lepším stavu, takže i útok je lepší. Bojová sekyra je zřejmě těžší (bohužel, hra nezobrazuje žádné statistiky), takže nápřah trvá déle, což je přesně to, co u sekery očekávám. Je to cena za vyšší poškození a proto škoda každé rány, která padne vedle :D



Prostřední cesta v dolech vede na okraj srázu, pod nímž je další část stoky (říčky). Z koryta se dá dostat na břeh, nebo je tu i možnost nechat se strhnout proudem a nechat se odplavit na třetí patro. Plavání korytem mi jinak odhalilo trojici mostů. Na břehu jsem potkal trpaslíka Hewstona, od kterého jsem se dozvěděl o potvorách na severu dolů. Prý je tam i pěkná zlatá žíla (to byla ta část dolů, kde byl beholder). V příbytku Hewstona jsem našel rybářský prut, který jsem si ihned přivlastnil :) Jak je vidět, v Ultimě Underworld se dá nejspíše i rybařit :D

Na JV dolů jsem narazil na trpasličího kováře Shaka. Je to poměrně důležitá postava s řadou dobrých informací. Zkusil jsem od něj získat skill na opravování věcí, což mi vysvětlil, že takhle nejde, ale mám si prý zapamatovat mantru LON ;) Je to dohromady už třetí mantra, kterou jsem se na tomto patře dozvěděl. Se Shakem se dá mimo jiné obchodovat, ale zatím z toho nejsem příliš moudrý, vypadá to totiž na směnný obchod, budu to muset nejprve prověřit. Má docela slušné kousky výstroje, což by se možná vyplatilo nakoupit. Krom toho zřejmě nabízí služby identifikace a opravování.

Zajímavá část rozhovoru přišla při otázce na Cabirův talisman. Čekal jsem něco trochu jiného, ale zřejmě se jedná o set výzbroje, protože Shak mi pověděl o rozlomeném meči jménem Caliburn a štítu jménem Valor. Neví, kde je hledat, ale až je najdu, prý se mám u něj stavit.



Nakonec jsem zašel do tábora horalů. Začal jsem ho obcházet klasicky kolem dokola, když tu se mi do cesty jeden horal připletl, tak jsem si řekl, že s ním tedy pokecám. Kupodivu znal mé jméno, což se hned vysvětlilo, protože když jsem se ho zeptal, jaké že to mají problémy, tak mi v podstatě poděkoval za zabití beholdera. Hra očividně neumí tak úplně pracovat s událostmi, resp. stejně jako na prvním patře ode mě jako hráče nejspíše čeká, že nejprve navštívím přátelská NPC na patře a vyzpovídám je. Teprve poté se budu řídit dle získaných informací. Odměnou za splnění tohoto úkolu můžu od horalů očekávat pomoc. Pro další informace jsem byl odkázán za Shakem nebo králem Goldthirstem.

U mříže na severu hlídá Brawnclan, který nebyl z chodby vidět, ale zřejmě by šel zaměřit, protože má samozřejmě dialogovou nabídku na otevření mříže. Z této stranu už bych si mříž mohl klidně otevřít sám :) Zkusil jsem ještě pár místností poblíž a v jedné našel Corbyho. Něco ho sžíralo a tak jsem mu nabídl pomoc. Šlo o sen, který sdílel společně se Sirem Cabirem, když se Cabirus pokoušel sjednotit obyvatele propasti. Pověděl mi, že se traduje, kterak byl Cabirus otráven, ale realita je spíše taková, že Sir Cabirus sám ztratil vůli žít. Zbylo po něm jen osm artefaktů, které tvoří mocný set, a jež Sir Cabirus sbíral kvůli jejich síle, aby pomohly kolonistům následovat cestu Avatara. Slíbil jsem mu, že je najdu a použiju pro správnou věc. Jelikož se talismam taktéž skládá z osmi dílů, tak je jasné, že oním talismanem bude opravdu set artefaktů.

Krom strážce pokladnice, se kterým nebyla moc řeč, mi zbyl už jen král Goldthirst. Podobně jako u Vernixe je potřeba dávat si pozor na jazyk, tentokrát však nepochlebovat ;) Během rozhovoru jsem si všiml jedné zajímavosti v UI, kterou jsem doposud přehlížel a všiml si jí až u kováře Shaka, kde jsem si myslel, že je tu kvůli tomu, že jde se Shakem obchodovat. U portrétů NPC vs Eona se totiž zobrazuje osmice "vyměnných" slotů pro předměty (každý má 4), které se pak nejspíše ovládají prostřednictvím dialogových voleb. Bylo mi divné, proč mají NPC někdy dialogy na předávku a přitom jim nic předat zdánlivě nemůžu :D Je to trošku nezvyk, holt učení přímo ze hry není nikdy bezbolestné :D Začal jsem mít navíc problém s úkolem pro Ironwita, neboť to skladiště se zašifrovanými nákresy bylo nepochybně správné, na patře už mi totiž nic jiného ani nezbylo. Nejspíše je musím vyměnit právě skrze tyto sloty.

Goldthirst byl první, kdo správně zareagoval na zabití beholdera. Králi jsem mohl něco darovat, nebo mu nabídnout pomoc, a jelikož jako dar si nic z inventáře nevybavuju, tak jsem mu nabídl právě tu pomoc. Chtěl po mě pomoci s potvorou v dolech. V následujícím dialogu jsem pak měl možnost odpovědět, že jsem potvoru již zabil. Odměnou mi byl titul hrdiny a amulet.



Od krále jsem zamířil ihned na SZ, abych si ověřil svou "teorii" o předávání předmětů a zaletěl jsem si pro zašifrované nákresy. Poté jsem si s Ironwitem znovu promluvil a do slotu ke svému portrétu přetáhl nákresy. Teprve poté jsem mu sdělil, že mu je nesu a klaplo to :) Za odměnu jsem dostal další lektvar levitace. Interakci s NPC bych měl tedy zvládnutou, tedy až na obchodování.



Na závěr jsem zkusil navštívit svatyni a pohrát si s mantrami. Opravdu to funguje tak, jak jsem si myslel a ankhu je potřeba sdělit existující jméno mantry. Při té příležitosti jsem zjistil, že některé návody, které jsem mylně považoval za návody k sestavování run, jsou také mantry. Mantru lze zadat jen několikrát, což zřejmě souvisí s počtem dosažených levelupů, ale jistý si nejsem. Budu se na to muset ještě lépe podívat.



Eona mi po dnešku poskočila na level 9 a na 2. patře jsem strávil taktéž 6 hodin ;) Mohl bych to opět svést na tutoriálovější průběh, ale těch novinek nebylo zas tolik. Většinu času jsem věnoval klasickému průzkumu. Psaní deníku samozřejmě počítám ke hře, protože hra sama žádný nemá, takže ty informace musím sumarizovat chtě-nechtě. Nehodlám si naběhnout podobně jako u Wizardry VII. Dohromady jsem tak na rovných dvanácti hodinách. Zbytek druhého patra zatím nechám být, protože průzkum uzamčených místností by mohl vést k pobouření trpaslíků a to nechci riskovat. Jinak pokud jde o nějaké herní tipy/nápovědu, ty se dějí skrze spánek, kdy mě už podruhé navštívil onen duch z intra a při druhém setkání mi pověděl, že mám hledat části talismanu Sira Cabira, což byla věc, která už mi tak nějak došla i bez toho. Zatím to vypadá, že duch se ve spánku zjeví na každém patře a ke každému bude mít nějaký komentář, jsem zvědav, zda-li se mi to zítra se vstupem na 3. patro potvrdí. Duch se ještě zmínil o hledání spojenců, což jsem u trpaslíků nejspíše právě splnil.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 07, 2017, 22:58:12
Heh, už jsem si myslel, že každý den bych mohl sfouknout minimálně jedno patro, ale začíná se to komplikovat :D Na třetím patře už mám odkrouceno 5 hodin a budu rád, když to opět zaokrouhlím ještě na těch šest, protože jsem teprve ve 2/3. Patro je na jedné straně poměrně komplikované na průchod, tedy v porovnání s dosavadním průchodem skrze první a druhé patro a navíc je okořeněno rébusem v podobě překladu jazyka ještěranů (lizardmanů) do obecné řeči :) Deník se mi proto nepíše zrovna moc pohodlně a přijde mi, že moc skáču od jednoho k druhému. Původně jsem plánoval, že bych záznam rozdělil na dvě části, ale lepší bude, když zítra patro nejprve celé dokončím a pak záznam zkompletuju.

Velký problém mi začíná činit přetížení, svou váhu má prakticky cokoliv, takže jsem začal budovat mezisklad. Setřídění věcí mi pak taky nějaký čas zabere, ale rád bych postavu co nejvíce odlehčil a přitom měl stále někde po ruce připravený např. vak s bylinkami, pro který se budu moci snadno vrátit. Různé svitky mi taky přijdou jednoúčelové, ale ty naštěstí moc nosnosti neubírají.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 08, 2017, 07:53:50
Puzzle s jazykem byl super,po určité době a praxi se to dá. Přetížení jsem řešil celou dobu hry (s mou extrémné nízkou hodnotou síly) a protože jsem byl paranoidní a od každého typu předmětu jsem musel mít alespoň 1 ks, tak to bylo někdy fakt obtížné rozhodnout, co vyhodit.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 08, 2017, 08:22:47
U jazyka jsem postupně absolvoval několik stupňů rozhovorů a u každého jsem si vypsal slovíčka a pak si je nechal přeložit. Výborné na tom bylo, že ten vězeň nemluví, ale význam naznačuje jen gesty a mimikou, takže to byla zároveň výborná rozcvička v angličtině :D Trochu mě potrápil akorát apostrof, protože ten lze napsat dvěma způsoby, přičemž relevantní je jen jeden. 14 slovíček pak stačilo k pochopení celého dialogu, ale zatím netuším, jestli to pak budu ještě dále potřebovat. V deníku je pak budu mít vypsané. Mám trošku obavy, že jsem vězně propustil příliš brzy a náčelník mě zasype novou várkou slovíček.

S nosností to mám i přes svou sílu nalomené. Překvapilo mě, že váhu má opravdu vše, dokonce zlaté úlomky jsou poměrně těžké a 90 úlomků dělá hezkých pár bodů. Jak jsem navíc postavu navlékl do těžší zbroje, tak jsem si kapacitu zase snížil. Zvažuju, že si nechám jen jídlo, drahokamy a louče + olej. Zlaté úlomky budu asi přenášet v extra vaku mezi patry (založenými úložišti). Ještě musím dořešit to obchodování.

Pořád tápu ohledně těch svatyň, protože na 3. patře jsou hned dvě. Něco mi říká, že jsem to možná blbě pochopil a ve finále je to tak, že každá svatyně umožňuje jen omezený počet modlení a pak se musí jít zase k jiné svatyni. Nekoresponduje mi to totiž s maximálním levelem, který je dle manuálu 16. Prozatím jsem tedy postavu ještě vůbec necvičil - hlavně neznám mantru na sekyry.

Jak to bylo s rychlostí postupu u tebe Richmonde? Mě přijde, že jsem tentokráte nějaký pomalý, ale přitom si neuvědomuju, že bych někde zbytečně dlouho váhal. Bojů je poměrně málo, ale UU klame tělem při průzkumu. Opravdu se snažím mít na automapě vidět vše, takže některé stěny oblézám hned několikrát. S tím mě napadá ještě jedna vychytávka, které jsem si včera všiml. Namísto svící jsem nasadil louče a jak čas plyne, tak louče svítí čím dál méně :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 08, 2017, 10:19:13
Ad nosnost - já už to psal do diskuse na DH, ale příští hraní zkouším jako Unarmed :) On se dá vycvičit slušnej zabíják i beze zbraně, tím bude i pořešena nosnost :)

Mantry - je to tak, jak píšeš. Ten Ankh má omezený počet "nabití", přičemž ale můžeš si zvýši některou z vlasností vícekrát u jednoho Ankhu. Já to vždy zkoušel, dokud to šlo. Určitě nějaké bodíky věnuj Lore, aby postava mohla lépe identifikovat předměty. Na internetu určitě někde je taková přehledná tabulka vlastnostmi, na co mají vliv a hlavně, zda má smysl tu vlastnost rozvíjet.

Postup ve hře - no jsou hráči, co to dali za 20-30 hodin. Já tedy s tím strávil určitě přes 50, spíš 60 hodin. Snažil jsem se prolézt vše, zapisovat jsem si vše do poznámkového bloku i do mapy. Mně obecně rpgčka trvají dlouho, já si to takto i užívám :) Nic neuspěchávám.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 09, 2017, 18:42:17
Ještě před tím než začnu, tak tu mám tři extra body k zápisu. První je dodatek ke zdrojům světla. Louče lze normálně držet v ruce, čímž pak skutečně blokují místo pro štít, ale podobně jako svíce a lucerny, i louče je možné přehodit do slotů vedle hlavy a tam pak už ničemu nepřekážejí. U lucerny jsem si ještě vyzkoušel doplnění olejem, funguje to normálně tak, že se klikne na lahvičku s olejem a poté se klikne na prázdnou lucernu.

Druhá poznámka je k úkolům. Minule jsem několikrát zmínil hledaní Cabirovo setu, který se skládá z osmi kusů artefaktů. Pater v Propasti je shodou okolností také osm, takže se nabízí jednoduchá úvaha, že co patro, to jeden kousek. Zatím mám za sebou dvě patra a ani jeden kousek :) Proteď bych to hlavně nijak nehrotil, těžko soudit, zda-li je ta úvaha vůbec správná. Vermix třeba nosí zajímavý plášť, ale taky nevypadá, že by se ho dobrovolně vzdal. Na druhém patře to může být podobné a další artefakt bude např. v trpasličí pokladnici. Z rozhovorů bych tipoval, že nejprve musím najít nějaký vhodný dárek a pak se teprve posunu dál.

A třetí poznámka se týká trpaslíka Corbyho (to je ten s nočními můrami). Corby působil jako špeh v družině Sira Cabira a je to nadaný kartograf ;) Díky němu známe rozložení a osazení pater Propasti. Mimo jiné je autorem oficiální mapy prvního patra.

Level 3

Na třetí patro jsem to vzal netradičně po vodě :) Proud mě strhl do větší místnosti odkud se dalo na několika místech vyjít na břech. Na prvním takovém místě jsem našel pár run a deník, který popisoval, že na SV se nachází skrytá chodba. O kousek dále jsem na břehu narazil na Lizardmana. Krom standardní interakce se tu poprvé objevila možnost zadat přímo psanou otázku. Nechal jsem to zatím být.



Kousek dále jsem narazil na Ishtass, od kterého si lze vzít úkol s nalezením ještěřího vůdce Ossikky. Ten se shodou okolností vydal po stopách ukrytého meče, který popisuje kniha, co jsem před chvilkou našel ;) Začínám mít podivné tušení, že se jedná o meč z Cabirova setu. Ishtass patří mezi šedé ještěřany, kterým ostatní říkají Quiet Ones, přičemž zrovna šedí jsou jediní, kdo plynule mluví obecnou řečí :)



Průzkum 3. patra je poněkud komplikovanější na popis. Všude je kolem dost vody a různě pospojované lokace. Než jsem se nadál, byl jsem div ne na severu. Vrátil jsem se proto o kus dolů a co nejvíce při západním okraji mapy jsem sešel až na jih. Na konci chodby se nachází vstup zpět na 2. patro, který ústí poblíž trůnního sálu trpaslíků. Zhruba v polovině jižní cesty jsou uzamčené dveře speciálním mechanismem se třemi tlačítky. Kód si lze přečíst naproti u stěny - mezi kytkami při zemi je cedulka s nápisem left-right-center. Stojí to akorát menší otravu, protože kolem této "louky" je mrak jedovatého plynu :)

Za dveřmi se nachází táhlo, které slouží jako k otevření dveří z této strany a dlouhá chodba na východ patra. V polovině chodby jsou uzamčená skladiště a jedna banditka. Na konci chodby je pak vstup na 4. patro. Zkusil jsem to poté obejít opět po západním okraji a přitom si zmapovat vnitřní zdi (směrem do středu patra). Stočilo mě to na sever a poté na východ, kde jsem skončil u vodopádů. V chodbách na souši jsem tu poprvé narazil na teleporty.

Jedna z chodeb vede po kruhové trase a dále na východ k větší nádrži. Kolem jsem minul "suchý" vstup z druhého patra. Z nádrže teče voda na jih podél východního okraje patra, takže už je jasné, že tato podzemní kanalizace tvoří kruh okolo středové části patra. V jednom záhybu stoky jsem pro svou hraničářku objevil plátovou zbroj a helmu. Inventář už to nezvládal, tak jsem rovnou využil onoho vstupu na druhé patro a poblíž jsem si nahoře vytvořil dočasný sklad. Časem jsem na východě v jednom z vodopádů našel skrytou jeskyni, ale ležel zde jen drobný loot a lebka goblina. Domněnku o směru stok jsem si vzápětí potvrdil.





Uprostřed patra je tábor lizarmanů, nebo-li jak mi prozradil už Ishtass, tzv. Thepa, jak si říkají ve svém jazyce. Je zde řada zamčených dveří plus vstup na 4. patro, ale to nejzajímavější se naskytlo ve chvíli, kdy jsem se s lizardmany pokusil promluvit - nemluví obecnou řečí. Vlastně to jen potvrdilo to, co jsem se od Ishtass dozvěděl. Lizardmani prý rozumí, ale mluvit se jim obecnou řečí nechce. Moje první pokusy tak málem dopadly tragicky :D V táboře se nachází rasa červených a zelených ještěřanů.

S jazykem to vypadalo na prima oříšek, ale v cele jsem naštěstí našel lidského vězně jménem Urgo. Byl v docela zbídačeném stavu a skoro přestal mluvit, ale po chvilce pokusů o konverzaci mi nabídl, že by mě naučil něco z jazyka lizardmanů. Důvodem je, že by se rád dostal na svobodu, ale kvůli tomu musím nejprve přemluvit jistého Sseetharee, který se pohybuje poblíž. Je to místní žalářník. Na začátku lekce mě naučil jen ano a ne, což jsem tak nějak pochytil už u Vermixe na prvním patře. Urgo byl pěkně vyhladovělý, tak jsem mu dal kus kuřete a šel si popovídat s žalářníkem.



Musel jsem postupovat krůček po krůčku, každé nové slovíčko si zapsat a pak zajít za Urgem, aby mi je přeložil. Eh, málem bych zapomněl, jelikož Urgo moc nemluví, musel jsem význam slov odvozovat z popisu pohybů jeho rukou a mimiky ;) Celkem jsem složil následující přehled, který bezpečně postačil k rozhovoru se Sseetharee.

sseth = yes
click = no
bica = greeting
Tosa = Ty
yeshor'click = přátelský úsměv
Thepa = lizardman
Sorr = rozzlobení
Isili = Já
yethe = zabít tě
eppa = přicházet
Urgo = jméno vězně
sstresh = pomoc?
zekka = jídlo
sel'a = darovat?
ossli = předat
thesh = náklonnost

Důvodem Urgova uvěznění byl pokus o krádež, kterým je dokonale rozezlil a hrozil mu za to trest smrti. K jeho vykoupení postačilo Sseetharee po rozhovoru předat slušnou porci jídla. Tím jsem v táboře prozatím skončil, žádný další pojmenovaný lizardman tu už nebyl (tedy prozatím ;)).

Dokončil jsem okružní cestu stokami a vrátil se na sever. Teleportem jsem se přesunul do severních chodeb nad táborem lizardmanů. Čekal mě tu hezký loot, svatyně a nápis Tome loves Judy ... tedy ten až poté, co jsem si to vyříkal s nějakým banditou. V jedné místnosti jsem našel dvojici klíčů a poznámku, že mám ve skladišti dobře prohledat jeho zadní část. U svatyně jsem si pro změnu přečetl jméno mantry pro boj beze zbraně. Jiná tabulka mi prozradila, že magický krystal zobrazuje skrytá místa, což mi potvrdilo mou domněnku z druhého patra. Severní chodby lze postupně propojit s jihem a táborem lizardmanů (je potřeba klíč ke dveřím). Tím se cesta po středu patra podstatně ulehčila.



V této části patra jsem minul už druhou páku, jejíž význam mi je poněkud nejasný. Časem, když jsem stahoval veškerý loot do dočasného skladu, tak jsem v pouzdře na zemi našel poznámku, že mám páku opakovaně stisknout. Skočil jsem na to a zkusil to ... za mnou se v tu ránu vyrojila armáda krys :D V jedné místnosti severních chodeb lze najít ještě obchodníka Zaka, který prodává svíce, louče a lampy. Ale jak jsem již naznačil, největším problémem se v tuto chvíli stal opět loot a přeplněný inventář :D

Přesto jsem se šel podívat ještě do skladišt na jihu. Dveře jsem si odemkl zlatým klíčkem a vstoupil nejprve do východního skladiště. K mému překvapení jsem se tu srazil s hlavou zdejších banditů (či snad banditek??), ale v rozhovoru se mě snažila jen odpálkovat. Na severu se mi přesně dle poznámky na pergamenu zobrazily tajné dveře do skrýše banditů. Nebylo tu však nic moc k vidění. U zdi sice ležel broad sword, ale v jednom kuse, takže onen legendarní meč Cabira to není.

Poté už jsem opravdu musel jít roztřídit a popřeskládat věci z inventáře. Ideální by asi  bylo skladiště na jihu 3. patra, abych to měl blízko k trspaličímu kováři, ale chybí mi boxy na třídění, které budu muset odteď pečlivě sbírat a pak se do toho už vrhnu. Nyní mi nezbylo nic jiného, než pokračovat na současném odkladišti.



Na 3. patře jsem si navíc poprvé všiml něčeho, co mi připomíná respawn. Ve skladišti mě z ničeho nic napadl nějaký bandita a v chodbě na JV jsem se srazil s pavoukem, byť chodba již byla dávno vyčištěná. Později se tyto příhody zopakovaly, takže respawn v UU asi opravdu bude, ale ne na všech patrech.

Na JV ještěřího tábora jsem našel další svatyni a Iss'leeka. Použití svatyň už jsem v předchozích příspěvcích prokonzultoval s Richmondem, protože hra to opravdu nezmiňuje úplně jasně. Nakonec jsem to tedy odhalil, ale úplně jistý jsem si tím nebyl. Zatím jsem totiž neměl potřebu něco trénovat, teprve jsem ve fázi, kdy hledám potřebné mantry, protože to co nacházím, zrovna moc nepotřebuju :), takže jsem rád, že jsem se nakonec trefil.

Iss'leek mě formou zprávy na papírku požádal o rubín. Snažil se vytvořit jednu z run, ale měl jen část ingrediencí, tak jsem mu s radostí pomohl. Ve váčku jsem měl hned 4 rubíny, tak nebyl důvod se o jeden nepodělit. Odměnou mi byla kombinace run Ylem Por, s níž bych měl být schopný sesílat kouzlo Chůze po vodě (tedy alespoň tak jsem to z toho svitku pochopil :)). Získal jsem si tak hlavně dalšího přítele, protože magie je pro mě zatím nedosažitelná (se dvěma SP nesplňuju minimum ani pro první kruh). Pomocí ještěřího klíče jsem postupně odemkl i zbytek místností, ale nic podstatného jsem už nenašel.



Hlavou mi pořád vrtala skrytá místnost s mečem na JV patra a úkol od Ishtass. Když jsem při pobíhání po východě patra našel skrytou jeskyni za vodopádem, napadlo mě vzít lebku ze země a zkusit si jí blíže prohlédnout. Průzkumný mód funguje normálně tak, že se klikne na předmět na podlaze apod., ale u kostí jsem zjistil, že hra část informací zatajuje :) Na zemi to byla jen nějaká lebka, ale teprve v inventáři jsem získal popis, že jde zřejmě o lebku goblina. Napadlo mě to samé s kostmi, které se válejí poblíž startovní lokace, kde jsem našel mágův deník. Kosti patřily nejspíše šedému ještěřanovi a v tu chvíli jsem zajásal, leč předčasně. Ishtass to jako důkaz nálezu Ossikky nevzala. Nic dalšího specifického kolem neleželo, tak jsem se musel smířit s tím, že jsem někde něco přehlédl, nebo Ossikka stále ještě žije a bude buhví kde.

Na JV se mi po několika průchodech a pečlivém obhlížení skutečně podařilo najít skrytou místnost. Byla v ní ovšem jen páka. Nicméně tato páka otevřela skrytou pasáž na jih odtud, kde jsem sice taky Ossikku nenašel, ale za to tu je další svatyně, fontána zdraví a část zlomený meč :D



Tím jsem konečně získal jednu část setu a nejspíše jsem tím zároveň prozatím uzavřel průzkum 3. patra. Mapa dává tušit existenci něčeho v SZ rohu, ale pokud tomu tak je, cesta sem povede zřejmě odjinud. Naznačovala by to i poznámka na místě s kostma šedého ještěřana, kde se psalo: "Ask Shanklick about crazy wizard." Shanlicka jsem nicméně na tomto patře nenašel. Čeká mě tedy sestup na 4. patro.

3. patro mě dalo trošku více zabrat, může za to nejenom komplikovanější průchod, ale i luštění jazyka lizardmanů a přerovnání věcí. Bylo to rovných 7 hodin a 30 minut. Celkově jsem tedy na 19 hodinách a 30 minutách. Na závěr zápisu připíšu ještě soupis dosud nalezených manter:

Ra ... attack
Un ... charm
Hunn ... appraise
Lu ... search
Lon ... opravování
Ora ... unarmed
Ono ... swimming
Anra ... defense
Fal ... nimbleness and tumbling (??)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 11, 2017, 07:16:42
Level 4

Ještě před vstupem na 4. patro jsem se zastavil u trpaslíků a doprohlídl zbylé místnosti. Nedostal jsem se akorát do pokladnice, kde po mě strážce chce heslo. S úlomkem meče jsem se pak stavil za Shakem, který mi potvrdil, že jde skutečně o část meče Caliburnu. Začínám mít neblahé tušení, že Ossikka skutečně našel svou část meče, tedy konkrétně tu druhou a budu ho muset proto bezpodmínečně najít.



Na 4. patro jsem sestoupil jižním vstupem a ocitl se nedaleko místností s Cabirovo zástavou. Zřejmě jsem tak hned na úvod trefil oblast výskytu přátelské rasy. Tedy až na to, že kolem pobíhali kostlivci :) V jednom vaku jsem nalezl svitek, který popisoval jistou žádost hodnou nekromancera, ale nechtěl bych předjímat, možná jsem to jen špatně pochopil :D

Přátelským místům na východě jsem se vyhnul a zamířil nejprve na západ. Po chvilce jsem se ocitl ve velkém sále, který mi silně připomínal arénu. Byla zde halda ostatků, a některé předměty naznačovaly, že jejich majitel tu svedl usilovný boj. Prošel jsem do další chodby s Cabirovo zástavou a ocitl se v táboře rytířů.

Rytíř Kyle byl první, koho jsem oslovil. Ihned po pozdravu se mě otázal, zda-li jsem bojovník a hned poté se mě zeptal na důvody, které mě k boji vedou. Trošku jsem v tom tušil příležitost, ostatně odpovědi nasvědčovaly, že v tomto bodě by mohlo dojít k nějaké variaci na připojení k frakci ;) Bojovník, resp. bojovnice jsem a jakožto hraničář bojuji za vyšší princip, což se Kylemu líbilo a tak přešel rovnou k věci a odkázal mě na jejich velitele Dorna, kterého najdu jižně od tohoto tábora. Pokud se budu chtít k rytířům připojit a pomoci jim, pak je právě na Dornovi, aby o tom rozhodl. Druhým rytířem v této části tábora je Doris, ale ta už mi jen zopakovala podmínku s návštěvou Dorny. Rozhovor s Kylem byl zřejmě klíčový, tedy ono asi záleží na tom, s kým promluvím první, ale každý z dalších rytířů už jen opakoval, že se mám setkat s Dornou.

Vzal jsem to cestou na západ, která vede do další části tábora se zbrojnicí a kancelářemi. Kyle trošku kecal, Dorna je spíše na JZ od vstupního tábora. Rytíři mají svou vlastní zástavu a docela mě pobavila plaketa s podrobným popisem, kde vlastně jsem a kdo tomu tady šéfuje ... Dorna Ironfist, leader of the Knights of the Order of the Crux Ansata. Nečekal jsem, jak jsou Ironfistové rozlezlí napříč hrami :D Ale těžko soudit, jestli to brát jako easter egg.



Dorna se mi nakonec takto i představil a jak se záhy ukázalo, pokud se chci dozvědět něco o Cabirovo talismanech, musím se stát alespoň čekatelem pro vstup do řádu. Má iluze o svobodném rozhodnutí se tak rozplynula, ale popravdě jsem se nezabýval dalšími možnostmi, protože žádost o vstup se dá samozřejmě odřeknout a možná existuje i nějaká alternativní cesta, ale mě osobně ta možnost připojení se k řádu přišla jako dobrá volba. Dorna mi po souhlasu položil několik otázek, ale podobně jako u rozhovoru s Kylem jsem tu tušil nějakou zradu ve volbě odpovědí.

Nejprve jsem se měl Dornovi identifikovat dle následujících voleb:

1. A valiant warrior, skilled in combat and magic.
2. A noble of Britannia, worthy of knighthood.
3. The poor daughter of my mother.

Jednička by byla dobrá za předpokladu, že by ta část o magii byla pravdou. Dvojka je zajímavá, a zřejmě volitelná pro někoho, kdo odehrál alespoň pár dílů samotné série Ultima. Já naskočil do příběhu jako prostá dívka, kterou duch Garamonda do Britannie přenesl uprostřed snu ;)

No, těžko říci, jestli to Dorna potěšilo, zkusil jsem o své volbě diskutovat, ale na to mi opáčil, že volba je jasná a nyní musím nést její následky. Poté se mě otázal, zda-li jsem ochotný přijmout zákon řádu za svůj, což bylo jasné ano a hned poté jsem dostal pohár s jedem, který jsem měl vypít. Mohl jsem s pohárem hodit o zem, nebo se napít, a to jsem také udělal. Tekutina v poháru sice podivně zapáchala, ale byla to jen čistá voda.

Zdánlivě se nic nestalo, ale najednou jsem uslyšel podivný hlas, který mi oznámil, že nyní jsem mrtev a na mém místě stojí Eona, vážená paní řádu Crux Ansata ... ano, smysl poháru jsem plnně pochopil ;) Hlas se mě na závěr otázal, zda-li jsem měl strach, na což jsem popravdě odpověděl, že ano a odměnou mi byla pochvala, protože přiznání strachu je podmínkou pro pochopení statečnosti. Tím to ovšem neskončilo, nyní přišel na řadu úkol. Mám najít Písmo Lorna, dokument, který kdysi sepsal první člen řádu Crux Ansata, jenž se v Propasti usadil. Měl bych ho hledat v domovině trolů. Měl jsem tak trochu nutkání zkusit i jiné volby rozhovoru s Dornou, ale neudělám to. Vybral jsem si a volba je definitivní ;)

Nyní už jsem se mohl Dorna optat na Cabirovo Talismany. Pověděl mi, že každý z talismanů byl určen vůdci každé z osmi frakcí v Propasti, ale po smrti Cabira se ztratily. Jsou jimi kniha, láhev vína, štít, meč, svíce, standarda, pohár a prsten. Každý v sobě nese jednu z ctností (Virtues). Dorna ví jen o svíci a standardě. Svíci vlastnil jeho řád (tedy nyní náš řád :)), ale nedávno byla ukradena neznámo kým. Standarda pak prý očekává někoho, kdo se může prokázat čestnými skutky. S tím jsem se s Dornou rozloučil.

V tuto chvíli už jsem mohl normálně komunikovat s ostatními rytíři. Cecil mi byl třeba nápomocen prozrazením mantry KOH, která vylepšuje tupé zbraně. Nejsem si však jistý, jestli je dobrý nápad cvičit cokoliv jiného, když už nyní vím, že to bude zase meč, který bude hrát v příběhu prim. Od Meredith jsem se dozvěděl mantru FAHM pro střelné zbraně, od Kyla to byla mantra GAR pro sekyry a od Doris to byla mantra AMO pro šermířství.



Pomalu jsem začal prohledávat chodby a síně na sever. V jedné jsem našel psance Oradinara, který mi nabídl prut, ale protože už jeden mám, tak jsem s díky odmítl. S psancem Linnetem jsem si pro změnu popovídal na téma tyranie barona Almricka a dozvěděl se více o konfliktu mezi rytíři a troly. Trolové žijí na východě patra, což budou nejspíše ty východní místnosti označené Cabirovou zástavou. Původně byli rytíři a trolové spojenci, ale jak už mi naznačil Dorn, to vše se změnilo po Cabirově smrti. Tím ovšem dialog s Linnetem neskončil, pověděl mi ještě o rytíři Roderickovi, který přebývá na severu a je nepřítelem obou frakcí. Dorn prý na jeho hlavu vypsal odměnu.

Cesta na sever skrze střed patra mi připravila jedno překvapení, našel jsem tu šedého lizardmana. Poněkud mě zmátlo, když mi prozradil, že vůdcem lizardmanů je Iss'leek, ale ještě více mě překvapilo, když mi řekl, že Iss'leeka najdu na východě, vždyť já jsem ve skutečnosti o patro níže! Ale chápu, co tím má hra na mysli, nejsem tak daleko od vstupu na 3. patro, který ústí kousek od tábora lizardmanů. O Iss'leekovi jsem si to myslel už minule, nevím, proč mě jako vůdce napadl Ossikka. Každopádně mi to dává naději, že Ossikka opravdu nemusel být dohledatelný na 3. patře a klidně se může potulovat někde tady kolem.

Na vstup na 3. patro jsem vskutku vzápětí narazil, ale to bylo pro tuto oblast vše. V jedné odlehlé chodbě jsem našel akorát nějaké pojednání o trolech a tak jsem se vrátil do tábora rytířů a dal se zdejší neprozkoumanou chodbou na sever. Narazil jsem tu na rytířku Ree, která mi pověděla o událostech po smrti Sira Cabira. Rozhovor padl i na časy před tímto úpadkem, kdy byla Propast významným místem a rytíři sváděli test síly s golemem a konaly se tu překrásné bankety ... golem? Ano, nezničitelná kreatura o patro níže, která odmění ty, kteří prokáží dostatečné bojové schopnosti. Díky tomu jsem se dozvěděl o klanu věštců o patro níže, takže jsem se na 1. patře opravdu nespletl.

Je docela zajímavé, že rytíři v této části tábora o mé aspiratuře na rytíře nevědí, ale v podstatě to nehraje žádnou roli. Derek je místní kovář, který hledá nějaké užitečné předměty, jenž by mu mohly v práci pomoci. Nebyl nijak konkrétní, ale pomoc jsem mu přesto přislíbil.

Feznor je místní zbrojíř a docela slušná studnice informací. Řád do Propasti přišel z města Jhelom a byla to v podstatě výzva, pokusit se o nemožné a vybudovat v Propasti kolonii různorodých ras. Řád je také jediný, kdo se ještě pokouší dodržovat Cabirův odkaz. 4. patro je proto vystaveno v majestátním stylu. Na SE se nachází trpasličí stavba jménem Puzzle of the Bullfrog, na SZ je pro změnu Maze of Silas, kde se nachází vstup na pohřebiště řádu, což má být další puzzle. Feznor má pro každou lokaci ještě doplňující dialog, takže jsem díky tomu získal i lehkou nápovědu, co v které části dělat. Na západě je pak zatopená oblast s vodopádem, ke které jsem se dozvěděl, že jedna z nádrží je dostupná skrze 3. patro, což je informace hodná záznamu ;)

Na téma trolů mi Feznor pověděl, že na jihu patra žijí trolové, kteří ještě stále uznávají Cabirův odkaz, pozor si mám dávat na temné troly, kteří jsou nejsilnější a dávno se navrátili ke své přirozené podstatě. Každopádně nemám troly napadat dříve, než tak učiní sami.

Trisch je další rytířkou v táboře a je zároveň jedinou osobou, která se více rozpovídala na téma ztracené svíce (Taper of Sacrifice). Jednoho dne prý přišel nějaký muž, který je svým počínáním natolik překvapil, že rytíři jeho řádění sledovali jako přibytí a nikdo se na nic nezmohl. Slíbil jsem jí, že se pokusím svíci najít.

Jedna z cest z této části tábora vede směrem ke středu a pak na sever. V jedné chodbě jsem minul rytíře Bidena, kterého Dorn poslal zlikvidovat odpadlého rytíře Rodericka (nyní známý jako Chaos Knight), jenomže boj se poněkud zvrtl a Biden jen tak tak utekl do bezpečí. Slíbil jsem mu pomoc. Kde je Roderick už vím, než jsem s Bidenem promluvil, prošel jsem si severní sál a Roderick stojí úplně na severu pod ochozem. Zabít ho byla spíše otázka zvládnutí rychlého pohybu a přesných seků. Roderick je silný, ale jeho ranám se dá snadno uhýbat, jen je potíž v tom, že mi postava pořád běhá, takže úhyby jsou dost nepředvídatelné a otáčení postavy je naopak moc pomalé :) Zbyl po něm klíč, drahokamy posázený meč, kroužková zbroj a slušná kupa zlata.

Biden byl nadšený a já díky Roderickovu klíči získal přístup do SZ části patra skrze skryté dveře kousek od místa, kde Roderick stál (druhé skryté dveře jsou přesně na druhé straně - ono je patro svým způsobem osově symetrické). Našel jsem zde skrytou místnost a v ní nějaký kalich. Podlaha v této části patra byla plná zlatých úlomků, což mi připomíná, že jsem si musel v táboře rytířů založit další sklad.

Skrytých místností je tu více, ale zajímavější byla zase až ta, kde jsem si musel lehce pohrát s dvojicí tlačítek, aby se mi otevřely dveře dále. Byla to spíše náhoda, než nějaké soustředěné zkoušení kombinací ;) Našel jsem tu hrob Sira Ingvara. U něj se povalovala zlatá miska, dopis s blahořečením a palcát. Palcát už jsem tu musel nechat a vrátit se do tábora. Na severu tábora je ještě svatyně a před ní se povaluje kupa svitků s hinty. Pochopil jsem, že jsou tu pro případ, kdy se rozhodnete k rytířům nepřidat, protože obsahují stručný výtah toho, co se dá zjistit jednotlivými rozhovory. Odtud jsem zjistil, že jsem se zrovna vrátil z bludiště, kde jsem víceméně hledal právě Ingvarovu hrobku. Na druhou stranu bludiště je pak samozřejmě ropuší puzzle, kam jsem hned vyrazil :)

Puzzle se skládá z velké čtvercové místnosti, u níž je dvojice tlačítek a dvojice pák s osmi možnými polohami. Na zemi leží resetovací hůlka. Naproti přes místnost jsou na mapě dobře zřetelné dvě chodby. Jedna je vidět i z místnosti a je položena nahoře nad podlahou. Dá se do ní tedy pohodlně dostat s pomocí levitace. Druhá je nejspíše naopak pod podlahou. První chodba by tedy nebyla žádným problémem a zkusil jsem jí, vede na 5. patro a ústí poblíž zajímavého hrobu (nebudu předbíhat ;)). S tou druhou je to horší. Moc mi není jasné, jak přesně to puzzle funguje. Při hrátkách s ním jsem nenašel žádný bod, který by jakkoliv napověděl, a proto jsem nechal puzzle zatím být a vydal se po východní části ze sálu směrem dolů.

Objevil jsem se dle očekávání v táboře trolů, ale nejprve jsem začal prozkoumávat zdejší místnosti. Jedna byla plná zombií a v druhé jsem musel pořešit pákové puzzle s pomocí hole, abych se dostal do skryté místnosti, kde jsem nalezl zlatý řetěz a kouzelnickou hůlku.

Cesta na západ mě dovedla do teritoria nepřátelských trolů. Barevně jsou na tom stejně jako přátelští trolové. Platí pro ně to samé co pro Rodricka, je potřeba se vyhýbat ranám a boj s nimi je pak v pohodě. U přátelských trolů jsem narazil na trojici pojmenovaných trolů. Jeden byl v jámě a dva v táboře. Toho v jámě jsem prozatím minul bez povšimnutí, protože jsem pospíchal s vyprázdněním inventáře k rytířům :)



Cestou zpět jsem si nejprve promluvil s Lakshi Longtoothem a pak s Rawstagem. Lakshi byl jen překvapen, že vidí rytíře, který hned netasí zbraň, nic dalšího jsem z něj nedostal. Rawstag je mladý a poněkud hloupý trol, který byl ochotný otevřít mi dveře v zadní místnosti. Nejprve mu však mám něco donést. Od Lakshiho jsem zjistil, že to má být červený drahokam, tak jsem mu ho nabídl a odměnou mi vskutku byly otevřené dveře. Namísto pokladnice se však z místnosti za nimi vyklubala svatyně a na zemi leželo Lorneho Písmo ... tak alespoň budu mít za sebou úkol pro rytíře.



Nejprve jsem ovšem zaběhl na 3. patro k léčivé fontánce a pak jsem si návštěvu Dorna nakonec rozmyslel a místo toho jsem šel nejprve dopořešit zbytek věcí u trolů. V jámě byl původně "spadlý" Sethar Strongarm, ale nyní už byl nahoře. Zavzpomínal na staré časy, kdy mlátil lidi hlava nehlava, až z toho dostal chuť na jeho oblíbenou omáčku, co mu matka za mlada vařila. Slíbil jsem mu, že mu nějakou ukuchtím, ale jelikož Setharova matka nežije, musel jsem se na recept zeptat, jenomže bez úspěchu a tak jsem nakonec vyrazil za Dornem (mrtvého rotworma jsem naštěstí našel a schoval do vaku :)).

Dorn mi nejprve poděkoval za zabití Rodericka a dostal jsem za odměnu Standard of Honor. Teprve poté si s ním šlo promluvit o Lorneho Písmu. Odměnou mi byla plátová helma v excelentní kvalitě a definitivní titul Lady :) Od Dorneho jsem si mohl vyzvednout ještě úkol s ukradeným zlatým podnosem, který už jsem v Ingvarovo hrobce našel a uskladnil v táboře, takže jsem si pro něj jen došel a Dornemu ho předal. Poděkoval mi a otevřel pro mě zbrojnici řádu. Tím jsem splnil vše, co jsem pro něj splnit mohl.

Ve zbrojnici mě čekala excelentní výbava rytíře, ale prozatím si nic brát nebudu. Na patře mi stále chybí pár nepořešených věcí, nicméně pro včerejšek toho bylo už tak akorát a nejprve si musím další postup promyslet. Sice bych mohl jednoduše odejít na 5. patro, ale tohle časté přeskakování nedořešených věcí by mě mohlo jednou dohnat :) Patro opustím jedině tehdy, pokud si budu opravdu jist, že tu nic dalšího nedokážu pořešit. Zatím mám za sebou 7 hodin a Lady Eona dosáhla levelu 11. Připojení k řádu se ukázalo jako velmi dobrý nápad, protože nyní budu moci pohodlně dotrénovat bojové dovednosti dle svého uvážení (bez toho bych se nedozvěděl potřebné mantry). Navíc mi to přihrálo výbornou výbavu.

Pokud píšu o čase, správně bych do toho měl asi počítat i čas strávený mimo obrazovku, kdy se mi hlavou přemítají veškeré souvislosti :D Podle všeho jsem v polovině hry a na můj vkus mám za sebou až moc nepořešených věcí. Občas to pak opravdu vede k různým úvahám, které mi nedají ani pořádně spát :) Nechci hlavně sahat na návod nebo koukat do map, dokud to jen bude možné. Proto jsem v případě UU hraní zvolnil, abych měl čas a nic mě nenutilo pospíchat. Ropuší puzzle je první zajímavá výzva, ale osobně si myslím, že řešení bude částečně skryto i v různých informacích získaných z rozhovorů, byť to na první pohled nemusí být zřejmé. Prostá kombinatorika selhala, takže mi vlastně ani nic jiného nezbývá ;) Klíčová může být ovšem informace o stavitelce puzzle, tedy jisté trpasličí bojovnici. A tady přichází na řadu dialogové možnosti s NPC, mezi nimiž je ruční psaní topiců. Pomalu bych tak měl začít klíčové body extra vypisovat a začít je párovat.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 11, 2017, 19:02:17
Krása! Normálně já snad o vánocích rozjedu tu dvojku! Dal bych si ji jako vánoční dárek té nejvyšší kvality :) Zakázal bych si internetové návody, jel si pěkně pomaloučku. Prostě jako to teď děláš Ty :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 11, 2017, 20:35:59
Poradil si mi výbornou hru, takže naprosto souhlasím, že by ses měl pustit o Vánocích do dvojky :) S hodnocením budu asi dost neobjektivní, ale zatím se mi tu rýsuje stovka :D Perfektně mi to sedlo do současného rozpoložení a je to přesně to, co bych od RPG/dungeonu v podání jedné postavy očekával. Zvolnění tomu hodně pomohlo.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 26, 2017, 08:23:14
Druhý prosincový týden se na mě navalila kupa práce a nemohl jsem v tom najít souvislejší kus volna, takže jsem ke své nelibosti musel hraní UU odložit :( Problém je v tom, že vím, kolik času potřebuji na jedno patro a to prostě nešlo dát. Kouskovat hraní se mi zcela určitě nechtělo, protože se mi klidně mohlo stát, že dojedu do poloviny patra a pokračovat budu moci zas až za několik dní.

Čtrnáctidenní pauza se ovšem bez následků neobešla. Nakonec jsem musel dosavadní nejasnosti a bádání nad nimi hodit za hlavu, takže jsem vlastně nevyřešil nic :D Budu tedy muset provést rychlou revizi postavy (inventáře) a nejspíše se vrhnu na 5. patro a budu samozřejmě doufat, že se mi do toho nepřiplete nic dalšího. Na pozadí už mi hraje skladba z menu ...
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 26, 2017, 23:00:40
Level 5

Před postupem o patro níže jsem si musel trochu osvěžit pamět, co mi vlastně všechno na 4. patře zůstalo a zda-li by to nestálo ještě za tu trochu namáhání mozkových závitů, ale dospěl jsem k závěru, že nikoliv :D Vodní úsek s vodopády jsem zkusmo pořešil s pomocí nápoje levitace, ale krom excelentní kroužkové zbroje tu nic není, ani žádný náznak propojení s předchozím či následujícícm patrem. Promluvil jsem ještě jednou s psancem Oradinarem, ale ani z něj jsem nic nového nevymáčkl, tak jsem si alespoň zkusil zarybařit. Skutečně to funguje tak, jak jsem si myslel a díky rybaření jsem získal slušný přísun jídla. Klidně tak mohu vyhodit všechny stárnoucí potraviny a dle potřeby si nalovit čerstvé ryby.

Eh, tohle jsem možná tak úplně nezmínil, ale potraviny ve hře stárnou. Netuším, jaký to má přesně efekt, ale předpokládám, že se každá potravina může časem zkazit, popř. jí alespoň klesá regenerační schopnost. S jídlem jinak není problém. V Propasti se ho dá najít celkem dost a dá se tu i pohodlně nakupovat. Rybaření je tak poměrně levný zdroj čerstvého masa.

U vodopádu mi zůstala zamčená truhla, kterou nemám čím otevřít, ale to je snadno zapamatovatelný bod. Pořád mi navíc chybí recept na omáčku pro trola na východě, takže není důvod se nijak stresovat :D Ono mě beztak časem bude čekat znovuprolézání některých úseků, protože jednou z variant samozřejmě je, že jsem někde něco přehlédl ;)

Na 5. patro jsem odešel vstupem na JV od středu patra. Chodba napravo končí ve slepé uličce, tak jsem se vrátil a vydal se na západ, kde jsem se po chvilce srazil s ghúlem Marrowsuckem. Je to kupodivu krejčí a dá se u něj nakoupit kožená výstroj v excelentní kvalitě, nebo využít jeho identifikační schopnosti. Na jihu jsem poprvé v Propasti narazil na lávovou řeku, takže 5. patro bude nejspíše méně přívětivé.



Cestou na východ jsem pak narazil na ghúlí tábor a v něm na Shanklicka ... ano, to je ta postavička, o které se zmínila plaketa na 4. patře poblíž místa, kde jsem našel ostatky ještěrana.



Podle nápisu jsem se měl Shanklicka optat na šíleného kouzelníka (crazy wizard). Shanklick bývala kdysi nejspíše ženou. Rozhovor jsem začal neutrálně, ale hned první reakce mi dala jasně najevo, že bych si měl při dalších volbách dávat nejspíše pozor. Shanklick zauvažovala o úplnosti mých slov a začala tipovat, nakolik bych mohl být členem Knight of the Crux nebo Seer of the Moonstone, popř. jestli nejsem členem psanců z 1. patra. Rytíři a Věštci jí zřejmě vadí a jelikož nechci rozhovory testovat, dokud mi nepadne přijatelný výsledek, tak jsem docela zaváhal. Klidně by to mohla být past a Shanklick moc dobře ví, kdo jsem :) Šel jsem proto s pravdou ven, ostatně jako rytíř bych měl. K mému překvapení to vzala klidně a optala se mě, zda-li jsem na cestě za nějakým úkolem, načež jsem odpověděl, že hledám Cabirův talisman. V tu chvíli se mi zpřístupnila část rozhovorů na téma crazy wizard, kde jsem se mimochodem mohl dozvědět něco málo z historie zdejších ghúlů, které crazy wizard vyhnal z hrobek. Kouzelník v nich prý ukryl část meče. Shanklick mi prozradila přibližnou polohu hrobek, ale dále musím hledat sám, protože kouzelník vstup zamaskoval.



V táboře je ještě ghúl Eyesnack, ano podivné jméno na ghúla, ale jak mi prozradil, jeho jméno je narážkou na jeho oblíbené jídlo, tak jsem mu tuto delikatesu pochválil a rázem jsem měl o kamaráda více :D Eyesnack býval muzikantem, který hrával i na pohřbech ve zdejších katakombách, dokonce hrál na Cabirově pohřbu. Podle jeho vyprávění se někde na patře nachází místnost, kde se dá díky hudbě odkrýt jedno tajemství. Bohužel nemám u sebe flétnu, takže mě nemohl melodii naučit. Až nějakou najdu, tak se mám vrátit.

Dalším ghúlem kousek dále je Kneenibble. Za svého života pracoval jako operátor "výtahu" v dole a zná tak přístup do teleportační komory. Za 10 ryb mi prý prozradí, jak komoru použít. U rozhovoru s Kneenibblem mě znovu napadlo, že systém dialogů není až tak propracovaný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Těch možností otázek je více, ale spíše jde o to, jakou cestou se chcete odpovědi dobrat. Osobně se většinou vyhýbám přímé otázce, jako třeba v tomto případě otázce na použití komory, a raději jsem zvolil cestu vyptávání na funkci komory. Přijde mi totiž, že se tímto způsobem dají odkrýt případné další možnost dialogů, které by jinak nebyly vidět. Každopádně je dobré si různé odpovědi nejprve dobře pročíst, protože jinak to někdy vypadá, jako když určitá volba jinou volbu uzamkne - nijak tuhle možnost ovšem nevylučuju, možná mám jen štěstí :) Namísto návratu pro ryby jsem se rozhodl prozatím pokračovat v průzkumu JV patra.

Na jihu jsem se již boji nevyhnul, narazil jsem tu na nepřátelské ghúly a duchy. Z jednoho ducha vypadl batoh s runami a Thief's guide volume 4. Uvnitř zápisníku je text: "Beyond ROMM to Nuts and Bolts." Zcela na JV je pak vstup do nějaké hrobky, ale je před ní cedulka s varováním, abych si vstup dobře rozmyslel, pokud se nechci přidat k jejímu obyvateli ;) Tím průzkum JV tak nějak skončil. Jak se ukázalo, celá JV sekce je v rámci patra samostatnou jednotkou, takže nyní bych se měl spíše vrátit o patro výše a pustit se do plnění donáškových úkolů pro tábor ghúlů.



S rybami problém nebude, ale flétnu jsem jaksi minul :) Jedna leží tuším na 1. patře v táboře goblinů, druhou někdo prodával a jinou jsem zcela určitě minul někde v chodbách. Skoro bych řekl, že jsem si jí schoval, ale otázkou je, kde? Ve svém skladišti u rytířů jsem našel mandolínu, stejně tak ve svém skladišti na 2. patře. Trochu se obávám, že si možné lokace flétny pletu právě s mandolínou. Když už jsem byl v tom, tak jsem se rovnou pustil do stěhování skladiště na 2. patře k rytířům. Našel jsem už dostatek kontejnerů, abych mohl věci zároveň třídit.



Rybolov nakonec neproběhl tak hladce, jak bych si představoval, je to docela o náhodě, ale nějaké ryby jsem již měl sebou, takže jsem požadovanou desítku nakonec složil. Kneenibble mi za to prozradil, že mám u komory nastavit na hodinách zleva do prava hodnoty 7-2-6, zatáhnout za páku a pak vstoupit za otevřenou bránu. Nicméně na komoru jsem ještě nenarazil, tak jsem místo toho zašel na jih k hrobce s varováním a vstoupil. Mříž za mnou samozřejmě zaklapla a za chvilku jsem čelil tužšímu duchovu, po kterém zbyl klíč od hrobky Sira Nolanta. Nolant byl za svého života svého titulu zbaven, důvodem byla chladnokrevná vražda jistého Endicotta. Uvnitře jsem našel hrob a za ním bednu s lootem. Mříž jsem otevřel tím samým klíčem.

Tím pro mě průzkum okolí tábora ghúlů prozatím skončil, tedy přesně do té doby, než naleznu flétnu. Cestou do tábora rytířů jsem si opět promluvil s psancem Linnetem, který měl pro mě novinky. Od rytířů se dozvěděl, že na nižším patře se nalezlo tělo dívky. Měl bych se rytířů opatrně optat na podrobnosti. Ne že bych se jinak nic nedozvěděl, ale měl bych si prý dát pozor, abych se nezapletl ještě více do konfliktu mezi rytíři a troly. Rozhovor s Linnetem jsem vůbec neplánoval, původně jsem chtěl jen zjistit, jestli někdo na 4. patře neprodává flétnu, takže pro mě bylo překvapením, že na postup ve hře reaguje mnohem více NPC, než jsem si myslel. Jinými slovy, nejspíše se vyplatí s různými NPC promlouvat častěji. Jenomže v táboře rytířů nikdo nic k tématu neměl. Namísto toho jsem v jedné místnosti našel Bidena, který mi ještě jednou poděkoval a vrazil mi lístek s podivnou zprávou. Skoro bych řekl, že je to nápověda k ropušímu puzzle, protože mi to jinak moc smysl nedává :) Nicméně na to je čas, namísto k puzzle jsem se vydal k dalším vstupům na 5. patro.



Se zdravím jsem na tom nebyl zrovna nejlépe, tak jsem se nejprve najedl a odpočinul si. Duch mi ve snu sdělil, že mám najít jistého Tyballa. S tím jsem se vydal ke dvěma vstupům na 5. patro směrem z haly 4. patra. Začátek byl tužší, na každé straně na mě bafli 3 pavouci a nějak se mi nedařilo vyhnout se otravě. Naštěstí jsem cestou sem našel velký lektvar zdraví. Po vybití pavouků se mi otevřelo několik možných tras, ale ta hlavní vede do velkého sálu (High State Chamber), kde jsem našel vak s Thieve's guide volume 1 a flétnu :) Na SZ je ještě velká místnost se čtveřicí pák, ale zatím nemám ponětí, co to má dělat, tak jsem to nechal být a vydal se skrz sál na jih.

Kousek za dveřmi je křižovatka, kde se hlavní chodba dělí do tří světových stran. Odbočky tu moc nejsou, cesta na jih jen vede do lávové oblasti, která je o poznání složitější. Po lávě lze chodit, ale postavu to zraňuje mnohem více, jak topení během plavání. Na západě jsem narazil na celu s duchy, z nichž jeden po smrti upustil knihu s mantrou Mul (ukrývání?). O celu vedle je svatyně, kde jsem se srazil s mnichem Anjorem. Vyklubal se z něj alchymista, který se snaží z běžných kovů vyrobit zlato. Už léta tu hledá jednu substanci (zanium), která by mu s tímto úkolem pomohla, ale nedaří se mu. Dá se najít jen na zdejším patře v dole, který má být na JZ patra.



Anjor se ovšem nemůže do dolů dostat. Sice ví, kdo by mu mohl pomoci, ale před nějakou dobou zabil v sebeobraně jednoho z ghúlů z katakomb a tak má nyní smůlu. Slíbil jsem mu, že mu kód pro vstup zjistím, což ostatně není problém, protože už ho znám, takže jsem mu ho prozradil. Asi to nebylo vysloveně nutné, protože mu beztak mám pár kousků zania donést, takže on sám tam asi nepůjde. Přes jižní lávový úsek jsem se nejprve dostal k Eyesnackovi a ukázal mu flétnu, odměnou mi byla sekvence tónů - 3, 5, 4, 2, 3, 7, 8, 7, 5.

Když jsem se vrátil k lávové místnosti, našel jsem za jedním sloupem Judy. S nadějí ve svých stařeckých očích ke mě vzhlédla v domnění, že k ní přichází její milovaný Tom, ale když jsem přišel blíže, naděje pohasla. Optal jsem se jí na podrobnosti a dozvěděl se, že Tom se rozhodl s Judy oženit i bez požehnání Lorda Cabira a tak se odebrali do lávové jeskyně. Tady je ovšem přepadlo několik monster a Tom při boji s nimi spadl do lávy. Od té doby tu Judy čeká. Zůstal jí jen zlatý prsten a ghúlové jí čas od času přinesou něco k jídlu. Rozhodl jsem se, že tu s ní posedím, ale Judy byla proti, jsem prý hodný, ale jí by postačilo, když jí přinesu vzkaz od Toma. Mno, nic mě sice nenapadá, ale proč ne ... ;)



Chvilku jsem kolem lávy ještě pobíhal, protože jsem měl pocit, že tady někde bude vstup k dolům, ale ten jsem nakonec objevil až na západě v horní části patra, kde jsem musel přeskočit průrvu a za ní už byla teleportační místnost. Použil jsem kombinaci od Kneenibbla a za chvilku jsem byl v bludišti chodeb plných modře zářících kamenů. Celkem jsem tu musel zabít čtveřici duchů, ale jinak mě tu nic překvapivého nečekalo. Sbírání zářících kamenů je tak trochu piplačka, pokud postava přes kámen přejde, tak kámen nadobro zmizí, je proto potřeba se ke kamenům blížit pomalu a ne na doraz. Po odkrytí komplet dolu jsem zjistil, že na mapě patra mi chybí už jen něco na SZ a na SV. SV část přitom znám, je dostupná skrze 4. patro a ropuší puzzle, zůstáva tak jen SZ, tedy pokud tu opravdu něco vůbec je.

Anjorovi jsem předal 80 nugetů zania a měl jsem 1 hodinu počkat (zania je v dole zhruba 86). Při rozhovoru s Anjorem mě překvapila jedna věc, hned v úvodu mi sdělil, že kód k teleportu je nesprávný a jestli si ho chci opravit. Zkusil jsem ještě pár alternativ, ale nic z toho mi nevzal. Ovšem jakmile jsem odsouhlasil donesení zania, tak už o tom přestal mluvit. Těžko říci, kde jsem udělal chybu, ale asi to opravdu mohu vynechat. Hodina se počítá v reálném čase, takže jsem si v klidu odskočil na reálnou večeři :D Neměl jsem co jiného za aktivity, takže jsem musel prostě vyčkat. Odměnou za trpělivost mi byl velký nuget zlata, který mi nejspíše poslouží jako dar pro trpasličího krále, ale to zase až zítra ;)



Nebýt toho čekání u Anjora, tak se časově krásně přimknu průměru na patro, ale takhle je to 7 hodin 45 minut a mám za sebou nějaké 2/3 - 3/4 patra. Od 4. patra se tedy dostávám do skluzu s kompletací, ale je dost možné, že nyní už se musí brát patra kombinovaně. Tuším, co mě na 5. patře ještě čeká, ale pokud to opravdu bude jak s nugetem zlata, tak je jasné, že se vracet skrze patra budu muset. O nugetu to tuším, protože záliba trpasličího krále ve zlatě mi byla prozrazena už v trpasličích dolech, tedy to, že král pase po vyjímečném kusu zlaté hroudy. Možná přítomnost druhého úlomku meče pak naznačuje, že bych tu mohl pořešit i úkol s vůdcem lizardmanů ze 4. patra. No, a i kdyby to tak nebylo, vstup na 6. patro je v pohodě dostupný, takže kdyžtak mohu pokračovat dále a zatím to nechat plavat :) Ale abych to nezakecal, celkově jsem se dostal na čas 34 hodin 15 minut.

Málem bych zapomněl zmínit další nový poznatek. Při průzkumu patra jsem zjistil, že rádius automapy závisí na zdroji osvětlení. Se svíčkou je např. potřeba větší chodby procházet na dvakrát (při obou stěnách), kdežto s loučí stačí jít přibližně prostředkem a chodba se v pohodě zakreslí v celé šíři najednou.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 27, 2017, 10:59:19
34 hodin v 6.patře - to zhruba odpovídá i mým časům! A jsem rád, že nejsem sám. Na DH totiž někdo dal odkaz na server howlongtobeat a tam vyšel průměr na celou hru pod 30 hodin, a nejdelší tam měl 48. Já svůj celkový čas odhaduju na 50+. Dokonce i lidi na DH tam píší, že prej 30, max 34 na celou hru. Jako tohle nechápu, něco dělám špatně! A přitom jsem si žádnou mapu nekreslil tentorkát, pouze vedl pár poznámek v notepadu, které se nevešly do automapy. A přesto mám o 20 hodin víc než ostatní. NEchápu.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 27, 2017, 14:32:35
Howtolongbeat je podle mě zcestný už jen v tom, že do něj zapisují časy ti, co už ty hry znají, proto nemá smysl to brát v potaz. Špatně neděláš vůbec nic, jen to prostě hrajeme bez nápověd (návody, cluebook, mapy s popiskami apod.). Pochybuju, že to ti rychlíci stihli včetně jazyka lizardmanů, nebo že jen koukli na ovládací panel Bulfrog puzzle a už věděli řešení :) Stejně tak je nutné dávat pozor při dialozích a umět pracovat s psaním topiců. Opravdu si nemyslím, že to hrají poctivě bez pomůcek zmíněných výše. I kdyby se hra dala ukončit bez většího zapojení puzzlů a interakce s NPC, pořád to bude dost hodin na každé patro.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 27, 2017, 19:35:32
Ještě něco málo k té herní době ... on by mě samozřejmě mohl někdo předhodit, že během hraní píšu rovnou deník, ale to sepisování poznatků ve skutečnosti nezabere tolik času, kolik by někdo mohl očekávat. Je to max. 1 - 1,5 hodiny! Vlastní poznámky jsou přitom nutnost, ta forma už pak není podstatná. Nechci tu vést nějakou válku proti návodům a míře jejich nadužívání, ale blbé je právě to, že to zkresluje statistiky.

Tápání

Před dalším postupem jsem se rozhodl provést drobnou sumarizaci dosavadních poznatků a pokusil jsem se dopořešit puzzle s pákami na 5. patře. Kombinační metoda ovšem selhala, podobně jako u ropušího puzzle (Bullfrog puzzle) mi není význam pák jasný. Ostatně ropuší puzzle bylo druhé v pořadí, kam jsem zamířil. Původně jsem chtěl opět začít hrátky s nastavováním, ale pak jsem do sebe kopl lektvar levitace a prošel skrz vyvýšenou pasáž do skryté sekce 5. patra ;)

Jde o rozlehlý komplex krypt a hned ta první obsahuje prázdný hrob se zajímavým nápisem - Garamon :) Ano, jméno odpovídá jménu ducha, který mě chodí ve snech navštěvovat. Pojmenovaných hrobů není tolik, řada náhrobků je bezejmenných, ale u jednoho takové jsem narazil na další část meče. Asi bych měl mít radost, ale nález úlomku meče přebily pochyby o postupu. V batohu mám např. flétnu, kterou však nedokážu k ničemu spárovat a moc možností už mi na 5. patře nezbývá. Druhý vstup z ropušího puzzle by pak měl podle mě směřovat taky na 5. patro, ale v dotčeném místě je krypta, kterou už mám prolezlou. Asi bych tomu měl nechat zcela volný průběh a tolik nad tím nepřemýšlet :)



Komplex krypt mi krom úlomku meče přihrál mantru Lahn, která zvyšuje Lore, takže konečně pořeším tolik potřebnou identifikaci (identifikace neovlivňuje dle manuálu jen identifikaci předmětů, ale poskytuje krom toho i podrobnější popisky při prohlížení objektů). Když už jsem u toho, Lore bude první dovednost, kterou budu (na doporučení Richmonda) zvyšovat (tedy až na to přijde vhodná chvíle - zatím jsem jaksi neměl potřebu cokoliv zvyšovat :)).

S tím jsem odpochodoval zpět na 4. patro a namířil si to do tábora rytířů, abych opět popřeskládal inventář. Už delší dobu mi hlavou vrtalo, co bych strčil kováři Derekovi, aby byl spokojený, ale nic konkrétního mě nenapadlo, tak jsem se rozhodl vzít ze skladu to nejzajímavější a zkusit mu to postupně předkládat. Měl jsem trochu obavy, aby si nevzal hroudu zlata, ale o tu zájem neměl. Vzal si ovšem podivný nástroj, který jsem dostal od trpasličího krále - Gem Cutter of Coulnes. Odměnou mi bylo prozrazení kombinace pák na 5. patře :D Mám je zatáhnout v pořadí směrů NV, SE, NE a SW. Dostanu se tak prý k Ring of Humility. Na tomhle příkladu je krásně vidět, jak může být kombinační metoda zrádná, protože řešení může vyplývat z úplně jiné posloupnosti, než se může zdát. Ono mě to samozřejmě zaujalo, protože trojice pák je v defaultu dole a jedna je nahoře, takže to působilo jako zdvižený varovný prst ;)



Jedno puzzle bych si tak mohl zase odškrtnout, ale zatím jsem loadnul a půjdu si ještě nejprve promluvit s trpasličím králem. Ne, že bych měl nějaké obavy z nevratného kroku, ale rozhovor s Derekem se nese v duchu, že Gem Cutter of Coulnes je předmět hodný Avatara a on si ho proto nemůže vzít. Musím mu ho tedy vnutit. A tady jsem právě zaváhal, budu si muset udělat ještě revizi předmětů, než se definitivně rozhodnu. Řekl bych, že Gem Cutter není nic klíčového, ale jak jsem měl těch 14 dní pauzu, tak jsem zapomněl, co všechno vlastně hledám :D

Hm ropuší puzzle, to mi taky pořád vrtalo hlavou. Podle jednoho záznamu v knihovně řádu je jeho řešení velmi snadné, ale pořád mi chybělo něco, čeho bych se mohl chytit. Nakonec jsem neodolal a vypravil se znovu na SV, pohrát si s ovládacím mechanismem. Dlouho jsem neměl žádný úspěch, ale po haldě kombinací se mi najednou objevilo něco, od čeho už jsem se mohl snadno odpíchnout a jednotlivé prvky ovládání lépe pochopit.



Ovládací mechanismus sestává z dvojice nastavitelných pák a dvojice tlačítek. Na zemi leží resetovací hůlka. Princip je skutečně jednoduchý, jen je potřeba těm prvkům dát nějaký smysl :) Jen pro úplnost, místnost puzzle sestáva z čtvercové podlahy, kolem níž je vodní příkop a směrem na východ jsou dvě možné cesty - jedna nahoru a jedna těžko určitelná (není vidět vstup). Kvůli té nahoru je potřeba vyskočit, jen není z čeho. Tlačítka ovládají vysouvání kamenných schodů, to horní vysouvá schody nahoru, to dolní pak dolů. Počet stisknutí příslušného tlačítka pak určuje výšku schodů a jejich tvar. Dokud se na tlačítka nesáhne, tak se zdánlivě nic neděje, což je právě to matoucí, navíc dolů na čtvercovou podlahu není dobře vidět (po každé kombinaci jsem musel sejít dolů). Jakmile jsem znal způsob řízení vysouvání schodiště, tak už bylo snadné určit, k čemu jsou nastavitelné páky - posouvají schodiště po čtvercové podlaze. Pokud si u pák určíme, že horní poloha je 0 a pokračujeme po směru hodinových ručiček, tak pro vyskočení do chodby nahoru je potřeba nastavit 7-7 a 2x stisknout tlačítko nahoře. Ze schodů je pak snadné přeskočit do chodby.

S druhou chodbou je to horší, protože neznám její konkrétní vstup. Dlouhou dobu jsem si myslel, že se potřebuju dostat pod úroveň vodního příkopu, ale žádná chodba pod vodou tu není a příkop nejde ani vypustit. Chodba bude nejspíše také ve výši, ale matoucí je tu právě možnost tvořit v podlaze až souvislé prohlubně, proto si říkám, že to určitě taky nějaký smysl má, ale těžko říci jaký. Každopádně mám kus problému s ropuším puzzle pořešený, takže nyní to opravdu mohu zas na chvilku hodit za hlavu, třeba mi ke kompletnímu dořešení něco chybí. Prozatím jsem spokojený s tím, že mohu jít do katakomb bez nutnosti používat lektvar levitace.

Povzbuzen výše popsanými dílčími úspěchy, rozhodl jsem se zajít na 2. patro k trpaslíkům a nechat si u Shaka znovu zkovat meč Caliburn. Shak je docela vydřiduch, mám se za ním stavit za hodinu a přinést rovných 20 kousků zlata :) Platidla jsou ve hře dvě, kromě běžných mincí jsou to právě kousky zlata, které jsou vzácnější. Ve skladu jsem jich měl rovných 30, takže ta oprava opravdu nic levného není. Králi jsem zkusil podsunout hroudu zlata, odměnou mi byla drahokamy posázená sekyra, takže jsem prozatím loadnul, podobně jako v případě Dereka. Jsem více méně rozhodnut, že obě volby beztak provedu, ale zatím bych si rád ponechal oba předměty.



Nyní nastala další časová pauza, kterou jsem již nechtěl vyplnit nicneděláním, tak jsem vyrazil na první patro, abych pořešil pár věcí i zde. Po výlezu jsem zamířil do tábora goblinů a nejprve si promluvil s Lanugem. K mému překvapení z něj vypadl recept na omáčku z rotworma, takže si budu moci odškrtnout i úkol u trolů. Chtěl jsem mu dát rovnou nějaký dárek, ale Lanugo nabízený drahokam nevzal, prý má raději zlato ... nj, tak abych šel zas do skladu :D



Patro jsem ovšem ještě neopustil, řekl jsem si, že bych mohl konečně dořešit ty zamčené dveře na jihu, tedy projít zbytek patra a najít klíč. Před výstupem nahoru jsem namísto louče rozsvítil petrolejku, takže světla mám dost. Když jsem doskákal na sloupoví poblíž dveří, tak jsem se otočil jižně a málem se smíchy neudržel ... na římse naproti je spínač :D Žádný klíč, prostě stačí zmáčknout tlačítko. Jenomže na římsu nejde s malým osvětlením dost dobře vidět, proto jsem to předtím tak snadno přehlídl. Za dveřmi je dle očekávání svatyně a trojice tabulek s mantrami. Jedná se o obecné mantry Mu Ahm, Om Cah a Summ Ra, které popisuje manuál. Jejich použití je takové, jak bych to nazval, univerzální, jinými slovy výsledek je víceméně náhodný (každá mantra přidává pár bodů do určitého okruhu dovedností). Pro mě bylo v tu chvíli důležitější, že si mohu první patro odškrtnout jako 100% prozkoumané (prolezlé).



Času bylo zatím pořád dost a stejnak jsem musel pro další zlaté nugety do skladiště, tak jsem se vydal na 4. patro a rovnou si připravil ingredience pro červí polívku - víno, zelená houba a rotworm. Všechno se strčí do misky a poté se klikne na recept. Vzal jsem nugety a cestou se stavil s polívkou za Setharem. Byl potěšen a na oplátku mi strčil pár dračích šupin, prý mě ochrání před žárem.



Vrátil jsem se do tábora goblinů na první patro a Lanugovi strčil jeden zlatý nuget. Zcela to postačilo, byl potěšen a prozradil mi, že mám s králem mluvit s pokorou. To samozřejmě vím, už to mám dávno za sebou, ale zajímalo mě, co jiného z Lanuga vypadne. Pointa je totiž v tom, že když jsem byl na Lanuga milý, pokračoval rozhovor směrem k červí polívce, takže kdybych býval přišel s darem dříve, mohl jsem být o krok dále ;) U Vermixe, gobliního krále, jsem si jen ověřil, že jemu žádný dar dát nelze. Tím si zároveň pomalu odškrtávám NPC, která už nejspíše žádnou další roli v rozhovorech hrát nebudou.

Do časového limitu mi zbývalo už jen 20 minut, tak jsem se pomalu odebral za Shakem a zbytek už jsem počkal (mezitím jsem dopisoval záznam do deníku ;)). Po uplynutí celého času ode mě Shak vyinkasoval 20 zlatých nugetů a já obdržel Sword of Justice. V tuhle chvíli tedy vlastním dva Cabirovo artefakty. Není to mnoho, ale dnešek jasně ukázal, že nemám věšet hlavu, UU není žádný lineární dungeon, takže je správně, když se mi nedaří patra ukončovat jako celek a jen správná zvídavost mě posouvá vpřed :)



Tady si dovolím ještě poznámku k darům obecně. Při testu vhodných darů pro trpasličího krále jsem zjistil, že mu lze darovat standardu z Cabirova setu, což mě přivedlo na myšlenku, že úkolového předmětu se lze buďto nechtěně (rozuměj nenávratně) zbavit, nebo ten set ve finále nebude sloužit mě, ale budu jím obdarovávat jiné.

Při odchodu od Shanka jsem se rozhodl, že krále a Dereka zatím vynechám a nejprve se pustím do průzkumu 6. patra. Po dnešku se mi sice podařilo objasnit řadu věcí, ale pořád nemám vyhotovený seznam NPC s interakcí ve formě darů a psaných topiců, takže to přeci jen nebudu riskovat a nechám to na zítřek. Jeden by neřekl, ale tohle celé mě dneska zabralo rovných 7 hodin, nejvíce času jsem přitom strávil u ropušího puzzle. Bylo to ovšem správné rozhodnutí, protože mi to pomohlo si zase pár věcí ujasnit. A hlavně jsem rád za ten posun s puzzle. Celkový čas je nyní 41 hodin 15 minut.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 27, 2017, 22:03:35
Jen taková drobná technicko-vědecká :) Já jsem si vědom sporného překladu Bullfrog -> ropucha, ale mě to vzhledem k situaci přijde pohodlnější na psaní, leč upozornit jsem na to musel. Výraz Bullfrog se v obecné rovině používá pro žáby, které lze zařadit do kategorie vyšších predátorů (živí se např. hlodavci, příslušníky svého druhu apod.). Typickým a mediálně známým zástupcem je Skokan volský, v současné době velmi nevítaný a nepůvodní zástupce Australské fauny, ale do stejné kategorie patří i většina ropuch. Já vím, většina lidí by to přešla bez povšimnutí, ale mě to nedalo, už jen kvůli tomu, že jsem se svého času obojživelníkům více věnoval ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 28, 2017, 08:43:31
Pojednání o dovednostech

Před dalším postupem začnu nejprve rekapitulací dovedností (skillů), které se mi doposud podařilo nalézt, jejich výčtem a obecnými vlastnostmi. Skillů je ve hře dle manuálu 20 a každý ze skillů je řízen jedním ze základních atributů (síla, obratnost a intelignece). Způsob navyšování základních atributů jsem ve hře doposud nenašel, pravděpodobně se tak bude dít jen skrze bonusy z předmětů, takže je na místě skilly vybírat dle skutečného stavu věci, tedy podle zaměření postavy a aktuální velikosti potřebných skillů. Manuál není příliš výmluvný a jak už upozorňoval Richmond, některé skilly jsou pro hru užitečné, jiné jsou spíše jen do počtu a mezi oběma kategoriemi není snadné rozlišovat. Ostatně tohle je důvod, proč do prvních rozehrávek chodím s bojovníky :)

Stejně tak mám na paměti omezení na velikost levelu postavy a tím pádem na množství modliteb, při kterých lze skilly zvedat. Max. level postavy má být 16, v současné chvíli je Eona level 13. Každý skill lze dotrénovat až do 30 bodů (maximum). Z toho plyne, že by hráč měl být s volbou skillů opatrný, protože do maxima bude moci potrénovat jen některé. Pro bojovníka by to měl být předně hlavní zbraňový skill, kterým začínal, protože v něm už nějaké body určitě má a ušetří se tak pár modliteb. Vhodný by byl asi i doplňkový skill Attack, který zvyšuje šanci na zásah, ale z toho, co ve hře zatím vidím, by to bylo předčasné plýtvání modlitbami. Podobně asi s obranným skillem Defense. Z doplňkových skillů mi přijde užitečné asi jen Lore a Repair (šetří peníze při opravování předmětů, ale není nezbytně nutný). Vycházím z toho, co ve hře vidím, resp. pro co ve hře nevidím užití. Např. odpasťování mi přijde jako skill čistě do počtu, podobně Track (sledování stop). Acrobat by možná mohl být ještě užitečný, ale dá se bez něj v pohodě žít, podobně jako u Swimming. Pro univerzální postavu tu tak zůstává skill Mana, který dle očekávání navyšuje množství many (podle mě stačí jen tolik, aby postava dosáhla na některá podpůrná kouzla, např. jídlo a světlo, čímž odpadne starost o materiální stránku této věci).

Ono vlastně to omezení na několik namaxovaných skillů není vzhledem k výše uvedenému žádný handicap ;) Já osobně nikam nepospíchám, pořád mám v plánu možné přezbrojení Eony na jinou zbraň, což znamená zvýšení z 0 na 30 (u sekery by to bylo jen ze 14 na 30) a určitě bych chtěl zvětšit pool many. Pokud vezmu Lore, tak pak už mi asi moc dalšího nezbyde. Proto čekám na vhodnější příležitost, kdy se zhruba dozvím, co vše si mohu dovolit a podle toho začnu trénovat (zatím totiž jen hádám).

Během průchodu pěti patry jsem narazil na následující seznam manter:

Ra ... Attack
Un ... Charm
Hunn ... Appraise
Lu ... Search
Lon ... opravování
Ora ... unarmed
Ono ... swimming
Anra ... Defense
Fal ... nimbleness and tumbling
Koh ... tupé zbraně
Fahm ... střelné zbraně
Gar ... sekyry
Amo ... meče
Mul ... stealth
Lahn ... Lore
Mu Ahm ... Truth
Om Cah ... Love
Summ Ra ... Courage

Poslední trojice jsou univerzální mantry (popsal jsem je v minulém příspěvku), takže z pohledu soupisu v manuálu jsem našel 15 manter a 5 mi stále chybí. Ke vší smůle jsou to zrovna mantry pro podporu kouzelníků (Casting a Mana), pak Picklock, Sneak a Traps, tedy základ pro zloděje. Odtud asi plyne užitečnost obou zmíněných povolání :) U bojových skillů platí, že většinu z nich lze získat během vstupu do řádu Knights of the Crux Ansata, pro kouzelníky pak bude nejspíše podstatný vstup mezi Seers of the Moonstone (jen tipuju, ale přijde mi to logické). Je proto klidně možné, že Eona kouzlit ani nebude. Jasně, mohl bych si na netu najít přehled manter a kašlat na to, ale přesně to udělat nechci. Jsem ve hře už dost daleko na to, abych mohl usilovat o achievment Bez návodu a tohle by bylo jasné porušení.

Obdobně je tomu u kouzel, ty si sice mohu vyhledat v manuálu, ale krom toho mi hra některá kouzla přímo napovídá, takže jsem zvědav, jak daleko se s tím dá dostat.

6. patro projdu ještě bez tréninku, ale na začátku 7. patra už se asi budu muset rozhodnout. Pak přijde na řadu i lepší výstroj, kterou jsem si pečlivě připravil ... no, tady ovšem záleží na tom, kolik věcí budu ještě přenášet do skladiště, protože komplet plátovka by mi značně zmenšila nosnost.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Prosinec 29, 2017, 19:39:23
O hraní UU1 a UU2 som vedel asi všetko. Pred MM6-8 som tieto hry hrával aspoň 2x do roka. Táto séria bola výraznou inšpiráciou aj samotného Jon Van Caneghema. Napríklad kúzla ako portál, lietanie alebo neviditeľnosť. Len škoda že na youtube speedruneri odhalili to jednoduché čítovanie.
Budeš hrať aj druhý diel ?
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 29, 2017, 20:03:32
Portály mezi městy (včetně samotného kouzla Town Portal) byly v sérii Might and Magic už od prvního dílu, tedy od roku tuším 1986. Neměl jsi na mysli spíš první díly Ultimy a kouzlo Surface např.?
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 30, 2017, 07:12:00
tono: jj, mám dvojku v plánu hned po jedničce.

JVC se zcela určitě inspiroval na vícero frontách, ale zrovna engine šestky není přímo dílem New World Computing, takže třeba možnost létat nebyla původně plánovanou mechanikou. Ve starších dílech lze maximálně levitovat. MM3 jsou třeba dokonce o rok starší než Ultima Underworld a přitom už obsahují pár mechanik, které by se daly za styčné body označit.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 30, 2017, 13:02:29
Šesté patro se mi díky kolečku povánočních a přednovoročních návštěv nechtěně rozseklo do více dnů. Nebyl jsem z této situace zrovna nadšený, ale výhodou šestého patra je, že je obsahově jakoby rozděleno na dvě odlišné části. Horní polovina je bojová, kdežto dolní polovina je kecací a mě se to povedlo rozdělit zrovna tak, že to kecání mi vyšlo až na dnešek :) Jelikož jsem deník psal opět průběžně, tak jsem musel pár věcí dodatečně doupravit a sladit se zbytkem.

Level 6

Šesté patro je dle všech indicií doménou Seers of the Moonstone, ale namísto velkolepého sídla mě tu uvítaly opuštěné trosky plné potvor. Patro je už poměrně nízko, takže lávových proudů přibylo a láva stéká i na cesty. Vypadá to tu spíše jako po nějakém zuřivém boji, nebo přinejmenším po nějaké přírodní katastrofě (hm, já vím, mluvit v souvislosti s Propastí o přírodní katastrově je přinejmenším hodně nepřesné ;)). Na SV jsem narazil na slépou uličku, která byla označena jako velké schodiště. Tuhle lokaci již znám, protože o patro výše je tohle schodiště taky zborcené, takže nyní znám příčinu. Předtím jsem totiž zvažoval, jestli lze tohle schodiště nějak zprovoznit, tedy jestli s ním nějak nesouvisí ropuší puzzle.



Hned v úvodu mě také čekala jedna zajímavost. Během průzkumu opuštěných místností jsem zjistil, že Eona nedostává zkušenosti jen za zabíjení potvor, ale i za objevování určitých bodů, protože u dveří s nápisem Quarters of Dominus mi najednou poskočila na level 14, takže očividně musela dostat zkušenosti.

Bojů opravdu výrazně přibylo. Krom rotwormů a kostlivců jsem hned narazil na dvojici tuhých trolů a dost pavouků. V této souvislosti mě napadá, že bych měl opravit jeden svůj starší výrok o respawnu. Na 4. patře jsem dříve narazil na něco, co by se dalo označit za pravidelný respawn, kdy se určité potvory objevovaly na místech, která jsem měl již vyčištěná, ale po nějakém čase tento respawn vymizel. Respawn tedy ve hře asi je, ale počet potvor je konečný. Ono to spíš možná souvisí s provedením určitých akcí, které jsou s výskytem dalších potvor spřažené (tzv. podmíněný respawn).







Nejvýraznější budovou na severu patra je Akademie (SZ mapy), která začíná sálem s neútočícím slizem, odkud se pak dá dostat ke skrytým dveřím na jihu (směrem k lávové propasti), anebo jít na západ do knihovny (Library of the Academy). Knihovna je dobře vybavená. Povalují se tu různá pojednání o alchymii, módě pro čaroděje nebo úvahy nad existencí dimenzionální brány na dně vulkánu ... ovšem to nejzajímavější se skrývá v jednom nepojmenovaném svazku - mantra SOL zvyšující magickou sílu (Casting). Teď už jen podobným způsobem najít mantru pro navýšení množství many :) V knihovně se navíc nachází skryté dveře do tajné sekce, kde na zemi ležela kniha s názvem The Book of Duplicity. Její černý přebal přímo kříčí po tom, abych si jí pečlivě uschoval.

Cestou na jih jsem minul svatyni, vyhnul se lávovým jezírkům (na ostrůvky se mi zatím skákat nechce) a stočil se chodbou zpět do středu patra. Odtud jsem to vzal na sever při pravém okraji, kde jsem po chvilce narazil na pěšinu dolů k lávovému jezeru SV oblasti, kde začíná The Domain of Vilus (podle varovné cedulky tu nejsou návštěvy vítány). No ano, hned v cestě o kus výše si to poletoval beholder :) Celá lokace je výškově dost členitá, vyžaduje to poměrně dost skákání po různých římsách. Poprvé jsem tu narazil na ohnivého elementála, ze kterého se vyklubal nezdolný zmetek - nějak jsem nezaregistroval, že bych ho zraňoval. Nechal jsem ho proto být a na jihu této části jsem na jednom sloupu našel mantru IMU, která navyšuje množství many :D



Dole pod římsou se procházela dvojice tmavých ghúlů, kteří byli o poznání tužší než běžní ghúlové. Na další římse mě pak čekal trol a hromádka zlatých nugetů. Poslední možná cesta této části mě dovedla do místnosti s dalším beholderem, kde jsem na podlaze našel svazek s názvem Properties of Runestones. Když jsem se poté podíval na mapu, musel jsem zkonstatovat, že SV část je opravdu slušné bludiště. Inventář mi přetékal, takže jsem byl rád, že mi to vyšlo akorát a budu se muset vrátit do skladiště. Našel jsem tu i několik lektvarů zdraví, ale nechám si je na později. Místo toho jsem využil spánku a Garamon mě znovu upozornil na nutnost najít Tybolla, ale tentokrát k tomu dodal, že Tyboll je jeho bratr.

Při prohlídce Eony jsem s překvapením zjistil, že poskočila na level 15, což samo o sobě vypovídá o množství bojů, které jsem tu musel podstoupit. Stále mi přitom chybí doprojít SZ část a komplet jižní polovinu patra. Boje přituhly, takže mě občas napadlo, že bych se už mohl rozhoupat a potrénovat. Jde hlavně o to, že postava se neovládá úplně ideálně, takže se mi občas nedaří udržet odstup, obzvláště pokud je prostor pro manévrování malý, což je při boji s tužšími potvorami přinejmenším nepříjemné. Každý úbytek zdraví je pak znát, protože na 6. patře je snadné dojít úhony už jen vlivem lávy. Což mě tak připomíná, že jsem v předchozích záznamech opomněl zmínit jednu věc, od 4. patra vymizely léčivé fontánky, takže pro rychlé uzdravení je potřeba použít lektvar, nebo se holt dobelhat až na 3. patro - tedy pokud to čas dovolí, případná otrava může mít třeba dost rychlý průběh.

Když už jsem u toho, zmíním ještě jednu vyřešenou záhadu. Na prvním patře jsem v počátku hry sebral stříbrný stromek, který se mi v ruce proměnil v semínko a dlouho jsem nevěděl, co s ním. Po zasazení z něj opět vyroste stromek, který jde zase jako semínko sebrat a tak stále dokola. Má to symbolizovat koloběh života, ale nebylo mi jasné, jaký to má praktický význam. Zmiňuje se o tom však přímo manuál - vysazený stromek slouží jako bod respawnu pro zabitou postavu. Pro mě je jednodušší udržovat savy a v případě smrti klasicky loaduji.



Z počátku jsem postupoval šestým patrem rychle, ale jakmile jsem opustil SV část a začal doprozkoumávat SZ a možný jižní směr při západním okraji mapy, tak jsem začal narážet na větší překážky v podobě širších lávových prodů. Pády do lávy několikrát zapříčinily, že jsem musel zpět na 3. patro k léčivé fontánce. Využil jsem toho alespoň k uklízení inventáře a u Shaka jsem si nechal identifikovat dvojici nově nazelezých zajímavých předmětů - drahokamy posázeného štítu a koruny. Překvapilo mě, že Shak požaduje platbu v gold pieces, ale vezme i běžné mince. Trochu mě to zarazilo, protože jsem si ihned vzpomněl na Caliburn, možná jsem jeho zkutí mohl vyplatit taky penězi namísto hrudek zlata. Štít jsem našel na západě patra, kousek od ostrůvku v lávě a nejspíše není ani ničím významný, Shak mi pověděl jen cenu, podobně u koruny.

Zmíněný ostrůvek v lávě je ale významný, nachází se tu golem, o kterém jsem se dozvěděl v táboře rytířů. Dal mi na výběr bojovat nebo odejít. Odměnou za boj by měl být náhrdelník, ale golema jsem porazit nedokázal - nejsem schopen ho skoro ani škrábnout :) Když už mi tedy nic jiného nezbylo, vzal jsem to středovou částí patra na jih, kde se nachází první přátelské NPC, mág Shenilor.



S Shenilorem se dá promluvit na téma Akademie a hledání vědění. Tentokrát jsem udělal vyjímku a zkusil jsem dvě varianty vedení rozhovoru, nicméně výsledek byl stejný, lišila se jen cesta, s jakou jsem se výsledku dobral. Akademie už léta nefunguje a mágové se dávno stáhli sem do jižní části patra. Pokud bych však měl zájem, ve staré knihovně možná něco zajímavého zůstalo ... ano, onen černý svazek, co vlastním, ale Shenilor nemá žádnou volbu, jak mu cokoliv předat, tak jsem alespoň posílil Shenilorovu naději v lepší zítřky a obnovení Akademie.



Za Shenilorem se skutečně nachází obyvatelný komplex, kde jsem po chvilce chození narazil na mága Morlocka. Požádal mě, zda-li bych mu nedonesl jeden předmět od jeho přítele Bronuse, s čímž jsem souhlasil. Kousek pod Morlockem jsem našel mágy Illoma a Louvnon. Lovnoun se zabývá výzkumem Svatyň a rozhodla se mě do toho trošku zasvětit, byť jsem jí jasně naznačil, že se raději spoléhám na sílu svých paží :) Kromě běžných manter prý existuje speciální mantra, se kterou se lze teleportovat k mocnému objektu, ale svitek s touto mantrou byl rozdělen na tři díly, které je potřeba nejprve spojit. Illomo byl naopak skoupý na slovo, postrádá svého přítele Gurstanga, takže je nejspíše na mě, abych ho našel.

V chodbě na západ je za dveřmi rozsáhlé skladiště. V jedné z jeho místností je rozlobený duch Warrena. Promluvit s ním nejde, ale v chodbě za ním jsem našel mluvící dveře :) Kdysi to býval velmi vážený mág, ale časem začal být alergický na neustálé otázky méně zkušených mágů a noviců, tak se proměnil ve dveře v domnění, že bude mít konečně klid, ale nepomohlo to. Dveří se dá zeptat na složení kouzla Sheet Lightning, ale jelikož to bylo jedna z těch nejvíce otravných otázek, kterou za svého původního života dostával, tak jsem se zeptal jen na možnost průchodu do místnosti za nimi. Za barelem jsem pak našel runu Ex.





Na sever od skladiště je za dveřmi mág jménem Dr. Owl. Poděkoval mi za záchranu Murga, což byl vězeň lizardmanů, který mě naučil jejich jazyku. Za odměnu jsem dostal Wine of Compassion, ale musím si jí nejprve vyzvednout v ruinách Akademie. Owl mi prozradil, jak jí získám, v místnosti na východ od vstupní haly mám stoupnout na SV čtverec v rohu a odkrýt dlaždici. Posledním z mágů na západě je Nilpont, který se rozpovídal na téma Golem. Golema sestrojil mág Lerin na žádost rytířů, kteří na něm chtěli trénovat svou chrabrost. Jižně od místnosti s Nilpontem je chodba, na jejímž konci se nachází vstup na 7. patro (v tuhle chvíli jsem se dostal na celkový čas 46 hodin).

Na východě tábora jsem narazil na mága Ranthru, který se mě otázal, zda-li jsem členem spolku Viluse. To jméno mi něco říkalo, zmiňoval se o něm tuším svitek na 5. patře, ale s klidem jsem odpověděl, že jsem o Vilusovi nikdy neslyšel. Vilus býval brilantním mágem, ale pokoušel se experimentovat s magií bez použití run a zešílel (ano, v tu chvíli jsem si byl naprosto jistý, že ten svitek poblíž tábora trolů byl podepsán Vilus :)) Vilus kdysi ukradl svazek jménem On the Properties of Runestones, pokud ho donesu zpět, tak mě Ranthru naučí něco z magických dovedností. Vilus se prý nachází v jeskyních na SV ... no ano, The Domain of Vilus, vždyť tam jsem už předevčírem byl a tu knihu nejspíše mám ;) Na Viluse jsem tedy nenarazil, ale knihu hlídal beholder. Ranthru mi za odměnu zvýšil skill Casting na 6 bodů.

Kousek vedle jsem našel Bronuse a jak jsem díky předchozímu rozhovoru s Morlockem správně vytušil, požádal mě Bronus o službičku. Rád by, abych Morlockovi donesl jeden magický svazek, ale musel jsem zároveň slíbit, že ho cestou neotevřu. Chtěl jsem za Morlockem ihned vyrazit, ale v chodbě na severu jsem narazil na kouzelnici Delanrey. Optala se mě, zda-li znám Zaka. Samozřejmě ano, Zak je obchodník se "svítidly" na patře lizardmanů. Nicméně jsem odpověděl otázkou, abych se ujistil, že jde opravdu u tuto osobu. Odvětila mi, že Zak kdysi býval rytířem, který tu s nimi pobýval, ale během svých výprav našel podivný předmět, který ho dovedl k šílenství a než zmizel, ukradl Delanrey její svícen. Podobným způsobem prý okradl i rytíře. Hm, takže posvátnou svíci rytířů má Zak ... :)



Konečně jsem vyrazil za Morlockem a předal mu knihu. Morlock mě chtěl odměnit, ale prý se dozvěděl, že jsem porazil nebezpečnou ohnivou hydru, která mágy ohrožovala. Vůbec si nevybavuju, že bych něco takové potkal, natož porazil, takže jsem se omluvil s tím, že se musí plést. Morlock mě pochválil za upřímnost a jako dar jsem dostal Book of Honesty. Tedy abych byl přesný, dostal jsem radu, jak jí získat - klíč najdu za přesýpacími hodinami. Kniha je jedním z Cabirovo artefaktů a vytvořil jí Ravenhurst of Moonglow. Morlockovi jde samozřejmě zalhat. V tom případě je odměnou rada, že se v knihovně nachází skrytá místnost. V principu je to jedno, obojí dvojí se dá vyřešit i bez rady od Morlocka, ale byla to ode mě jen čirá zvědavost, jestli ta hydra má nějaký hlubší výzam. Otevírat svazek od Bronuse už jsem se neodvážil :)

Před hledáním Book of Honesty jsem se nejprve vydal doprozkoumat JV patra. V jedné místnosti jsem narazil na mága Dominuse, který je ochotný mi za drobný poplatek identifikovat věci. Dalším z mágů je Fyrgen, který často inhaluje kouř z kadidla. Zrovna jsem ho vyrušil při jednom snění, ve kterém zahlédl mocného zeleného démona. Démona prý nelze jen tak porazit. Před rozlučkou mi prozradil, jak kadidlo zapálit (samozřejmě loučí ;)). Úplně posledním mágem byl Gralwart. Prozradil mi umístění runy Vas a způsob, jak jí získat - trochu komplikované, ale na JV už mám asi vše, takže nyní bych měl přejít k dohledání výše zmíněných věcí.



Gralwart mě odeslal do uvítací haly na východě, což je místnost kousek od vstupu na 6. patro. Chvilku mi nebylo jasné, co dělat, ale pohled na mapu mi prozradil, že středový sloup je ve skutečnosti složen ze dvou kusů. Stěna mezi je čistě iluzorní a za ní se nachází teleport, který mě přenesl do separátní lokace na JV patra. Ono to jde samozřejmě odhalit i jinak, protože Gralwart ve své radě mluví o cestě přímo mezi oči, přičemž z jedné strany zmíněného sloupu je dvojice standard Seers of the Moonstone. Na standardě mágů je přitom vyobrazeno oko, takže je to jasná a srozumitelná nápověda, jenomže já hledal z druhé strany :) Podle rady Gralwarta jsem sebral čtveřici smaragdů ze země, každý z nich jsem vhodil na pilíře v rohu místnosti a stiskl šedé tlačítko. Zeshora pak spadla runa Vas. Sebral jsem zbylé dva smaragdy a odešel (stiskem druhého tlačítka se aktivuje teleport zpět).



Z haly jsem se vydal na sever do vstupní haly Akademie, kde jsem ve východní místnosti odsunul na podlaze dlaždici v JV rohu a z úkrytu sebral láhev vína. Láhev nejsem schopen otevřít, ale tak nějak tuším, komu jí donést. V Akademii se skrývá i řešení Morlockovi hádanky s přesýpacími hodinami. Není to nic složitého, stačí se podívat na automapu. Tvar místnosti pod halou má tvar přesýpacích hodin a na jihu jsou skryté dveře, které jsem již objevil. Problém je ovšem v tom, že cesta vede k široké rokli a na římsu naproti se mi předtím nedařilo doskočit, tak jsem to vzdal. Bohužel mi dávno došly lektvary Levitace, takže jsem se opět dostal na zcestí s tréninkem dovedností. Navýšit manu by nyní bylo snadné a pro kouzlo Levitace mám všechny potřebné runy, ale moc se mi do toho ještě nechce :) Namísto toho si půjdu promluvit se Zakem a znovu si poklidím v inventáři. Pak bych to viděl na sestup na 7. patro.

Dostal jsem se na celkový čas 48 hodin, 6. patro mi tedy nakonec zabralo 6 hodin 45 minut, což mě docela překvapilo, protože začátek patra probíhal poměrně svižně. Jak je ale vidět, každé patro vždy obsahuje něco, co postup zpomalí. Jednak jsou to dialogy a jejich pečlivé pročítání a pak nutnost návratu do skladiště, za fontánkou zdraví apod. Už jen třídění nálezů zabere dost času. Osobně si nedokážu představit, že to někdo i s těmito činnostmi dal napoprvé pod 40 hodin.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Prosinec 30, 2017, 13:47:17
Pozerám že si stále nedal vyrobiť špeciálne topánky. S nimi sa potom môžeš volne prechádzať po láve.
Veľa šťastia na 7. poschodí  ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Prosinec 30, 2017, 17:21:20
Portály mezi městy (včetně samotného kouzla Town Portal) byly v sérii Might and Magic už od prvního dílu, tedy od roku tuším 1986. Neměl jsi na mysli spíš první díly Ultimy a kouzlo Surface např.?

Nie, mal som skôr na mysli inšpiráciu pre Lloydov maják.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Prosinec 30, 2017, 17:52:47
Myslím, že to taky nebude ten případ, kouzlo Lloyd's Beacon jsem používal už ve druhém díle. Což ale nic nemění na tom, že série UU byl inspirací pro mnohé, možná proto to předělal do 3D od 6.dílu :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 30, 2017, 20:05:03
tono: botky už se vyrábí, dlouho jsem si všechny ty speciální předměty šušnil, co kdyby byly potřeba jinde, ale před chvilkou jsem se začal pídit, k čemu mi vlastně jsou dračí šupiny a spolu s pavoučím vláknem jsem je udal u ghúlího krejčího Marrowsucka ;) Za 1/2 hodiny mi z nich prý vyrobí botky, takže předpokládám, že tyhle si měl na mysli. 7. patro začalo opravdu zajímavě, v jednu chvíli jsem myslel, že jsem se perfektně vyšachoval, ale ono se to ukázalo jako záměr hry :D

Edit: je to tak, botky jsou žáruvzdorné. Na 7. patře se budou určitě hodit a jak jsem nakoukl na 8. patro, tak tam taky :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 30, 2017, 21:18:23
Jinak 7. patro je poměrně rozsáhlé a docela komplikované. Na počátku jsem sice šel splnit pár restů, ale i tak, po odkrytí zhruba poloviny mapy jsem beztak na 7 hodinách 30 minutách, takže to bude jednoznačně nejdelší patro od počátku hry. Chvilku jsem přemýšlel, že bych záznam pro 7. patro rozdělil, ale zatím s tím počkám. Jen doufám, že nepůjde o kombinovaný průchod s osmým patrem :) Jeden rozhovor by tomu skoro nasvědčoval. Navíc se mi rychle uzavírají další možné cesty vpřed, všechno končí tak nějak ve slepé uličce.

Edit: tak ne, rozdělím to ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 30, 2017, 22:04:32
Level 7, část první

Před odchodem na 7. patro jsem se rozhodl pořešit Zaka a navrátit řádu svíci. Zak má svíci přímo v nabídce obchodu, ale když jsem si jeho nabídkul před pár týdny prohlížel poprvé, tak jsem jaksi nezaregistroval, že tahle svíce je o poznání robustnější a měl bých jí proto věnovat větší pozornost :) Svíci jsem poté donesl ukázat Trisch a ta mi potvrdila, že se skutečně jedná o Taper of Sacrifice a nechala mi jí jako dar. Taper of Sacrifice by měla být zdrojem nekonečného světla, ale zatím mám jiné zdroje, takže není důvod jí zkoušet.



Preventivně jsem doběhl ještě na patro trpaslíků za Corbynem, ale očividně stále nemám nic, co by mu mohlo v jeho smutku pomoci. Začínám mít pocit, že se k němu mám vrátit až s komplet Cabirovo setem. U rytířů jsem navštívil ještě Dereka a předal mu Gem Cutter of Coulnes a vyzvedl si tak oficiálně nápovědu pro získání Ring of Humility. Stiskl jsem páky v uvedeném pořadí SZ, JV, SV, JZ a na podstavci uprostřed se objevil železný prsten.

U mágů jsem se zastavil u Dr. Owla a požádal ho, zda-li neví o nějakých runách. Vyžádal si můj runový batoh a po jeho prohlídce mi nabídl runu Flam. Nyní mi chybí už jen 5 run do kompletu. Oběhl jsem ještě další mágy, ale nic nového už se neudálo, tak jsem skutečně zamířil o patro níže.

Hned na vstupu jsem se srazil se zraněným Cardonem. Požádal mě o láhev vína, ale žádnou jsem u sebe zrovna neměl. Obešel jsem středový sloup vstupní haly a zaposlouchal se do známého zvuku - chobotnice ve vodě? Ano, namísto všudypřítomné lávy předchozího patra jsem opět spatřil vodní hladinu. V severních chodbách jsem narazil na stráž šedých goblinů, nechal jsem jí být (požaduje nějaký náhrdelník, bez něj dojde k boji) a rozhodl se pro skok do vody a začít tedy průzkumem kanálů. Na JZ jsem narazil na další stráž :) Táborů je na patře očividně více. Kanál jsem měl za chvilku proplavaný skrz na skrz a zbyla mi jediná možnost - přeskočit ze vstupní haly na most na východě.



Cesta na jih mě poblíž dalšího goblinního tábora zavedla do dolů. Našel jsem tu podivný vzkaz, ale moc moudrý z něj nejsem. Mnohem zajímavější byl nález náhrdelníku. Musel jsem se k němu probojovat skrz dvojici beholderů, ale stálo to za to. Tenhle náhrdelník mi umožnil vstupovat do goblinních táborů bez boje. Sice jsem se tak připravil o zkušenosti, ale nikdo neříká, že nemohu tábory vymlátit dodatečně :)





Táborem při západním okraji jsem se dostal do severních chodeb, kde jsem narazil na vstup na 8. patro. Tou dobou jsem překročil čas 50 hodin 45 minut. O existenci osmého patra vím, ale překvapilo mě, že je do něj tak snadný přístup. Tištěná mapa totiž tohle patro "zatajuje", tak jsem čekal nějaký portál či něco podobného. V severních chodbách jsem ke svému údivu navíc narazil na mága Naruta. Krom goblinů jsou tu tedy i přátelská NPC.

Narutovi jsem pověděl, že hledám unesenou dívku. Odpověděl mi, že musím být opatrný. Jeho přítele nedávno zabili pavouci. Stalo se to dále na sever. Jeho přítel měl u sebe klíč, který mi otevře důležité místo, kde najdu předmět, který mi pomůže projít Tyballovo bludištěm. Jméno Tyballa jsem přitom nezmínil. S Narutem jsem se poté dal více do řeči. Jedna z otázek směřovala na důvod, proč jsem přišel o magickou energii, což jsem zaregistroval až nyní :D Důvodem je Orb, který na tomto patře vysává veškerou magii z živých. Jediný Tyball je vůči tomu imunní! Pomoc bych měl hledat u jiného Narutova přítele, který byl naneštěstí Tyballem uvězněn.



Vydal jsem se na sever, ale hned jsem zahnul na západ. Kolem dalšího goblinního tábora jsem se dostal skrze skrytou pasáž a objevil jsem se v části, kde byla opět láva. V rokli na východ jsem našel mapu jedné takové lokace, kde jsou vyznačené pasti a teleport. Předpokládám, že jde o lokaci, o které povídal Naruto. Cesta na západ mě dovedla k zamčeným dveřím, takže jsem se musel beztak otočit a jít zpět. Nešel jsem však přímo zpět k Narutovi, ale prošel jsem až na východ, kde jsem našel svatyni a něco, čemu by se dalo říkat opuštěné vězení. V jedné cele jsem našel ve vaku kosti a čelenku. Jakmile jsem vak sebral, napadl mě velký trol. Z této části už cesta nikam nevede, takže teprve nyní jsem se vrátil k Narutovi a zašel si do severní chodby pro klíč.



Klíč ale k severním dveřím nepasuje, takže jsem se rozhodl, že vyrazím na jih a zaskočím si rovnou k ozdravné fontánce a pro víno pro Cardona. Jenomže jsem se ocitl v pasti! Přes jižní tábor goblinů se nelze vrátit a ze severu neprojdu přes lávovou oblast. Naneštěstí jsem na tom byl se zdravím bídně. Po několika pokusech jsem zjistil, že jedinou šancí je tábor goblinů na severu. Díky náhrdelníku jsem mohl vstoupit, ale dveře do severní chodby zůstaly podezřele zamčené. Na východě tábora je zvláštní cela, která byla z druhé strany taky zamřížovaná. Bylo mi to divné, ale přesto jsem vstoupil :) Jasně, je to past, za 3 červené kameny jsem dokázal usmlouvat alespoň otevření mříže na východ, která strážila cestu do vězeňského bloku.

Vězení má podlouhlý tvar a mnoho cel. Některé jsou volně přístupné, jiné jsou zamčené. Cítil jsem se skutečně jako v pasti, protože jsem nemohl nikam. Nic nenasvědčovalo tomu, že se odtud dá dostat. Vzteky jsem se postavil k jedněm zamčeným dveřím a zauvažoval, jestli je dokážu sekerou rozmlátit ... heh, šlo to :D Nebyl to můj první pokus, ale když jsem tohle zkoušel v počátku hry, tak jsem si bohužel vybral opancéřovanější dveře a po haldě pokusů jsem to vzdal. Pořád mi to ale vrtalo hlavou, takže jsem rád, že si mohu odškrtnout další objevenou mechaniku Ultimy Underworld.

Hned v první zamčené cele jsem objevil mága Fintora a vzpomněl si na to, co mi povídal Naruto. Zřejmě oním vězením myslel tuto sekci patra a tohle bude jeho uvězněný přítel, co by mi měl pomoci. Nic nového jsem se však nedozvěděl, Fintor už si ani nepamatoval, co v hrobce ukryl. V další cele jsem našel psance jménem Griffle. Pověděl mi, že Tyball drží vězně jako dělníky v dolech, ale nikdo z nich neví, co vlastně hledají, protože zlato očividně Tyballa nezajímá. Skrze doly se jim podařilo prokopat až do přírodní jeskyně o patro níže, kde narazili na hrozivou potvoru, která většinu z nich pozabíjela. Zbytek stráže pozavírali do cel a nechali je tu po celé dny bez jídla a pití. Naneštěstí nemám nic, co bych Grifflemu dal.



O další celu dále jsem narazil na rytíře Dantese. Z jeho cely jde otevřít vchod do chodby na severu poblíž zamčených dveří. Varoval mě před silou Tyballa a nebezpečím, které mě čeká v hrobce. Posledním vězněm byl trpaslík Kallistan. Chvilku mi trvalo, než jsem s pomocí přísahy získal jeho důvěru. Původně jsem chtěl využít své známosti s králem Goldthirstem, ale Kallistan po mě požadoval jako důkaz heslo, podobně jako strážce trpasličí pokladnice (?). Proto jsem se musel uchýlit k přísaze. Za odměnu jsem dostal zvláštní krystal, který by mi měl pomoci při prohledávání hrobky.

S krystalem v batohu se mi jižně od severního tábora goblinů odkryla skrytá pasáž, přesně jak mi Kallistan radil. V hrobce je několik skrytých chodeb, přičemž jedna vede směrem do vstupní haly. V tuto chvíli jsem byl tedy definitivně zachráněn :) V hrobce je i dvojice hrobů, které mají v náhrobku drahokamy a tady se mě lehce zamrazilo. Kameny nejde z náhrobku vyndat a napadl mě jediný nástroj, který by to možná dokázal - Gem Cutter ;) Druhá skrytá chodba mě dovedla do další hrobky a odtud skrze další skrytou chodbu do skryté jeskyně, kde mě napadl dost tuhý duch. V rohu této místnosti se povaloval nějaký Black Sword. Nicméně jsem jeskyni vyplenil ještě o trochu více :)







Po návratu do skladiště jsem začal hledat láhve vína a nějaké jídlo. Přitom jsem našel pár batohů s runami, které jsem předtím opoměl přihodit do runového vaku, takže nyní mi chybí už jen dvě runy do kompletu. Když už jsem byl v tom probírání, tak jsem vytáhl dračí šupiny a šel jsem s nimi za Derekem. Je to jedna z mála věcí, pro kterou jsem ještě nenašel uplatnění. Už dříve mě napadlo, že by z toho šlo něco vyrobit, ale zatím jsem si to nechával stranou, kdyby to nakonec byla součást nějakého úkolu. Jenomže ani Goldthirst mi za to nic nenabídl. Derek už ale nic nepřijímá, tak jsem zkusil ještě Shaka a ten mi zas pro změnu div nevynadal, že on je přece kovář a já bych spíše potřeboval dráteníka. Chvilku jsem přemýšlel, koho jsem to asi vynechal a pak jsem si vzpomněl na ghúla Marrowsucka :) Je to krejčí, tak proč ne?

Marrowsuck mi šupiny identifikoval a prozradil mi, že by mi z nich mohl vyrobit boty. Potřebuje k tomu ještě nějaké vlákno a jako platba mu poslouží jídlo. Dal by si čerstvého zeleného goblina, ale to jsem odmítl :D Do zásoby jsem místo toho nalovil ryby. Platba byla levná, Marrowsuck se spokojil s jednou jedinou rybou. Botky jsem vyzkoušel hned na 6. patře a prošel jsem si i lávovou říčku na 5. patře. Fungují vskutku perfektně. Jakmile jsem byl s testem hotov, vydal jsem se opět na 7. patro.



Cardonovi jsem předal láhev vína a on mi na oplátku pověděl o vězení a ztraceném náhrdelníku, který umožňuje bezpečný průchod přes zdejší strážce (během boje ho ztratil v dolech, kde jsem ho předtím skutečně našel). Tedy vlastně mi nepověděl nic, co bych už nevěděl, ale Cardon mi také prozradil, že jeden z vězňů je jeho bratr. Tipuju, že je to Griffle. Do vězení jsem nešel, místo toho jsem přeskočil na most na východ a vydal se k zavřeným dveřím nad dolem.

Ani jedny z dveří nešly klíčem od mrtvého mága otevřít, ale ty na východ vypadaly alespoň méně odolně, tak jsem se do nich pustil sekyrou. Stálo mě to pár záseků, ale nakonec dveře povolily. Jakmile jsem došel do jeskyně, ihned jsem v ní poznal onen úsek, který je zakreslený na mapě nalezené na severu. Jeskyni jsem prošel a konečně jsem pochopil, co jsou v UU pasti, protože za chvilku jsem na tom byl se zdravím bídně, přitom nic viditelného se nestalo :) Teleport mě přepravil k zamčeným dveřím a ani k těm klíč nepasuje! Někde se stala chyba, nebo jsem něco přehlédl. Na severu mi zůstala ještě jedna neprozkoumaná pasáž, ale jestli i ta končí ve slepé uličce, tak budu opět v koncích.

Odkryto mám zhruba něco málo přes polovinu patra a spolu s úvodními resty mi to zabralo 7 hodin 30 minut. V tuto chvíli je to tedy jednoznačně nejdelší patro, co od počátku hry procházím. Celkový čas je tedy 55 hodin 30 minut. Pro dnešek už toho bylo tak akorát, bohužel to v kuse nedám, takže pokračování zase zítra ...
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Prosinec 31, 2017, 00:31:25
Ak to hráš prvý krát, tak  je to slušné :) Cieľom L7 je oslobodiť princeznú. Niekde na severe sa dá prejsť do subL8 kde nájdeš "orb rock". V inom subL8 stretneš rozprávkového impa ktorý dá vybrať špeciálnu korunu(maze navigation). K princeznej sa dá dostať dvoma spôsobmi: prejsť cez bludisko, alebo ak máš scroll Revael (je v L6) tak na JV nájdeš tajné zadné dvere. Snažím sa čo najmenej spojlerovať túto super hru.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Prosinec 31, 2017, 21:47:23
tono: abych pravdu řekl, já se podobným příspěvkům zatím vyhýbám. UU1 mám v plánu dohrát bez jakékoliv nápovědy a k tomu to bloudění a neznalost souvislostí holt patří ;)

Jinak jsem si myslel, že to dneska už dorazím. V jednu chvíli to vypadalo, že jsem na konci, ale pak se staly celkem dvě věci, které mě ubezpečily, že konec je ještě hooodně daleko :D Jednak jsem dlouhou dobu tápal a pak mě dohnaly všechny předchozí resty, protože se ukázalo, že třeba Cabirovo talismany musím najít všechny apod. Zítra si budu muset udělat novou revizi poznatků.

Za dnešek jsem toho ale pořešil dost, velkou měrou k tomu přispěly užitečné předměty, které jsem porůznu na 7. patře našel. Se záznamem v deníku to bude horší, bylo to dost rozlítané a budu to muset nejprve nějak sesumírovat a rozumně provázat :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 01, 2018, 13:28:49
Jasné, jasné už žiadny spojler. Ono až keď to budeš hrať tak tretí krát, zistíš koľko si toho predtým vynechal :) Je to úžasná hra plná detailov a prepojení. Napríklad už si zistil že pochodeň alebo aj obyčajná sviečka sa dajú normálne vyrobiť ?
Trošku som sa v tvojom denníku stratil :D Aké talizmany už máš v inventári ?

Inak všetko dobré v novom roku.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 01, 2018, 15:25:55
Mě právě UU1 zaujala tak, že jsem si řekl, že to zkusím hezky poctivě a pomaličku a opravdu se s tím trošku více potrápím :) Po dohrátí pak asi něco vytáhnu, kde jsem měl nejasnosti, protože vracet se k UU1 asi opakovaně nebudu.

O výrobě svíčky tuším někde padla řeč v dialozích, ale nijak jsem nad tím nepřemýšlel. Třeba to dřevo mi chvilku vrtalo hlavou, ale jelikož o zdroj světla nemám nouzi, tak jsem se výrobou nezabýval. To je pro mě ještě zcela neprozkoumaná oblast. Uvaření polívky byla moje úplně první zkušenost, včera pak to zapálení kadidla. Někde jsem četl i o popcornu, ale ještě jsem to nezkoušel. V tomhle jsem opravdu opatrný, abych se zbytečně nedozvěděl i něco, co zrovna nepotřebuju :D

Talismany a věci kolem budu teprve vzhledem k tomu včerejšku dávat dohromady, sám v tom mám docela nejasnosti a budu si muset sednout a probrat další možnosti postupu.

Jinak taky vše nej v Novém roce.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 01, 2018, 15:28:13
Level 7, část druhá

Nejprve jsem zašel do tábora goblinů na západě, abych se ujistil, že zdejší tvar chodeb opravdu odpovídá nákresu na mapce a pak jsem se vydal hrobkou zpět na sever a do vězení. V cestě mi stál spadlý valvan, který jsem musel rozbít krumpáčem, ale žádná další změna už tu nebyla zřetelná, nejspíše šlo jen o ojedinělou událost. Ve vězení jsem se také nic nového nedozvěděl a jídlo již bylo zbytečné nosit. Vzal jsem to proto opět chodbou zpět a po lávovém proudu.

V rokli je plno ohnivých elementálů, nesnažil jsem se proto ani o boj a zkusmo jsem prolítl po dně rokle, abych se nejprve podíval, jestli se odtud dá někam dostat. Nedaleko od místa seskoku jsou zamčené dveře, které odemyká klíč od mrtvého mága, ale musel jsem se nejprve pečlivě nachystat, abych skrze ně prošel s co nejmenší ztrátou zdraví, protože cesta vede dála do nitra patra a neměl jsem jistotu, že tam někde dál bídně nezahynu :) Za dveřmi se ukrývá výstup nahoru na římsy a další vstup o patro níže. Potvrdila se mi tak domněnka o kombinovaném průchodu oběma patry, protože vstup dolů mě dovedl do malé jeskyně, odkud sem mohl druhým schodištěm vystoupit opět nahoru. Ocitl jsem se tak v cele s golemy a jedním ukecaným impem.



Imp však mluvil v hádankách. Rozhodl se, že mi věnuje jeden předmět, který mi pomůže projít Tyballovým bludištěm (imp má samozřejmě také zájem na porážce Tyballa). Háček je v tom, že si slíbený předmět mám vzít z jejich pokladu sám a přitom nesmím sebrat nic jiného :) Prozradil mi alespoň, že jde o korunu. V hromadě lootu mi padla do oka koruna s bílým drahokamem, byla totiž jediná mezi všemi ostatními. Jenomže její smysl přesně netuším, tak jsem si ten rozhovor dal ještě jednou, abych se ujistil, že opravdu odcházím se správným předmětem. V hádance impa přeci jen malá nápověda je, má to být skutečně koruna s jedním drahokamem a drahokam nemá být rudý, takže jsem se nejspíše trefil.



Poznámka: sebrat toho lze ve skutečnosti více, jen je potřeba se vyhýbat věcem, které mají majitele. Některé předměty jsou navíc spojené s pastí.

Ve stěně naproti jsem našel tajné dveře, kterými jsem prošel do chodby a nahoru. Ocitl jsem se tak za zamčenými dveřmi lávové jeskyně z mapky. Pořád mi vrtá hlavou, jestli k těmhle typům dveří existuje klíč, nebo je to práce čistě pro zloděje? Ale nevadí, sice je cesta sem komplikovaná, leč pořád tak nějak schůdná ... teda až na ty ohnivé elementály. Chodba mě zavedla na rozcestí. Cesta na sever vede přes lávku k zamčeným dveřím s lebkou a cesta na východ do bludiště. Dveře s lebkou jsou druhý typ dveří, ke kterým jsem nenašel klíč, ale později jsem zjistil, že jdou otevřít sekyrou (krom duchů však za nimi nic není).

Bludiště jsem zkusil vzít systematicky, ale po chvíli jsem zjistil, že mi nějak podezřele ubývá zdraví. Došel jsem až na římsu nad velkou roklí a zkusil si pohrát s korunou, jenomže změna žádná nenastala :D Spánek se mi nevydařil a byl jsem nucen loadnout. Korunu jsem pro změnu nasadil rovnou u vstupu a konečně jsem mohl zajásat, na zemi se objevila vyznačená cestička. Díky ní jsem krkolomným způsobem prošel na jih bludiště a vešel do dveří ... a málem to se mnou seklo. Přede mnou se objevila postava v červeném a ani nečekala na pozdrav, byl to Tyball!!





V tu chvíli se psal čas 56 hodin 30 minut, tedy pouhou hodinu po startu mé části 2 :D Vůbec jsem netušil, jak jsem blízko konci hry. Jenomže to není žádná výhra. Boj s Tyballem tak nějak šel, asi bych ho na několikátý pokus dal i s tím malým zdravím, ale problém byl v tom, že mi v Propasti zůstalo pár záhad, které bych rád dopořešil, přinejmenším bych rád zjistil, jak je to tedy s osmým patrem. Krom toho bych přeci jen rád Eonu potrénoval :) Tyballa jsem proto nechal být a vrátil jsem se kolem vězeňského bloku k jižnímu vstupu na 8. patro. Dole jsem po chvilce bojů poskočil na level 16. Nebyl jsem schopný porazit akorát golema a ohnivého elementála. Jeskyně dole tvoří opět malou izolovanou lokaci, takže mi začíná být jasné, že 8. patro bude jen trojice menších a izolovaných jeskyň. Před průzkumem třetí jeskyně jsem vyrazil pro zásoby, přezbrojit a potrénovat.



Poznámka: vzkaz od tona jsem si přečetl až mnohem později, když už bylo po všem a musím říci, že na 7. patře je úžasné hlavně to, že je to hodně o tápání. Já třeba doly na jihu několikrát pečlivě prolézal a žádnou skrytou chodbu z této strany jsem nenašel. O chodbě se přitom zmiňuje už svitek v jedné z místností dolů (píše o ní jako o "bypassu"). Nezbylo mi tedy nic jiného, než to vzít přes sever a bludiště, takže jsem postupně zabředával do různých komplikací :) Navíc jsem tím získal dost zkreslené představy o 8. patře, ale nebudu předbíhat.

Trénink mě docela překvapil, stačily mi k tomu jednak jen dvě svatyně (využil jsem obě svatyně na 3. patře) a dokázal jsem přitom celkem 4 dovednosti vytáhnout na max. 30 bodů + Manu na 11. Zbyla mi navíc rezerva ještě na jednu dovednost vytaženou z 0 na 30 :) Samozřejmě jsem namaxoval i sekyry, takže tady přesně došlo k tomu ušetření modliteb, o kterém jsem spekuloval dříve. Po sekyrách jsem dotrénoval Attack a jako záložní zbraň Sword. Manu jsem zvedl na těch 11, abych dokázal kouzlit alespoň Levitaci a Lore na 30, abych měl zajištěnou identifikaci svépomocí. Zbytek modliteb jsem si nechal jako rezervu, kdybych chtěl ještě nějakou další dovednost (uvažoval jsem třeba nad Defense). Lore funguje tak, že je potřeba předmět nejprve sebrat do inventáře a pak na něj kliknout v informačním módu. Předměty na zemi poskytují jen nespecifický popis.

S možností Levitace jsem se na 6. patře zastavil pro Book of Honesty. Kolem knihovny jsem prošel na ostrov s Golemem a poměrně snadno ho nyní porazil. Prakticky mě ani neškrábl a mě stačilo nějakých 6 ran. Odměnou mi byl Shield of Valor. Na jihu jsem zašel do lávové říčky, abych otestoval boj s ohnivým elementálem, což byl pro mě najednou slabý protivník :D Krom toho jsem tu našel skrytou místnost. U elementála se mi potvrdilo, že mi již zkušenosti nerostou, hodnota se zastavila na 9723 bodech.Level 16 je tedy opravdu konečný. Rozdíl v bojeschopnosti je opravdu výrazný. Dlouhou dobu jsem si zakládal na tom, že hrou procházím bez tréninku, ale 7. patro už začínalo být na hraně a nemožnost porazit golemy a ohnivé elementály byla rozhodující. Velmi brzy se ukázalo, že to byl správný krok a vybral jsem si pro něj tu nejlepší možnou chvíli.

Po návratu na 7. patro jsem se vydal na východ do opuštěných cel. Všiml jsem si tu jedné římsy, kde jsem našel svitek s názvem Gate Travel. Po jeho použití jsem se objevil na 2. patře v původně skryté sekci, kterou si ovšem vybavuji díky pohledu do místního orbu. Na zemi jsem tu našel ležet moonstone a magický svitek. Moonstone funguje podobně jako L'loydův maják. Stačí ho položit na žádané místo a pak se k němu lze s pomocí magického svitku teleportovat. Chvilku mi trvalo, než jsem tuto funkcionalitu objevil, ale docela se mi to podvědomě spřáhlo s Moongates v Grimoire: Heralds of the Winget Exemplar, takže jsem nějakou teleportační schopnost vytušil. Mít moonstone v ruce dříve, mohl jsem si ušetřit pár problémů :) Byla by to přinejmenším dobrá propustka z pasti severních chodeb.

V západní jeskyni 8. patra jsem našel kameny v podobě orbů (jeden jsem vzal) a další východ zpět na 7. patro. Jeskyně je opět menší a izolovaná, je ovšem dost plná potvor a všemožného lootu v podobě zlatých nugetů atd. Schodiště nahoru mě zavedlo do skryté sekce 7. patra. Dá se odtud dostat do chodeb směrem k velké lávové rokli, anebo ke kryptě s varováním před zlem uvnitř (je to stejný blok, jaký je dostupný skrze lebkové dveře směrem od bludiště, akorát mě v tuhle chvíli nenapadlo dveře rozbíjet). V chodbě jsem za lebkou v rohu našel zlatý klíč a vzkaz, ale klíč ke dveřím s lebkou nepasuje (později jsem zjistil, že pasuje ke dveřím lávové místnosti, takže jsem si mohl otevřít kratší cestu k bludišti).

Ještě před konfrontací s Tyballem jsem se rozhodl pročistit rokli od elementálů, což se mi podařilo skoro na jeden zátah, ale poslední dvojici na severu už jsem musel nechat. Odkryl jsem si tak alespoň bezpečnou cestu mezi východní částí patra a dveřmi na dně rokle. V jednom výklenku nahoře ve skalách jsem našel prsten Levitace, velmi to užitečný předmět. Poskytuje totiž permanentní levitaci, takže od této chvíle už pro mě nic nebylo překážkou a nemusel jsem se spoléhat na runovou magii, která na 7. patře beztak nefunguje. S pomocí prstenu jsem doprozkoumal méně přístupné jeskyně ve skalách a nakonec jsem se šel ozdravit a připravit na finální souboj ...

Tyball už na mě netrpělivě čekal v místnosti hned za východem z bludiště, ale jakmile jsem začal útočit, tak klasicky jako většina jiných protivníků začal couvat. Blbé na tom je, že velká místnost s vězením je výškově rozdělena na střed a ochoz kolem a Tyball přitom levituje, takže když jsem s ním zkusmo bojoval poprvé, tak jsem po seskočení z ochozu už nemohl Tyballa zasáhnout (snadno mi unikal z dosahu). Nyní jsem však měl prsten Levitace :) Není to úplně výhra, během levitace se postava pohybuje dost pomalu, kdežto Tyball spíše létá, ale s trochou šikovnosti se dá Tyball snáze dotlačit do rohu a z něj už ho nepustit. Během boje jsem do sebe musel kopnout jeden velký lektvar léčení, zrovna se Tyballovi podařil útok bleskem, ale jinak neměl šanci, moje těžká sekyra je nad všechna kouzla :D





Umírající Tyball mi prozradil, že na svět povolal mocného démona (Slasher of Veils), kterého chtěl z jeho pout uvolnit pomocí princezny. Svým příchodem jsem možná část rituálu dokázal narušit, ale beztak je mi to prd platné a démon si brzy podmaní celou Britanii. Ono to nedává tak úplně smysl, protože to vyvolává dost otázek, ale příběh UU1 začíná ve skutečnosti mnohem dříve a odkrývá se postupně. Garamon a Tyball jsou bratři, což je známá věc díky snům s Garamonem, ale kdo se ještě nedostal ke Garamonovu hrobu, tak mu unikne část souvislostí (jen připomenu, že hrob Garamona je prázdný, což značí, že Garamon je mrtvý a jeho ostatky jsou navíc buhví kde). A teď je otázkou, co se s Garamonem stalo a jakou roli v tomhle všem hraje? Popravdě jsem nad tímhle vším začal uvažovat až později, v tuhle chvíli mi hlavou vrtalo spíše to, co se stane, až princeznu z vězení osvobodím, pořád jsem totiž počítal s tím, že jsem někde na konci hry ;) Byť varování mága Fyrgena před neporazitelným zlem v podobě démona jsem na paměti měl, ale čekal jsem, že to bude jen nějaká formalitka :D (jen připomenu, že v tuhle chvíli jsem třeba neměl ještě objevené místnosti za lebkovými dveřmi).





Udělal jsem tedy něco hodně nerytířského ... nechal jsem princeznu princeznou a vydal jsem se doprozkoumat jih patra :D Z Tyballa vypadla dvojice klíčů, takže bylo jasné, že jeden z nich bude odemykat ještě něco jiného než je cela s princeznou. A skutečně, na jihu jsem narazil na komnaty Tyballa, odkud se dalo pohodlně projít skrze skrytý vstup do dolů (to je ten, co jsem předtím nenašel). Před komnatama byly navíc zamčené dveře, skrze které jsem se dostal k dalšímu vstupu na 8. patro. V Tyballovo komnatách jsem našel omluvný dopis pro Garamona a kupu knih různého pojednání. Vcelku nic, co by mi přišlo nějak užitečné, takže jsem se vydal ke schodišti a prošel na 8. patro. V této chvíli se psal čas 59 hodin.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 01, 2018, 15:28:39
Level 8

Předpokládal jsem, že se přede mnou odkryje jen další malá izolovaná jeskyně, ale více už jsem se mýlit nemohl :D Nyní jsem se objevil na vstupu regulérního patra plné velikosti, navíc poměrně komplikovaného. Na mapě mi svítila jen trojice předtím objevených izolovaných jeskyní a ta pravá zábava teprve začala. 8. patro je výškově hodně členité a jeho dno tvoří lávová řeka. Byl jsem proto hodně rád za dračí botky a prsten Levitace. Stejně tak za výcvik postavy, protože se to tu hemžilo různými elementály. Ostatně boje a bloudění tvoří drtivou většinu zdejší náplně. Vůbec jsem netušil, co tu mám vlastně dělat. Jediným zajímavým bodem je totiž budova ve středu patra, na které je velká masivní brána s podivným zámkem. V troskách všude kolem je plno ostatků, jako by tu kdysi došlo k velké bitvě.



Na východě patra jsem narazil na přátelskou bludičku, ze které jsem po krátkém rozhovoru na téma nehmotné existence vymámil složení jednoho kouzla. Jediným skutečně hmotným NPC v této lokaci je Carasso, který sem vyrazil hledat legendární zlatý důl, ale zůstal tu nakonec uvězněn (zřejmě díky Tyballovi). Carassa se dá zeptat na démona nebo ostatky velkého kouzelníka a taky mi trošku pomoci s hladem. U démona mi svitlo, tak jsem zvolil otázku na ostatky a v tu chvíli jsem se dostal do kolotoče nedorozumněních, které mě stály hodiny honby za falešnými stopami :D Vůbec jsem netušil, proč by mě ostatky mága měly zajímat a jak to s celým patrem souvisí. Jako by mi chyběl kus klíčové informace. Od Carassa jsem se dozvěděl, že ostatky mága nejspíše našel a jsou daleko na JZ patra. Navíc od něj lze získat klíč ke dveřím, které brání v přístupu ke středové stavbě s bránou, ale to není vzhledem k mým možnostem volného pohybu podstatné. Největší potíž byla v tom, že ostatky nemají žádnou identifikaci a v době rozhovoru s Carassem jsem měl patro komplet prošlé, takže jsem ztratil i část stop.



Moje domněnka byla, že kosti mága slouží jako klíč k bráně, ale jelikož už jsem nebyl schopný určit, jestli hledám správně, tak jsem nakonec začal snášet kosti z různých stran a zkoušet je použít na zámek. Nikam to nevedlo a čím více jsem nad tím dumal, tím méně jsem byl přesvědčený, že jdu správným směrem. Párkrát jsem vyběhl do Tyballovo komnat a do místnosti s princeznou, jestli jsem někde něco nepřehlédl, nebo jestli mi nějaký klíčový předmět někam nezapadl, ale nenašel jsem nic. U cely s princeznou jsem akorát zjistil, že kámen v podobě orbu lze aplikovat na orb vysávající manu a tím ho zničit.

Jak jsem u té cely postával, tak jsem si řekl, že promluvím s princeznou a holt uvidím, co se bude dít. Princezna mi za vysvobození poděkovala a démona mi v podstatě naložila na bedra - v klidu použila svůj teleportační amulet a zmizela, prý že musí všechny varovat ... měl jsem jí tam nechat :D ( V této chvíli se psal čas 61 hodin 30 minut.) Nedozvěděl jsem se tedy nic nového, a když už jsem byl v těch nejasnostech, tak jsem si zkusil zapálit kadidlo :) V iluzi se mi zobrazil zdobený pohár s vyrytými písmeny hn. Mno, jenomže to kadidlo mě dovedlo na úplně jinou myšlenku, možná bych se měl vůbec uložit ke spánku ... ;)





Ano, UU1 moc ke spánku nenutí, ale když jsem nad tím začal dumat, došlo mi, že tu chybějící informaci mi nejspíše sdělí sám Garamon, ale ten ke mě chodí jen ve spánku. Byl jsem opravdu rád, když se Garamon zjevil a potvrdil mi, že on je jediný, kdo mi může pomoci. Byl jako vždy lehce tajemný, ale dozvěděl jsem se od něj, že hledané kosti jsou jeho a měl bych je donést k jeho hrobu. Teoreticky jsem s Carassem nemusel mluvit, protože Garamon mi sdělil i jejich polohu na JZ patra. Hm, jenomže to je poněkud prekérní situace, neboť jak jsem již psal, všechny kosti z této části jsem nanosil k bráně a nyní jsem neměl jak určit, které by mohly být ty pravé. Pomohla mi trochu až náhoda, při štosování kostí do vaku jsem totiž zjistil, že kosti se stackují. Ty pravé se ovšem nespojily s ostatníma svého druhu ;) Kosti jsem aplikoval na Garamonův hrob na 6. patře a nyní si mohl s Garamonem promluvit i mimo snění.



Naším společným úkolem je samozřejmě poslat démona tam, kam patří, ale nejprve budeme muset vyřešit samotnou bránu. Garamon k tomu bude potřebovat velkou porci magické energie, ale nikoliv ledajaké, proto nemůžeme použit Tyballův orb (beztak jsem ho již zničil :)). Potíž je v tom, že Garamon nemá s mým světem již kontakt, takže nemůže vhodný zdroj vyhledat přímo a tak se mě otázal, zda-li bych nevěděl o něčem vhodném já. V tu chvíli se v rozhovoru objevila možnost na zadání psané odpovědi a na světě byl druhý průšvih :D Naštěstí to není nijak krizové, řešení vyplývá z příběhu. Vhodným zdrojem může být jeden konkrétní předmět nebo skupina předmětů, které v sobě nesou určité cnosti. Po chvilce mi došlo, že řeč je o Cabirovo talismanech (Cabirus Talisman). Druhá otázka spočívala ve způsobu, jak tuto sílu uvolnit a tady mě napadla láva (lava). Garamon souhlasil, ale s jeho další odpovědí se mi ihned zbořila jakákoliv naděje na blížící se konc hry :D Čas 64 hodin 30 minut.





Právě v tuhle chvíli mě dohnaly všechny předchozí resty. Pro zdárné splnění úkolu musím donést všech 8 kusů předmětů a navíc je mám dopravit do středu vulkánu, kam se ovšem dostanu jedině tak, že znám speciální mantru pro otevření portálu skrze Svatyně (přesně jak mi naznačila kouzelnice Louvnon). Mantra bude asi ten menší problém, ale u Cabirovo talismanů si nejsem jist, budu muset nejprve provést menší revizi poznatků a nejspíše proléz několik pater znovu. Tohle jsem opravdu nečekal :D

Vlastně jsem rád, že jsem takhle narazil, bylo by mi líto, kdyby hra osvobozením princezny skončila, protože těch restů je mnohem více. Cestou ke Garamonovu hrobu jsem třeba dopořešil ropuší puzzle. Je to přesně tak, jak jsem očekával, druhý výstup se také nachází nad úrovní vodního příkopu, ale vstup tvoří iluzorní stěna (svitek z knihovny řádu na tuto možnost upozorňuje). Díky levitaci je však mnohem snažší trefit správné místo. Uvnitř jsem našel hůlku ohnivých střel a další Orb, kerý mi ukázal skrytou místnost kdesi na patře.

Edit: tak z Cabirovo talismanů vlastním:

Book of Honesty
Taper of Sacrifice
Shield of Valor
Sword of Justice
Standard of Honor
Bottle of Wine

Chybí mi určitě pohár a nejspíše i prsten, pokud jím není zrovna Ring of Humility.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 01, 2018, 18:43:56
Raz som tú princeznú zabudol vypustiť a hra sa dala aj takto dokončiť  :D Ten prsteň už máš a kde nájdeš pohár, hmm to je zložitejšie. Je to kombinácia kadidla, flauty a určitého miesta. Priznám sa že tu som sa prvý krát slušne zasekol.

Spoiler: ukázat
Ak použiješ 3x kadidlo dostaneš mantru "insahn". Zombík Eyesnack v L5 naučí zahrať správnu kombináciu na flaute. Potom treba ísť do L3 k malému podstavcu na SZ, ktorý stráži beholder. Prístup k nemu je len z vody. Tam zahrať naučenú melódiu a na podstavci sa objaví pohár.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Leden 01, 2018, 19:15:49
Ano, to bylo místo, kde jsem musel jít do návodu a tedy za toto jsem se ani snad nestyděl :) Ale Elemir postupuje správně, myslím, že by mohl na to přijít.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 01, 2018, 19:56:56
Keď som to dokázal ja s mojou angličtinou, tak pre Elemira to bude hračka. Ale aj tak by som chcel vidieť ako zbiera všetky kosti po celej hre a potom s nimi po jednom skúša otvoriť hlavnú bránu :D :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 01, 2018, 22:36:51
Ty kosti byly dobrej úlet :D Vzhledem k té situaci mi to ovšem přišlo jako dobrý nápad.

Jinak díky za důvěru, pohár jsem skutečně získal :) Flétna byla vskutku na pořadu dne, ale hodně jsem se musel probírat předchozími rozhovory a dávat si indicie pomalu dohromady. 4 a 5. patro jsem dokonce prolezl komplet tak, že jsem na flétnu hrál v každé místnosti a klidně bych v tom pokračoval dále patro po patru, ale pak jsem se přeci jen vrátil k tomu kadidlu a přišel na to, že existují ještě dvě další vize s odlišnými slabikami. Pozadí vykreslené za pohárem pak naznačovalo pořadí slabik ve slově.

Co se slovem už bylo tak nějak jasné. Kouzelnice Louvdon měla hezkou obecnou nápovědu, kdy mi prozradila, že Svatyně mohou fungovat i jako zdroj informací. Jedna mantra mě pak měla nasměrovat k mocnému předmětu, ale byla rozdělena na 3 části, které je potřeba spojit ... a tady mi to celé zapadlo. Svatyně mi na slovo insahn prozradila směr a výšku. Zkusil jsem to zrovna na 4. patře, takže podle nápovědy jsem měl jít nahoru. Na 3. patře mi to ukázalo SZ směr a nic o výšce, tak jsem šel ještě na 2. patro a tam mě to odkázalo níže :) Na 3. patře jsem chvilku bloudil kolem SZ šikmé stěny, ale pak mě napadlo, že zkusím ty místnosti v příslušné výseči od středu a začal jsem zrovna tou s beholderem.

Že patří pohár a flétna k sobě mi docvaklo pro změnu podle názvu poháru. U toho jsem si právě vybavil rozhovor s Eyesnackem, takže jsem tak nějak vytušil, že to patří k sobě. Ale musím říci, že mi to zabralo dost času, protože tohle je opravdu mravenčí práce a chybělo málo a pokračoval jsem v systematickém hraní na flétnu místnost po místnosti, protože primárně jsem si flétnu spojoval s nějakým významným místem, jako jsou náhrobky nebo haly. Časem bych to tedy rozlouskl i tak, ale asi by to trvalo, protože jsem měl namířeno nejprve na nižší patra ;)

Po nalezení poháru jsem se stavil ještě preventivně u Garamona, který mě ihned odkázal do Svatyně na 8. patře, takže jsem pochopil, že už mám všechny talismany a Ring of Humility je skutečně jedním z nich.

Horší je, že mě to vyčerpalo natolik, že nejsem schopný jít dále ... jako na potvoru jsem se zasekl u toho klíče od brány :D Pořád mám něco nepořešeného, tak doufám, že to souvisí s tím.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Leden 02, 2018, 00:05:26
Jak to tak čtu, tak bych si nejraději hru taky zopáknul, dohrál jsem to kdysi hodně dávno, snad v roce 1995. Dodnes považuji Ultimu Underworld za nejlepší dungeon co se týče atmosféry a struktury úrovní. Není snad lepší jeskyně na PC než tohle :-) Ale přiznám se teda, že jsem tehdy nakukoval do návodu ve Score. Jinak bych asi nikdy nezískal ten kalich :-)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 02, 2018, 01:13:22
"že jsem tehdy nakukoval do návodu ve Score."

Predpokladám že autorom článku bol Andrew :) S Andrejom Anastasovom sme si často písali, vtedy ešte cez poštu na BBSkách(!). Ja som mal už oba diely odohrané. Neskôr vravel že by to druhý krát hral trocha inak, hlavne druhý diel ktorý zverejnil ešte v časopise Excalibur.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 02, 2018, 01:27:23
"jako na potvoru jsem se zasekl u toho klíče od brány"

Ten kľuč je parádny, bohužiaľ zložený s viacero častí. Mimochodom niekde na stene môžeš nájsť aj nápis Tom ľúbi Judy...
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 02, 2018, 15:37:35
Klíč mi teda přijde tužší než ten kalich :D U toho kalichu jsem sice z počátku vycházel z různých kousků informací (zdánlivě nesouvisejících), ale postupně to do sebe začalo zapadat. Největší klikou bylo, že jsem se při prvním zákysu začal zabývat všemi možnostmi, které mi hra nabídla, protože kdybych nezkusil inhalovat kadidlo, tak jsem asi skončil. Naštěstí ty poznámky mám slušné, takže se mám k čemu vracet.

Část klíče už mám, ale přišel jsem na to teda dost šíleným způsobem. Určitě to má nějakou přirozenou alternativu, protože takhle to asi být nemělo ... znovu jsem se prohraboval svazky knih a svitky, když mě napadlo, že možná hledám další extra mantru, takže jsem to začal pročítat s ohledem na podivná slovní spojení apod. Do oka mi po nějaké době padl cizojazyčný svazek s názvem Folanae Fanlo, který jsem našel v knihovně akademie. Stál jsem zrovna ve skladu, takže jsem zašel hned do svatyně vedle a ta zabrala na slovo Fanlo. Získal jsem tím zcela nečekaně Key of Truth. Jenomže se jedná o neinteraktivní věc, takže jsem měl jen dvě možnosti - buďto je to jen část nebo to mám někomu předat. Nikdo se k němu nehlásil, takže jsem se opět dostal do slepé uličky :) Jedna z variant ještě byla, že ten klíč musím někam položit, ale to jsem poměrně rychle zavrhl.

Při dalším bloudění se mi podařilo pořešit úkol se zmizelým Ossikkou, zůstal mi tedy jen Illomo a hledání jeho přítele kouzelníka a bláznivá Judy. U Illoma jsem zjistil, že ten souvisí právě s Key of Truth, takže ho můžu klidně taky hodit za hlavu. Zbyla tedy už jen Judy a vize z orbu na 4. patře (nemohu zatím najít způsob, jak se do té místnosti dostat). U Judy vím, že hledá nějaký vzkaz od Toma, kterého potvory během boje strhly do lávy, ale nemohu nic najít. O tom nápisu v chodbě nad táborem lizardmanů vím, ale popravdě jsem si to už nespojil, Judy jsem našel až o dost později.

Myslel jsem si, že si pomohu lokační magií, ale ono to v UU funguje jinak, než bych čekal ... tedy spíš to nefunguje :D Začínám si myslet, že jsem někde něco neobjevil a teď se to se mnou táhne. Vize z orbu na 4. patře je jasná, někde je extra místnost se dvěma kouzelníky. Podle struktury pater půjde nejspíše o level 5. Oba kouzelníci jsou v modrém, stejně jako Judy a Anjorn. Je to tedy jediná cesta, kterou vidím, teď přijít na způsob, jak to funguje.

Dávám tomu ještě pár hodin a pak to asi vzdám. Čas sice stále počítám, ale dneska v podstatě nedělám nic jiného, než hledám klíč, takže pokud mě v noci nic nenapadne, tak to odpískám.

Každopádně jsem zase přišel na další zajímavost. Ve skladišti mágů na 6.patře je čtvercová prohlubeň s lávou. Když jsem do ní skočil, tak ve stěně směrem do chodby je meč přesnosti :) Už i takové detaily procházím :D Měl jsem i chuť rozsekat ducha Warrena, alias Warrena Spectora :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 02, 2018, 16:51:21
Hm, tak jsem musel nakouknout na úplně něco jiného a otloukl bych si hlavu o stůl ... se mnou se táhne úplně jiný zákys. Jak jsem byl ve vězení na 7. patře, tak mi tam zůstala trojice zamčených dveří + jedny dveře mimo vězení. Když jsem pak zkoušel různé klíče, které jsem na patře získal, tak jsem je asi zkoušel jen na těch dveřích venku, tudíž mi uniklo, že potřebný klíč k celám již mám. Najednou jsem našel trojici NPC, které tomu všemu dávají konečně smysl. Taková blbá chyba ... grrrr
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 02, 2018, 18:57:40
Bingo, takže už máš obrázok Toma. A nezabudni vyskúšať to špeciálne kúzlo, ktoré dostaneš od bludičky Vas Kal Corp :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 02, 2018, 20:12:29
Bingo, takže už máš obrázok Toma. A nezabudni vyskúšať to špeciálne kúzlo, ktoré dostaneš od bludičky Vas Kal Corp :D

Mám :D Právě, teď už mi to všechno dává smysl. Přitom jsem byl naprosto přesvědčený, že jsem všechny ty klíče zkoušel, ale asi jsem to opravdu vynechal a tím konkrétním klíčem zkusil jenom ty jedny dveře. Dneska jsem u všech těch dveří několikrát byl, zkoušel jsem na ně kouzlit a znovu se je pokusil rozbít, ale ty klíče už mě nenapadly. Hlavně že jsem si tu čtveřici klíčů předtím uložil extra zvlášť.

Kouzlo ještě nemůžu, nemám Corp runu, tu jsem nechal v té truhle na L4 (já jsem pak loadnul).
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 02, 2018, 20:19:19
A už môžeš v L7 kúzliť, máš manu ?
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 02, 2018, 21:41:24
A už môžeš v L7 kúzliť, máš manu ?

Můžu, many mám 24, což by mělo stačit i na level 8, k tomu mám Casting na 27. Ale já na to nakonec zapoměl úplně a šel jsem hned po klíči :) Mám tedy savy, takže zítra to pak testnu.

Jinak od "ukončení" zákysu s vězením mi trvalo už jen 1 hodinu, abych se dostal na konec hry. Jak jsem to měl všechno sesumírované, tak to šlo ve velmi rychlém sledu.

Vězení je opravdu klíčové, protože obsahuje komplet řešení s klíčem k bráně. Za ten zákys si sypu ještě jednou popel na hlavu. Tak moc jsem se snažil to dojet bez nápovědy, a dojedu přitom na tom úplně nejzákladnějším. Asi mi nebylo souzeno, možná jsem se až moc snažil a holt jsem tu pozornost nakonec nedokázal udržet. Jsem z toho trošku zklamaný, ale co se dá dělat.

Pokud jde o UU1 samotnou, souhlasím s Ringem, tohle je jednoznačně nejlepší kobkařina, co jsem zatím hrál. EOB je výborný, ale chybí mu přesně ten rozměr, co přinesla UU1 a jednoznačně ho o celou délku předběhla. Příběh se mi líbil a vůbec i celkové zpracování úkolů. Na to, že je to v podstatě taky openworld, tak je to perfektně logicky poskládané. A je to hlavně srozumitelně napsané. Bez ohledu na občasné nářečí jsem s tím neměl výrazný problém a třeba ve srovnání s Wizardry je to docela zřetelný rozdíl. Občas jsem samozřejmě tápal, ale po slovníku jsem přitom sahal docela poskrovnu, což je co říci :D Ty dialogy se dají docela dobře pochopit z kontextu. Osobně si za těmi 100% stále stojím ... a začínám se obávat, že mě nyní ty Ultimy asi neminou ;)

Herní čas mi vychází zhruba na 78 hodin, ale těch deset bych asi srazil za ten zákys, takže 68 hodin. Zítra ještě sesumíruju poslední záznam do deníku a uvidím, jestli budu dělat nějaký souhrn. Upřímně? Původně to měla být oddychovka a jak to dopadlo, můžete všichni vidět :D Možná to pak vezmu při jednom s dvojkou.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 02, 2018, 22:34:37
V UU2 už nie je až toľko dialógov, ale rozlohou bola v tom čase obrovská a hlavne rozmanitá. Pripomína mi to rozdiel medzi Legend of Grimrock 1 a 2. Čo ma na UU2 najviac bavilo je to, že často sa úlohy dajú riešiť dvoma alebo aj troma rozličnými spôsobmi. Už sa teším až ju rozbehneš. Doporučujem na to dočerpať starú dovolenku :D
BTW neuvažoval si urobiť lets play ? Určite by si bol prvý CZ,SK jutuber na túto sériu.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 07:50:38
U nás se stará dovolená bohužel nepřevádí, takže já si na letošní dovolenou musím svoje teprve odchodit ;)

Let's Playe mě nijak neberou. Jednak bych byl omezený na klasický stolní PC kvůli výkonu, pak bych byl samozřejmě omezen časově a hlavně, když si vezmu, že i s prostřihy by z UU1 byl seriál na 50 hodin, tak si nedokážu představit, že by na to někdo koukal. To už má jednodušší si to sám zahrát :D Je tedy pravdou, že napodruhé bych to sjel mnohem rychleji.

Jinak Vas Kal Corp je docela slušný trest pro ty, co si nevedou pravidelné savy :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 03, 2018, 09:33:34
Citace
Jinak Vas Kal Corp je docela slušný trest pro ty, co si nevedou pravidelné savy

A myslíš prečo si kombináciu VKC tak dobre pamätám ? Posledný save pred zakúzlením som vtedy mal niekde pred vstupom do L7 :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 03, 2018, 10:16:12
Aby som nezabudol, UU1 vyšla aj na PSX ale len v Japonsku a bola verzia aj pre WindowsCE (PDA). Boli rôzne pokusy o remake, alebo pokračovanie série. Najnovší je projekt "Underworld Ascendant" ktorý sa dúfam už konečne tento rok objaví v predaji na Steame.
http://store.steampowered.com/app/692840/Underworld_Ascendant/ (http://store.steampowered.com/app/692840/Underworld_Ascendant/)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 10:17:28
Ještě před zápisem jsem si oddechově pustil Retro GamesPlay: Ultima Underworld: The Stygian Abyss (https://www.youtube.com/watch?v=3js3STvrrY0&feature=youtu.be). Před lety jsem to záměrně vynechal a jak jsem z prvních minut pochopil, asi ani ne tak kvůli tomu, že to sám budu jednou hrát :D

Stačilo, aby Pavel s Honzou jen otevřeli pusy a už jsem se chytal za hlavu :) UU1 určitě ovlivnila hodně her, ale s Carmackem bych byl hodně opatrný (možná to někde prohlásil, ale osobně hodnotím spíš výsledek). Wolfenstein 3D a UU1 jsou současníci, Carmack šel potom jinou cestou a všichni víme, že takový Duke Nukem 3D měl lepší engine, který mnohem lépe navázal na možnosti enginu UU1. Druhá věc je anglická výslovnost Pavla. Dosud mě to v Retro GamesPlay nevadilo, ale on snad ta slova komolí schválně. Ale teď bod po bodu:

1) intro mi na rok 1992 přijde OK
2) nevolit hraničáře ... hm, Eona by hrubě nesouhlasila ;) Vždyť je to v podstatě jedno, jde jen o to, s čím chce hráč v defaultu začínat a pak si to klidně může doladit k obrazu svému.
3) rozbíjet dveře, když je hned vedle na stěně řetěz na otevírání, vyžaduje opravdu značný mentální skill :)
4) skákání ... když chci někomu hru předvést a nemám s ní velké zkušenosti, tak si nejprve zjistím maximum věcí, včetně ovládání na klávesnici. Ano, klávesa J jako Jump ;) On i ten boj jde pohodlněji na klávesnici, protože u něj nehrozí, že se budou bít povely pro pohyb z klávesnice a povely pro pohyb z myši.
5) když si nejsem jistý typem dveří, to je opravdu takový problém si jejich vlastnosti prohlédnou v inspekčním módu? To samé platí pro identifikaci NPC atd. atd. ...
6) útěk před pavoukem a obecný strach z potvor pobavil, obzvláště když má ta postava sílu 25. Alespoň že si Pavel uvědomil úvodní specializaci postavy a konečně přezbrojil. Na tom boji s pavoukem je jinak krásně vidět, co za brikule způsobuje volba seku myší v kombinaci s pohybem přes klávesnici. Postava se nekontrolavě pohybuje, což je v kombinaci s defaultně nastaveným poklusem dost nepříjemné. Nejprve je potřeba zvolit směr seku a pak kurzorem zajet na střed, aby se objevil zaměřovací křížek a pak se teprve začít pohybovat.
7) otrava od červeného pavouka ... pokud jsem dobře viděl, Pavel měl v batohu leech, kterým se dá otrava zastavit.
8) svalování nemožnosti kouzlit na malý počet run ... houbelec, on je limitovaný hlavně manou, jako bojovník nesešle ani kouzlo prvního cyklu. Ostatně později se o tom sám přesvědčil a přešel to naprosto v tichosti.
9) interakce s fontánkou byla krásnou ukázkou nepochopení ovládání. Osobně doufám, že to byl jen vtip pro zvýšení dramatičnosti.
10) souboj s goblinem v 56 minutě ... jestli zápasí už s takto základní jednotkou (ke všemu osamocenou), pak se tomu strachu z tuhosti nepřátel nedivím. Přitom ono stačí ten palcát nabíjet a lépe si určit chvilku útoku. Já jsem v tuhle dobu v pohodě bojoval se skupinama goblinů. Nj, jenomže to by tam Pavel nesměl chodit bos apod. Opravdu nevím, to jsou snad věci, na který musí člověk přijít poměrně intuitivně už na počátku hry, nehledě na návyky z jiných dungeonů/RPG. Začínám rozumět obtížnosti Easy ;)

Nechci se opravdu nikoho dotknout, pro mě je to spíš za trest něco takového sledovat, obzvláště když dotyčný těm svým kvalitám opravdu věří, ale zpět k tomu videu. Krom neumětelství v něm bylo ukázáno dost málo, spíš si říkám, jaký má smysl takové GamesPlaye dělat?
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 10:22:14
A myslíš prečo si kombináciu VKC tak dobre pamätám ? Posledný save pred zakúzlením som vtedy mal niekde pred vstupom do L7 :)

Aha, no stane se :D Mě už se dlouho nestalo, že bych musel opakovat podstatný kus hry. Na savy jsem docela opatrný a i komplet UU1 mám zarchivovanou patro po patru a na všechny ty 4 pozice.

Underworld Ascendant už moc nevěřím, dost kolem toho mlží a nějak nevidím, že by se někam posunovali. Zas pravda, že v téhle skepsi mě to může už jen mile překvapit :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 03, 2018, 13:06:29
Citace
Stačilo, aby Pavel s Honzou jen otevřeli pusy a už jsem se chytal za hlavu

Ak pozrieš do komentárov pod tou hrôzov je tam aj môj spred takmer roka. A to som ich šetril  :)
Jasne bolo vidieť že o tej hre nemajú ani šajnu.
Dobrý Gameplay mal jeden chalan s Polska, ale neviem či to na youtube ešte je.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 13:58:44
Finální záznam do deníku bude trošku koplikovanější, protože to bude přehled hned z několika dní, neboť jak jsem již předeslal, od porážky Tyballa jsem se dostal do kolotoče zákysů, které vznikly díky mé nepozornosti na 7. patře. Vznikla z toho poměrně komplikovaná změť, kterou se mi povedlo částečně rozmotat a jednotlivé linky od sebe oddělit. V mnohém se budu opakovat, ale tentokráte půjde o souvislé odvyprávění toho, co se přihodilo, proč se to přihodilo a kdy jsem pochopil, že se už jen plácám na místě ;)

Plnění restů, zákys a nakonec i ta cesta do finále

Nikdy není od věci si čas od času utřídit informace :) Vrátil jsem se do svého skladu a začal se prohrábávat spisy. Při vzpomínce na zvláštní mantru z rozhovoru s kouzelnicí Louvdon jsem si vzpomněl na čtveřici svazků Thieve's Guide, které jsem před tím ne tak zcela pochopil. Se zvláštní mantrou sice nemají nic společného, ale trojice svazků obsahuje mantry pro zlodějské dovednosti :D Nyní tedy znám komplet mantry pro učení dovedností. Je tedy pravdou, že v době objevování těchto svazků jsem se o dovednosti ještě nezajímal, takže jsem tomu nevěnoval náležitou pozornost.

Klíč k bráně mě v tuhle chvíli příliš nezajímal, podstatné bylo vytvořit seznam Cabirovo talismanů a zkompletovat je. U Ring of Humility jsem tušil, že by to mohl být jeden z nich, což se mi časem začalo potvrzovat podle možností interakce s NPC, kdy jsem pochopil, že získání Gem Cutteru bylo opravdu jen pro tento konkrétní účel - ta věc prostě jiné využití nemá. Interakce s trpasličím králem Goldthirstem je sice trošku matoucí, protože ono ho jde obdarovávat do nekonečna, takže jsem párkrát zauvažoval i nad tím, jestli mi tu řezačku nedal pro nějaký svůj konkrétní účel, třeba získat dříve zmíněné drahokamy z náhrobků v hrobce na 7. patře. Pořád jsem navíc tušil, že jsem pro trpaslíky neudělal úplně vše, na což mě navedl jednak rozhovor se strážcem pokladnice a pak rozhovor s trpaslíkem Kallistanem, kterého šlo ukecat heslem. Zřejmě jde totiž o to samé heslo, co po mě požadoval právě strážce pokladnice, a které se nejspíše dozvím za nějaké zásluhy.

Poznámka: alespoň k nečemu ten GamesPlay na Games byl, nesplnil jsem totiž pro trpaslíky úkol s chobotnicí, to jsem v těch dialozích nějak přehlédl. Anebo spíše se mi ty dvě potvory smotaly v jednu a měl jsem za to, že jde jen o toho beholdera v dolech. Podle mě mi tedy chybělo právě toto.

Ring of Humility jsem tedy přestal řešit a pozornost mi padla na pohár. Okamžitě jsem si vzpomněl na vizi po inhalaci kadidla, ale to byla taky jediná nápověda, kterou jsem měl v tu chvíli v ruce. Musel jsem si proto udělat i revizi zbylých úkolů a pokusit se z toho něco vyvodit. Na 3. patře jsem měl stále otevřený úkol s nalezením ještěřího vůdce Ossikky a na 7. patře mág Illomo postrádal svého přítele Gurstanga (abych byl upřímný, tohle jsem si připomněl až o něco později, ale na tom příliš nezáleží ;)). Kouzelnice Judy na 6. patře mi se svým hledáním Toma přišla spíše jako záměrné matení, než že by to byl splnitelný úkol, ale přesto jsem kvůli ní znovu proklikal lávu a vůbec celé patro znovu prošmejdil. K této trojici úkolů jsem pak přidal vizi z orbu ve skryté místnosti ropušího puzzle a pořád jsem neměl pořešený smysl flétny a její melodie. Je to sice jen 5 bodů, ale bez znalosti souvislostí je to až až :D Nakonec jsem popadl flétnu, protože jsem si myslel, že flétna je klíčem k vizi z orbu (čekal jsem od ní teleport).

Na 5. patře jsem znovu prokecnul Eyesnacka, abych si zopakoval, kde přesně hrával. Znovu jsem proto otestoval všechny významné haly v okolí a pohřebiště. Efekt to ovšem nemělo žádný, tak jsem se uchýlil k hraní místnost po místnosti a začal jsem hned 5. patrem a pokračoval jsem nahoru. Pořád jsem si myslel, že to má hlavní spojitost se samotnou osobou Sira Cabira, takže když ani 4. patro nepřineslo kýžené ovoce, začal jsem uvažovat o patře šestém. Naštěstí jsem se zastavil, protože se mi na mysl stále vkrádala myšlenka, že bych měl znovu vyzkoušet kadidlo, protože možná nejde jen o jednu vizi, ale třeba tím získám nějakou posloupnost a opravdu jsem tak učinil. V tu chvíli jsem spojitost mezi kadidlem a flétnou vůbec netušil, byl to prostě jen chvilkový nápad. Zapálil jsem postupně asi 7 kousků a odměnou mi byly další dvě vize, jinak se to celé opakovalo. Na všech třech je pohár, ale mění se pozadí a slabiky na poháru. Podle pozadí jsem určil posloupnost slabik a vzniklo mi slovo insahn.







V tuhle chvíli jsem si opět vzpomněl na dialog s kouzelnicí Louvdon, která mi povídala o speciálních mantrách, co mohou postavě přihrát určité informace nebo předměty. Já jsem původně ten rozhovor pochopil trošku jinak a měl jsem za to, že Svatyně mohou fungovat i jako teleporty, takže jsem to měl původně taky spojené s vizí s orbu, ale jak jsem se znovu do těch dialogů začítal, tak jsem si různé informace zpřesnil a úspěchy v dílčích řešeních mi pomohly lépe pochopit souvislosti. Louvdon mluvila konkrétně o jedné mantře, která byla rozdělena na 3 části, a proto mě to v hlavě sepnulo. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlel a jelikož jsem byl zrovna ve skladu, tak jsem došel ke Svatyni a slovo zadal. Ve stavovém řádku mi vyběhlo, že Cup of Wonder se nachází tuším na JV a nahoře. Důležitý byl teď název poháru, protože od Eysnacka jsem věděl, že zahrátí na flétu v určité místnosti mi přihraje úžasný předmět a teprve nyní mi došlo, že neřeším dvě odlišné věci, ale pořád tu samou věc - hledám pohár :)

JV směr byl proto nesmysl, tady už jsem všude hrál. Vystoupal jsem proto na 3. patro a tady mi Svatyně sdělila, že pohár je na SZ. Z toho mě vyplynulo, že pohár je nejspíše na tomto patře, ale zároveň mě zamrazilo, protože tím hra ukazovala do části, kde jsem tušil skryté místnosti, kam jsem zatím neznal přístup, což by mě vlastně dovedlo zpět na začátek kruhu :D Vyšel jsem proto ještě na 2. patro a tady mě Svatyně pro změnu odkázala zase na nějaký východní směr a hlavně dolů. Pokrčil jsem rameny, odpochodoval jsem na 3. patro a řekl si, že alespoň prozkoumám dostupnou SZ výseč a začal jsem hned místností s beholderem, kterého jsem předtím nechal být. Chtěl jsem to vzít jako při jednom a zrovna jsem se trefil :D Po zahrátí melodie mi do ruky přistál zdobený pohár. Vizi z orbu jsem sice nevyřešil, ale díky rozhovoru s Garamonem už jsem tušil, že mám komplet set talismanů (Garamon mě odkázal na urychlený přesun ke Svatyni na dně Propasti).



Na řadu nyní přišel klíč k bráně. Vůbec jsem netušil, kde mám začít. Samozřejmě jsem pobíhal všude možně, jestli jsem něco nepřehlédl a do toho jsem pořád hledal posun s nalezením cesty do místnosti z vize z orbu. Mno a tím jsem na dlouho skončil :D Zoufalé hledání klíče nikam nevedlo. Postupně jsem do svého skladu odnosil různé písemnosti z Tyballo komnaty a Akademie mágů. Prohlížel jsem si jejich názvy horem dolem a hledal nějaké vodítko. Mezi svazky byl i nečitelný svitek s runami, ale těžko říci, k čemu je dobrý. Zkusil jsem zajít ke Svatyni a naťukal jsem náhodně pár jmen, která jsem posbíral v patrech níže, jako třeba Drakhri nebo naweohkx'o. Pak mě z nějakého důvodu zaujal svazek napsaný v cizím jazyce s názvem Folanae Fanlo, který jsem našel v Akademii. Na Folanae Svatyně nezareagovala, ale na Fanlo mi vydala Key of Truth :D Ovšem těžko říci, k čemu je dobrý, protože je to očividně neinteraktivní předmět. Možná ho mám někomu předat ... Ne, k tomuto účelu opravdu neslouží. Tvar klíče mě zaujal hned napoprvé a čím více jsem se na něj díval, tím více jsem nabýval přesvědčení, že je to jen část celku. Jenomže už jenom na tuhle část klíče jsem přišel poměrně náhodou a dost krkolomně, nejspíše jsem se to měl dozvědět úplně jinak. Leč co jsem přehlédl?



Jak jsem tak bloudil skrze patra, zastavil jsem se s klíčem u Ishtass na 3. patře. Nic jí samozřejmě neříkal, ale zkusit jsem to musel ;) Jenomže jak už jsem byl už sečtělý, tak mě napadlo, že už možná tuším řešení úkolu s ještěřím vůdcem Ossikkou, kterého mě Ishtass poslala hledat. Klíčový je pro tenhle úkol dopis od Sira Cabiruse pro Ossikku, který jsem našel už nevím kde. Ty ostatky poblíž tábora šedých lizardmanů jsou opravdu Ossikky, ale Ishtass potřebuje vidět dopis, teprve to je pro ní relevantní důkaz. Odměnou mi byl balíček s lektvarem léčby otravy, hůlkou elektrických střel a runou Wis. Je to předposlední chybějící runa, ta poslední do kompletu se nachází v zamčené truhle u vodopádu na 4. patře.



Pomalu jsem se vrátil i ke zbylým dvěma úkolům a brzy jsem zjistil, že stopa ke Key of Truth vede přes Illuma a jeho ztraceného přítele. Hm, to opět nahrálo myšlence, že jsem něco klíčového minul a teď ten úkol řeším jakoby pozpátku. Tono mě s upozorněním na nápis Tom Loves Judy navedl na ještě jinou věc. Tenhle nápis není na 3. patře jediný zvláštní, nedaleko od něj je taky nápis: "Go to the very base of the Abyss, then battle your way back up, to find the key to your fortitude." Marně jsem přemýšlel, jaká cesta zpět je myšlena. Jakmile jsem však začal více uvažovat o spodních patrech, začaly se moje pochyby zvětšovat. Zkrátka bylo mi jasné, že jsem vskutku někde udělal botu a právě v tuhle chvíli jsem zakolísal a zobrazil si na netu mapy spodních pater. Stačil mi přitom jediný pohled na vezeňský blok 7. patra, abych vytušil, co se přihodilo.

Byl jsem naprosto přesvědčený, že jsem na čtveřici dveří na SZ vyzkoušel všechny klíče, které jsem na patře našel, jenomže ty klíče se nacházejí postupně, dva dokonce až po zabití Tyballa, takže jsem s velkou pravděpodobností Tyballovo klíče vyzkoušel už jen na dvěřích v rohu mimo vězeňský blok (ono je v podstatě nepříjemné už jen to, že je potřeba pendlovat sem a tam skrze ne zrovna ideální terén). Ony jsou ty dveře vzhledově úplně stejné, ale ve skutečnosti k sobě s těmi vězeňskými dveřmi nepatří! Jinak si to totiž nedokážu vysvětlit, protože v rámci plnění restů jsem se dokonce doučil Casting a všechny tyhle dveře se pokoušel otevřít ještě kouzlem a pak hrubou silou. Zkusit znovu klíče mě však už nenapadlo a teď bych si za to asi nafackoval, protože takhle zpětně mi to přijde vysloveně jako školácká chyba. Ale dobrý, já mám na tohle pech, čím víc se snažím, tím vyšší je šance, že pokazím něco triviálního :) Po tom neúspěchu s otevíráním jsem si řekl, že ty dveře jsou možná fake a pustil jsem je z hlavy :D

Každá z cel obsahuje poměrně klíčové NPC. V jedné je mág Gurstang, který mi prozradil, že hledal Key of Truth a poskytl mi vodítko ve slově Folanae. Tady jsem měl tedy odpověď na to, jak jsem se k tomu řešení měl správně dobrat :) Další byl psanec Bolinard, od kterého jsem získal obrázek Toma (Judy mi za něj později poskytla Key of Love). Posledním vězněm je trpaslík Smonden, který hledá pro změnu Key of Courage. Dostal jsem od něj klíč ke dveřím v rohu mimo vězeňský blok a nyní jsem opravdu mohl postupovat odzdola nahoru skrytým úsekem a napříč patry. Dostal jsem se tak až na 3. patro a cestou sem jsem minul místnost z vize z orbu.  Nahoře mě čekalo pár duchů a Key of Courage. Klíče jde přetáhnutím na sebe spojit, čímž vznikne Key of Infinity a s tím už se dá pohodlně otevřít brána od Svatyně na 8. patře. Tohle celé od ukončení zákysu až po konec hry mě trvalo pouhou 1 hodinu! Ta ztráta času tápáním je prostě neporovnatelná.







Zámek na bráně povolil a za chvilku jsem stál tváří v tvář Slasherovi. Byl ještě stále pevně spoutaný a nijak s ním nešlo interagovat. Postavil jsem se proto k podstavci před nádrží s lávou a začal jsem do ní házet talisman po talismanu. Po vhození posledního kusu se celá realita jaksi ohnula a Slasher se vymanil z pout. Objevil jsem se s ním v nějakém interdimenzionálním prostoru a první co mě napadlo, že jsem vytasil meč a pustil se do démona (úplně jsem zapomněl, od 8. patra jsem přezbrojil na pěkný meč, co se na tomhle patře povaloval). Jakmile jsem zjistil, že nedokážu démona ani škrábnout, tak jsem urychleně z boje vycouval. Za sebou jsem si všiml krátkého "výstupku", kde bych se mohl snáze opevnit, ale jakmile jsem do něj vstoupil, prodloužil se o další kousek a v tu chvíli jsem pochopil, že je to cesta ven. Hezky klikatá, neúměrně dlouhá, ale ven!





Vůbec jsem neváhal a rozběhl se, co mi síly stačily. Už jsem se ani neohlídl. Se zdravím jsem na tom nebyl nejlépe už při příchodu do Svatyně, takže jsem byl rád, když se najednou přede mnou objevil teleport a já vylítl do normální reality ...



Venku už na mě čekala loď s Lordem Almrickem a princeznou. Lord se mi omluvil za své zbrklé jednání a od princezny se mi dostalo pochvaly. Ve snu se mi zjevil ještě Garamon, který mi dopověděl, co se stalo, když jsem se dostal mimo prostor a proč mi nemohl pomoci. Garamon z posledních sil otevřel únikový portál obyvatelům Propasti a ti se nyní nacházejí na místě zvaném Destard. Na závěr jsme se rozloučili s tím, že příště se snad shledáme u lehčího úkolu ;)







Po outru mi hra poděkovala a navíc mi zobrazila finální statistiky. Celkový čas jsem zmínil již včera, včetně zákysu to je rovných 78 hodin, ale těch 10 hodin bych si dovolil odečíst. Kdyby to šlo bývalo stejným tempem, tak těch 68 hodin je přesnějších.



Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Leden 03, 2018, 17:50:02
Jsem rád, že můžu přijít první s gratulací! Podle mě seš geroj, že jsi to dal bez návodu, nezvdal jsi to! Doufám, že Tě hra odměnila a že jsi se stal pravým přívržencem série Ultima a Ultima Underworld především! :)
Asi půjdeš hned po druhém dílu, ale stejně si myslím, že jednou až to uzraje se pustíš i do všech klasických Ultim. Já s nimi také začal, po Akalabethu a první Ultimě mám brzy v plánu Ultimu 2 a pak pochopitelně všechny ostatní.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 18:45:43
Díky :) Právě tak úplně bez návodu to nebylo, to nakouknutí do mapy už považuju za pochybení, ale jinak je to samozřejmě více, než bych vzhledem k té komplexitě hry čekal. Já si to totiž představoval tak nějak jako Eye of the Beholder, ale poměrně brzy jsem pochopil, že tohle bude větší nálož. U UU2 si dám mnohem větší pozor - mám jí již připravenou a Eona už netrpělivě přešlapuje před trůnním sálem Lorda Britishe :D

Zážitek ze hry je rozhodně hlubší, protože jsem musel mnohem více času strávit opakovaným prolézáním dialogů a hledáním souvislostí. I tak mi dost věcí uteklo. Rozhodně jsem se cítil mnohem více v kůži Avatara, než v roli pozorovatele. Ta tíha a naléhavost na mě skutečně dopadla. Když jsem před pár lety omlouval design úkolů Star Trailu, tak jsem to hodil na tehdejší dobu, ale teď vidím, že při tomhle porovnání UU1 dobu vlastně předběhla :)

Po UU2 mě bude čekat pauza a měl bych se vrátit k Wizardry a dohrát osmičku. Pak by měly přijít na řadu oba první Might and Magic a po nich tu mám dvě alternativy, buďto Stonekeep nebo Arx Fatalis, jakožto poslední ze zástupců klasické kobkařiny před příchodem Grimrocků. U Ultim jako takových zatím nevím, ale po včerejšku se nejspíše na mém seznamu objeví. Vzhledem k rozsahu série je možné, že bych něco z toho předřadil před jiné hry, co mám ještě v plánu. Doposud jsem nedokázal pochopit to nadšení okolo Ultim, ale nyní už tomu docela rozumím :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 03, 2018, 19:21:13
Gratulujem k úspešnému odohraniu UU1. Pre porovnanie som našiel jedno svoje save ešte z roku 2013. Stačilo len prebehnúť k poslednému teleportu.Výsledok samozrejme ukazuje že som to už pár krát hral :)

(http://i66.tinypic.com/2ed2vjb.png)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 19:53:05
Díky :) Mě osobně těch 13 dní docela překvapilo. Ve hře to není nijak znát, ale mě to přišlo mnohem delší, už jen vzhledem k počtu absolvovaných odpočinků.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Leden 03, 2018, 22:31:30
Robil si aj nejaké vedľajšie Questy ? Napríklad si sa mohol stať jedným z rytierov rádu sira Cabriusa, alebo sranda je doniesť veľkú hrudu zlata lakomému kráľovi trpaslíkov Goldthirstovi :D
Je tam proste toho spústa.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 03, 2018, 23:37:15
Samozřejmě, oboje jsem splnil ;) Goldthirst mi vrazil za hroudu svojí sekyru. Z toho co bylo zřejmé jako úkol, jsem nezískal akorát trpasličí heslo a nejsem si úplně jist, jestli po mě něco nechtěl někdo z těch psanců na L1. Hlavně jsem neřešil nic s šedými gobliny, ty jsem regulérně pozabíjel bez jakéhokoliv rozhovoru.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Leden 04, 2018, 08:16:25
Tak zpět, pro Goldthirsta jsem udělal maximum, on chtěl opravdu porazit jen beholdera. Skoro jsem uvěřil, že jsem něco tak trestuhodně přehlídl :D Cluebook se ke zjištění hesla pro krále nevyjadřuje, jen suše sdělí jeho znění a jak koukám, Andrew to do návodu klasicky jen obšlehl. Ale že mě to vůbec překvapuje ;)

Jinak jsem prolézal archivované materiály na Mocagh a zjistil jsem, že v krabici byl kromě klasického manuálu ještě dodatek s historií a v něm se píše o vztahu mezi příběhem UU a Ultimy, takže před případným souhrnem si to ještě pročtu. Pojednání o Tyballovi a Garamondovi je pak v cluebooku. Znalost samotné Ultimy asi není tak důležitá, ale pak chybí kus informací. Vůbec bych se nedivil, kdyby heslo pro krále pocházelo právě z Ultim. Navíc jsem při pročítání historie zjistil, že jsem ke konci UU1 Almricka nechtěně povýšil, on to není Lord, ale jen baron :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Duben 02, 2018, 07:42:21
Vím, vím, mám skluz :D Ale já se opravdu nemohu z těch restů nějak vyhrabat a jaksi nevím, co dříve.

Mezitím UU1 dohrál i CRPG Addict a já se musím škodolibě usmívat, protože ani on se hintu nevyhnul :) Shodou okolností se mu to přihodilo taktéž na 7. patře a ve vězeňské sekci, byť šlo o něco jiného. Na konci deníku k finále má pak zajímavé shrnutí k příběhu a jiným věcem (Ultima Underworld: Won! (http://crpgaddict.blogspot.cz/2018/03/ultima-underworld-won.html)), což tak nějak koresponduje i s mými poznatky, takže si skoro až říkám, jestli má smysl, abych psal svůj vlastní souhrn? ;) CRPG Addict má navíc tu výhodu, že může UU1 zasadit do kontextu Ultim, což já nemohu.

Ve finálním zhodnocení (Ultima Underworld: Summary and Rating (http://crpgaddict.blogspot.cz/2018/04/ultima-underworld-summary-and-rating.html)) je pak další zmínka k příběhu, kde je odkaz na text z cluebooku a poznámka, že v tomto textu jsou některé věci jasněji podány, než je tomu v samotné hře, s čímž souhlasím, protože ten text vskutku obsahuje i věci, které ze hry vykoukat nejde, nebo jsou přinejlepším mlhavé. Překvapilo mě akorát finální skóre, ale je k tomu "přilepen" dodatek o systému hodnocení a jeho postupném vývoji.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Richmond Duben 02, 2018, 14:44:26
Právě proto čtu crpgaddictovy příspěvky, protože na řadu věcí má zajímavé názory, protože jde opravdu do hloubky. A i když s ním kolikrát nesouhlasím, tak jsem rád, že se něco dozvím.
UU1 nakonec skončila bez medaile :( Trochu jsem to tušil. Ono to je s tím jeho hodnocením těžké. U1 má skvěle padnoucí hudbu, jenže Chester si ji vždy vypíná :) Napíše, že NPCs = Fantastic, ale dá jen 7 bodů. Docela jsem zvědav, jestli vůbec někdo sundá Ultimu 5 :) Dokonce i Pool of Radiance skončil lépe, ale tady už trochu chápu, protože ta hra má opravdu skvělé souboje, výtečné questy. Podle mého hlavně sundal hru pro tu nedotaženost propojení se světem Ultim. Což mě tenkrát, když jsem to hrál, bylo úplně jedno :)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Duben 02, 2018, 15:34:08
Mě docela zajímalo, jak bude v UU1 postupovat, takže jsem to sledoval trochu bedlivěji. EOB II jsem předtím víceméně jen prolítl a zastavil se akorát u bodů, kde se mi přihodilo něco zajímavého, třeba zrovna patro s Ilithidy, kdy mi Addict potvrdil ten zrychlený respawn. Když jsem pak četl jeho peripetie, tak jsem si moc dobře vzpomněl, jak dlouho jsem se k dračímu orbu prosekával :D

U UU1 jsem taky některé zápisky vynechal, ale zhruba tak od 4. patra jsem dával větší pozor. Bylo zajímavé sledovat, jak jsme každý šli poněkud odlišnou cestou a k řešení různým hádanek jsme tak dospěli jinak. Jemu něco vycházelo docela krásně v sousledu, já měl zase o něco více štěstí, resp. jsem si tu snažší cestu více naboural právě tím odlišným postupem. Řekl bych, že jsem více tápal, protože když na to kouknu zpětně, tak jsem měl ten postup vpřed chaotičtější.

Zasazení do kontextu Ultim mi taky ve hře moc nevadilo, což je dáno tím, že jsem nic z toho nehrál :D Ale jsou prostě věci i v UU1, které mi vrtaly hlavou a zcela mi je objasnil až ten Cluebook. Na tu pasáž jsem po dohrátí totiž taky narazil. Vztah Garamona a Tyballa byla jedna věc, ale zvláštní byl celý ten jejich výzkum a rozuzlení. Jak nejsem navíc v angličtině zrovna zběhlý, tak to bylo o to nejasnější, takže jsem rád, že to nebyl jen můj pocit vzniklý chybným porozuměním textu.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 08:35:59
Tak musím říci, že má skleróza je dokonalá, protože pokud nepočítám to, že jsem naprosto dokonale zapomněl řešení hry, kterou jsem projel někdy v polovině devadesátek, a je to dáno i tím, že má angličtina nebyla nic moc a tak jsem moc textům nerozuměl a dost jsem toho tehdy prolétl dle návodu, což si pak člověk nepamatuje, kde co a proč udělal. A za druhé, protože jsem úplně zapomněl, že tady je deník na Ultimu Underworld a dokonce jsem tady k němu kdysi dal jeden komentář. Možná je to tím, že jsem UU měl dlouhodobě v plánu a četl jsem si tu jen diskusi, deník samotný kvůli spoilům ne a tak mi nějak vypadlo, že tu je.

Nakonec mě na deník navedlo to, že jsem hledal lehký nástřel, co dělám při svém hraní teď špatně v levelu 7. No kdybych si vzpomněl, že tady je takový podrobný deník, tak se nezdržuji a nenosím dříví do lesa tím, že teď píšu na oldgames herní deník taky :-) Ale nevadí, no, nakonec mě to psaní baví a navíc si tím dělám poznámky a díky tomu se mi doteď dařilo naprosto bez návodu. Po letech jsem všechna řešení totiž úplně zapomněl, jak jsem psal a dokonce k Cup of Wonder se mi tentokrát povedlo dojít logickou cestou, protože informací k jeho zisku je opravdu hodně a docela nasměrovávají solidně. Ten jediný mi utkvěl trochu v paměti z dávného hraní, protože jsem si tehdy říkal, jak někdo sakra přišel na to, že je třeba zrovna tam zahrát na flétnu. Teď jsem si na to přišel sám a jsem nadmíru spokojen, že se to povedlo.

Daleko horší se však stala jiná věc a tady žádné infa nepomohou. Hra mě totiž malinko vykývala, má totiž něco, co je kapku negativem a to je dead end nebo možnost si postup hodně pokazit.

A teď o co vlastně jde, možná tu Elemir s tím válčil taky, nevím, nečetl jsem deník podrobně, nechci si vyspoilovat více, než je vhodné, i když mé oko přeletělo přes text, který jsem úplně nechtěl vidět a tak se mé hraní bez jednoho zásahu z návodu přeci jen neobejde.

Když mě totiž uvězní Trollové v severozápadní sekci levelu 7, nemám, čím bych je uplatil, tak loadnu a příště jsem je vzteky vymlátil. Hra pak klidně pokračuje dále, dokonce jsem prolezl i level 8 a marně při tom přemýšlel, čím rozbiji orb u Tiballa, kterého jsem zabil a taky nad tím, jak se dostat do vězení v levelu 7.

Vypadá to tedy, že buď natvrdo loadnu na začátek levelu 7 a projedu to znovu a zahodím tím celý postup levelem 7 a projití celého levelu 8 a nebo teda využiji toho jednoho zásahu z návodu, který byl uštědřen dosud mému bezchybnému hraní a rozbiji orb kamenem, který najdu v levelu 8 (jak jsem se bohužel teda dočetl z návodu) a budu doufat, že se do vězení dostanu kouzlem Open, které pak půjde seslat po té, co přestane být blokována magie v levelu 7.

No každopádne teda prekérka na závěr hry, kde se mi dosud povedlo ke všemu propátrat jen vlastní snahou nebo díky rozhovorům ve hře. :-)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Září 18, 2020, 09:00:39
a budu doufat, že se do vězení dostanu kouzlem Open, které pak půjde seslat po té, co přestane být blokována magie v levelu 7.

Alebo skús nájsť
Spoiler: ukázat
druhý vchod do väzenia
;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Září 18, 2020, 09:43:07
Ringo: čím víc deníků, tím víc Adidas :)

Jestli jsem tomu teď dobře porozuměl, tak řešíš úplně stejný zákys, co jsem měl já ... jsem tak rád, že v tom nejsem sám :D Loadnutím si nepomůžeš, to mohu prozradit, ať to zbytečně neděláš znovu.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 09:56:06
2Elemir: Já včera o půl jedné v noci v totálním zoufalství, že už jsem projel celý level 8, ale stále nemám dořešeno vězení v levelu 7 přelétl očima návod a přečetl jsem si dvě věci, jednu z návodu ve score, čím rozbít ORB - pravda, chtělo to možná méně zbrklosti a fakt se mrknout, co se válí na zemi, třeba bych na tohle po x hodinách došel nakonec sám, nevím. Mé pokusy na rozbití orbu byly nejprve Sceptre s tím modrým kamenem, pak jsem uvažoval o krompáči, pak jsem uvažoval, že si zajdu pro modrý diamant, ale to jsem zavrhnul jako asi pitomost, chyba je, že to člověk z lenosti vždy nezkouší a řekne si, ne, tohle to nemůže být :-)

No a pak jsem přelétl trochu tvůj deník a tam jsem se dočetl, že mám Trollovi dát 3 rudé drahokamy. Ty jsem s sebou pravda tehdy netahal, moc toho už tak neunesu. Tak jsem si říkal, kašlu na trolly, loadnul jsem a pobil jsem je a neřešil, co bych jim mohl nabídnout. Jenže cesta do vězení, bohužel pořád za mříží. Teď mě Richmond naťuknul na další věc. zkusit na mříž klíče. No, to jsem pravda na mříž zkusil jednou ve vyšších patrech a když žádné nefungovaly, tak sjem došel k názoru, že ve hře mříže zámky mít nebudou a vždy se budou muset otevřít nějakým mechanismem jako páka a pod :-)

Tak dneska uvidím, nechci si přečíst zatím další konkrétnější řešení, ani ten spoil výše jsem nerozklikl zatím raději :-) zkusím zabojovat s tím, co mám a s hinty, které jsem teda získal mrknutím do návodů druhých. Každopádně už teď je to škraloup na mém úspěchu a touhy dojet to bez návodu, když už jsem ta řešení po 25 letech zapomněl :-) 

Popravdě tady hra trochu naházela hráči klacky pod nohy v podobě dead endu. Zamkne tě a jak nemáš, co je třeba, tak z tama asi nevylezeš. ale je otázka, nakolik je tohle vlastně side quest, v 8. levelu to totiž vypadá, že bych hru klidně mohl dotáhnout do finále i bez toho.

A čím více deníků, tím více Adidas sice jo, ale já, jak už deník existuje, tak už si říkám, psal bych, co už je napsané. Deník na UU2 asi dělat nebudu, ono se mi totiž stejně ani moc už nechce, už po deníku na Lands of Lore jsem si říkal, že to bude poslední herní deník :-) Sranda je, že tu máš deníky i na EoBy, čehož jsem si taky nevšiml a psal jsem pak na oldgames své.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 10:05:18
Jinak jak to dojedu, tak si schválně přečtu, jak ses dostal do maze před Tyballem. Já tam totiž nenašel smysluplnou cestu, kterou by se tam dalo dojít a tak jsem to řešil z lávové řeky vyhozením si moonstone nahoru na vysokou náhorní plošinu- respektive vysoko vyústěnou chodbu-  a přesun k němu pomocí svitku s Teleport kouzlem :-) To vyústění chodby vedlo přímo do bludiště. Ono tam vede cesta i přes ten most ze severu železnými dveřmi, které byly zamčené, ale zjistil jsem nakonec, že šly vyrazit, což jsem udělal z principu dodatečně, když jsem ani po porážce Tiballa nezískal klíč, který by je uměl odemknout :-)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 19:41:00
Takže vyřešeno vězení. Nejvíce teda pomohl hint od Richmonda, že mříže jdou i odemykat. Já myslel, že prostě nemají zámky, vizuálně tam nejsou, a vždy se musí otevírat jen nějakým mechanismem jako páka a pod.

To, že jsem se nenechal Trolly uvěznit, ale pobil jsem je, ničemu nevadilo, protože z nich vypadl klíč, který mě bohužel nenapadlo použít na mříž do sekce vězení na západě, myslel jsem, že jen odemykají zamčené šedožluté dveře dveře od trollů směrem na východ. Mimochodem Trolly šlo i obejít, je před jejich prvními dveřmi boční tajná chodbička vedoucí až k mostu za jejich sekcí. Vlastně i to mě mátlo a nenutilo k řešení toho problému s mříží, protože se prostě dalo jít dále. Myslel jsem, že se to nějak s tou mříží jako později, až obnovím magii v levelu....

A ono to má ještě další řešení. Tyball totiž má taky ještě jeden tento klíč k vězení. Takže nejprve pořešit Tyballa, získat od něj ten klíč a pak jít do vězení, klidně i bez pobití Trolly. Nechat se prostě uvěznit a Tyballovým klíčem si otevřít zadní mříže a projít do vězení.

Třetí řešení je pak ten úplatek, ale když člověk nenosí po kapsách drahokamy, tak se dá odpovědět jedině mečem :-)
 
Obnova magie pak byla jednoduchá a i když jsem si omylem přečetl při pátrání, co s vězením, že na to mám použít něco z levelu 8, tak tohle by mi asi přeci jen došlo, když se ty šutry jmenovaly Orb Rock. Původně bych asi zkoušel voloviny s modrými drahokamy, ale pak bych sáhl po tom správném :-)

Každopádně zřejmě šlo o naprosto zbytečný zákys, způsobený jednoduchým flinknutím nevyzkoušení klíče od trollů na tu mříž.

2TONO: už jsem se tedy mohl mrknout na tvůj spoil - který druhý vchod do vězení myslíš? Jestli tajnou chodbu, tak tu jsem hledal snad hodinu, ale ona se prostě neobjeví, dokud se neotevře z té druhé strany. Jedině možná po obnovení magie po seslání toho odhalovacího kouzla. Ale to už teď zkoušet nemusím.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Září 18, 2020, 20:23:29
Právě klíč od Tyballa jsem jaksi opomněl vyzkoušet a po dlouhé době marného bloudění jsem musel kouknout na mapu v jednom návodu, abych hned vzápětí praštil hlavou o stůl, protože to byla hodně blbá chybka :D

Tu tonovu variantu si taky nevybavuji.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 20:51:46
Jako já si vyčítám to nezkoušení odemykání mříží, ony snad v předchozích levelech ani jiné odemykací nebyly, všechny se otevíraly pákou. A teď, až v 7. levelu najednou klíč k mříži. V návodu jsem pak hledal hlavně, jestli je nutno do vězení projít tou mříží za trolly a nechat se jimi tedy zatknout a jak ji pak vlastně otevřít. Jenže ve Score napsali jen - vydejte se do vězení, vůbec žádný zádrhel nezmiňovali. A to mě přivedlo sem a kouknul jsem tu na to, že je třeba trolly fakt uplatit, dále jsem teda ještě nečetl, prostuduji tady deník až po dohrání hry, ale už jsem se fakt bál, že budu muset loadnout na začátek levelu a projet to znovu a to po třetí, já už to totiž jednou absolvoval a lodaoval na začátek levelu už jednou, protože jsem si savnul přepisem pozice v 7. levelu v místě, z kterého jsem kvůli nízké acrobat schopnosti nedokázal proskákat zpět. Je to místo, kde právě ústí pak ta tajná chodba z vězení.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 18, 2020, 22:48:48
Jak pročítám tvůj 7. level, tak mám to vězení asi nějaké jinačí, Kaliston ve vězení není, stejně jako ten Fintor nebo jak se jmenuje.

Jinak dokončeno. Závěr docela hektický - skládání klíče a rozhovor s Garamonem. Co vypadalo jako nepodstatné subquestíky se nakonec ukázalo jako klíčové questy pro dokončení hry. Jen malý help dle mapy, kde jsou tajné dveře do středové části levelu 7, protože jsem si je musel najít sám kouzlem Reveal, když Kaliston, který mi měl dát nějaký gem, který mi ty dveře měl odhalit ve hře nebyl.

Co jsem nepochopil, tak ty bludičky. Předpokládám, že mě hnaly na zcestí, když to kouzlo, které mi poradily, mě odzbrojilo :-)

Mimochodem jak psal Tono, ono asi fakt jde do vezení vstoupit i tou tajnou chodbou, možná to jde odhalit kouzlem Reveal, kterým jsem si musel nakonec jednu tajnou chodbu tak jako tak odhalit. Ale je to mravenčí práce tedy chodit zeď po zdi v nějaké oblasti a zkoušet.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Září 19, 2020, 15:43:41
Kallistan ti dá Splinter crystal. Pomocou neho uvidíš vchod do časti Tombs. Pokiaľ si dobre pamätám tak Kallistana nájdeš v osamotenej cele v zadnej časti väzenia. Ono ale podstatné je že si získal veci potrebné k dokončeniu hry.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 19, 2020, 15:56:56
Jo, já si toho Kallistana prostudoval tady v deníku, co mi má dát a proč a tu centrální část s hrobkou jsem si naše, pomocí kouzla Reveal bez něj. Je dost možné, že někteří vězni tam po zabití Tyballa nejsou, protože už není level ochuzen o magii a tak si to můžu vyřešit sám svými kouzly. Kallistana prostě ve vězení nemám, jsou tam jen 4 osoby, které jsem si poznačil na mapě, Kallistan chybí, není tam ani kámoš toho mága Narata. Kallistan dle map jiných má být v cele, kde jsem našel na zdi naškrábaný nápis, že jestli tu jsem, tak on musí být už mrtvý.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Září 20, 2020, 15:50:01
Asi to tak je. Našiel som jedno save ešte pred zabitím Tyballa. Po jeho zapichnutí a návšteve väzenia tam Kallistan skutočne nebol.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Září 21, 2020, 08:17:03
Když to tak vezmu (čtu), tak varianta průchodu přes vězení je nakonec i lehčí. Mě  přišlo jako samozřejmost nechat si Tyballa až na konec, což ostatně s bossfighty obvykle dělám (pokud to tedy jde), takže jsem nejprve celé patro prošmejdil. Když tak teď koukám do svých poznámek, tak já tam tu zmínku o dvou vypadlých klíčích z Tyballa mám ... sakra! :D
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 21, 2020, 08:56:10
Ono to k tomu průchodu do vězení přímo nabádá, jenže to bych nesměl zazdít možnost, že jdou mříže otevřít klíčem :-) Ale teda UU je promakanější ještě více, než se zdá. Protože nabízí i jinou cestu, které jsem tedy využil a je vlastně zajímavé po zabití Tyballa vejít do vězení a po některých vězních, kteří by tam byly před zabitím Tyballa, nacházet jen vzkazy. Hra tedy nabízí v jistém smyslu to, po čem se tolik dnes volá, ovlivnitelnost děje hry.

Jinak já taky nejprve zkoumám a pak čistím a bosse nechávám nakonec, protože co kdyby se po zabití bosse stalo něco, co mi už neumožní zpětně prozkoumat, co jsem dosud neprozkoumal. Nicméně já měl po těch 25 letech fakt ohledně hry totálně vymetenou hlavu, nepamatoval jsem si vůbec nic a tak jsem k Tyballovi prostě vběhnul, teoreticky jsem tedy tušil, že za těmi dveřmi je, ale vzhledem k bezvýchodnosti situace jsem do toho šel. Věděl jsem, že bude ještě jedno patro a tak i možnost prošmejdit ten level 7 ještě pořádně.

Mimochodem kdybych se nekoukl do cizí mapy, kde je tajná stěna do hrobky v centru levelu 7 a nedočetl se, že kouzlo reveal tyto zdi odhaluje, tak bych tu hrobku asi nenašel. Jenže v ní stejně nebylo nic, co bych potřeboval k dohrání hry ani k tomu, abych zvládl souboje v levelu 8. Bylo to jen mimo soutěž pro kompletaci mapy.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Září 21, 2020, 19:56:20
Hrobku si teď vůbec nevybavuji, já jí asi ani neobjevil. Z kouzel si teď z fleku vybavuji akorát světlo a odemykání dveří, víc jsem toho zřejmě nepoužíval. Hlavně tím, jak jsem měl celý level už prolezlý, tak nebylo moc důvodů cokoliv doobjevovat :D Musel bych kouknout na save.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 21, 2020, 21:17:14
2 Elemir: Hrobku jsi projel, viz tvůj deník, je to tam, jak se sundávaly jewely z náhrobních kamenů a byl tam jakýsi meč, který byl ale v podstatě k ničemu. Já od ukování Sword of Justice nepoužíval už žádný jiný.

Čili nic tam nebylo, co by k něčemu bylo, jen mi to doplnilo kus chybějící lokace v mapě levelu 7.

Jinak já z kouzel při prvním hraní (v roce 95?) používal light, food, firebally, heal a time stop, hrál jsem totiž za mága.

Nyní za Paladina jsem používal jen světlo, občas food,  a time stop. Open jsem použil asi jen 2x. Spíše jsem pořád šetřil manu.

Time stop je super na fire elementaly v 8. levelu.

Jinak jsem nenašel jednu z run, tu ve tvaru N.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Elemir Září 22, 2020, 06:37:15
Vidíš, toho jsem si ani nevšiml :D 7. level si vybavuji lehce útržkovitě, protože to bylo poměrně komplikované patro, takže v paměti mi zůstalo hlavně vězení, Tyball a nález prstýnku s perma Levitací. Při zpětném pohledu na mapu jsem si vybavil ještě bludiště na cestě k Tyballovi.

Ty bludičky na 8. patře učí kouzlo, ale už si nepamatuju, jaký to mělo/resp. nemělo význam.
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 22, 2020, 07:29:33
Prstýnků jsem měl snad 6, já jsem si je chtěl nechat identifikovat a vždycky jsem na to zapomněl :-) Takže ani nevím, že jeden z nich dělal permanentní levitaci. Stejně jsem byl už tak nabušený, že jsem to ani nepotřeboval (i když v tom 7. levelu bez kouzel to mohla být vítaná pomoc.)

Takže kouzlo létání jsem zapomněl zmínit, v 6 a 8 levelu jsem se nalétal hodně. Samozřejmě za cenu častého spánku, tím pádem jsem strávil v Abyssu přes 60 dní, takže jsem docela žasnul, že máš ve svém soupisu dní 13.

Jinak ty bludičky mi řekly kouzlo, které když jsem použil, tak se mi vyprázdnil inventář, ztratil jsem prostě vše. Nevím, jestli to jako neměla být nějaká inkarnace do beztělé bludičky nebo co a k čemu to vlastně bylo kde užitečné :-)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: tono Září 22, 2020, 07:34:26
Level 7 je v tejto hre asi najzvláštnejší. Nedá sa tu kúzliť, dostať sa k Tyballovi a aj do väzenia sa dá dvoma spôsobmi, samotnú princeznú ani netreba oslobodiť z cely, stráže roztrúsené po mape sa môžu a nemusia zabíjať, masívne dvere na severe sa dajú otvoriť len rozbitím a to len konkrétnou zbraňou atď.


Ako správne bludičky aj tieto lákajú na cestu bez návratu ;)
Název: Re:(Elemir) - Ultima Underworld: The Stygian Abyss
Přispěvatel: Ringo Září 22, 2020, 08:24:19
Které dveře na severu se daly vyrazit jen konkrétní zbraní? Já, abych si zbraně neničil, tak když už jsem vyrážel, tak jedině pěstí :-) Povedly se mi vyrazit třeba železné dveře vedoucí do lávové oblasti s pilíři na přeskákání z jižni strany. Klíč se přitom nachází v té severní pasáži, z které pak není návratu a musí se tam jít ze severu, což mi přišlo hodně divné. Nejdivnější na tom levelu je, že hlídky za sebou mříže zavřou a nepustily mě zpět. Dokonce za mnou jednou zapadly i bytelné železné dveře, které jsem z jedné strany otevřel normálně, ale pak za mnou zapadly a byly najednou zamčené.

Takže překonat lávovou řeku ze severu vyžadovalo i nestandardní řešení - přehodit ji pomocí moonstone a nechat se teleportovat přímo do tyballova bludiště a nebo povyrážet dvoje dveře vedoucí do kruhových jeskyní, které končí na jižní straně dalšími vyrazitelným dveřími, za kterými je most na druhý břeh.