Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

Lords of Xulima => Instalace, zákysy a vše kolem ... => Téma založeno: Elemir Říjen 28, 2016, 20:03:43

Název: LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Říjen 28, 2016, 20:03:43
Jeden by ani neřekl, jak ten čas letí :) Je tomu již něco málo přes rok, co jsem hru dokončil v úrovni obtížnosti Old-School Veteran a je tak nějak na čase obtížnost zase o kousek zvednout. Původně jsem k rozehrávce v obtížnosti Hard chtěl přikročit mnohem dříve, ale shodou okolností mi do toho zasáhly rozehrávky starších dílů Might and Magic a pak už se to jen vezlo. Změnit názor mi dopomohla až Ali se svou češtinou a také prostě chuť si zase zahrát něco mírně odlišného od současných dohraných her.

Nutno dodat, že po tom roce jsem zase některé nabyté vědomosti pozbyl, takže se tak trochu děsím chvíle, kdy se mi podaří dostat se do úzkých. Na úvod jsem se navíc překlikl a zvolil rovnou mód Ironmana :D Nic se však neděje, obtížnost lze v menu snížit a také to asi udělám. Ironmana bych si jednou taky rád střihnul, ale nejprve chci mít dokončený test družiny, kterou jsem si připravil pro Hard obtížnost, protože ta samá se nejspíše pokusí pokořit i tu metu nejvyšší.

Gaulen je taková klasika, bez které se družina nikam nehne, takže jeden člen družiny je jasný. Numantian Games na oslavu prvního výročí hry vydali Anniversary edition, takže Gaulen má nyní nový portrét. Jen doufám, že výroční edice příliš nezasáhla do některých mechanik. Ruku na srdce, díky modovatelnosti této edice by se dalo do počátku notně vypomoci, ale to je čistě o svědomí hráče. Rozhodně si nehodlám hru ulehčovat!

Poměrně jasné místo bylo i pro klerika, bez něj by to prostě bylo další ztížení hry. A aby to nebylo málo, zadní řadu s Gaulenem doplnily hned dvě kleričky - Lathia a Eona. Obě si efektivně rozdělí funkce a zduplikují významná pomocná kouzla. Mág by v této úrovni obtížnosti zbytečně zabíral místo užitečnějšímu povolání. Podobně odpadl support v podobě paladina nebo barda. Tu hlavní práci odvede trojice ranařů vpředu a ta potřebuje mnohem efektivnější podporu.

Těžko se proto bude někdo divit, že v první řadě stojí barbar Elemir a dva sekundanti - Arrawar a Yoshimo. Oba shodou okolností zloději :) Smyslem využití zlodějů je maximalizovat krvácivé zranění (shurikeny) a díky Quick Strike využívat "přednostního práva" útoku. Minimálně jeden ze zlodějů se bude stejně jako barbar specializovat na tupé zbraně. Důvod je prostý, vyřadit protivníka ze hry co nejdříve. Díky Quick Strike by to mělo být ještě jednodušší. Tam, kde ochromení nebude funkční, přijde na řadu krvácivý efekt z mečů a shurikenů. Oba zloději si navíc rozdělí doprovodné zlodějské dovednosti, takže bych se mohl obecně obejít s menší spotřebou dovednostních bodů.

Předchozí odehrávka mi potvrdila význam ochromení v boji, proto jsem se na téhle taktice rozhodl postavit i novou družinu. Nepotřebuju extra silné charaktery v první řadě, úplně postačí, když dokáží silnější protivníky (bosse a spol.) vyřadit z boje. Pak už je jedno, jak dlouho bude boj probíhat, protože riziko z něj plynoucí bude citelně minimalizované. Krizovým místem hry jsou totiž různí strážci a titáni, tedy víceméně sólo protivníci. Základem je získat hned na úvod čas, než klerici sešlou, co mají. Hlavní parketou kleriků však budou nemrtví, kdy družině zdvojenou silou kouzel pomůžou projít přes nejtužší nemrtváky na klíčových místech.

Pokud jde o záznam herního času, to bude docela komplikované. Jelikož u toho budu pečlivě prohlížet i veškeré texty, nemá asi smysl čas rozehrávky uvažovat. Předpokládám však, že přes 50 hodin už se nedostanu ... no, spíš doufám :) Jde o to, že za ty dvě rozehrávky jsem si přeci jen našel nějaký optimální průchod hrou, takže jsou věci, kterými se nebudu zbytečně zdržovat. Sám jsem zvědav, nakolik jsem na vyšší obtížnost připravený a zda-li je můj předpoklad o složení družiny vůbec správný. Nechci tu kopírovat odehrávku někoho jiného, chci si to prostě vyzkoušet se svou vlastní družinou a s vlastním rozhodnutím, co, kdy a jak budu zvyšovat.

Drobný problém je jen s mým "volným" časem, protože LoX můžu hrát jen na svém stolním PC. Tím pádem se to zužuje jen na dny, kdy nebudu v práci. Zbytek nejspíše vyplní jiná rozehrávka, na kterou se také už delší dobu chystám ;)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 01, 2016, 19:37:44
Uznávám, že jsem se od ohlášení rozehrávky trochu flákal, takže hrát jsem naplno začal až včera, ale za to může hlavně víkend, kdy jsem měl v práci noční. Postup však není i tak rychlý.

Můj předpoklad s družinou moc nevyšel, nějak jsem zapomněl, že bojovnická povolání nemají takovou volnost ve výběru zbraně. Zloději se prostě palcáty nenaučí, takže zůstalo jen u klasických mečů a hvězdic. Díky tomu, že houby ve Sporia Forest jsou na krvácení imunní, nedokázal jsem se zatím probít do Sorrentie. Zůstal jsem tak uvězněn ve Velegarnu a nastalo docela časté pendlování mezi jednotlivými nebezpečnými oblastmi.

Krysí jeskyni mám třeba hotovou jen z části. Dokázal jsem se prosekat přes kostlivce na konci, ale silnějí skupinky krys jsou zatím mimo mé možnosti. Venku to není o moc lepší, ale úkol na pláži už mám také pořešený. Pobíhání mě samozřejmě dost vyčerpává zásoby jídla. Musím říci, že je to opravdu našponované. Do toho jsem koupil na první levelup 2 bonusové dovednostní body. Třetí už jsem nemohl, protože jsem si potřeboval zachovat rezervu peněz kvůli poplatkům strážím. Přede mnou už je druhý levelup a opět to vidím max. na dva bonusové body, což by nyní už mělo stačit na víc věcí - prvním levelupem jsem si otevřel některé nenaučené dovednosti.

Ve Velegarnu mě překvapila jedna věc, které jsem si předtím nikdy nevšiml. Když jsem zkoušel proklepnout každou postavu ve vesnici kvůli rozhovoru, přišel jsem na to, že ten sedlák poblíž pole vykupuje obilí za výhodnou cenu - 50 zl za 20 otepí. Dříve jsem obilí prodával u klasického obchodníka za 1 zl za kus, tedy dost nevýhodně. Bylo to tedy milé překvapení :)

Zatím plánuju ve hře pokračovat, jak se to bude tvářit dále, ale pomalu se připravuju na variantu, že bych poskládal novou družinu a lépe si postup rozvrhl. Obdivuju každého, kdo to prošel na Iron Mana, na to už bych trpělivost neměl. Ono se to asi příchodem do Sorrentie trochu zlomí, ale nečekal jsem, že přituhne až tolik. Cena jídla a služeb tomu dává nový rozměr. Každá zbytečná akce navíc je díky tomu hned znát. Zhruba polovinu bojů mi někdo v družině umřel :)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 03, 2016, 07:15:00
Nakonec se mi podařilo vyčistit Krysí jeskyni a dokoupit dva bonusové body na dalš levelup. S postavami ne třetím levelu už jsem se probil přes mochomůrku na sever Velegarnu a zde se poprvé srazil s pekelným psem. Střet byl nepříjemný a prokletí jsem se nevyhnul. Leč cesta do Sorrentie byla volná. A tím to taky skončilo :) Dokázal jsem akorát aktivovat cestovní portál, k Odredovi jsem se neprobil.

Výhoda je, že mě čeká ještě vyčištění pláže ve Velegarnu, což by mohlo přihrát další level postavám a pak samozřejmě úvodní kola v Aréně. Možná bych pak mohl zvládnout i hrobku ve Velegarnu. Na průchod k Odredovi a do Nabrosu to bude chtít alespoň level 5, což mi těď přijde ještě docela vzdálené. Hodně by pomohlo, kdybych dokázal vyčistit Sporiový les a získal bonus za vyčištění, jenomže to by byla nyní sebevražda :)

Nejvíc mě opravdu tlačí finance a jídlo. Pokud bych měl dostatečnou výdrž, tak by se tohle dalo trochu vylepšit, ale je to opravdu hodně o čase. Při pohybu po Velegarnu neubývá družině jídlo, což je standardní chování hry. Každých několik dní se pak na poli objeví obilí, což při sklizni vynese 100 zl. Pokud bych tu dokázal pár desítek hodin čistého času pobíhat a sklízet, mohl bych si přijít na docela slušné peníze :D

Ale teď vážně. Dostatek dovednostních bodů je alfou a omegou hry. Díky tomu, že na počátku musím některé potřebné dovednosti nejprve odemykat, tak mě to stojí více bodů, které pak nemůžu vkládat do jiných dovedností. Je to taková pauzírovaná, kdy některé věci jdou zvedat jen ob level. Na nižších úrovních obtížnosti to není tak znát, protože cena dovednostních bodů nenarůstá tak rychle. U Hard je ovšem problém, že pauzírování v tréninku tu hru ještě více ztěžuje. S tím jsem nakonec počítal, ale nepočítal jsem s tím, že budu s penězi až tak na štíru.

Naštěstí stále platí, že léčba v chrámu může být cenově výhodnější než odpočinek v hospodě, takže toho využívám. U prokletí už je to klasický problém. Holt se budu muset smířit s tím, že kus hry odehraju s prokletými postavami, protože odstraňovat to nemá smysl. Za chvilku mě napadnou další pekelní psi a tak stále dokola.

Každopádně je cítit, že nejtužší byl hlavně ten začátek. Časem snad pořeším i ty pekelné psy, aby střetnutí s nimi nebylo tak deprimující. Pokud se budu schopný dostat do Nabrosu, budu mít ohledně smysluplnosti této družiny už jasno. Zatím pořád váhám, jestli to byl opravdu dobrý nápad. I když ona by to ani trojice barbarů v první linii nevytrhla. Omračování potvor se mi zatím taky moc nedaří.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 04, 2016, 20:25:37
Mno, ... v podstatě zázrakem jsem se dostal do Nabrosu a to poté, co jsem vyčistil většinu Věže Melancholie (až na strážce). Na levelu 5 jsem vyrazil směle kupředu. Level vlastně odpovídá, ale podmínky už moc ne :D Poněkud jsem to zpackal. Asi bych se zuby nehty dokázal udržet ještě chvíli a možná by se i něco zlomilo, ale spíše začínám uvažovat nad novou rozehrávkou a s jiným složením družiny. Ti dva zloději byli na papíře hezký nápad, ale praxe ukázala něco jiného.

Jeden z kleriků musí uvolnit místo v tuhle chvíli užitečnějšímu charakteru. Podobně musí být jeden ze zlodějů (alespoň jeden!) nahrazen. Začínám hodně zvažovat zapojení barda do druhé řady a náhradu jednoho zloděje vepředu dalším barbarem. Holt zloděj je dobrý bojovník, ale zpočátku je hodně limitující množství zdraví. Obě kleričky už je předehnaly a je to znát. Přitom já musím zloděje jako bojovníky cvičit, jinak to prostě nejde. Přední řada tak má menší účinnost. A trápit se opravdu nechci, byť se vzdávám opravdu nerad.

Nikdy by mě nenapadlo, jak na Hard může tuhost hry narůst. Nedostatek jídla celkem kompenzuju, ale finance jsou mnohem horší problém. Nemám důvod pochybovat, že bych to s touhle družinou nakonec dohrál, ale ten čas by byl šílený. Zítra mě tedy nejspíše čeká nový start.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 05, 2016, 12:51:14
Jsem na počátku výběru nové družiny a jsem zároveň mírně zmaten. Když jsem si vybíral předchozí partu, využil jsem samozřejmě tabulky, které jsem na webu uveřejnil. Vize současné družiny se mi v hlavě rýsovala v podstatě už od dohrátí hry v úrovni Old-School Veteran, takže je to už hezká řádka měsíců. Když pak došlo u zlodějů na levelup, tak mě skutečně dost zarazilo, že se nemůžou palcáty naučit, ale holt jsem to vzal tak, že jsem se asi přehlédl. No a nepřehlédl :) V tabulkách je skutečně možnost Maces and Hammers uvedena a to hned od prvního levelu.

Zbraně jsou vlastně u všech stejné, jen zloději mají navíc shurikeny a postavy se pak liší jen v tom, s jakými zbraňovými dovednostmi začínají. Je možné, že tohle změnil až nějaký update hry, ale nyní se to tváří tak, že defaultní zbraňové dovednosti jsou zároveň ty jediné, které postava má a ve kterých se může zlepšovat. Hodně to mění pohled na výběr vhodné družiny.

Pořád váhám. Kouzlící postava sice chybí, ale ta je užitečná jen zpočátku, než se právě ti zloději dostanou do formy. Divine Summoner je v tomhle ohledu užitečnější a hodně jsem nad ním spekuloval už v době, kdy jsem psal rozbor tohoto povolání. Ona všechna ta zdánlivě slabší povolání mohou mít v úrovni Hard nový a větší význam. Včera jsem se od Ali dozvěděl, že ho ve své družině používá, akorát využívá jiné heroldy. Za sebe mám spíš obavy, aby ta užitečnost vydržela až do konce.

Hodně přemýšlím o bardovi, jehož podpora by se mi asi dost hodila. Navíc na sebe může převést obchodování, což je další užitečná věc a spolu s Gaulenem by to byli dva střelci v zadní řadě. Zloděje jako takového se zbavovat nechci. Stále je to dobrá volba do první řady k barbarovi. Další z postav zvažuju palada, který se také může ohánět palcáty a pro silné varianty útoku má časem i dost many. Horší je to u něj z pohledu pozice postavy, protože je to kvůli aurám středová postava. Zloděj by tak musel na kraj družiny. Na druhou stranu ho tam zase může paladin chránit.

Pomalu se mi tedy začíná reálná družina rýsovat. Předchozí pokus mě stál zhruba 10 hodin, takže za dalších 10 už bych měl vědět, jestli jsem tentokráte zvolil lépe :D
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 05, 2016, 20:10:08
Obměna družiny docela zabrala. Hra odsýpá rychleji a během čtyř hodin jsem se objevil u Odreda. Změna nastala už ve Velegarnu, kde jsem mohl provádět poněkud systematičtější průzkum a čištění. Při levelupu nakupuju méně skillpointů a trénink dovedností v některých případech beru ob level. Počítám, že do levelu 10 to asi ani jinak nepůjde.

Bard se zatím moc neukázal, ale jako střelecká podpora je dobrý. Díky tomu alespoň jen nečinně nestojí. Na zajímavější a hlavně účinnější písně teprve dojde. Mile překvapil i paladin, který mi v úplně první rozehrávce nesedl, ale tady barbarovi významně sekunduje. Problém je zatím jen s Gaulenem, kterému musím nejprve sehnat nějaký vhodný luk.

Nejpalčivějším problémem zůstávají jen pekelní psi, protože souboj s nimi je dost o náhodě. Snad se to časem uklidní. Zítra už bych se rád přesunul do Nabrosu.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 06, 2016, 19:44:35
Po devíti hodinách od nové rozehrávky jsem se konečně dostal do hradu prince Nengortha. Oproti předchozí rozehrávce toho mám za sebou více, např. komplet vyčištěný Velegarn (vyjma strážce věže a dvou stráží v branách). Přesto jsem z Velegarnu odcházel jen na levelu 5 a teprve v hradu se vyškrábal na level 6.

Nákup bonusových skillpointů jsem zatím odpískal a od první várky už nekoupil nic. Peníze mi konečně překročily hodnotu 2500 zlatých a rád bych je nejprve rozmnožil. Na základě dřívějších zkušeností si říkám, že další nákup se mi vyplatí až okolo levelu 10 a do levelu 20 už bych měl mít ten potřebný základ víceméně pořešený. Pomalu se smiřuju s tím, že bonusových skillpointů budu moci koupit méně. Jde spíše jen o to, naučit se balancovat v rozhodování, co už je potřeba vylepšit a co ještě počká, abych si zbytečně další postup neztížil.

Třeba u bojů s askary jsem v Nabrosu konečně pocítil, že mám docela navrch :) Jenomže tenhle pocit neplatí všude, projít "oslabenou" stráží na nádvoří hradu mě zas vrátilo zpátky na zem :D A tak je to vlastně se vším. Oproti Old-School Veteran je to však časově ještě náročnější. Z druhé strany mě tlačí nedostatek jídla, takže v hradu můžu dát 1-2 boje a pak abych se pomalu vracel zpět do Velegarnu.

Přesto bych o nějaké frustraci rozhodně nemluvil, frustrující boje podle mě vypadají jinak. Tady přesně vím, co a jak bych měl udělat, a samozřejmě to chce i určitou dávku štěstí. Jen je postup opravdu hodně pomalý. Frustrující jsou tu jen ti pekelní psi. To je prvek, který už je hodně přitažený za vlasy. Ono úplně postačí, jak limitujícím prvkem je jídlo (v Hard znamená nulová zásoba jídla mimo jiné pomalé umírání družiny!). Horší je pro mě to, že mě to přestává bavit. Čekal jsem od Hard něco trochu jiného. Teď je to prostě o bojích mnohem více než-li dříve, protože velkou část z nich minimálně 1x opakuju.

Každopádně mám v plánu s touhle družinou pokračovat až do případné krajnosti a pak bych obtížnost snížil na Old-School Veteran. Primární je pro mě test češtiny, na nějaké obměny v družině už není čas. Opravdu obdivuju každého, kdo měl tu trpělivost a Hard obtížnost dohrál.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 07, 2016, 10:33:07
Hlemýždím tempem jsem se pustil do prohlídky hradu prince Nengortha. Po 1, max. 2 soubojích (s odpočinkem mezi nimi), jsem pokaždé nucen k návratu do Velegarnu, abych družinu vyléčil z fatálních zranění a doplnil zásobu jídla.

Při doplňování jídla vycházím ze zkušenosti z obtížnosti Old-School Veteran. U prodavačky naberu (doplním) jídlo na jeden den a zbytek doberu z ovocných keřů v přírodě. Finančně je to hodně velká úleva. Stačí to právě na ten jeden spánek a ještě mi zbyde dostatečná rezerva na pobíhání mezi portály. Při troše štěstí takto pořeším celý Nabros. Horší to bude asi v Sorrentii a Hadirosu.

Při jednom z návratů do Velegarnu jsem si to šel ještě vyříkat se strážcem Věže Melancholie. Strážce má nyní 340 HP, ale v principu to znamená pouze to, že družina musí ustát zhruba o 2 kola více. Jednoduchost souboje mě proto nepřekvapila. Zlodějka po něm hodila 2 shurikeny (30 bodů krvácení) a zbytek družiny se akorát snažil nepomlátit navzájem. V tom pomohl paladin a jeho Aura ochrany. Krom toho jsem si vypomohl mrazícím svitkem, abych strážce navíc zpomalil.

Bossové byli vlastně důvod, proč jsem si předtím do družiny nabral hned dva zloděje. Chtěl jsem tím ukrátit celkovou dobu boje s nimi. Jenomže teď se ukazuje, že druhý zloděj by byl opravdu spíše přítěží, protože shurikeny jsou celkem nedostatkové zboží - 1) obchodník jich má jen 3ks jednou za pár dní a 2) musím je využívat i v běžných bojích. Shurikeny budou navíc asi jediná výrazná deviza zloděje. Osobně si totiž myslím, že omezené množství dovednostních bodů povede k tomu, že si nebudu moci dovolit navyšovat pool many a využívat tak efektivně Quick Strike. Výhoda druhého zloděje by se tedy zase poměrně rychle vytratila.

Levelem jsem se zastavil kousek pod 7. Zlodějka může poskočit na 7 už delší dobu, ale raději jsem to neriskoval. Útoky pekelných psů na chvilku ustaly a nerad bych to spustil něčím neuváženým (přesný mechanismus výskytu psů je mi záhadou, ale tuším, že to má co do činění s levelem postav a odehraným časem ve hře). Navíc budu muset dokoupit jeden dovednostní bod. Pořád mě akorát není jasné, proč se na level 7 dotahuju až teď. Body za potvory, nebezpečné oblasti a úkoly jsou stále stejné. Nepřišlo mi ani, že by v nebezpečných oblastech bylo méně potvor. V úrovni Veteran jsem přitom na levelu 7 Velegarn teprve opouštěl, co tak vidím dle save pozice. Budu si muset po sobě prohlédnout poznámky, třeba si to jen špatně pamatuju ;)

Nalezením náhrdelníku Nalaet se mi spustil úkol ohledně božských artefaktů a družina vyinkasovala 500 zkušenostních bodů. Ve Velegarnu mi tak chybí už jen pořešit obra na cestě a možná i ty zbylé dvě hlídky stráží v branách. Zbytek je pak buďto nad moje síly (samozřejmě Rasmagy na mýtině :D ), anebo jako u chrámu Febret mi chybí patřičný postup v hlavním příběhu.

U Nabrosu přemýšlím o variantě, že bych Nengortha nechal být a zkusil se probít nejprve do Sorrentie, ale moc šancí tomu nedávám :D Z pohledu zkušeností to není až takové terno, aby se to za tu námahu vyplatilo. Chci to ale zkusit už jen kvůli tomu, abych si více otestoval barda. Předpokládám totiž, že bych mohl levelem poskočit na 10 a tou dobou už by bard měl ovládat na dostatečné úrovni Song of Fear.

Nicméně to je opravdu hudba budoucnosti. Po včerejšku jsem si řekl, že zvolním a čas ve hře omezím. Vezmu to zkrátka na etapy, protože tohle už opravdu v kuse hrát nejde. Ono to sice láká, ale hodně rychle se to pak stává umorné a já to nechci mít vysloveně jako povinnost. V tomhle platí to, co jsem psal již včera. Hard vemu jako nejvyšší metu, ale její nesplnění mě rozhodně trápit nebude ;)

Eh, mále bych zapomněl. Koukal jsem, kdo je z mé družiny největší úderník a je to Gaulen se svým lukem :D Síla luků mě docela překvapila.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 07, 2016, 19:28:09
Odpoledne jsem se ke hře ještě na chvilku vrátil. V Nabrosu jsem si to vyříkal s přepadovkou od Gotauro a narazil na další pekelné psy. Tentokrát už byli 3, ale kupodivu jsem to uhrál docela obstojně i bez zásob shurikenů. Síla bojovníků už se začíná projevovat, jen kdybych mohl obměnit některé zbraně. Bohužel jsem dal větší přednost navyšování Síly, takže teď mi chybí dostatečná Hbitost.

Z pohledu atributů jsem to asi trošku povoral a měl jsem to brát spíše úměrně k vylepšující se nabídce obchodníka. Jinými slovy, měl jsem se na tuhle obtížnost přeci jen nějak připravit :D Druhý kiks jsem provedl u barda, kterého zatím vedu jako magicky orientovanou postavu (Rychlost + Odolnost), přitom on je na tom podobně jako paladin. Měl bych mu tedy začít na střídačku navyšovat i Sílu s Hbitostí, aby mohl Gaulena dohnat. Vyšší bojeschopnost by mi bodla. V podstatě se asi nic neděje, jen jsem si mohl hru ještě o kousek ulehčit.

Ve Velegarnu jsem se zbavil zbývajících dvou stráží bran a málem se mi podařilo sundat i obra na cestě. U stráží mě docela potěšilo, že už jsem měl mírně navrch. Zatím si vypomáhám požehnáním od Taliet, abych měl vyšší rychlost. Cenou je to výhodné, protože to v pohodě kompenzuju prodejem obilí. Les v Nabrosu je však ještě zrádný a alespoň jeden level budu potřebovat. Každopádně z toho nejhoršího jsem asi venku a už začínám držet krok. Snad mi to i vydrží :)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 14, 2016, 20:07:09
Dneska jsem siopět našel chvilku času a pohnul se o další kousek. Vyčistil jsem hrad prince Nengortha a nakonec se rozhodl, že prince rovnou porazím. Nešlo to úplně hladce, ale padl. V chrámu Febret jsem ovšem narazil na ještě tužší odpor a byť jsem byl po porážce prince dobře naladěn, zas mě to vrátilo zpátky na zem :) Očistil jsem jen 2 oltáře, na třetí nestačím, tak jsem se místo toho rozhodl dořešit les v Nabrosu, což bylo o poznání snažší. Mezitím mě napadla čtveřice pekelných psů. Vykroutil jsem se z toho opět na hranici života a smrti a když mě o 5 dní později napadli znovu, hru jsem zase vypnul :D Výhodou tedy je, že můžu před bojem polevelit, to taky rozvržení sil mírně ovlivní, ale zkusím to zas až zítra.

Díky porážce prince mám absolutně volnou cestu do Sorrrentie, Hadirosu a Cunavarnu, ale jestli mě ti psi budou napadat častěji, budu mít dost problém. V Cunavarnu se určitě ještě nedokážu probít až do vesnice, což by mnohé změnilo. Ale tak les v Nabrosu ukázal, že úplně ztracení nejsme, jen musím nechat družinu oddychnout ;)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 16, 2016, 08:33:11
Ten jeden jediný level byl opravdu přesně to, co jsem potřeboval. Na levelu 8 jsem se tak s tou čtveřicí psů docela obstojně vypořádal a od této chvíle se hra jakoby zlomila. Po psech jsem rovnou porazil i Ogra na cestě, vyčistil chrám Febret od náhodných setkání a postoupil přes Sorrentii až do vesnice v Cunavarnu (kupodivu to šlo velmi snadno). Odtud jsem se vrátil vyříkat si to se Strážcem duší do chrámu Febret a pročistit náhorní plošinu v Sorrentii.

Velkým plusem se stalo hlavně to, že nyní mohu nakupovat shurikeny ve dvou vesnicích, což je hned 6 kousků na otočku. S jídlem si vypomáhám odbočkou do Nabrosu, ale i tak se dá v pohodě udržet na úrovni jídla na 4 dny.

Mírné obavy jsem v tomto ohledu měl z Hadirosu, ale než jsem se nadál, byl jsem u Caleba na farmě. Díky bezplatnému odpočinku jsem zásoby dokonale ušetřil a nemusel ani tolik pospíchat. V Hadirosu mě ovšem překapila jiná věc, náhodná setkání už nekončí soubojem s dvojicí Gotauro. Tím se tahle oblast stává poměrně jednoduchou. Zabrat dala akorát Yoranwa a klasicky hned na první pokus. Přijde mi to zvláštní, ale tahle čarodějnice používá nejmocnější kouzla jen na první pokus, na ten druhý jakoby věděla, že má polevit :D Pozoruju to pravidelně už od první rozehrávky LoX.

Vzhledem k pečlivému hlídání zásob jídla má mnohem větší význam znalost vyháčkování zámků. Šetří to potřebný čas a finančně to také není až tak náročné, byť cena šperháku časem narůstá. Výhodou je, že na zámek lze klikat opakovaně, dokud se neobjeví nějaká vhodnější kombinace "stavítek" a pak se ho teprve pokusit odemknout.

Mírnou nevýhodou je, že od levelu 8 už mohu trénovat vzdělávání, což dost ubírá z dovednostních bodů pro ostatní dovednosti, ale jak jsem si při předchozí rozehrávce ověřil, vyplatí se to. Družina o něco rychleji leveluje a dovednosti lze klidně navyšovat napřeskáčku a tím to kompenzovat. Holt zadarmo tahle výhoda není. Skóre dovednostních bodů se snažím korigovat jejich nákupem a něco jsem získal i za úkoly. Z nákupu jich mám 11, což je výrazně méně, než tomu bylo touhle dobou v případě rozehrávky v úrovni Normal. Cenově se to prostě nevyplatí (12. bod už stojí 2100 zlatých). Jsem rád, že jsem se financemi vyškrabal na nějakých 8000 zlatých. Peníze jsou totiž potřeba i na nákup lepších zbraní, protože z lootu mi padají samé podřadnější kousky.

Když jsem opuštěl chrám Febret, mohl se můj bard již naučit Píseň strachu. Sliboval jsem si od toho výrazné zjednodušení bojů, což také je, ale má to pro mě jednu podstatnou nevýhodu - zkušenosti a peníze získáte jedině za ty nepřátele, kteří v boji zůstanou a které v něm porazíte. Tím se pro mě tahle píseň stala absolutně nepoužitelnou, protože ty boje podstupuju právě kvůli zkušenostem a lootu. Bard je tak u mě stále tou nejméně výraznou postavou v družině. Klidně ho mohl nahradit druhý zloděj zaměřený na luky a bylo by to lepší.

Ostatně teď jsem se právě dostal do takové fáze, kdy by moje předchozí družina se dvěma zloději začala mít konečně navrch. Stačilo jí spíš upravit podle toho, co jsem právě popsal a jednoho zloděje přesunout do zadní řady a specializovat ho opravdu jen na luk a shurikeny. Každopádně barda ještě nezatracuju, ono taky bude něco jiné, až bude mít písně pocvičené, protože díky nedostatku dovednostních bodů se jejich tréninku zrovna moc nevěnuju. Ono když to vemu opravdu striktně, tak u paladina taky už Auru ochrany využívám velmi sporadicky. Oba jsou vlastně takové rezervy pro tužší souboje, kde mohou jejich speciální dovednosti zřetelně vychýlit jazýček na vahách v můj prospěch.

Cestou z Hadirosu se na mě nachystala další skupinka pekelných psů, ale tentokráte jedno ze štěnat nahradil dospělý pes a hra mi znovu připomněla, že radovat se předčasně se nevyplácí :D
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 16, 2016, 15:58:26
24 hodin čistého času za mnou, ve hře se píše 102. den a stojím před askarskou hlídkou, chránící cestu do Nagiry ...

Po Hadirosu jsem se vydal vyčistit cestu v Sorrentii, což byl druhý překvapující okamžik, protože počet náhodných setkání tu byl snížen (těch původních 25-30 bylo opravdu moc :) ). Obtížnost ovšem zůstala. V tuhle chvíli mám tedy komplet vyřešené 3 oblasti.

V Cunavarnu jsem čištění cesty zpestřil návštěvou lesa, ale nakonec jsem zachránil jen Naletha. Odendro sice porazím, ale bylo to o fous, takže dvě v jednom boji určitě nedám (že bych si otevřel vstup do věže). Nakonec jsem tu narazil na ohlášení pekelné přepadovky, takže jsem loadnul a vycouval (jsou to 4 štěnata a jeden dospělý pes, tedy zas o kus tužší přepadovka).

Přepady nejsou nyní tak časté, ale zjistil jsem u toho docela zajímavou věc, kterou jsem taky hned využil. Pekelní psy se neohlašují na cestách, takže pokud se člověk drží cest, tak je družina v bezpečí. Podmínkou ovšem je, že si nesmíte nechat zobrazit oznámení o budoucím přepadení, protože pak vás dostihnou klidně i na cestě. V klidu jsem tak pokračoval v čištění cesty v Cunavarnu. Celou družinu jsem tím dostal na level 14.

V bráně na Nagiru stojí velmi slabá hlídka vojáků, se kterou jsem neměl žádný problém. Přeci jen od dob čištění hradu v Nabrosu se síla družiny zvedla :) Ostatně takováto družina už by měla přežít i návštěvu hradu v Karraze. Jenomže abych byl v Karraze schopný vyčistit alespoň les, musím být schopný porazit hlídku askarů, co hlídá přístup do Nagiry - je to trojice Ulrogů. Obávám se navíc toho, že jakmile vstoupím do lesa, pekelné hlídce se už nevyhnu. V Nagiře přitom taky nemám zrovna moc šancí něco pořádného uhrát, ale přístup bych si odkrýt chtěl. Nehledě na to, že dokud hlídku před Nagirou neporazím, nedostanu bonus za vyčištění cesty v Cunavarnu.

Nechám to zas na zítřek ;)

Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 16, 2016, 22:05:35
Využil jsem dnešního volnějšího večera a zpětně se začetl do svých poznámek k loňské rozehrávce v úrovni Veteran. Je celkem zajímavé, kolik věcí jsem jakoby objevil znovu a kolik zdánlivě jasných věcí mám potřebu rozporovat :) Důvodem je samozřejmě samotná úroveň obtížnosti, která postupně odhaluje různá úskalí hry a hlavně umožňuje nové úhly pohledu.

Jedna z loňských poznámek se týkala opomenutého sledování nárůstu financí a jejich výměna za dovednostní body. V principu to vychází tak, že na každý levelup si v Hardcore obtížnosti mohu dovolit 1-2 extra dovednostní body. Jedinou podmínkou je, že nesmím peníze utrácet za jídlo a zbytečnosti. Pokud jde o jídlo, tak u něj se z počátku nákupu vyhnout nelze, ale se zpřístupněním Nabrosu už to lze pořešit sběrem ovoce. Využít lze také sklízení obilí ve Velegarnu, kdy se ze 40-ti dávek obilí dá vytvořit dávka jídla na jeden den. Nicméně já obilí místo toho prodávám - 20 ks za 50 zlatých. Z počátku mi to kompenzovalo cenu za spaní v hospodě, nebo léčbu u kněžky (do levelu 8 je to ještě celkem výhodné). Ostatně přespávat do hospody chodím jen do Velegarnu.

Levelup tedy postavě přinese základní 4 a 1-2 extra dovednostní body. Není to nic moc, obzvláště pokud je potřeba novou dovednost nejprve odemknout, ale o to víc to nutí přemýšlet, kam body dát. Znovu tak přichází na přetřes užitečnost dovedností. Posilování bylo první dovedností, kterou jsem přestal praktikovat a okolo levelu 10 jsem začal pauzírovat u Fast Reflexes. Bonus z Fast Reflexes mi může nahradit paladin s pomocí Aury ochrany, takže není důvod to navyšovat. Nehledě na to, že zrovna tahle dovednost byla tou, kterou jsem v minulé rozehrávce začal rozporovat (její přínos me zrovna na zadek neposadil). Užitečnost Fast Reflexes je samozřejmě limitována a byť se jedná jen o jeden investovaný bod na level, je lepší si ty body postupně šetřit. Mám tedy v plánu jí vytáhnout max. na 10 a pak přestanu. Paladinova aura a bonus z rychlosti to v pohodě vykompenzují (budu na tom v podstatě stejně, jako při minulé rozehrávce).

Stejně tak by asi bylo chybou, začít se pro změnu orientovat na výuku zbroje. Váhová penalizace sice není nic hezkého, ale je to taky jediná věc, kterou tahle dovednost ovlivňuje. Navyšování síly postavy to přitom dokáže též kompenzovat. Z počátku tedy postavy chrání bonusy do uhýbání, později mohou díky vyšší síle nosit lepší zbroje. Týká se to samozřejmě hlavně první řady, kde jsou ti hlavní úderníci družiny. Zbroj má výhodu tam, kde postavě hrozí omráčení, protože omráčená nebo jinak znehybněná postava má penalizaci k obraně.

U zloděje jsem v podobném duchu brzy zarazil zvyšování odstraňování pastí a odemykání zámků. U Gaulena jsem pak vynechal lov. Ona je to sice hezká dovednost, ale potvor ze kterých lze získat maso, zas tak moc není. Časem je tedy výhoda této dovednosti dosti diskutabilní. Jedinou speciální dovedností tak zůstává obchodování, které pečlivě trénuje můj bard. Podobně jako klerička navyšuje užitečná kouzla a vnímání (jakožto nositelka největší rezervy dovednostních bodů má tuhle dovednost na starosti). Gaulen si samozřejmě navyšuje bylinkářství a znalost terénu.

Všem postavám (vyjma kleričky) navyšuju příslušné zbraně, vzdělávání a zbylé body pak dávám do klíčových dovedností - paladinovi do aury, barbarovi pauzírovaně navyšuju šanci na kritický zásah, bardovi zmíněné obchodování, Gaulenovi bylinkářství a znalost terénu, kleričce meditaci a zlodějce hvězdice. Pokud něco zbyde, upravuju již dříve navyšované dovednosti, jako třeba Fast Reflexes, které jsem trénoval před levelem 8, než se v možnostech objevilo právě vzdělávání. S tím ale přestanu a bod budu šetřit. Celkem jsem se smířil s tím, že některé užitečné speciální dovednosti se budu moci začít učit až později. Zatím tipuju tak level 20. Mám totiž v plánu ještě jednu změnu.

V zápiscích z loňska jsem nemohl přehlídnout poznámku o slabší efektivitě vzdělávání ve střední části hry. Je to přitom logické. Náročnost levelupů na množství zkušenostních bodů roste poměrně strmě, takže co vám na počátku hry snadno přihraje hned několik levelů, se časem promění v 1-2 levely na oblast. Trénovat vzdělávání až do maxima mi tedy přijde jako zbytečnost. Větší počet levelů totiž primárně kompenzuje menší množství dovednostních bodů, které máte k dispozici a dává vám tedy větší šanci vycvičit více potřebných dovedností na maximum. Toho lze ale samozřejmě dosáhnout i v kratším čase a to dokupováním dovednostních bodů. Přijde mi proto mnohem výhodnější se soustředit na hromadění financí, což se mi minulý rok také víceméně potvrdilo. Tréninkem vzdělávání prostě ztracím cenné body a ty mi pak budou ve střední části hry chybět. Pořád mám v záloze další možnosti, jak si v případě nouze vypomoci (minule jsem třeba vůbec nevyužil bylinky nebo bonusy z duší titánů). Vzdělávání bych tedy chtěl dotáhnout ještě tak do úrovně 12-15 a pak s ním skončím (odhadem do levelu postav 20-25). Stále to nebude taková ztráta, abych zameškaný výcvik jiných dovedností nedohnal.

Pořád si musím připomínat, co mi vlastně v minulé rozehrávce přineslo obcházení příběhové posloupnosti. Za uteklé Nenghortovo hlídky je to asi 7000 xp + bonus za cestu, u Khornila pak až 4000 xp za každou hlídku a bonus za hrad. Jenomže tím, jak jsem kvůli levelování na dostatečnou úroveň musel pendlovat po dalších oblastech, se celý ten efekt "extra" zkušeností docela vytratil. Za Nenghorta jsem zatím ztratil asi 1 level, za Khornila to budou tak 2 levely. Nicméně za tu samou dobu, co bych se na ty hlídky připravoval, jsem se ve hře dostal mnohem dále a ztrátu jsem víceméně srovnal. U Khornila tedy rozhodne, jak snadné pro mě bude dostat se do Varaskelu. Přeci jen mi chybí ještě dobrých 6 levelů, než se bude moje klerička moci naučit Elemental Protection.

Podobně rozvažuji nad složením družiny a nakolik jsem měl vlastně šťastnou ruku při jejím výběru. Bard je zatím spíše jen do počtu. Obchodování mohl vzít na sebe Gaulen, např. výměnou za to, že bych mu netrénoval luk. Oba pak mohl z pohledu boje zastoupit další bojovník, např. již dříve zmíněný zloděj s orientací na luk a hvězdice. Paladin se zatím drží, rozhodně z něj mám lepší pocit, než při první rozehrávce. Navíc tu je pořád ta jeho Aura ochrany. Pořád si však říkám, že i bez něj by to šlo lépe. Čekal jsem od Aury ochrany větší efekt, ale nakonec jí moc nepoužívám. Ono to zas takové terno není a ke všemu je dost náročná na manu. Mnohem raději bych v první řadě viděl dalšího barbara s palcátem. Jenomže to už je zase sázka na jistotu a já si přeci jen chtěl s tou družinou více pohrát a vyzkoušet si něco odlišného. Výhoda je, že mi ten slabší bard vysloveně čáru přes rozpočet nedělá, takže i kdybych ho vedl jako pravověrného univerzála, asi tím nic nezkazím. Jediné místo, kde mi chybí bojová převaha, jsou pekelní psi. Velkou nevýhodou barda totiž je, že plno těch jeho (útočných) písní na pekelné psy, a taky na nemrtvé, neúčinkuje.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 17, 2016, 19:01:26
Dnešek se zrovna nesl v duchu redukovaného počtu extra bodů. Finance opět citelně poklesly, takže jsem si dovolil koupit jen jeden bod a další level budu muset pravděpodobně zvládnout bez toho (z 15 na 16). Mírnou výhodou v tomhle je, že další bod se dá získat z plného nabití amuletu, takže úplně nejhorší to nebude, ale škoda toho zdržení. Nicméně jsem lehce nad 7000 zlatými a přede mnou je nejistý postup ...

Ráno jsem na chvilku k počítači zasedl a další kolečko si dal ještě po obědě. V lese u Cunavarnu jsem vyprudil pekelnou hlídku a omylem vlítl do souboje se dvěma Odendro. Kupodivu to nebylo nejhorší, byť ukázkovou taktiku jsem zrovna nepředvedl, ale dovedlo mě to k myšlence, že bych se mohl stejně tak probít i do věže. Odendro jsou odolné vůči zranění a imunní na krvácení a omráčení. Vyběhnout s nimi tedy moc dobře nejde. Každé zdraví navíc je proto u nich znát a v hard mají plných 500 HP. Použití hvězdic má přesto smysl, protože zlodějka jimi zraňuje více, než-li mečem, ale jejich zásoba se mi díky tomu příliš zmenšila. Musel jsem proto trochu zabrzdit.

Ve Věži Odolnosti jsem si došel rovnou k hádankové lebce, heslo znám zpaměti, takže nebyl důvod se zdržovat. Strážce nebyl nic extra a stálo mě to jen dvě hvězdice. Kupodivu na mě nepoužil nic extra útočného. Kersketovo kladivo tedy mám, ale na Ulnalum guardiana v Hamalethu ještě nemám a dlouho mít ani nebudu :D

Málem bych zapomněl, tu hlídku Ulrogů na cestě do Nagiry jsem porazil hned jako první a získal tak body za cesty v Cunavarnu. Na živu zůstal jen Gaulen, takže v Karraze se mám na co těšit :) U Nagiry zvažuju, že bych se pokusil dostat alespoň do vesnice, ale z pohledu obtížnosti si oproti Karraze příliš nepomůžu. Nehledě na to, že v Nagiře nelze v tuhle chvíli prakticky nic zajímavého získat (vyjma jednoho úkolového předmětu).

Na chvilku jsem se proto vrátil do Velegarnu a šel si vyzkoušet Rasmagy na mýtinu. Konečně! Připadal jsem si, jako by najednou obtížnost klesla na Classic. Hned mi to zvedlo sebevědomí :D Bylo to dokonce snažší, než když jsem tam byl před rokem ve Veteran obtížnosti (asi mám nyní vyšší level). Pomohlo mi to právě postoupit na hranici levelu 16, takže v Cunavarnu už jen stačilo pár bojů v lese a mohu zas levelevovat. V tuhle chvíli jsem však hru přerušil.

Les mám vyčištěný do té úrovně, že mi chybí už jen jedna dvojice Odendro, možná ještě něco vosího a pak samozřejmě Oldest Odendrum, na které se opravdu těším ;) V Cunavarnu mi tak zbývá už jen mauzoleum a pak samozřejmě i chrám Alnaeta, ale to je beztak až součást příběhu (navazuje to na porážku prince Khornila v Karraze). Přijde mi, že v téhle rozehrávce postupuju zatím asi nejsystematičtěji a nenechávám za sebou prakticky nic nevyřešeného.

Zítra mě čeká v první řadě kompletace nového PC, takže k hraní se možná ani nedostanu, ale pokud by přeci jen na hraní došlo, tak bych chtěl právě dodělat mauzoleum a les. V Karraze bych se pak rád dostal až k hradu a dále uvidím. Yotuma jsem dneska cvičmo zkoušel, ale drhne to. Moc se mi nelíbí spotřeba hvězdic, tolik plýtvat opravdu nechci. Pořád ale minimálně jeden level a něco předtím udělám, takže ono to taky pomůže. Škoda, že to neodsýpá stejně, jako dneska u těch Rasmag, to by se mi opravdu líbilo :D
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 20, 2016, 22:12:57
Po upgrade PC mi předně LoX nefunguje zrovna plynule, ale to snad vyřeší přechod na Win7, kdy budu hru instalovat znovu. Hratelné to je, ale škube se obraz.

V průběhu víkendu jsem se ke hře dostal pořádně až dnes. Po pár pokusech v Nagiře jsem byl schopný získat akorát úkolový amulet, ale boje s přepadovkama byly místy docela tuhé, tak jsem se nakonec otočil a zamířil si to do Karragy.

Obtížnost lesa mě celkem mile překvapila, askarské jednotky jsou o něco slabší, než ty v Nagiře, ta nejsilnější stála jen před chatou Arwinzel. Čarodějnice byla trochu tužší, ale po pár pokusech padla. Podobně jako v úrovni Vereran tohle nehrotím a na počet přeživších nehraju.

V hradu Khornila jsem prozatím vyčistil jen slabší jednotky stráží a komplet náhodná přepadení. Opět se pokusím polevelit jinde a vzít pak ty silnější najednou. Klerička mi mezitím vystoupala na level 20, takže už se mohla naučit Ochranu proti živlům. Varaskel nicméně v úvahu ještě nepřipadá, takže jsem se pomalu pustil do Yotumů.

Nejprve to drhlo, ale podařilo se mi nejen mírně polevelit i s ostatními, ale hlavně se zas o něco lépe vyzbrojit, takže jsem nakonec sundal i dvojice Yotumů. Na dospělého Yotuma zatím nemám, takže toho jsem v přepadovce nechal někdy na příště. Kvůli bonusu za oblast beztak musím porazit pevnou hlídku dospělých Yotumů a to je tuplem mimo mé možnosti :D Kleričce tohle vše vyneslo další level a tedy další bod do Ochrany proti magii. Všechny postavy nyní překročily level 20. Vyčištění mauzolea byla už jen třešnička na dortu, mumie je s kleričkou v partě o dost jednodušší.

Na závěr dnešního dobrodružství jsem se vydal pročistit okolí vesnice v Nagiře a připravit si to tu pro snažší získání budoucího bonusu. Opravdu stačilo jen těch pár levelů a poměr sil se obrátil. Naneštěstí to nestačilo na to, aby klerička mohla postoupit na level 22. Nejdále je zlodějka s možným levelem 23.

Dál už jsem se nedostal, protože přes území Ovengela k portálu nedojdu, takže mi opravdu zbyla už jen jižní část - Hamaleth a Varaskel. Je to škoda, protože mi chybí opravdu už jen kousek, ale Ulnalum guardiana bych snad porazit mohl i s druhou úrovní Ochrany proti živlům. Finančně si na tom jinak stojím dobře, peníze se mi začaly kupit, takže se občas mohu i rozšoupnout (držím se přes 30k zlatých). Svým způsobem hra začíná lámat i v tomhle ohledu, takže opět se tím hlavním bodem zlomu stává Karraga.

Dneska jsem si navíc všiml jedné zajímavosti ohledně přepadovek pekelnými psy. Zatím mi to vycházelo tak, že mě skupinky přepadaly zhruba každých 10 dní, ale v Karraze mě takhle napadly jen 3 skupinky a od té doby už nic. Na předchozí oblasti to vycházelo zhruba na 2 skupinky na oblast. Vypadá to tedy, že počet přepadení má přeci jen nějaký strop, aby to příliš neprudilo :D Je tedy pravdou, že ve Veteran obtížnosti jsem minulý rok v určité části hry zaznamenal, že přepadovky na hodně dlouhou dobu ustaly, takže těžko říci, uvidím, jak se to bude chovat dál. Bylo by to určitě milé, protože po Varaskelu a pořešení Khornila bych si to už mohl teoreticky jít z Araz Gulem vyříkat. Psi dávají opravdu zabrat nejvíc, i když teď už bych se mohl díky Ochraně proti živlům celkem účině bránit.

Každopádně to dneska bylo takové příjemnější, nebýt těch silných jednotek stráží, tak by Khornilův hrad byla skoro jednohubka :) Takhle budu muset pár levelů počkat. Čas pokročil o dalších 15 hodin a za mnou je přibližně 1/3 hry. Zítra už mám zase pracovní den, takže Varaskel půjde o poznání pomaleji.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 22, 2016, 08:13:15
Porovnal jsem si, jak si na tom vůči loňské rozehrávce stojím a ve skutečnosti jsem na tom o fous lépe. Přeci jen se dá z toho úseku před vstupem do Varaskelu ještě něco málo vytáhnout.

Probojovat se do Varaskelu, se ukázalo jako tvrdý oříšek. Kleričku jsem tentokrát zapomněl naučit léčení zlomenin, takže po 10 kolech s Ulnamum Guardianem už byli bojovníci v podstatě ze hry (hodně snížené zranění). Vše tak zůstalo na zlodějce a jejích hvězdicích. Po většinu boje je navíc potřeba udržet pokud možno všechny ne živu, aby se strážce nestrefoval jen do těch samých postav (vždy zasáhne 3 náhodně vybrané postavy). Hodně to pomůže rozmělnit a zpomalit nastupující efekt zlomenin a pořád to udržuje možnost jednou z postav odstraňovat případné omráčení (v batohu mi zůstala velká zásoba spor). Strážce má nyní o 300 HP více, což je o dobrých 6 hvězdic (kol) navíc! Dal jsem ho asi až na třetí pokus a stálo mě to většinu rezerv lektvarů zdraví, co jsem si nasyslil v hradu v Karraze.

Průchod přes strážce mi tedy definitivně vyřešil dilema, jestli si nechat prince a jeho stráže na později. Nyní mám před sebou volný Varaskel a brzy si budu moci otevřít cestu do poklidnější Rasmury. I kdybych tedy Varaskel nevzal systematicky a pendloval mezi jím a Rasmurou, bude to už pohodlně stačit na to, abych postupně získal převahu a pak si to půjdu s princem vyřídit. Upřímně, moc se mi Varaskel systematicky brát nechce, úplně stačí, že cesta do věže bude už tak strastiplná. Navíc omezení jídla v Hard obtížnosti na 4 dny je docela limitující. Uvidím tedy podle toho, jak to půjde a jak mě to bude bavit.

Vrátím se na chvilku ještě k pekelným psům. Trošku se mi spletlo umístění jednotlivých úkolů, takže pro mě bylo mírným překvapením, že drápy pekelných psů po mě chtějí zrovna ve Varaskelu (příjemný finanční bonus hned do začátku). Ovšem po přečtení zadání úkolu mi došlo, co se asi minulý rok stalo a co se pravděpodobně děje i nyní. Zadání hovoří o tom, že na psy lze narazit v lesích kontinentu. Ve Varaskelu a Hamalethu se tedy přepadovky pekelnými psy asi opravdu nevyskytují, byť Hamaleth je zčásti taky lesnatý (podobně jsem na přepadovky nenarazil ani v Nagiře). Proto jsem minulý rok na další přepadovku narazil zase tuším až v Rasmuře. Zatím to tedy vypadá tak, že počet přepadovek je co do počtu omezený na oblast (2-3) a přepadovky se navíc vyskytují jen v nekterých oblastech. Nijak to nesnižuje jejich otravnost, ale je to něco jako světlo na konci tunelu :D

Edit: koukal jsem na místo, kde jsem ve Veteran obtížnosti popisoval odmlku přepadovek pekelnými psy a našel jsem ještě jeden zajímavý údaj, který se váže k cenám transportních krystalů. V Hardcore obtížnosti jsem se po návštěvě hradu v Karraze dostal už na 600 zlatých za kus, což by mělo být maximum. Ve Veteran obtížnosti jsem přitom ještě v Rasmuře kupoval krystaly za něco málo přes 500 zlatých.

Cena služeb tedy poroste v Hardcore obtížnosti podobně strmě. Naštěstí to nijak extra nevyužívám, mám u sebe vždy jen jeden zásobní krystal do Velegranu, který používám jen ve vyjímečných případech, ale u cen požehnání to docela zamrzí, ty bych rád využíval, jenomže za tu cenu se to nevyplatí (už je to okolo 250 zlatých za jeden bonus).

Je tedy pravdou, že hodně peněz jsem ušetřil za jídlo, které už delší dobu doplňuju jen z keřů a stromů, ale pořád mám nutkání si peníze syslit pro horší chvilky. Požehnání proto vynechávám. Maximálně jednou za čas doběhnu vyléčit postavy ze zranění, to když se nechci zdržovat spánkem. Prokletí od pekelných psů jsem taky ještě neodstraňoval. Mám to celkem vykompenzované, tak mi to tolik nevadí.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 23, 2016, 20:49:29
Varaskel komplet za mnou, hlídka do Rasmury padla, zrovna stojím před dvojicí ogrů u bažin ... level postav 24-25 a mám za sebou zhruba 260 herních dní ... :D

Ráno to vypadalo ještě všelijak. Chtěl jsem nejprve začít korytem řeky, ale nakonec jsem chvilku pendloval mezi korytem a pouští, abych pozabíjel pár slabších jednotek. Pak jsem se otočil k Věži Času a celkem snadno jsem k ní pronikl. Dle poznámek jsem nastavil světla na sochách a skončil uvnitř.

Věž nemá čím překvapit, tedy vyjma trojice pastí, které jsou hned vedle teleportů a nejde se jim tak vyhnout. Docela jsem si nabral zlata a bonusů, takže těch několik strávených dní uvnitř věže se vyplatilo. Nakonec jsem si to šel vyříkat s beholderem. Mno, tentokrát byl docela tuhý, ale padl. Docela se mu dařilo mi postavy oblbovat, takže se mlátily mezi sebou a měl jsem jen pár příležitostí hodit hvězdice.

Finančně jsem přesáhl 60k, ale brzy došlo na nákup několika dovednostních bodů, takže jsem se za celý Varaskel držel opravdu jen lehce přes 60k (dobrých 15k jsem tu utratil). Při jedné okružní cestě po obchodnících jsem narazil na další hlídku psů, ale po ní už jsem na další nenarazil. Jsem z toho mírně zmatený, protože teď to zase víc odpovídá tomu, co jsem psal původně. Obě hlídky byly za Nabros, kde jsem předtím potkal snad jen jednu.

Myslel jsem si, že to tedy počítá dobu strávenou v lestnatých oblastech (počet kroků), ale to taky po dnešku nesedí. Co mi psala Ali, tak ta měla ve Varaskelu už přes 100 zabitých psů, já jen 2/3 z toho a moc dál jsem se vlastně nedostal. Možná to souvisí s vyčištěním nebezpečných oblastí, nebo prostě nemám potřebu se díky systematickému čištění už v těch oblastech více zdržovat. Opravdu nevím. Ve Varaskelu mě jinak nenapadla opravdu ani jedna hlídka.

Pokud jde o teleportační kameny, to bylo dneska pro mě velké překvapení. Jejich cena se nezastavila na 600 zl, ale pokračuje dále, už stojí přes 800 zl. Strop bude asi až 1000 zl. Obchodníci už nabízejí docela dobré zbraně, ale nemám dostatečnou hbitost u hlavních ranařů, takže jsem celý den chodil jen s tím, co mi nabídli na počátku. Ono to není o tolik horší, ale jde hlavně o bonusy, které jsou u těch mých kousků nižší.

První nebezpečnou oblastí, kterou jsem vyčistil, se stalo opět koryto řeky. Chvilkama jsem rostl, protože pavouků bylo nakonec stejně, ale pokud jde o bonus za vyčištění, přišel mi nižší. Ostatně toho už si všímám delší dobu, že se rozcházím se svými poznámkami z loňska. Během toho jsem si odběhl k oltáři Kersketa (nějak jsem zapomněl na trvalá požehnání :), takže pak jsem klusal ještě narychlo do Sorrentie ). V Pernitii jsem pak pořešil jeden vedlejší úkol.

Hrobka Merganta byla už celkem pohodová, tedy až na upíra na konci. Toho jsem zabil až na podruhé. Pasti jsem odhalil snadno, kleričce opravdu cvičím Vnímání pravidelně. Právě před prohlídkou hrobky jsem družině dokoupil další dovednostní body, takže zdejší poklad mi jen vrátil finance na původní úroveň. Klika je, že krom hvězdic a občas i zbraní, u obchodníků nic moc dalšího nekupuju (lektvar zatím stále ani jeden).

Druhou vyčištěnou oblastí se stala Síň hrdinů. V tuhle chvíli už pro mě elementálové byli celkem vyrovnaná partie. Sice to nebylo občas úplně hladké, ale nakonec to vycházelo tak, co 8 hodin odpočinek, to jedna hlídka. To je pro mě docela slušný výsledek, vzhledem k tomu, jak jsou ty potvory tuhé.

Poslední oblastí byla samotná varaskelská poušť. Jakmile došlo na dvojice červů a starobylého červa, šel jsem si ke kleričce do vesnice pro požehnání Taliet. Stejně tak jsem v zájmu rychlosti postavy u ní léčil. Peněz mám dost a takhle to vyjde opravdu lépe, než odpočinek a obnovování požehnání.

V Síni hrdinů už se mi klerička mohla v pohodě naučit léčení nemoci (tedy ona mohla už o level dříve), takže jsem obětoval 5 bodů a pak si postupně družinu vyléčil - od střetu s pavouky byl nemocný už každý. U barda jsem kupodivu nezvolil žádnou další píseň, ale otevřel jsem si Identifikaci a Ocenění. Když už tu ta možnost je, tak se podívám, jak to funguje a jestli je to opravdu tak užitečné - identifikace asi ano, protože tím ušetřím poplatek obchodníkovi, což může být dost velká úleva. Zlodějka a paladin už naopak umí speciální útoky - zlodějka rychlý útok, paladin omračující útok.

Varaskel mám tedy až na vedlejší úkol s Garden of Hamaleth hotový a do Hamalethu se opravdu dál neprobiju, tak jsem se po dokoupení zásob (červi mě stáli plno hvězdic) stočil k cestě do Rasmury. Hlídka v bráně se hlásila jako vyrovnaná, ale velmi rychle jsem jí vysvětil, že tohle rozhodně rovnocený souboj nebude :D Trojice lučištníků vzadu obdržela každý po jedné hvězdici a zbytek hlídky má bod za statečnost :D Ogři mě čekají až zítra ...

Oproti starobylému červovi, kde mi přežila jen zlodějka, byla tohle pohodička. Možná bych tu hlídku v Hamalethu dal, ale ono to dost zkresluje. Ta dvojice ogrů bude přeci jen schůdnější a bude lepší, když si nejprve odkryju dalšího obchodníka. Rasmura je hlavně významný zdroj jídla. Ve Varaskelu to bylo tuhé právě i o to, že jsem musel dost často odbíhat. Každopádně jsem za dnešek rád. Vůbec jsem neměl v plánu udělat Varaskel takhle v kuse, ale mám z toho teď mnohem lepší pocit, už jen kvůli tomu, že jsem v podstatě v polovině hry. Steam mi píše 46 hodin, což by i odpovídalo. Rasmura by měla být víceméně oddychovka, tak snad to tak i bude :D

O družinu už se nebojím, mohla být sice silnější, ale už teď je jasné, že i tahle na konec hry dojde bez problémů. Paladin se jakž-takž srovnal, ale je to stále jednoznačně nejslabší postava družiny. Nicméně až mu navýším odolnost, tak to bude taky jiné. U barda to udělalo ohromný skok. Blbé je, že paladina je potřeba z počátku profilovat jinak, aby byl co nejdříve užitečný a je to prostě povolání, které hybridní rolí trpí nejvíce. Jenomže už z první rozehrávky vím, že tohle se časem velmi ostře zlomí. No, trpí nejvíce ... tím mám na mysli samozřejmě využití postavy jako ranaře v první lajně. Pokud bych měl měnit, tak by šel bard ;)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 24, 2016, 22:58:14
Rasmura má opravdu jednu velkou výhodu v tom, že je to do určité míry taková oddychová oblast. Tedy ještě minulý rok to platilo. Vývojáři se ovšem i v Rasmuře vrhli na rebalancování. Není to nic extrémního, jde hlavně o náhodná setkání. Pokud se družina dokáže dostat celkem snadno až do vesnice, bude schopná si poradit už se vším a co nepůjde, dorazí o pár levelů výše. Než jsem se nadál, měl jsem třeba volnou cestu až do Devonie.

První velký rozdíl je hned na cestě, kde z náhodných setkání zmizely wyverny. Díky tomu je ponížen i extra bonus za vyčištění. Ve všech třech jezerech je nyní možnost narazit na jedovaté krysy, což si myslím před rokem nebylo, ale jistý už si nejsem. Bahnité jezero mi přišlo předtím jednodušší. Ono tedy dost toho chce z boje utíkat, ale když se sejde blbá konstelace hvězd, tak i jednoduchý souboj může potrápit. Moatauro párkrát zblokuje ránu a vzápětí se mu podaří stunn a ... a družina má co dělat ;)

Pradávné Odendro jsem nedal, tak jsem si z Rasmury při jedné smyčce po obchodnících udělal odbočku do Hamalethu a s velmi odřenýma ušima jsem porazil Khornilovo hlídku v bráně. Hamaleth byl jinak pro postavy okolo levelu 27 snadný. Výrazně přituhlo až v zahradě, ale to je klasika. Takhle brzy jsou démoni docela tuzí vždy a to i jejich slabší varianty. Vyčištěním zahrady pro mě skončila další etapa hry a vrátil jsem se opět do Rasmury.

V Rasmuře mě za dnešek napadly celkem dvě hlídky pekelných psů, ta druhá byla o chlup tužší (štěně, 3x dospělý a 1x prastarý pes), ale kupodivu jsem jí ustál s celou družinou naživu. Dočistil jsem Bahnité jezero až po závěrečnou wyvernu, která je ještě nad moje síly a přešel do Jedovatého jezera. Z něj jsem si odskočil vyřídit účty s Wendofel a pak jezero dočistil (jsou tu jen krysy). Wendofel byla dost tuhá, zlodějka odpadla po třetí hozené hvězdici a nastal boj o to, kdo dokáže negativní stavy rušit co nejdéle (otrava, krvácení) ... byla to klerička :)

Smaragdové jezero jsem dneska sice otevřel jako první, u vos jsem se docela navztekal, ale trojice tuponosů pro mě byla z počátku moc. Nicméně zbydou na zítřek. Po tom všem předchozím už jsem nenašel sílu se sem vracet. Stejně tak mauzoleum.

Finančně jsem si dost polepšil (přes 85k) a do toho jsem zase mohl nakoupit pár bodů a zbraní. Ještě před Wendofel mi zlodějka jako první postoupila na level 30, po Wendofel už budu moci poskočit i s kleričkou a bardem. Nejhůře je na tom paladin, který je ještě na levelu 27, ale už dotahuje. Některé postavy tak konečně dosáhly na první maxima v dovednostech. Bardovi se s levelem 30 otevře Requiem, tak jsem zvědavý, co tahle dovednost dokáže. Nejprve však budu muset dokoupit pár dovednostních bodů. Identifikace předmětů se nakonec opravdu vyplatila, díky bardovi už rozeznávám předměty na úrovni 9 - je to dobrých 400 zlatých k dobru.

Rád bych to dodělal včetně wyvern, ale to asi opravdu nepůjde, takže po Smaragdovém jezeru a mauzoleu mě bude nejspíše čekat návrat k princi Khornilovi.

Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 25, 2016, 21:07:29
Včera jsem tak trochu kecal, paladin už byl level 28, akorát mi jeho levelup vypadl z paměti :) Musím uznat, že včera jsem se ke konci cítil docela unavený. Tempo hry se zvýšilo a je to znát. Ostatně dnes to nebylo o moc lepší :)

Dnešek byl hlavně dost o odbíhání a různém přeskakování činnotí. Začal jsem mauzoleem a při první větší smyčce po obchodnících jsem zaskočil k hlídané bráně Sorrentie-Vilak. Chtěl jsem si vyzkoušet nově získaný Requiem ...

Hlídku bych sundal i bez něj, obtížností je to ta samá hlídka, co hlídala vstup do Rasmury, ale vhodnější kandidáty jsem zrovna po ruce neměl. Requiem mě potěšil hlavně tím, že při jeho použití neztrácím body za uteklé jednotky, jako je tomu u Písně strachu, která tím pádem pro mě nepoužitelná. Drobnou nevýhodou je akorát to, že vyšší verze jsou samozřejmě manově náročnější a v tomhle jsem zrovna svého barda zanedbal. V současné době mám Requiem jen na 2. úrovni a je to znát. Mistři bardi tomu třeba dost odolávají. Ovšem i tak se z barda konečně stal významný bojovník. Celkem mě překvapilo, že tahle píseň funguje i na zvířata, takže když mi ve Smaragdovém jezeře po zapění zmizela trojice tuponosů, naskočil mi ve tváři škodolibý výraz :D Ale jsou i takové chvilky a nutno dodat, že těch je více, kdy nepřítel odolá.

Využil jsem situace a zašel provést rozsáhlejší test do Khornilova hradu. Klasickým bojem to ještě drhlo. Hlavně trvalo, než jsem zlomil počáteční odpor, takže jsem s radostí Requiemu využil. Stačilo, aby to zabilo jen pár jednotek a hned to bylo rychlejší. Je pravdou, že ta pětice stráží je hodně tuhá a hravě předčí osazenstvo Darthenosova hradu, který je příběhově o značný kus dopředu. Requiem mi tak ušetřil nákup silnějších lektvarů zdraví. Koupil jsem akorát zásobu lektvarů many 50 SP. Byl to zároveň vůbec můj první nákup lektvarů v této rozehrávce. Hlídky jsem pozabíjel, ale prince Khornila jsem ještě nechal být.

Z hradu jsem si to zamířil na sever k dvojici dospělých Yotumů. Zajímalo mě, jak se mi v boji s nimi povede tentokrát a povedlo se. Chvilku poté se mi ohlásila třetí pekelná hlídka a s radostí jsem zjistil, že Requiem zabírá i na pekelné psy :)

U Yotumů mě zarazila akorát jedna věc. U Gaulena mi při levelupu zbylo dost bodů, tak jsem si otevřel Lov a díky bonusové knize ho navýšil rovnou na 2. úroveň. Po boji mi hra vesele oznámila, že jsem z Yotumů získal zásoby jídla. Původně jsem si myslel, že Lov zabírá jen na potvory ze zvířecí říše, ale masem z Yotuma moje družina očividně taky nepohrdne :D

Pokud jde o levelup, ten byl dneska dost zmatený. Financema jsem sice překročil 100k zlatých, ale nechtěl jsem příliš utrácet, takže tam, kde bylo třeba počkat, jsem nedělal nic a level jsem zvyšoval jen těm, u kterých o nic nepřicházím. Ve finále jsem se tedy zastavil v rozmezí 29-32. Pak už by tratili všichni. On je tu trošku problém i s tím, že jsem se zrovna dostal na hranici, kdy si další postup musím dobře promyslet. Pořád ještě můžu některé dovednosti do konce hry vytáhnout od nuly do maxima, ale nechci to provést na úkor doplňkových dovedností. Spíš to budu brát na přeskáčku. Barbar je v tomhle třeba jasný, Taktika a Mistrovství zbraní má přednost. U zlodějky už je to celkem jedno, podobně u Gaulena. Budu si to muset opravdu promyslet.

Vzdělávání jsem jinak před nějakou dobou všem dotáhl na 15. úroveň a dál asi pokračovat nebudu. Bonus +40% by mi měl stačit. V současné chvíli už jsem hodně za polovinou hry, takže ten hlavní účel to splnilo. Dál by to byly 2 body navíc, které bych musel buďto z něčeho ubírat, nebo je dokupovat. Dovednostních bodů jsem zatím koupil 28, 29. bod mě bude stát už 8550 zlatých ... to jen pro ilustraci ;) Se současnými financemi si můžu dovolit zhruba 10 dalších bodů, proto váhám.

Ale zpět k postupu ... místo porážky Khornila a vyčištění chrámu Alnaeta jsem postoupil do Devonie. Původně jsem si chtěl jenom otevřít portál, ale nakonec jsem skončil v podzemí a než jsem se nadál, vstoupil jsem do Darthenosova hradu. Shodou okolností mi kalendář ukazoval den 300. Probít se přepadovkama v jeskyni a hradu bylo snadné. Opravdu je to oproti pětici Khornilovo tuhých hlídek znát. Vlastně je to jednodušší i v porovnání s hlídkami démonů, které mě čekají venku v oblasti :) Netrvalo proto dlouho a rozhodl jsem se Darthenose rovnou porazit.

Boj s Darthenosem byl vyrovnaný a hlavně jsem si otevřel přístup do vesnice. Sice jsem asi přišel o jednu hlídku, která mi spolu s princem zmizela (Devonie-Vilak), ale to kdyžtak oželím. Rozhovor byl opět místy zmatený, hra prostě s tímhle postupem ve hře nepočítá, ale s tím se nedá nic dělat. Obzvláště humorné je, když hra popisuje jeho hladové mazlíčky, kterak si vás lačně prohlížejí a vy jste je přitom před chvilkou zabili :D

Nicméně zítra mě čeká princ Khornil a poté chrám Alnaeta a Raznet. Tentokrát už nic na přeskáčku dělat nechci. Chci to mít opravdu hezky systematicky pročištěné. V Rasmuře jsem třeba ještě stále neporazil nejstarší Odendrum, což vezmu právě společně s chrámem Raznet. Podle tuhosti nemrtvých se pak rozhodnu, jestli budu pokračovat přes prince Ovengela, či zvolím jiný postup. Zatím se chci také vyhnout sběru bylinek, to bych chtěl začít až poté, co porazím Arraz Gula a budu mít tedy klid od pekelných psů.

Mimochodem, po té přepadovce v Karraze jsem měl zase na dlouhou dobu klid. Další přepadovka se mi ohlásila až v Devonii a to ve chvíli, kdy jsem měl z hradu namířeno do vesnice. V současné chvíli mi to píše 88 poražených psů.

Eh, málem bych zapomněl. Wyverny v Rasmuře mě přišly nějaké tuhé. Přijde mi, jako by mi něco pro boj s nimi chybělo. Sice padly, ale docela se po tomhle obávám rubínové wyverny v Nagiře.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 25, 2016, 22:39:25
Dovolím si ještě jeden příspěvek, kdy trochu odbočím od postupu ve hře ...

Před samotnou rozehrávkou v Hard obtížnosti jsem si podobně jako minulý rok připravil tabulky, ve kterých průběžně doplňuju ty údaje, které se v závislosti na zvolené obtížnosti mění. Jedním z nich je velikost zdraví a lootu potvor.

Obvyklý postup spočívá v tom, že jdete od menších a jednotných skupinek až k různým kombinacím. Vždy tak máte hned od počátku o neznámou méně. Příkladem jsou třeba stráže v branách Velegarnu. Celkový počet zkušeností a peněz jen vydělíte čtyřmi. Když pak narazíte na kombinaci vojáků a lučištníků, tak vojáky už jenom odečtete a zbytek rozdělíte mezi lučištníky. A takhle pokračujete dále. Horší to je, když narazíte na elitní lidské jednotky, protože ty se hned od počátku vyskytují ve smíšených skupinách.

Mávl jsem nad tím rukou, vždy se přeci dá najít nějaká cesta, jak to pořešit. Ve hře se totiž objevují kombinace elitních vojáků s elitními mistry a lučištníky o různém počtu členů. Naivně jsem si proto myslel, že to pořeším pomocí rovnic o třech neznámých, jenomže ono se jedná o vzájemné násobky skupin, takže to tímto způsobem řešit nelze :)

Nakonec jsem to udělal jakousi balanční metodou, kdy jsem vyšel z předpokladu, že jde o škálování po 5 XP, což platí pro většinu bestiáře, ale vsadit na to nelze. Pořád mi to ovšem nedalo a pak mě napadlo jedno opravdu hezké řešení ... bard.

V předchozím příspěvku jsem zmínil nevýhodu Písně strachu, kdy její použití může u některých zůčastněných vyvolat úprk z bojiště. Za takovou jednotku družina nezíská zkušenosti ani loot (podobně jako u zdrhlého zloděje). Ovšem přesně tenhle princip lze využít, abych si sestavil vlastní a na sobě nezávislé rovnice. Nakonec bude mít Píseň strachu pro mě přeci jen rozumné využití :D

Legrace bude, jestli vývojáři opravili bestiář a tyhle informace už se v něm vztahují ke konkrétní obtížnosti. Pak by tohle vše bylo vlastně zbytečné. Mno, do rána budu s radostí žít v nevědomosti a těšit se z toho nápadu :) Jinak pokud by někoho napadlo, že se k tomuto dá využít i Aréna, tak nedá. V Aréně nepadá z potvor loot.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 26, 2016, 19:20:03
Dělení skupin pomocí Písně strachu skutečně funguje, ale je to použitelné jen pro výpočet získaných peněz. Pokud jde o zkušenosti, tak ono to přeci jen počítá i nějaký bonus za rozehnání jednotek, tudíž i za ty uprchlé jednotky stále něco málo je. Nicméně XP za zabití potvory mě netrápí, ty znám, protože jsou stejné ve všech úrovních obtížnosti.

Když už jsem měl výpočet hotový a byl jsem spokojený s tím, že jsem se včera se svým nástřelem perfektně trefil, tak jsem konečně koukl do bestiáře ve hře. Opravdu to opravili a bestiář nyní ukazuje aktuální hotnoty vzhledem ke zvolené obtížnosti. Avšak papírové poznámky už dopíšu.

V noci jsem se patlal ještě s jednou věcí, kterou se mi ovšem podařilo zcela dořešit ještě do půlnoci :) Jde o souvislost mezi nákupem dovednostních bodů a jejich cenou. Jako na potvoru jsem v obou předchozích rozehrávkách někde udělal botu, takže už čistě od pohledu bylo vidět, že to tak úplně nesedí. Když jsem to však nacpal do tabulky a to včetně současných poznámek z Hard obtížnosti, tak to už stačilo k tomu, abych v tom princip našel.

V průběhu noci jsem tedy vypracoval prototyp článku Zkušenosti a trénink (http://www.svetmightandmagic.cz/lox/lox_levely.php), kde je to již použité. Je to vlastně docela jednoduchá závislost a dobře se to řeší výpočtem. Výhodou použité tabulky je, že v ní krásně vidíte, kolik peněz potřebujete v různých obtížnostech na stejný počet bodů apod. Díky tomu se dají jednotlivé obtížnosti snadno porovnávat.

Ale teď zase k dnešnímu postupu ... ;)

Moc daleko jsem se nakonec neposunul. V tomhle jsem za posledními dvěma dny zůstal dost pozadu. Psí přepadovka byla stejná, jako ty poslední, pořád je to štěně, 3 dospělci a jeden prastarý pes. Na druhou stranu jsem se pořád nerozhoupal k levelupu, takže i to má asi vliv.

Po zdolání psů mě napadlo, že bych se možná mohl do Vilaku podívat a vyzkoušet si, jestli by se k doupěti Arazz Gula nedalo dostat už nyní. Cold Land jsem přešel jen s mírnou újmou, půda zde tolik nezraňuje, ale dále na jih už to nešlo. Bez Orbu Valveta by to byla sebevražda. Na jih od Cold Land jsou navíc střední verze démonů, takže i obtížnost přituhuje a v tomhle prostředí prostě nelze družinu udržet v dobré kondici. Navíc jsem zjistil, že bez orbu tu nelze ani odpočívat - tedy vzpomněl jsem si na svůj první pokus před dvěma lety, kdy jsem přechod musel řešit pravidelným pitím lektvarů, ale ty tentokrát nemám vůbec.

Vrátil jsem se proto do Devonie a z druhé strany obešel Věž Hněvu. Bojově je to schůdnější. Uvnitř věže jsem ovšem zaskřípal zuby. Úplně jsem zapomněl na zdejší ohnivé pasti. Tady se prostě vyplatí udržet při životě jen jednu postavu a tu dopovat dokola lektvary ... které jsem samozřejmě neměl :D Strážce už byla proti tomu legrace, byť jsem od něj dostal pořádně na frak :D 4000 HP a dobrá odolnost, navíc mě nechtěl pouštět na tah. Ale co mu to bylo platné, poslal jsem ho za jeho kamarády a z truhly mu uzmul Orb Valveta ... tentokrát to byla opravdu zasloužená odměna.

V Devonii jsem se byl podívat i na strážní bránu do Vilaku a opravdu zdejší jednotky zmizely. Je to sice škoda, ale co se dá dělat. Pokud si pamatuju, je to jinak nejsilnější skupina stráží, co ve hře je.

S orbem jsem se vydal zpět do Vilaku a postupně se prosekal až k doupěti Arraz Gula. Nejhorší je se sem dostat (dvojice Bragoloz), ale pak už přijde na řadu jen pár psích hlídek, což mi nyní přišlo snadné. Nemůžu zkrátka zapomenout na první psí štěně, které mě v této obtížnosti napadlo a málem jsem to nedal :) Nyní kosím i silnější psy jak na běžícím pásu. Rozdíl je opravdu hodně vidět. Ale nebylo mi to nic platné, jakmile jsem narazil na hlídku se samotným Arraz Gulem, musel jsem to vzdát. Pes má taky 4000 HP a i kdybych mu jedním tahem sundal ochranku, je na mě i tak dost silný. Psů se už každopádně nemusím obávat. Silnější přepadovku, než jsou pevné hlídky v doupěti, už hra určitě nevygeneruje.

Do Vilaku jsem samozřejmě nešel s původní výbavou. Využil jsem nové nabídky obchodníka v Devonii a tuším i Varaskelu, kterým se objevilo pár dobrých kousků zbraní. V Devonii jsem sehnal řemdih z crostaminia (poškození lehce přes 50 HP). Stál mě sice 6100 zlatých, ale pokud bych ho chtěl někdy v budoucnu prodat zpět, už teď bych tratil jen 500 zl. Obchodování už mám skoro na maximu a je to zkrátka hodně znát. Lepší řemdih jsem koupil i paladinovi. Je z horšího materiálu, ale zase má +50 k poškození proti démonům. Ve Varaskelu se mi pak povedlo najít pěknou diamantovou katanu (?). Investice do zbraní se mi tedy opravdu vyplatila. Utracené peníze jsem měl navíc za chvilku zpět.

Finančně jsem přesáhl 150k zlatých a dovolím si tvrdit, že finanční krize je už minulostí. Z chrámů si budu za chvilku odnášet další peníze a zabíjení démonů je taky docela výnosné. Pomalu můžu začít rozvažovat nad nákupem dalších dovednostních bodů. Ale to má samozřejmě ještě čas.

Po Devonii se mi v pohodě postupuje i bez levelupu, takže nemám důvod se tím nyní zabývat. Na cestě mě už nic nepřekvapí a u démonů se zatím pouštím jen do slabších hlídek. Chtěl bych tu zkusit pořešit co nejvíc věcí bez levelování a pak si teprve půjdu podat prince Khornila. V ruinách jsem navíc získal souřadnici jednoho z ostrovů na Varas Talak, takže už se pomalu blíží čas, jít si promluvit o nájmu lodě.

Pokud jde o čas, už včera jsem dle Steamu překročil hranici 60 hodin. Je to tedy pomalejší, než loňská rozehrávka v úrovni Veteran. Pochybuju, že bych během následujících 12ti hodin dokázal hru dokončit, ale pod 100 hodin celkem to bude určitě.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 27, 2016, 19:49:03
Ráno se mi do hry moc nechtělo, ale nakonec jsem skončil až k večeru :D Ještě jednou jsem se pokusil o Arraz Gula na současném levelu, ale po dalších několika neúspěších jsem zamířil do Khornilova hradu.

Princ už na mě netrpělivě čekal. Dal jsem mu dokonce trochu náskok, ale nic se nedalo dělat, musel zemřít ;) Do Cunavarnu jsem si zaskočil pro bonusy od obyvatel vesnice a ihned se otočil pro změnu do chrámu Alnaeta. Nebyla to taková zábava jako minulý rok, o tolik vepředu jsem zase nebyl, ale stálo mě to jen pár odpočinků. Horší to bylo s heroldem Yula, docela jsem ho podcenil a málem se mi to vymstilo. Holt princi jsem náskok dopřát mohl, ale herold se dvakrát po sobě dobře trefil a rázem jsem spěšně nahazoval ochrany :D Ve vesnici jsem si vybral druhou várku odměn a zamířil jsem do Rasmury.

V chrámu Raznet to začalo drhnout. Mumie jsou dost tuhý protivník a vypadalo to tedy na příliš častý odpočinek. Mít větší zásoby jídla, tak to asi neřeším, ale takhle to jinak nejde. Nakoupil jsem 4 dovednostní body a pustil se do levelupu. Postavy mi poskočily okolo levelu 35 a kleričce jsem mohl otevřít první úroveň Odstranění prokletí (sejme všechna prokletí od pekelných psů). Krom toho jsem jí naučil hromadné léčení a hromadnou božskou zbroj. Do hromadné regenerace přeci jen pár levelů chybí, takže jsem otevřel i božský zásah.

Karta se obrátila a průchod chrámem Raznet se výrazně zrychlil. Herolda Yula jsem tentokrát nepodcenil a padl proto poměrně hladce. Za vyčištění chrámu žádný bonus od vesničanů není, což je trochu škodal, ale nedá se nic dělat. Posledním stvořením, které v Rasmuře padlo se stalo Nejstarší Odendrum. Bylo to tedy hodně těsné.

Někde cestou po obchodnících jsem narazil na další oznámení o blížící se přepadovce pekelnými psy a jejich skupina mě opravdu brzy dostihla. Stalo se tak v Sorrentii, protože jsem zrovna mířil za konečným řešením Arraz Gula, ale alespoň jsem to vzal při jednom :) Hned musím také opravit svůj včerejší výrok. Skupina psů byla zase o kus větší a tužší, tedy pro mě už nic zajímavého, ale je vidět, že to nakonec může narůstat dále.

Arraz Gul byl nyní vyrovnanějším protivníkem. V boji mi hodně pomohl bard, protože mě díky Requiemu usnadnil práci s ochrankou, ale do konce boje se mi ho naživu udržet nepovedlo. Přesně o to jedno napití lektvaru many navíc to projel. Klerička se dostala na tah taky o něco později, takže jsem neměl jak naházet ochrany za včasu. Se smrtí Arraz Gula se pro mě uzavřela celá kapitola pekelných psů a zároveň to byl poslední zbývající úkol pro oblast Rasmury.

Chvilku jsem zvažoval, že bych se potácel po Vilaku a pročistil několik lehčích úseků, ale nakonec jsem zamířil do Devonie, kde je démonů taky dost. Souboje s démony moc rád nemám, ve hře jsou jim navíc věnovány hned dvě oblasti, kde se to jimi jenom hemží (Devonie a Vilak). Dokonce jsem si hledal záminku, abych se tomu vyhnul a cvičmo jsem si šel zkusit Pradávného Yotuma, ale po řadě neúspěchů mě opravdu už nic jiného nezbylo :)

Nejjednodušší jsou Severní ruiny. Sice z nich nelze získat bonus za vyčištění hned, ale dá to i tak dost zkušeností a peněz. Bard mi tu s Requiemem celou situaci výrazně usnadnil. Horší to bylo dle očekávání v Jižních ruinách, vyšší verze démonů Requiemu mnohem více odolávají. Přijde mi však, že tu z přepadovek zmizely n-tice Bragoloz, takže to nakonec taky šlo. Hlídky s Tanaxasem byly nepříjemné, ale vyšlo mi to. Po mém dnešním řádění tak v Devonii zůstala jediná hlídka a to ta u chrámu Valveta (je to nejsilnější hlídka démonů a možná dokonce i nejsilnější hlídka hry vůbec). To ona je důvodem, proč nelze získat bonus za Severní ruiny hned.

V Devonii mi na zítřek zbývá ještě projít Karihamovo mauzoleum a otevřít si cestu na souostroví Varas Talak. Vůdce zlodějů jsem taky nechal zatím být, na něj budu ještě pár levelů potřebovat. Družina mi jinak poskočila na level 39-40. Někteří by samozřejmě mohli výše, ale protože mě zítra čeká jako první velká výzva "jen" Ovengel, tak není kam spěchat. Nejprve však prošmejdím ostrovy.

Kleričce se na levelu 40 otevřela hromadná regenerace, kterou jsem rovnou využil právě při boji s tuhými hlídkami démonů (Tanaxové a trojice Bragoloz). U Gaulena jsem s levelupem otálel déle, nebyl jsem si totiž jistý, jak moc pro mě bude významný jeho Otrávený úder. Tahle dovednost naštěstí funguje s jakoukoliv zbraní, jak jsem záhy praxí zjistil, takže bylo rozhodnuto :) Ono je to hlavně teď docela legrační, u některých postav mám najednou plno bodů a nic rozumného už na zvyšování nemám, kdežto barbar nebo klerička by pro změnu body navíc využili. U některých postav jsem tak zase začal cvičit Posilování a přidal jsem Imunitu.

U barda se mi po všech těch dosavadních zkušenostech vkrádá na mysl, že by ho bývalo bylo výhodnější opravdu trénovat spíše jako mága. Mana se sice dá dopíjet z lektvarů, ale zbytečně to v boji vede ke ztrátě kola. Mám ho teď opravdu jako čistokrevného hybrida a je vidět, že by mohl být mnohem užitečnější. Na druhou stranu mu práce s lukem jde, takže ono je to opravdu těžké na rozhodnutí :D Výhodou samozřejmě je, že ho můžu kdykoliv snadno "opravit" pomocí bylinkaření, ale vlastně není důvod. Requiem má význam už jen u démonů, nic jiného mi ve hře vlastně nezbylo - nemrtví jsou vůči Requiemu imunní (Yotumové taktéž). Zůstane mi tak jen Píseň slávy a tu není potřeba sesílat opakovaně po sobě, takže u ní mě dopíjení lektvarů vadit nebude. Tady zase právě potom ocením, když bude schopný bojovat i s lukem.

V tomhle se právě krásně ukazuje, jaký je rozdíl mezi postavou na papíře a postavou přímo ve hře. Trénovat nějaké povolání směrem, který využijete jen v 15-20% obsahu hry, je podle mě plýtvání jejím potenciálem. Bard je nakonec asi skutečně jediný rozumný hybrid ve hře. Paladin je jako hybrid tragédie a Arcane soldiera jsem neměl tu čest zkoušet, ale bude to asi podobné jako u paladina. No a málem bych zapomněl, u barda už mám docvičenou identifikaci a ocenění věcí.

Identifikace je jasné plus, u ocenění nevím. Ono to má asi opravdu vliv jen na to, abyste hned viděli, kolik co stojí. Ale když už ten loot sebou tahám, tak je přeci mnohem jednodušší zajít k obchodníkovi, kde se ty ceny taky přiřadí. Pochopil bych to třeba u toho, kdybych někde musel často řešit přetížení a měl se rozhodovat, co z inventáře vyhodím. Samozřejmě všechno drahé bych si v takovou chvíli ponechal, ale přesně pro tyhle případy u sebe nosím transportní krystal, abych se do podobných problémů nemohl vůbec dostat :D Ocenění předmětů je sice jen jeden dovednostní bod, navíc to má jen 18 úrovní, ale pořád je to 18 bodů, které lze investovat mnohem rozumněji. Naštěstí mi to nikde nechybí ;)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 28, 2016, 19:52:57
Kde jsem to ... jo už vím ;)

Dneska jsem chtěl ještě doprobrat včerejší myšlenku k užitečnosti postav, ale nechám si to až na zítřek, popř. po dohrátí této rozehrávky. Bude to asi o poznání obsáhlejší.

Ještě než jsem se vrhl na ostrovy, tak jsem si to šel zkusit znovu vyříkat s vůdcem zlodějů, ale opět jsem dostal výprask. Vzteky bez sebe jsem dorazil alespoň do Geldry a sundal Pradávného Yotuma :D Yotum se najednou složil jak přezrálá slíva. Díky tomu jsem se dostal k perma požehnání Taliet.

Ostrovy jsem vzal systematicky tak, jak mi souřadnice nabídl deník. Na první průchod jsem nedal akorát zemního elementála a zlatou wyvernu. Hrobku Yandry jsem prošel a s velkým skřípěním zubů a nadávkami jsem dokonce složil strážce hrobky (asi 10 pokusů). Tím mám hrobky komplet, ale level jsem stále držel stejný, proto jsem neměl ještě na wyvernu apod. Obchodník v Devonii mi nabídl pár lepších kousků zbraní, tak jsem neváhal a koupil je. Rozdíl mezi cenou nákupu a odprodeje je 200 zl, takže časem to můžu zase v pohodě s malou ztrátou prodat a koupit něco lepšího a silnějšího. Přesně tohle je velká výhoda dovednosti obchodování.

Takto připraven jsem vyrazil do Nagiry, kde jsem si osvěžil pamět s taktikou proti wavernám a po vyčištění útesu od wyvern jsem vyrazil za Ovengelem. Hradem jsem prokličkoval celkem dobře, elektrické pasti jsem procvičil už v hrobce Yandry a vyplatilo se. Přijde mi, že už mi to oproti předchozím dvěma rozehrávkám jde mnohem lépe :) Ovengel byl taková třešnička na dortu, levelem jsem ho předběhl, takže mě ani moc nepotrápil.

Do chrámu Golota jsem ovšem nevstoupil, nejprve jsem vyrazil zpět na ostrovy. Předtím jsem ovšem polevelil :)  Zlaté wyverně jsem vysvětlil, že to předtím byl omyl, ... nedal jsem jí nejmenší šanci  ... :D Podobně snadno padl i zemní elementál. Družina je nyní připravena téměř na cokoliv.

Levelem jsem se dostal na úroveň 42-44, což bylo tak akorát, abych si to šel vyříkat s vůdcem banditů. Opravdu jsem ho najednou složil hned na první pokus. Bylo to sice o fous, ale všechny v družině jsem udržel na živu. A to i bez lektvarů proti krvácení. Paladin, který na tom byl nejhůř, prostě jenom pil lahvičky s elexírem zdraví, o zbytek se starala regenerace a klerička, která sice umí zastavovat krvácení jen na první úrovni, ale stačilo to, aby mu udržela dvoukolovou rezervu. Jinými slovy stačilo, abych jednou nebo dvakrát minul a padl by.

Teprve poté jsem napochodoval do chrámu Golota a připadal si, jako bych měl obtížnost nastavenou na Classic :D Vyhráno rozhodně nemám, démoni mě ještě potrápí, ale překvapilo mě, že v poslední třetině hry se objeví takto výrazný zlom v obtížnosti. Jenom herold Yula dával tušit, že kdyby chtěl, tak mám co dělat. Jenomže on místo útoku summonoval kostlivce, takže mi to výrazně usnadnil.

V tuhle chvíli mám tedy hotovou většinu oblastí, chybí už jen systematické čištění Vilaku a čarodějnice Vilowie v Nagiře. Vilak určitě na jeden zátah nepůjde, ale jelikož se mi nyní zpřístupnili titáni, tak to budu prokládat právě souboji s nimi a čištěním chrámů elementálních bohů. Z vedlejších úkolů mi zbyla už jen donáška rohů nejsilnějších verzí démonů, což splním právě až ve Vilaku a zmíněná čarodějnice Vilowie. Odhaduji to tak ještě na 10 hodin ve hře, než dosáhnu finále.

Finančně jsem se vyškrábal na hranici 300k. Mohl bych být už přes, ale dost mě dneska stálo několik dovednostních bodů a nákup nových zbraní. Nicméně tohle už je více než dostačující rezerva. Bylinky stále ještě nesbírám :) Vypadá to, že si to nechám až na konec, pokud by mi začalo téci do bot. Ten obrat v obtížnosti oproti počátku je hodně znát. Skoro se až nedivím, že existují mody pro zvýšení obtížnosti ;) Pro někoho může být tahle změna celkem nepříjemná, ale mě to naopak těší, protože konečně mám navrch zase na chvilku já :D

Hlavně to ukazuje to, co mám připraveno až pro shrnutí postav. Nemám zrovna to nejsilnější, co šlo poskládat a ještě se třeba ohledně bylinkaření držím dál a přesto postupuju. Pokud podle mě nezvořete základ družiny, tak si klidně dokážu představit, že si pro Hard místo barda dáte mága apod. Stěžejní je čtveřice postav, které určují tempo a ty mít musíte. Jistá variabilita tu zkrátka pořád je.

Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Listopad 30, 2016, 07:46:55
Včera jsem neměl na hraní tolik času, takže jsem se příliš daleko neposunul. Level postav mám stále v rozmezí 43-44, s levelupem čekám na příhodnější chvíli. 2 levely u každé z postav už by to asi byly.

Jak jsem psal v předchozím příspěvku, z map mi zůstal už jen Vilak. Geldru a Pernitii nepočítám, protože v Pernitii se bojuje jen s titánem a v Geldře už jsem prastarého Yotuma porazil, takže mi zůstal taky už jen titán. Vilak mě ovšem včera mile překvapil. Jak nemám jeho čištění rád, tak mi to docela odsýpalo. Docela mi to usnadnil bard s Requiemem. Krom jihu, kde je to opravdu tuhé, jsem na výraznější odpor nenarazil, ale je opravdu příjemné, když se člověk nemusí s těmi silnějšími (početnějšími) hlídkami patlat pořád dokola v plné síle. Šetří to tedy jak čas tak i jídlo, protože jsem nemusel tak často odpočívat. Manu jsem pokrýval hlavně z lektvarů.

U Requiemu jsem si všiml ještě jedné věci, kterou sleduju už od Devonie. Síla písně je nejspíše závislá i na levelu barda. V Devonii mi třeba silnější verze démonů zcela odolávaly, ale ve Vilaku už to dokáže "ukecat" i je. Tedy vyjma poslední trojice démonů v žebříčku.

Čistit Vilak jsem začal od západu, od Sorrentie, takže při první příležitosti jsem si to zašel vyříkat s Vilowií do Nagiry. Moc šancí proti mě neměla, dokonce bych řekl, že souboj s ní byl až moc jednoduchý.

Kvůli bonusu za JZ oblast Vilaku jsem musel nakonec porazit i jednu z tuhých hlídek střežících průchod do jižní části. Původně jsem to nechtěl ani zkoušet, ale pak jsem si řekl, že za to přeci nic nedám a vyrazil jsem. Souboj to byl kupodivu vyrovnaný, Requiem selhal, takže jsem musel bojovat s komplet hlídkou, ale jasně to ukázalo, že přesně tohle je pro mě už limit, co si tu můžu ještě dovolit. Nijak to nevadí, vrátím se později a pak pořeším i zbytek oblasti ;) Jsem rád, že jsem se vůbec takhle daleko dostal, protože jsem to opravdu nečekal. Jih Vilaku je zkrátka test připravenosti družiny na finále a do toho mi ještě dost věcí chybí. Průchodu přes hlídku jsem však využil ještě k tomu, abych si odkryl přístup k oltáři Valveta.

Pokud jde o Xabraluze, toho jsem zatím jen obešel. Mohl bych sice díky tomu snadno získat požehnání Valveta, ale chci si s Xabraluzem vyzkoušet i boj, což je nyní mimo mé schopnosti, tak se k němu vrátím později.

Z Vilaku jsem zamířil zpět do Devonie a nalodil se na Tilion. Eye of Taliet mi nyní umožnilo přepravu za titánem Nifonte, kam jsem taky hned vyrazil. Nifonte je nejslabší a obvykle nepředstavuje větší výzvu, ale tentokrát mi přišlo, že si ani neškrtl. Pokud by se to mělo opakovat i u Xilionte, tak bych snad řekl, že jim někdo upravil obtížnost. Rozhodující je samozřejmě Kronante, jeho porážka je jasný signál, že je družina plně připravena.

Dnes mě tedy čeká návštěva chrámu Nalaet a pokud vyzbyde čas, tak bych měl zamířit za Xilionte a po jeho porážce do chrámu Taliet. Tipuju, že tyhle tři věci bych mohl dát ještě bez levelupu. Finanční a zkušenostní přínos bude značný, takže si budu moci zase dokoupit větší množství dovednostních bodů a pořád by mi měla zbýt dostatečná finanční rezerva. Tohle se totiž blbě odhaduje. V současné chvíli jsem sice překročil 350k zlatých, ale cena tréninku už překročila 10k zlatých, takže 100k padne jak nic. Pořád přitom musím mít na paměti nákup lektvarů, lepších zbraní apod. Nicméně teď už by to mělo být vyrovnané, takže bych si měl vystačit s rezervou právě okolo 100k. Uvidím podle dovedností.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Prosinec 01, 2016, 22:30:22
Včera jsem se ke hře nedostal, musel jsem si udělat krátké volno. Dneska jsem tomu taky moc nedal, ale po předchozí zkušenosti s Nifontem jsem si řekl, že bych se podíval i Xilionteho. Namísto do chrámu Nalaet jsem proto zamířil do Geldry.

Honička s Xiliontem byla zajímavá, ale nakonec jsem ho dohnal. Boj byl opět nějak snadný. Xilionte má jen o 1000 HP navíc a o moc víc se nebránil. Začalo mi to být až podezřelé, takže jsem dobral zásoby jídla a vyrazil do Pernitie za Kronantem. Bylo to tak akorát, zásoby na 4 dny jsou pro průchod pouští hodně našponované, na bloudění to opravdu není. Sice jsem měl v batohu zásobu obilnin na jeden den, ale to by mě moc nepomohlo. Na JV pouště jsem na konci 4. dne konečně spatřil titána :)

Tentokrát už to bylo jiné. Kronante byl mnohem vyrovnanější a opravdu si to opět chtělo během boje dávat větší pozor, takže minimálně tento titán zůstal stejný. Božská zbroj tu byla velmi užitečná.

Nakonec jsem tedy na levelu 43-44 zvládl všechny tři snadno dostupné titány. Zkušenostní zisk je znatelný, k tomu mám v kapse 3 duše s bonusem k atributům a samozřejmě mě čekají 3 chrámy. Ty už jsou tedy na zítřek ;) Čekal jsem to tedy horší.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Prosinec 02, 2016, 14:47:50
Ráno jsem si ke hře opět edl a teď jsem si zrovna udělal pauzu na kafe, takže mám chvilku na zhodnocení dosavadního postupu.

Nejprve jsem se vydal do chrámu Nalaet. Čištění přepadovek a spol bylo dobré, jen herold Yula byl trošku tužší. Řekl bych, že byl celkem vyrovnaný. V chrámu Taliet to šlo podobně, přepadovky o trochu zesílily, ale nic extra odlišného. Ovšem herold Yula překvapil, ostatně jako vždy :) Herold Yula v chrámu Taliet má sice málo zdraví, ale je rychlý a umí dost nebezpečná kouzla. Udělal jsem pár pokusů a pak to vzdal. Bylo na čase polevelit.

Z levelu 43-44 jsem se postavy vytáhl na level 49-50, abych udržel stejnou lajnu. Dokoupil jsem k tomu 7 dovednostních bodů, takže nyní jsem na celkovém počtu 45 dokoupených bodů každému. Finančně se pořád držím přes 300k zlatých. Výcvik dovedností jsem vzal už víceméně pocitově, jen kleričku a barbara stále vedu vytyčeným směrem. S tímto jsem se vrátil do chrámu Taliet.

Nyní už jsem rychlost herolda dorovnal a měl jsem dostatek času zakouzlit veškeré ochrany. V tu chvíli už byl boj o poznání snažší, byť jsem párkrát musel sáhnout i po lektvarech zdraví. Po jeho porážce jsem mohl dolevelit i zbývající dva členy na level 50 (barbar a paladin stále zaostávají).

Nabral jsem zásoby a vyrazil do chrámu Kersketa. Zdejší přepadovky jsou poměrně specifické, protože většinu jich tvoří mumie (silnější varianty a kombinace). Souboje jsou tedy takové zdlouhavější a celkově to bylo náročné na lektvary many, protože u většího střetu je dobré udržovat regeneraci. Na druhou stranu časově jsem se vešel do 2,5 dne. Herold Yula v tomto chrámu sice taky není nijak slabý, ale souboj byl vyrovnaný.

Nakonec mi tedy nezbylo nic jiného, než se vrátit na jih Vilaku. Vzal jsem to pro změnu východní stranou, kde je stejná hlídka, s jakou jsem již bojoval minule na západní straně. Překvapila mě však stejná tuhost. Převahu jsem sice získal rychleji, ale boj jinak o moc snažší nebyl. Vlastně bych se divit neměl, protože z pohledu démonů jsem se ve skutečnosti oproti minulému střetu příliš nevylepšil. Naneštěstí jsou tohle zdejší středně silné hlídky, takže mi to přidělalo pár vrásek na čele. Nabírat zkušenosti už není kde a na bonusy zatím taky sahat nechci (krom bylinkaření jsem nevyužil ani duše předchozích třech titánů). Je tedy pravdou, že v rozehrávce Veteran začala družina v této fázi taky excelovat až okolo levelu 55, co si tak vybavuju.

Pravděpodobně budu muset tedy postavy vytáhnout ještě o pár levelů, co mi dosavadní zkušenosti stačí a holt se smířit s pomalejším postupem. Možná mi v tom pomůže Requiem, ale po minulé zkušenosti čekám, že bude mnohem častěji selhávat. Každopádně mi chybí ještě dvě perma požehnání, to mi taky může trochu pomoci a pokud jde o obchody, v nich už se vyskytuje zboží z ulnala ... dobré, ale pekelně drahé :) Bojovníky jsem trochu pocvičil ve zbroji (5-6 bodů), aby kdyžtak mohli vzít něco těžšího na sebe, ale je to spíš jen taková psychologická pojistka :D Ulnalová těžká zbroj třeba vyžaduje zátěž 92 bodů. Barbar s paladinem mají 80 a to by ještě museli shodit rukavice, přilby a boty.

Od konce hry mě dělí odhadem 5 hodin.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Prosinec 02, 2016, 21:48:13
Myslel jsem, že bych to dneska dorazil, ale po tom kafi už se mi moc nechtělo :D Večer jsem akorát zkusil další hlídky na jihu Vilaku. Všechny pevné, vyjma vstupu do jezera, jsem porazil, k tomu i pár přepadovek, ale je to opravdu náročnější. Hlídku u jezera jsem zkusil, v jednom z pokusů to dokonce vypadalo nadějně, ale nakonec se mi dva démoni zaměřili na kleričku a bez ní to už nemělo smysl.

Je vidět, že by zvednutí atributů asi stačilo, tedy i bez zvedání levelu. Ostatně je to jen o několik kol více než v Classic obtížnosti. Tuhostí útoků mi to jinak přijde stejné, jen je potřeba ustát začátek a získat si převahu. U bossů je to pak třeba jen natažené o jejich větší HP, jinak to nemá moc čím jiným překvapit. Když jsem to v Classic dokázal dojet s levelem pod 50, tak musí analogicky existovat i způsob pro hardcore a ten vidím právě v navýšení atributů. Postavy mají třeba malé zdraví, což je výsledek jiného rozvoje postav. Klerička má u mě paradoxně více životů než barbar :) Dost mě to tedy láká ty tři duše titánů spolykat, ale zase si říkám, že na tohle je vždy času dost :D

Nejhorší je, že jih Vilaku má zrovna docela dost náhodných přepadení, takže budu muset zatnout zuby. Jinak pokud jde o Requiem, to nemá prakticky ani smysl sesílat. Výsledek je na počet lektvarů many tristní. Místo toho sesílám Píseň slávy, což alespoň "mírně" boostne postavy v družině. Svým způsobem jsem tam, kde minulý rok s mágem a jeho rozbitím zbroje. Taky moc k ničemu jinému nebyl, ale tahle jediná věc mu šla perfektně ... tedy můj bard navíc docela slušně střílí z luku ;)

Ne, nechci barda hanět, v druhé třetině hry mi některé věci významně usnadnil a pořád je ještě dost užitečný (píšu teď jen o boji!). Mág byl pro změnu velmi platný do poloviny hry, takže ty role mág-bard jdou jakoby proti. S mágem by to bylo možná vyrovnanější v průběhu celé hry, je pár věcí, které mi na počátku pily krev a které by mág vyřešil, ale bard opravdu exceluje v té řekněme střední části a ještě na něj lze převést dost užitečné dovednosti. Druhý zloděj v zadní řadě by se mi teď na jihu Vilaku hodil více, ale opět je to spíše jednoúčelové použití. Jeho výcvk by byl dražší a to se prostě kvůli tomuhle jednomu úseku hry nevyplatí. Nehledě na to, že tu diskutuju přesně nad stavem, kdy jsem na levelu 50 a bez využití bonusů z duší titánů apod. Už jen tím by se mnohé změnilo. Jenomže tentokrát mi o nízký level na konci hry nejde.

Zajímavým se stává nyní paladin. Za situace, kdy si dám 1-2 souboje bez odpočinku, tak více využívám jeho poolu many. On sice dost dělá ten jeho palcát (jeden s bonusem proti démonům, druhý s bonusem proti nemrtvým), ale má větší max. damage než barbar :D Auru ochrany používám jen zřídka, spíš jen když si při nějakém tuhém souboji vzpomenu, ten efekt je opravdu dost diskutabilní. A to nemám na mysli jen poslední část hry! Tohle se asi nejvíc uplatní u družin, kde se rychlosti nedává taková priorita, takže to více vynikne. Oproti klasickému bojovníkovi je paladin z pohledu speciálních útoků opravdu lepší, ale zase je to vykoupeno tím zdravím. Díky specifickému výcviku je to u mě postava s nejmenším množstvím HP. Po těch současných zkušenostech bych se u něj na nějakou Auru ochrany vyprdl :) Kdyžtak úplně stačí pocvičit Fast reflexes do maxima, což vyjde bodově lépe a zbytek co nejdříve nacpat do speciálních útoků, a občas navýšit zbroj (ochromenému paladinovi je uhýbání k ničemu).

Tušil jsem to už při Classic rozehrávce, ale teprve nyní je vidět, co postavy dokážou. Samozřejmě, pokud bych se kdy dokopal do Ironman modu, tak je u mě družina jasná, ale pokud jde o čistý Hard, tak tady prostě spíš závisí na tom, jak ty postavy umíte využít, protože svoboda ukládání Vám více než dostatečně ulehčí frustraci z horšího výběru družiny. Ostatně Hard obtížnost rozehrává hráč, který už o hře něco ví, takže by rozhodně neměl dělat příliš "školáckých" chyb ;)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Prosinec 03, 2016, 12:41:17
Pomalu jsem se od rána začal prosekávat jihem Vilaku, abych si nejprve odklidil z cesty všechny slabší přepadovky, ale v jednu chvíli mě přeci jen napadla stejně silná skupina, jako je hlídka u jezera. Jen tak jsem to zkusil a měl jsem docela štěstí. Po chvilce jsem se tedy znovu rozhodl porazit hlídku u jezera, ale pár loadů to bylo :)

Na jihu je v přepadovkách ještě jedna stejně silná skupina, ale do třetice mi to vyšlo úplně perfektně a tu třetí jsem sundal nejsnáze. Pak už mi nic nebránilo oblast dočistit a inkasovat bonus. Od chrámu Kersketa si tu vedu zase čárky, tak jsem schválně porovnal rozdíl. Za jih Vilaku je o nějakých 1600 XP méně, ale těch přepadovek je 20, tedy o dvě méně, než jsem napočítal u předchozích rozehrávek. Podobně to bylo i v chrámu Kersketa atd. Je to tedy opravdu úměrné počtu přepadení, ale počet přepadovek není zase snížen nijak dramaticky (vyjma extrémů, jako byla cesta v Sorrentii).

Dobral jsem zásoby i vyrazil doprostřed jezera za titánem Veliorontem. Trochu jsem se ovšem přepočítal. Zde zatí moje družina na levelu 50 skončila :D Nyní už budu muset opravdu polevelit. Usekal jsem ho akorát do poloviny.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Prosinec 04, 2016, 11:18:24
Chtěl jsem napsat, že jsem včera konečně došel ke svému cíli, ale to ono to bylo vlastně dnes v 00:46 :D Nakonec se finále trošku protáhlo.

Zamířil jsem do Devonie, ale pořád jsem s tím tréninkem váhal, tak jsem si řekl, že zkusím ještě tu hlídku před chrámem Valveta. Nicméně jsem předtím spolykal všechny tři duše titánů (+12 do atributů permanetně), protože mi bylo jasné, že tady už by to bylo více o štěstí. Efekt byl nečekaný, souboj proběhl přímo ukázkově. Po něm se mi zapsal bonus za Severní ruiny a začal jsem znovu uvažovat nad Veliorontem :) Pomalu jsem se tedy otočil a zamířil do Vilaku.

Velioronte je normáně opravdu tuhý titán. Kronante bývá třeba překvapením po lehčím Nifontovi a Xiliontovi, ale to je spíš díky jeho nadmíře fyzického útoku a vyčerpáním z hledání titána v poušti. Velioronte má jednotlivé složky útoku silné všechny. Když vám po postavě sáhne za 250 HP, tak to někteří nemusejí přežít ... v družině mám postavy, které ani přes ty duše titánů nedosáhli na hranici 300 HP. Paladin se zastavil na 288 HP a ani ti nejživotnější pak nedosáhli na 400 HP.

Hranice 300 HP je však pro přežití postavy již dostačující. I když postava inkasuje 250 damage, pořád má rezervu, aby např. dopila lektvar. Nehledě na to, že takto silné útoky nenásledují hned po sobě. Vždy jde hlavně o začátek souboje, než klerička nahodí vše potřebné a sníží tím příchozí poškození. U dlouhých soubojů jsou pak nebezpečné ty, kde může dojít k značnému nasčítání negativních efektů. Příkladem je Xabraluz, který je zkrátka mimo mé schopnosti. Kvůli němu už bych musel opravdu polevelit a možná i využít dalších bonusových ingrediencí.

Duši Velioronta jsem totiž už nepozřel, stejně tak žádný z pařátů nebo rohů démonů, popř. wyverních vajec. Bonus z toho všeho by byl hezký, ale když se mi na levelu 50 podařilo prorazit jen s menší výpomocí, chtěl jsem to zkusit projít i dál. Pokud jde o bonusy vůbec, krom perma bonusů z požehnání jsem využíval jen cauldrony, což je dost náhodné a za celou hru jsem zkonzumoval max. do 10ti dávek bylinek (hlavně hbitost, pak pár do energie). Jednalo se samozřejmě o bylinky, které mi Gaulen nacházel sám od sebe, pořád platí, že jsem až do konce hry žádné netrhal. Dovednost bylinkaře jsem tak využíval jen títmo pasivním způsobem.

Před vstupem do chrámu Valveta jsem si odskočil do Arény pro speciální artefakt a pak ho obětoval u oltáře Golota. Tím mi zbylo už jen jediné požehnání a to +5 bodů k síle od Valveta, ale s tím jsem počkal až před samotné finále hry (pořád jsem doufal, že bych mohl Xabraluze porazit :) ). Aréna proběhla hladce, jen Romegora jsem si musel zopakovat. Má o dalších 500 HP více a je to na délce boje znát. Chybělo mi opravdu málo, ale párkrát se mu podařilo mě vystunnovat a to ozhodlo. Napodruhé jsem mu to vrátil :) Bojoval samozřejmě můj barbar. Z Arény jsem zamířil na kolečko po obchodech a pak do chrámu Valveta.

Chrám Valveta nemám moc rád. Hlídek je zde sice málo, ale takhle před koncem už se člověk spíš vidí rovnou ve finálním souboji. Navíc je potřeba sebou tahat kupu svitků na uhašení plamenů, jinak se tu i blbě chodí. Nejhorší je souboj se dvěma Nočními můrami. Jeden je v rámci přepadení, druhý je jako pevná hlídka před vstupem k heroldovi. První souboj mi moc hladce nevyšel, ale u pevné hlídky jsem pozměnil taktiku a prošel přímo ukázkově. Obecně, hvězdicemi jsem se snažil moc neplýtvat, byť upíři a Noční můry mohou krvácet, takže na slovo přišly spíše konvenční zbraně.

Chrám byl vlastně taky prvním místem, kde jsem více sáhl po klerických útočných kouzlech, resp. po nejsilnějším útočném kouzle - Ray of the Gods. V Classic obtížnosti hrála tahle kouzla prim, ale už ve Veteran ten efekt nebyl takový a v Hardcore je to spíše plýtvání manou a dovednostními body. Mana je tu zkrátka potřeba na pečlivé udržování ochran. Přesto to ve dvou případech docela pomohlo. První je boj s pěticí Pradávných upírů. Dá se to i bez toho, ale pokud se útoky upírů sejdou a většina se rozhodne začít s Frostballem, pak je to hodně o štěstí. Je proto potřeba hned ze začátku co nejvíce upírů z boje vyřadit a právě Ray of the Gods dokáže Pradávného upíra zabít i na jedno zakouzlení anebo ho hodně načít. Druhým případem je hlídka u oltáře, kde je Noční můra a Král lichů. Král lichů může dělat docela problémy, ale opět ho lze na pár zakouzlení Ray of the Gods z boje vyřadit. Celý souboj to výrazně zjednoduší a urychlí.

Po likvidaci poslední hlídky, kterou byla dvojice Prokletých elementálů, jsem zamířil na poslední nákupy a pro bonus od Valveta (Xabraluze jsem ani nezkoušel, dopadlo by to stejně jako předtím :D ). Rozprodal jsem, co se dalo a dokoupil zásoby lektvarů. Syslit jsem začal už o pár dní dříve, ale to spíš z toho důvodu, že jsem si nebyl jistý, jestli přeci jen nebudu potřebovat rezervu na trénink a nákup výzbroje (používal jsem stále ty zbraně, které jsem koupil v Devonii před návštěvou Vilaku). Financema jsem tím pádem překročil 400k zlatých.

Finální souboj mě ovšem zarazil. To i Velioronte byl tužší :) Poslednímu strážci prostě vyšší množství zdraví nepomohlo a neměl mě hlavně už čím překvapit. Spotřeba lektvarů byla minimální, táhl jsem sebou zbytečné zásoby. Nehledě na to, že mi stačilo jen pár středních lektvarů zdraví. Nejžitečnější tak byly opět lektvary many, kde se ty nejvyšší opravdu vyplatí. Klerička měla ke konci pool many přes 250 bodů, takže rychlé doplnění o 200 bodů pomocí lektvarů už je na místě.

Nijak veliká nebyla ani spotřeba hvězdic. Paladina jsem už mnohem dříve naučil Krvácející útok, takže spolu se zlodějkou dokážou způsobit masivní krvácení i bez toho. Nebezpečí tak představovalo jen strážcovo podpálení, na které jsem zapomněl a tak jsem štít proti elementům vztyčil docela pozdě. Být boj o několik kol delší, asi by to mohlo začít působit potíže (přesně na tomhle jsem dojel při souboji s Xabraluzem). Naštěstí podpálení od strážce nenarůstá tak rychle a těch jeho 3000 HP navrch je ve skutečnosti jen 4-5 kol navíc.

451. den ve hře jsem tak se svými postavami na levelu 50 hru dokončil :) Pokud jde o čistý čas, opět se tu liší údaj ze Steamu a z popisku souboru. Steam píše 105 hodin, soubor uvádí 76,5 hodiny. Osobně bych spíš věřil tomu souboru, ale je fakt, že 30 hodin se v tom množství dní, do kterých jsem měl hru rozloženou, může snadno ztratit.

Tím jsem si splnil svůj sen a do jisté míry i povinnost :) a hru dohrál na všech třech "významných" úrovních obtížnosti. Pokud jde o Ironmana, poměrně brzy jsem při rozehrávce v Hardcore pochopil, že tenhle styl hraní by mě moc nebavil. Zcela upřímně, Lords of Xulima je dlouhá hra a tři rozehrávky v rozmezí 2 let jsou prostě příliš. Průběh hry je pořád stejný, takže to má tendenci často spadávat v pouhou rutinu a ta by u Ironmana byla ještě větší. Možná někdy v budoucnu, ale spíše teď své usílí vrhnu zase na web a směrem k jiným hrám.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Leden 28, 2021, 23:57:55
Tak jsem si konečně koupil LoX, na GoGu to teď stojí asi 250 Kč. Hrál jsem to s dcerou (5 let) na nejnižší obtížnosti se standardní partou, šlo to docela v pohodě. Když byl někde problém, tak stačilo někde jinde získat nějaký level a zas to šlo. Tak jsem si řekl, že zkusím druhou rozehrávku rovnou hardcore, opět se standardní družinou (Gaulen, voják a zloděj první řada, mág, bard a klerik druhá). Začátek naprosté utrpení - když už se něco povede, tak vzápětí přijde přepad a oslabenou družinu dorazí, furt nejsou peníze, chybí jídlo... Kvůli každému savu běžet do města, prostě děs. Nakonec jsem ale přišel na strategii, tedy alespoň jsem si to myslel. První nasekat obilí a hned udělat jídlo na jeden den. Pak posbírat ovoce na pláži vylodění. Pak jít na keře u věže melancholie a na pláži orků. Vždy výpad na pláž nebo do krysí jeskyně, návrat zpět, odpočinek, save a znovu. Tak se mi postupně podařilo obojí vyčistit a dostat se na 4. level. První řadě zvyšována rychlost a odolnost, druhé rychlost a energie. Sem tam se mi povedlo koupit nějaký rozumný prstýnek na zvýšení statistik. Peníze nesyslím, nechával jsem si jen nějakou stovku pro stráže, jinak vše zbylé do nákupu dovednostních bodů (zatím zakoupeny 4). Stráže už mne tím mýtem šly na nervy, tak jsem si řekl, že už je čas si to s nimi vyřídit. Koupil jsem skoro všechna požehnání u kněžky a sejmul je. Hurá - můžu do Nabrosu, s jídlem už nebude problém. Povídali že mu hráli - přepadne mne první Grazino a vidím, že tudy cesta nevede. Tak zkusím houbičkový les. Ze začátku to jde, když mne přepadne Rasmaga, použiju maskování, její jedový útok neustojím. Začínám se cítit silný a bác ho, přepadnou mne pekelní psi (a hned dva). Párkrát rafnou, párkrát bací bleskem a vypínám hru, to se fakt nedá... Nebo jo?
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Leden 29, 2021, 07:12:40
Dá :) Bard by měl umět stunnovací píseň, čímž se dají nepřátelé omráčit. Gaulena a vojáka je ideální vycvičit v palicích, protože i ty mají stunn efect, což je právě vhodné na ty tužší potvory. Zloděj pak může házet hvězdice, které způsobují dodatečné krvácení v boji, takže ideální stav je, že omráčená potvora sama vykrvácí. Krom toho je důležité trénovat postavám rychlost, protože čím častěji se dostanou postavy na tah, tím snáze se potvory udržují omráčené. Z počátku to není ideální, je to více o pendlování, ale jakmile družina polevelí, tak to začne být na bojišti více vidět. V tomhle je vyšší obtížnost z počátku více zrádná. Hlavně nesmíš udělat botu při tréninku dovedností, protože cena tréninku rychle narůstá a peníze o to více docházejí. Nehledě na to, že při vyšší obtížnosti je dražší všechno.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Leden 29, 2021, 11:15:42
No, dal jsem tomu ještě šanci. Musel jsem rezignovat na to, že všichni bitvu přežijí. Pekelní psi totiž sejmou kohokoli v zadní řadě jedním bleskem, protože jsem jim zatím nedával odolnost (a investovat do posilování je úplně scestné). Bard má manu na 2 písně omráčení, stejně to většinou rezistnou, takže zatím jen tam do počtu. Vyčistil jsem sporiový les a dostal se do Sorentie, mám level 5. Potěšilo mne, že v aréně jde hru uložit. Dal jsem tam první 4 boje a zkusil zlatý les. Tam mne přepadli další psi a protože tentokrát více bleskovali, tak jsem to neustál (zadní řada šla během první vlny). Voják má manu na 1 omračující úder, to se zrovna uťal, zloději došly šurikeny, takže tomu zas dám chvilku, abych tu obtížnost vydýchal. Připadám si jako v díle SouthParku "make love not warcraft", kdy několik týdnů běhali v lese a zabíjeli prasata, aby získali zkušenosti. Tady bych musel běhat po Velegarnu a čekat, až naroste obilí a obchodníkovi zase přijde zboží (šurikeny).
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Karol13 Leden 29, 2021, 12:20:10
Kusákove dojmy sú podobné mojim (tiež na vyššej obtiažnosti)
Rozmýšľam, či som jediný, komu v tomto typu hier chýba starý nudný grinding (ako tie prasatá vo WoW, LoX respawn technicky nemá, aj Aréna obtiažnosť súbojov stupňuje.)
Tuším, že je to účelom hry, postaviť hráča pred konštatný počet súbojov (a teda aj XP aj penazí), ale mne skrátka ten grinding chýbal. Hlavne ak som sa už dostal celkom ďaleko v hre, ale možnosti získavania levelov sa zrazu zúžili na nemožné a ešte nemožnejšie súboje. (prirodzene vzhľadom na môj build.. ale ak aj spravím chyby v level-up-ovaní, som celkom sklamaný že hra mi ponúka len možnosť začať znovu, alebo skúšať enormne veľa krát súboj, kým tú 2% alebo 3% šancu zvíťaziť naozaj premením na skutočnosť, čo je vlastne tiež grinding, len bez odmien.)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Elemir Leden 29, 2021, 12:59:49
Jj, omezený počet nepřátel byl původní záměr autora hry. V rámci patchů pak akorát upravil balancig a zkušenosti. Výhodou je, že hru jde uhrát na nižším levelu, než se získá po kompletním vybití všech potvor ve hře, ale nejhorší část hry je právě ten začátek, kdy chybí peníze a zkušenosti a kde by ten grind zrovna měl smysl. Mě osobně tenhle typ designu taky nesedne, ale hodně se dá vyřešit volbou a tréninkem družiny. Není to takový extrém jako v podobně koncipovaném Might & Magic X, kde kouzelníci vytvoří doslova peklo na zemi, ale hodně to pomůže. Některé boje s bossy pak probíhají tím způsobem, že boss si bouchne, vzápětí dostane stunn a už se nikdy nedostane na řadu. Jenom je potřeba se k tomu nejprve propracovat :)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 05, 2021, 17:47:28
Tak jsem se rozhodl tomu dát zase šanci. Včera bylo pár hodin času na hraní. Zpočátku to bylo opravdu jako v Make love not Warcaft, rozdíl je v tom, že prasata ve Warcraftu se objevují pořád, takže lze takto získat i zkušenosti. V LoX se objevuje jen obilí a jídlo, takže se dá jen vydělat pár zlaťáků. Takže jsem sklízel a pobíhal po Velegarnu, abych koupil pár prstýnků +2 ke statistikám. Pak začal opruz - běh do Nabrosu, pokud mne na tom kousku cesty přepadli vojáci (tak 50/50), tak se vyhnout útoku maskováním, pak pobíhat po lese a čekat na přepad od zvířat. Po přepadu se vyspat a zpátky do Veleganu to uložit. Tak se mi postupně povedlo absolvovat všechny přepady. Pak jsem oběhl Nabros dokola a otevřel si teleport a získal zkušenost za vyčistění lesa. Pak jsem zabil slabou hlídku u zadní brány. Do toho sem tam přepad psů, už se objevují 3. Umlátit je dokážu, ale musím rezignovat na to, že všichni přežijí - členům v zadní řadě obvykle stačí 1 blesk. Při levelovaní všem zvyšována rychlost, kouzelníkům (zadní řada) energie, bojovníkům (přední řada) síla nebo odolnost. Bard má konečně píseň omráčení na maximu, tak to občas i funguje. Manu má ale jen na 3 zakouzlení.
Pak jsem začal čistit hrad, nemožnost uložit hru je frustrující. Jednou jsem omylem spustil past a přežily jen 2 postavy.
Jinak zatím level 8, už jsem začal učit i vzdělávání.
Má smysl pak barda učit píseň spánku? U rozehrávky v lehké obtížnosti jsem ho to naučil, ale prakticky nikdy nepoužil (párkrát vyzkoušeno se slabým účinkem), tak mi to přijde jako vyhozené body. Čaroděje učím hlavně kouzla ohně a plánuji hodně investovat do blesků - to bylo nejpoužívanější kouzlo v přechozí rozehrávce. Ledová kouzla mi přišla o ničem, použitelný mi přišel jen blizard.
Peníze si moc nenechávám, kdykoli je něco navíc, hned zaplatím trénink, naposledy mne stál 1200.
Dále mi (čistě pocitově) přijde, že je nějak upravená i pravděpodobnost kritického selhání, děje se to nějak často a v nejnevhodnějších chvílích. Řekl bych, že programátoři měli zvrácený smysl pro humor. Na druhou stranu ale kritická selhání se dějí i nepříteli, takže to není jako v HoMM 3. Tam fungovala speciální pravděpodobnost pro PC a pro hráče. Pamatuju ty výbuchy vzteku, kdy jsem měl morálku na maximu +3 a nikdy jsem ji nedostal a PC měl je +1 k morálce a 2x mu hrála každá druhá jednotka.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 05, 2021, 17:57:48
Sotva jsem to dopsal, zkusil jsem pokračovat, že dočistím hrad. A šup - zase ti čokli, už 4 a dužina papa lala. To se fakt nedá.
Edit: nevydržel jsem to a ještě to zkusil. K přepadu došlo po dlouhém pobíhání v Nabrosu při sbírání jídla, tak jsem si řekl, že to zkusím jinak. Dočistil jsem hrad (kromě prince, aby neutekly jeho jednotky venku). Pak jsem vyrazil do Sorentie, dal pár bojů v aréně a zkusil hlídku v bráně. Porazil jsem ji, i když to stálo hodně nasyslených svitků a mastí. Tím jsem si otevřel cestu do Hadirosu. Potěšilo mne, že u farmáře se dá zdarma odpočívat a hlavně ukládat. Už mám level 9 a když konečně přišli psi, tak jsem je zabil, umřel jen čaroděj (náhodou do něj praštili 2x bleskem). Teď mne spíš trápí vosy, ta chamraď je tak rychlá, že než se dostanu na řadu mám třeba na jedné postavě 30x jed.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 06, 2021, 15:46:24
Hnusný den, padá mokré svinstvo, tak se dá zase hrát.
Vyčištěn Haidros (kromě čarodějnice), družina posílila, takže se dají likvidovat hlídky v Nabrosu. Nabros vyčitěn a pak zabit princ, zakoupen nějaký tréning a pak likvidace houbiček na sporiové pláni. Po tom všem level 12. Pak cesta do Cunavarnu, nabrat úkoly, mrknout co prodává obchodník a otevřít teleport => level 13. Když se objeví psi, jsou 3 malí a 1 velký (to je strašné hovado, blesk = 50 životů, stále na sobě mám nemoci od pavouků -30 k odolnostem, léčit je to strašně drahé). Na čem závisí ten jejich počet a složení? Roste to s levelem nebo s každým přepadem?
Jinak Elemir měl dobrý tip s cvičením identifikace předmětů, ušetří se na tom dost peněz. Ale dovednostních bodů je zoufalý nedostatek (i když prakticky vše utrácím za ně, už mne poslední stál 2700). Poctivě cvičím vzdělávání a když se k tomu přihodí užitečné skily (meditace, pasti, terén, ...), tak nejsou body na rozvoj bojových (kouzla, zbraně).
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 07, 2021, 15:10:30
Zabita čarodějnice v Hadirosu, částečně vyčištěna Sorrentie (údolí kamenů, pár přepadů na cestě) a část chrámu Febret (všechny přepady). V chrámu Febret jsem se zatím nedostal za chodbu s pavoučí pastí, svitky zažehnutí vzduchu jsou strašně drahé. Dále obr na cestě ve Velegarnu a něco v Cunavarnu (pár přepadů na cestě a něco v Odendrovém lese). Zkusil jsem nakouknout do Nagiry, ale nedostanu se přes dinosaura. Po tom všem level 16 a začínám narážet na hranice. Nedám zatím to Moatauro, dvě mláďata Youtuma nebo jednoho dospělého a staré Odendro.

Psů se objevuje 5, z toho 1 velký.

Zkouším tedy les Urlogů a začátek hradu v oblasti Karraga. Level 17-18. Vyhozené body jsou u klerika za regeneraci, prakticky jsem to nepoužil. V aréně mám splněno 35 bojů, tak jsem kolem půlky. Poslední trénink stál už 4200.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 08, 2021, 11:13:26
Dodělal jsem chrám Febret, nevšiml jsem si dřív, že pavoučí past jde obejít. V oblasti Karraga vyčištěn les Ulrogů, zabita čarodějnice. V Cunavarnu vyčištěn Odendrový les a věž kouzel. Zabity venkovní hlídky prince Khornila všude kromě Hamalethu.
Po tom všem level 20, asi přestanu trénovat vzdělávání (momentálně na 35%), 2 body jsou prostě moc. Místo toho chci dávat uhýbání a imunitu.
Na strážce, který hlídá vchod do Varaskelu, ještě nemám (i když tam asi konečně použiji regeneraci od kněze).
Nejspíš zkusím vyčistit hrad prince Khornila.
Z drápů Yotummů jsem si vyléčil nemoci od pavouků, doufám, že mi nebudou chybět na splnění questu.
Psů se objevuje 5, z toho 2 velcí. Většinou je zabiji beze ztrát (šurikeny, píseň omráčení, blizard).
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 13, 2021, 20:36:25
Během týdne moc času nebylo, takže dočištěny cesty v Sorrentii a Cunavarnu, ledová pláň (kromě stacionární hlídky dvou dospělých Yotummů) v Karraze, hrad tamtéž - pouze slabé jednotky a náhodné přepady. Po tom level 22. Silné jednotky v hradu ještě nezvládnu, tak zkusím jít na jih.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 13, 2021, 21:00:32
Ulnalum Guardian mi dal pěkně zabrat, beru zpět slova o vyhozených bodech za regeneraci. Na základní obtížnosti jsem to nepoužil, postavy měly dost životů, takže to na většinu bojů stačilo. Teď jsem byl za regeneraci moc rád.
Pak čištění oblasti Vareskelu a Hamalethu. Hlídka v bráně byla taky obtížná ale dal jsem ji a tím se otevřela cesta ke keřům s ovocem na jihu a k zahradě. Ve Vareskelu jsem měl namále 2x, jednou v kaňonu, kdy jsem si nevšiml, že mi došlo jídlo (jakýsi symbol u postav jsem považoval za přetížení, protože jsem tam posbíral spoustu krámů). Takže mne málem zabilo pár havranů, vyhladovělé postavy nebyly schopné se trefit. Podruhé to bylo o fous s prastarým písečných červem. Prostě občas boj nepřežijí všichni (nahrávat to znamená dělat dost věcí znovu...). Vyčištěno vše dostupné v obou oblastech.
Edit: vzpomněl jsem si ještě na jeden problém - v hrobce krále jsem potkal poprvé upíra, tak jsem měl namále potřetí. To hovado útočilo za cca 100 a k tomu 50 krvácení, tak mi zabil jednu postavu a nechtěl jsem to nahrávat.
Udělal jsem i výpad do Pernitie, jednak najít pohřešovanou osobu a pak zkusit vybrat poklad na jihu. Jídlo mi vyšlo tak tak (a to od začátku trénuji znalost terénu a měl jsem s sebou obilí na vyrobení dávky na 1 den). Bedny jsem sice neotevřel, ale na kostrách bylo dost zlata i dobrých věcí. Na cestu zpět jsem musel použít teleportační krystal.
Po tom všem level 27. Zkusil jsem jednu těžkou hlídku v hradě, ale stále to drhne, tak asi půjdu do Rasmury.
Protože jsem se nepohyboval moc v lesích, tak psí přepady nebyly. Jeden přišel až když jsem sbíral jídlo v Nabrosu, 2 malí psi, 2 velcí a 1 prasopes. To hovado dává blesk na 3 postavy a proklelo mne -30 uhýbání. Zatím jsem měl na všech v přední linii jen -10, ani jsem to neléčil, stojí to strašné peníze (na tomto levelu už přes 2000 za osobu). Už aby to kněžka uměla vyléčit, ale to je až na levelu 36. Umlátit ale šli docela v pohodě.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 14, 2021, 20:49:16
V Rasmuře otevřen teleport, nalezena socha boha a vyčištěny cesty a část bahnitého jezera. Na Prastaré Odendro a na Wyvernu ještě nemám.
Jednou jsem porušil zásadu, že po boji se okamžitě odpočívá a hned se mi to vymstilo. Bylo to po slušné bitce s Ulrogy na cestě, říkal jsem si doběhnu do vesnice, je to pár kroků - ozvalo se zavytí a byli tu čoklové, postavy na 70 % zdraví a nule many, takže zadní řada do počtu. Stálo mne to nějaké nasyslené lektvary a jednoho mrtvého. Tolik k tomu, že psi na cestě neútočí.
Tím ale získán level 28 až 29, což už stačilo na stráže v hradě. Tak jsem se tam vrátil a dočistil je včetně prince. To mne posunulo na level 30 a začaly žně. Gaulen má na maximum bylinkaření, tak jsem postupně prošel všechny oblasti a posbíral vše, co se dalo. Přitom na mne útočili opakovaně psi (1 prasopes, 3 velcí a 1 malý). Vypadá to, že jejich složení je podle levelu družiny, protože ty přepady byly alespoň 4 a složení bylo stále stejné. Mám chuť nezvedat level a kapku si zagrindovat, s odpočatou družinou je zabiji v pohodě.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 15, 2021, 20:58:13
Držím se na levelu 30, v Rasmuře jsem porazil Prastaré Odendro, vyčistil jedovaté jezero, zabil čarodějnici a částečně vyčistil smaragdové jezero. Na Wyverny ještě nestačím. Zatím jsem nebyl v Devonii, Vilaku, pobřeží Nagiry a samozřejmě na ostrovech, jinak jsem vysbíral bylinky všude. Celkem jsem našel 27 dávek dovednostních bodů, takže na body je ten tréning zhruba šul nul. K tomu je tam bonus ke všem ostatním statistikám a to, že body jdou dát komu chci. Pak jsem ještě 2x zaběhl do Pernitie vybrat poklad na jihu a prohledat kostry. Na to, abych objevil celou mapu, tam budu muset jít ještě asi 2x. Psi chodí stále ve stejném složení, zažil jsem další 2 přepady. Můžu postoupit na level 32, ale levelup odkládám, aby nechodili silnější psi.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 18, 2021, 13:26:35
Po snězení všech bylinek jsem dost silný i na Wyverny, takže jsem vyčistil celou Rasmuru. Taky jsem si vzpomněl, že jsem nebyl v chrámu Alnaet v Cunavarnu, takže jsem jej taky vyřešil. Udělal jsem výpad i na ledovec Geldra, ale moc tam toho na kostrách neleželo a Yotummy nezabiju. Tak jsem zamířil do Devonie a částečně vyčistil cestu bestií a hrad a vyhrál i pár přepadů na cestě v severních rozvalinách. Pak jsem zvedl level, po to všem jsem mohl postoupit z 30 na 35. I v Devonii jsem našel pár bylinek, takže celkem to bylo na 30 dovednostních bodů. Za body jsem zároveň utratil asi 100 000. Pak jsem dočistil cestu bestií, hrad a zabil prince. Následně si vybral odměnu ve vesnici a koupil loď a pár dalších bodů, poslední už stál 20 000. Psi přišli 2 malí, 2 velcí a 2 prasopsi, ale už umím requiem, takže v pohodě. Po tom mám level 36 a jdu na rozvaliny.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 19, 2021, 16:28:34
Postupně vyčištěno: chrám Raznet v Razmuře, Jižní a Severní rozvaliny (kromě brutální hlídky u chrámu) a cesta v Devonii. Splněny úkoly s rohy démonů a hledáním ztracené osoby v rozvalinách, dále zabit vůdce zlodějů. Jak jsem nacházel souřadnice, hned jsem jezdil na ostrovy. Zabita zlatá Wyverna, vejce zaneseno k soše Raznet. V tuto chvíli mám již i na Prastarého Yotumma, takže opět návštěva ledovce Geldra, získána soška a zanesena k soše boha. Levelováno průběžně, po tom všem level 41. Zatím jsem nebyl v hrobkách králů v Devonii a na Ostrovech, nemám nervy na ty pasti.
Edit: zapomněl jsem, že jsem dokončil Arénu v Sorentii a odměnu pak použil na oltář příslušného boha.
Čeká mne Tower of Rage a pak Vilak. Psy už neřeším, stačí jeden requiem, tím se jejich počet zredukuje a zbytek umlátím. Když mne náhodou proklejí, tak už umím odstranění. Zásada je pobíhat na mapě s plným zdravím a magií.
Většinu podpůrných dovedností (pasti, zámky, šurikeny, obchodování, poznávání věcí, vnímání, bylinkaření, terén) mám na maximum nebo na levelu 29. Level 30 jsem nedával schválně, kdybych ještě náhodou našel knihu dovednosti, aby nepřišla vniveč. Co se týká knih, měl jsem zatím v této rozehrávce docela štěstí. Našel jsem několik (4?) knih luků, což se šiklo bardovi. Ten cvičil hlavě písně a podpůrné dovednosti, takže na luky nebyly body. Podobně mág - investovat 3 body do tyčových zbraní je nesmysl, takto dostal 3 nalezené knihy. Kněžka ani nemá v ruce zbraň, dal jsem jí raději štít a když nemá na tahu co dělat, kouzlí božskou modlitbu na doplnění many.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 21, 2021, 14:39:03
Prohledány hrobky v Devonii a na Ostrovech, konečně chápu, k čemu je dovednost průzkum. V první rozehrávce jsem ji dal jen proto, že jsem našel 2 knihy, tak jsem to Gaulena naučil a knihami to vylepšil. Při této rozehrávce se to nestalo a teď mi to chybělo. Pobíhat v hrobce s ohnivými nebo elektrickými pastmi a nevidět je, to je fakt opruz.
Dokončena věž v Devonii a získán orb, takže můžu do Vilaku. Zpočátku jsem se pohyboval jen na severu a odtud do Nagiry. Tak jsem zabil čarodějnici a vyčistil útesy a otevřel si teleport.
Pak jsem šel na Vilak, splinil úkoly z Devonie (ztracená osoba, rohy démonů) a zabil vůdce pekelných psů. Pak jsem postupně vyčistil všechny oblasti.
Levelováno průběžně, teď level 50. Gaulena jsem naučil ten průzkum, abych mohl na prince v Nagiře.
Povedlo se mi koupit pro zlodějku brutální obouruční meč (72 poškození, 15 krvácení a 3 omráčení).
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Únor 24, 2021, 17:20:11
Tak dohráno, konečné skóre 99/100, jediné, co jsem nezabil, byl démon Xabraluz. Postavy skončily na levelu 61. Dojmy z konce - už to bylo spíš otravné, protože boje se daly vyhrát v pohodě, ale byly zdlouhavé. Postřehy k celkovému průběhu:
- Na začátku první posbírat obilí, udělat dávku jídla a pak teprve posbírat jídlo na keřích
- Pak dělat výpady z města, vždy zabít jednotku, odpočinek na plné zdraví, pak zpět do města, save a další kolo.
- Nalezené svitky buď hned používat nebo prodat, protože jsou jinak k ničemu, na konci jsem jich měl nasyslených hromadu a tahal to zbytečně s sebou. Stejně tak trofeje či lektvary - jakmile už 20-30 životů nic není, tak to nemá smysl s sebou tahat => prodat.
- Při levelování jsem prakticky pokaždé dával rychlost a k tomu přední řadě odolnost nebo sílu, zadní řadě energii nebo odolnost. Sem tam samozřejmě i hbitost, aby mohli používat lepší zbraně.
- Léčit na maximum opravdu po každém boji, nikdy nevíte, kdy přijdou psi.
- Psi byli v podstatě největší komplikace při postupu hrou, jednak jejich prokletí a pak to, že občas někoho zabijí. S tím se člověk musí smířit, nebo jak blázen stále nahrávat a doufat, že zrovna tentokrát neblesknou do zadní řady (na smrt stačil 1 blesk).
- Prokletí nemá cenu odstraňovat, je to strašně drahé.
- Pokud to někde drhne, je třeba zkusit jít jinam a ono to zas půjde.
- Když je někde problém, dá se koupit požehnání u kněžky, ze začátku je docela levné a fakt dokáže pomoct.
- Vždy s sebou mít 40 klasů obilí na vyrobení dávky jídla.
- Každé 2 dny (pokud to jde) se vracet do Velegarnu a sbírat obilí, 100-150 zlatých se hodí i na vyšších levelech.

Hrál jsem za standardní partu, tedy všichni byli vyznavači Golota (+4 % exp), ani jsem neměnil jména, jen jsem jim dal jiné obrázky, protože na ten xicht válečníka bych se dívat nemohl.
Co jsem se učil:
Průzkumník Gaulen:
Vnímání, znalost rostlin, znalost terénu, maskování, sekery, později otrávený úder.
Vše na maximum kromě maskování, to jsem měl cca na půlce a nikdy neselhalo. Využíval jsem ho prakticky jen na začátku v Nabrosu a u chrámu Febret, abych se vyhnul padlému strážci. Pak jsem to použil jen párkrát ve Varaskelu kvůli písečným červům a v Rasmuře kvůli Wyvernám. Nevím, na jaké úrovni by to muselo být, aby to selhalo, ale asi by se tu pár bodík ušetřit dalo. Nakonec jsem to dostal až na úroveň 24, ale to proto, že už jsem neměl kam dávat body. Později jsem naučil ještě průzkum, abych viděl dál v místech, kde jsou elektrické nebo plamenné pasti.
Co mne štvalo: vnímání funguje všelijak, většinou si pasti všimne na poslední chvíli, takže je potřeba se mapou fakt ploužit a často se vracet (krok sem, krok tam). Taky je na palici, že zjištění pasti či tajných dveří závisí na vzdálenosti přímou čarou, takže je rozpoznává klidně za zdí.
Bard Duilas:
Obchodování a identifikace předmětů. Dále skoro všechny písně vítězství (kromě promluvení a probuzení, není zas tolik potvor, co by kouzlilo spánek nebo umlčení, takže jsem jej to naučil až na konci, kdy už nebylo kam dávat body a už to nebylo potřeba). Z písní hanobení hlavně omráčení a requiem. Ostatní jsem jej sice časem naučil taky (ze stejných důvodů), ale prakticky nepoužil. Snad jen píseň spánku byla dobrá na vosy, omráčení na ně moc nezabírá (resp. hned se poberou, zatímco ze spánku nikoli). Pak jsem učil luk, tady jsem měl štěstí, že jsem našel dost knih.
Zlodějka Kira:
Šurikeny, otevírání zámků a odstranění pastí, meče, později rychlý úder.
Voják Ixus:
Palcáty, jakmile to šlo, tak taktika (díky ní jsem mu přestal dávat rychlost a místo toho zvedal víc sílu či odolnost), všechny druhy speciálních úderů (nakonec jsem hlavně používal jen zraňující, krvácející a omračující).
Klerik Alesia:
Meditace, mírné léčení, odstraň zranění a krvácení (zpočátku stačí 1. úroveň, protože s rostoucí úrovní kouzla roste taky náročnost na manu), pak velká léčba. Regenerace se ukázala být nezbytná u strážce v Hamalethu, byť ji později nahradí mocná regenerace, ta je super. Pak odstranit jed, nemoc a prokletí. Odstranit magii jsem snad nikdy nepoužil, takže zbytečné body.
Výborná je božská modlitba, místo zbraně měla v ruce štít života, takže stejně neútočila a doplňovala si tím manu. Božskou zbroj jsem nepoužil, teprve až její hromadnou variantu. Ochrana proti jedu zbytečná, proti magii a elementům užitečná. Z útočných kouzel všechny božské modlitby, vysátí duše nic moc. Nakonec jsem ji stejně naučil skoro vše (našel jsem nějaké knihy a pak už nebylo kam dávat body).
Mág Menon:
Meditace, z kouzel ohně jiskry a plameny na max, zažehnout vzduch jen 1. level, později ohnivá koule. Z kouzel ledu jen blizard (na max) a uhasit plameny (taky stačí 1. level). Z kouzel hromu blesk, hromobití a pán hromů a hlavně vysátí many (velmi užitečné). Z kouzel země jen meteor a déšť meteorů, hlavně kvůli zraňujícím účinkům. Naučil jsem jej i ostatní věci, ale zase jen proto, že jsem našel knihy, nebo když zbyly body.

U všech: vzdělávání od levelu 8 do cca 20 a imunita a rychlé reflexy když zbyly body a když jsem přestal učit vzdělávání, tak ty 2 body šly sem (na max).
Skoro nikoho jsem neučil zbroje (kromě vojáka), stojí to dost bodů a po čase se stejně všem zvedne síla (třeba z prstenů), takže něco nakonec unesou.
Posilování jsem dával až ke konci, když zbývaly body (přední řadě, zadní řada se doučovala ostatní kouzla).

Peníze: nechával jsem si jen pár stovek, později tisíc, kdyby se dal koupit nějaký hezký předmět. Jinak jsem vše utrácel na tréning, poslední body mne stály skoro 40k. Nikdy jsem nekoupil jediný lektvar ani jídlo. Koupil jsem jen nějaké svitky uhasit plameny nebo zažehnout vzduch, jinak spoustu šurikenů a kdykoli se naskytla dobrá zbraň nebo předmět s očarováním, tak jsem je vyměnil.

Zlom ve hře začal kolem levelu 30. Do té doby to bylo dost utrpení, pak už to byla v podstatě pohoda - asi pomohla znalost bylin, to zvýšení čísel konzumací bylin s hrou fakt pohne.
Prince jsem zabil až potom, co jsem zlikvidoval všechny jejich hlídky, vyčistil jsem každou oblast, jediné, co jsem nezabil byl Xabraluz. (Jednou jsem to zkusil, ale byl strašně rychlý a když po třetím útoku vyřadil kněžku, tak jsem to vzdal. Ono by to asi šlo, kdybych přerovnal věci a zvedl jí rychlost, pak by zakouzlila mocnou regeneraci a pak nějaké ty ochrany, ale neměl jsem na to trpělivost.)
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Ivan Únor 27, 2021, 21:19:52
Ahoj, gratuluju k dohrání, úplně jsi mě navnadil si to znovu nainstalovat a zahrát. I když teď nemám ani čas ani na čem, ale rozjet to znovu, tentokrát s tím modem s téměř neomezeným respawnem (99 přepadení). Jen jak jsem tak četl Tvoje vlákno, napadlo mě pár věcí.

Proč nejdřív posbírat obilí a udělat z něho dávku a pak teprve posbírat jídlo? Co se změní, když to udělám naopak? Nějak si nepamatuju, že by to mělo na hru nějaký vliv.

Schopnosti jsem používal docela podobně, jen mě spíš štvalo, že ani s maximálním Průzkumem nemůžu odhalit celou mapu. Jsem takovej ten typ, co rád proleze a prozkoumá úplně všechno a třeba v MM6-MM8 + MMX jsem měl všechny mapy komplet odhalené. Vlastně ve všech hrách.

Kolik jsi měl vlastně celkem přepadení těch pekelných psů? Tak nějak si pamatuju, že jejich přepady končí zabitím toho hlavního psa, ale kdyby ho člověk nechal teoreticky žít, přepadali by mě pořád..
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Březen 04, 2021, 19:28:33
Ahoj, nejprve k tomu jídlu:
udělat jídlo z obilí můžeš jen tehdy, když máš zásobu menší než jeden den. Takže když posbíráš to jídlo na pláži vylodění, tak ti pak hra nedovolí udělat jídlo z obilí, dokud zásoba zase neklesne.
A protože ze začátku nebudeš mít přístup k mnoha keřům, tak je dobré první jídlo z obilí a pak z keřů a už máš slušnější zásobu. Jídlo na keřích se obnovuje myslím každé 2 dny, obilí snad i o něco častěji. Když pobíháš ve městě, tak sice běží čas, ale neubývá jídlo. Takže kdyby už byla situace fakt zoufalá, můžeš běhat Velegarnem a čekat, až doroste obilí - tím získáš jídlo nebo 100-150 zlatých. Problém ale zase je, že jak běží čas, tak stráže chtějí znovu poplatek za průchod. I tak lze ale krátkými výpady ven získat nějaké zkušenosti a pár peněz, nakoupit nějaké prstýnky a další vybavení, co dává +1 až +2 ke statistikám. Na levelu 4 už se stráže dají porazit (s tím, že jsem si na ně koupil od kněžky požehnání - koupil jsem skoro všechna, protože vydrží 24 hod, tak se mi je podařilo zabít všechny i s léčením mezi boji).

Ten průzkum je potřeba fakt až ke konci hry, hrát to bez něj s těmi elektrickými nebo ohnivými pastmi je dost o nervy, zvlášť když nemůžeš ukládat.

Co se týká psů, tak přesnou dynamiku nevím, ale odpozoroval jsem toto:
vyskytují se jen v některých oblastech, asi vše na sever od Hamalethu. To je problém hlavně na začátku hry, kdy hledáš jídlo v Nabrosu nebo pobíháš s Sorrentii a podobně, abys vyčistil oblasti. Přepady jsou vždy po ujítí určitého počtu kroků po venku. Jednou jsem to skoro chtěl vzdát, když jsem oběhl celý Nabros, abych nasbíral jídlo a na konci mne přepadli a zabili. Tak jsem to nahrál a dělal něco jiného (čistil hrad - kroky v hradu se do toho nepočítaly), protože pak jsem šel do Hadirosu a přepad byl až někde u farmy na jihu a to už jsem byl připraven. Počet a složení psů je podle levelu družiny, takže pokud dojde k situaci, že si s nimi již poradíš, tak toho můžeš využít. Nesmíš zvedat level a pobíhat po mapě a čekat, až tě přepadnou - je za ně docela dost zkušeností. Přepady ustanou, až zabiješ hlavního, ale to se stejně podaří až ke konci hry, protože jeho doupě je ve Vilaku a je docela drsný a není sám - má u sebe skupinu štěňat, dospěláků a i prasopsů.
Základem je tedy mít pořád družinu odpočatou s maximem many i zdraví. Kdykoli tě někdo přepadne, hned si odpočiň do maxiama, protože se může stát, že uděláš krok a "haůůů" a je po tobě, protože zadní řada bez many je tam jen do počtu.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Březen 04, 2021, 19:34:06
Ještě jedna drobnost, možná jsem objevil bug, ale neověřoval jsem přesně jak se to chová. Když zabiješ nějakou stacionární jednotku na mapě, tak ta jednotka zmizí takovou animací, že postupně bledne. Když na ni stihneš znovu kliknout, tak s ní bojuješ znovu.
Stalo se mi to jen jednou u stráží ve Velegarnu a protože to byla drsná bitka, tak s nízkým zdravím a bez many jsem ten druhý boj nedal. Pak už jsem to nezkoušel, tak nemám ověřeno, zda to funguje vždy a hlavně, zda získáš zkušenosti za zabití skupiny 2x. Kdyby jo, dá se to použít na grind, ale jak jsem psal - po bitce jsi většinou bez many, takže druhý boj bude drsnější.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Ivan Březen 04, 2021, 21:45:43
Jasný, to chápu, já jsem to dohrál před cca 2-3 lety na klasický obtížnosti, tak si z toho ještě něco pamatuju.

Hru jsem dokončil ve stejným složení jako Ty, level všech postav 66, pomocí předmětů a Arény jsem je udržoval na stejným levelu.

Počet zabitých psů mám 59, tak mě jen zajímalo, jestli je to konečné číslo nebo jestli je možné ho ještě vygrindovat. Na přepadení psů je hodně dobrej Talisman Golota (tuším, že je jen v Deluxe verzi hry) - vždy upozorní nějakou chvíli předem na blížící se přepadení od psů.

Jen jsem nikdy nechápal význam někde pobíhat a neleveloval. Já leveloval vždy hned, jak to šlo - dával jsem body do Vzdělání, tak jsem se zbytečně nechtěl obírat o zkušenosti. To spíš syslím vždycky peníze než levelování..
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Březen 05, 2021, 17:46:43
Já nemám deluxe verzi, takže amulet Golota nemám, tím pádem u psů to byly fakt přepadovky. Celkem jsem jich zabil 160.
Jinak bych dal ještě jednu radu - fakt nemá moc smysl cpát body do zbrojí (aby třeba postava unesla nějaký těžký štít), protože nakonec většinou dáš postavám v první řadě stejně obouruční zbraně.
Stejný level všichni neměli, ale rozjelo se mi to tak o 1-2. Pozadu byl obvykle bard, někdy trošku klerička, napřed byla zlodějka. Přitom vzdělávání i bonusy měli všichni stejné - asi se zkušenosti nerozdělují rovnoměrně. Z hlediska účasti na boji právě bard i klerik mají nejmíň.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Ivan Březen 05, 2021, 23:35:07
Ty jo, 160, to je síla..

Vím, že se zkušenosti nerozdělují rovnoměrně, ale díky předávání předmětů s bonusem ke zkušenostem a Aréně se to dá docela pěkně korigovat.

Jen mi pořád uniká smysl toho nelevelovat postavy a pobíhat po oblasti. Jako co se změní, když ty levely rozdělím?

Jinak mi to nedalo, takže už mám nainstalováno, vytvořil jsem postavy (lautr ty stejné jako minule), doběhl do města, hru uložil a vypnul. Pokračovat až bude čas.

Ty stráže mě štvou už teď a nejraději bych je vypráskal, i když pobíháním po oblasti a sbíráním jídla a obilí mi to asi finančně vynahradí..
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Ivan Březen 06, 2021, 11:48:39
Jinak co se týče toho bugu, tak se asi opravdu jedná o bug, ale jiný než myslíš. To se mi stalo při první rozehrávce taky..

Stráže ve Velegarnu jsou celkem tři a hlídají tři vchody. Zabil jsem jednu a pořád tam stála. Tak jsem ji zabil "znovu", ale nebyla tam navíc, prostě jen ta jedna nějak přesunula od jiné brány. Takže jsem zabil dvě stráže po sobě u jedné brány a pak byly dvě brány bez stráží..
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Kusák Březen 06, 2021, 19:36:07
Ten level jsem nezvedal, protože jsem se bál, že přijdou silnější psi a že mi zase zatopí. Takže jsem se držel po nějakou dobu na stejném levelu a přitom jsem čistil, na co jsem měl. A když přišli psi, byla to furt stejná skupina, kterou jsem dokázal v pohodě porazit. Ale toto jsem nedělal dlouho - bylo to max. 5 přepadů. Pak jsem zvedl level a šel na těžší věci. To už byla parta tak vycvičená, že i silnější skupiny psů nedělaly problém.
Název: Re:LoX - Rozehrávka v obtížnosti Hard
Přispěvatel: Ivan Březen 06, 2021, 20:09:20
Jasně, rozumím. Tak to jsi měl zaručeně o dost vyšší čas ve hře, i když nevím, jestli to hra vůbec někde zobrazuje. To už si fakt nepamatuju..